Dodaj do ulubionych

Psycholog przez internet

IP: *.* 17.12.02, 11:04
Witam serdeczniePewnie poruszę temat-lawinę i nie będziemy w stanie ocenić tak do końca, czy pomoc psychologa jest możliwa tylko osobista, czy może ją zastąpić internet.Ja z mojego punktu widzenia stwierdzić mogę jedynie, że kontakt telefoniczny czy przez internet jest jedynym , na jaki mnie stać i to z wielu powodów:1. tak jest najprościej, najszybciej,najmniej kłopotliwie.Proszę mi wierzyć, dla matki trójki dzieci z najmłodszem 1-rocznym wyrwanie się na pogawędkę do ośrodka terapeutycznego graniczy z cudem: zorganizowanie opieki dla malucha, dojazd do ośrodka to dla zapracowanej mamy zbyt dużo "zachodu" tym bardziej, że przecież sprawa nie kończy się na jednej wizycie2. uzasadnienie rodzinie (mężowi) że taki kontakt jest konieczny też jest przeszkodą. Niestety mężczyźni najczęściej uważają, że nic się nie dzieje i problemy są wyimaginowane.3. kto mi powie,jak przekonać 11-latka do wizyty u psychologa? Ciągnąć go na siłę jak do dentysty?4. wizyty u takich specjalistów jak psycholog często niestety przez środowisko traktowane są jak coś nienormalnego: jeśli ktoś korzysta z takich porad znaczy: wariat!5. znacznie łatwiej otworzyć się pisząc maila czy czatując niż w osobistym kontakcie!Poza tym myślę, że często osobom takim jak ja potrzeba przede wszystkim wygadania się, podzielenia spostrzerzeniami z kimś, kto zechce je wysłuchać niekoniecznie zapisując listę leków. Takie wyrzucenie z siebie krytych gdzieś głeboko niepokojów już daje pozytywne skutki i jest samą w sobie terapią, tak myślę. Tak chyba działają telefony zaufania?A poza tym pokrzepiający wpływ ma przeczytanie, że Ktoś inny ma podobne problemy i jakoś (często bardzo konkretnie) sobie radzi.a jeśli już druga osoba potwierdzi, że potrzebna jest konkretna pomoc psychologiczna to też motywuje do udania się na wizytę do lekarza.I co Wy na to?Magda
Obserwuj wątek
    • Gość: Rosa* Re: Psycholog przez internet IP: *.* 27.12.02, 00:48
      HejKontakt z psychologiem przez internet- w moim odczuciu- mija się z celem. Nie orientuję sie nawet, czy takie usługi via net są świadczone, ale w dzisiejszych czasach wszystko jest możliwe. Dlaczego jest to bez sensu?1. Jesli uważasz, że głównym celem terapii/ wizyt jest potrzeba Twojego wygadania się i zrzucenia z siebie paru problemów, można to załatwić niekoniecznie kontaktując sie z psychologiem. Pod tym względem to forum oddalo mi trudne do przecenienia zasługi :jap: , dzięki korespondencji mejlowej z kilkoma emamami ( a szczególnie z jedną z Portugalii :hello: ) udało mi się poukładać wiele spraw o niebo skuteczniej, niż podczas wizyt u mojej pani psycholog- skądinąd świetnego specjalisty. Ale porządkować swoje życie i przemyślenia można też prowadząc dziennik, choć w moim przypadku sie to nie sprawdziło, bo brak mi było elementu "dialogowości"2. Nie wiem, czy nadal wizyta u psychologa wywołuje uśmiechy politowania u otoczenia. Psycholog wszak nie jest psychiatrą (a nawet jeśli ktoś chodzi do psychiatry to co z tego?) i staje sie to powoli rzeczą normalną. Poza tym primo- niekoniecznie trzeba o tym inforomować osoby, których reakcje moga być trudne do przewidzenia, secundo- jaki jest cel ewentualnej wizyty? Jeśli potrzebujesz takiej terapii- to po prostu zrób to (abstrahując od kwestii dzieci). Oglądanie się na opinię innych osób jest w tym przypadku sprawą drugorzędną.3. W terapii psychologicznej ważny jest kontakt bezpośredni. Jak wysondować Twoje podejście do tematu, zmierzyć emocje, jakie w Tobie budzi, ocenić jego wagę jeśli specjalista nie ma możliwości wysłuchania Cię, dostrzeżenia reakcji niewerbalnych? Jeśli w grę wchodziłby również Twój syn- jako ewentualny pacjent- staje się to podwójnie trudne: zazwyczaj terapia rodzinna polega na konfrontacji wszystkich jej czlonków, osobnego wysłuchiwania stron i indywidualnej rozmowy z dzieckiem. Psycholog nie mógłby powoływać sie na Twoją opinię na temat syna bez wysłuchania Jego historii. Każdy przedstawia przecież problem subiektywnie. Jak tego dokonać przez internet? I jeszcze jedno- piszę z własnego dośwwiadczenia, bo utrzymywałam kontakt mejlowy z moją psycholożką przez jakiś czas- pisanie daje możliwość cenzurowania, szlifowania słów i dobierania ich nieskończoną ilość razy. Słowem- na ekranie czy papierze pozostają treści wstępnie przemyślane, nie ma to tej wartości, jaką daje spontaniczna rozmowa. Sama się na tym przejechałam: sądziłam, że piszę o tym, co czuję- a pisałam o tym, co chciałam zobaczyć w formie drukowanej.4. A jak zaciągnąć 11latka do psychologa? Pogadaj z Nim o tym. Psycholog nie jest kimś, do kogo trafiają "nienormalni" i psychopaci. Żadna to ujma uczestniczyć w terapii. W dużej mierze podejście dziecka do tej kwestii zależy od przedstawienia jej przez rodziców. Poza tym nie jest wcale łatwo dostać receptę na prozac ;). Większość psychologów nie zaczyna od szprycowania swoich pacjentów- dzieje sie tak naprawdę rzadko i wydanie recepty musi być naprawdę uzasadnione medycznie- jak wszędzie. Tak więc nie obawiaj się, że zostaniesz odprawiona ze świstkiem w ręku i nafaszerowana lekami- z psychologami mam kontakt od siedmiu lat i nigdy nie zdarzyła mi się taka sytuacja.Jeśli mieszkasz w Warszawie- mogę podac namiary na specjalistów terapii rodzinnej i małżeńskiej.Rosaps. A w kwestii "z kim zostawić dzieci" nie mogę pomóc- mam tylko jedno, a czasem myślę że to i tak o jedno za dużo :lol: . Pozdrawiam.
      • Gość: bogmp Re: Psycholog przez internet IP: *.* 20.01.03, 08:22
        Hej,Wspomniałas o dobrych specjalistach w zakresie psychologii dziecięcej w Warszawie. Proszę podaj kontakt.Bogda
      • Gość: madzia22 Re: Psycholog przez internet IP: *.* 20.01.03, 14:08
        Podpisuję się rękami i nogami pod tym co napisała Rosa. Z mojego doświadczenia - 1,5 roku leczyłam się u psychiatry z powodu depresji poporodowej - wynika, że terapia musi się odbywać w trakcie bezpośredniego kontaktu, inaczej mija się z celem, z tych właśnie powodów które wymieniła Rosa.A co do zorganizowania opieki - zaczęłam się leczyć, kiedy moi chłopcy (bliźnięta) skończyli dwa miesiące, wiedziałam, że muszę sobie jakoś poradzić i jakoś to wszystko ułożyć tak, abym mogła najpierw co dwa tygodnie a później co miesiąc pojechać na wizytę. W moim odczuciu nie miałam innego wyjścia.PozdrawiamMadzia
        • Gość: 1999 Re: Psycholog przez internet IP: *.* 21.01.03, 15:19
          Napewno psycholog przez net to nie to samo z tym się zgadzam ale zanim zacznie się wizyty to niewątpliwie każda forma jest dobra. Tym bardziej ze Magda potrzebuje wsparcia czemu akurat nie dziwię się bo z trójeczką nawet najgrzeczniejszych dzieci jest o czym myśleć i nad czym się zastanawiać. Nietety nauki empati nie mamy w spadku po porzednich pokoleniach a książki z wychowania nie zawsze starczają i kontakt z kimś bardziej doswiadczonym lub profesjonalistą psychologiem w każdej formie może przynieść potrzebną pomoc. Rosa miałaś szczęście ale aż w Portugali znalazłaś pokrewną duszę i w dodatku z odpowiednim doświadczeniem. Gabi
    • yoma Re: Psycholog przez internet 12.03.16, 13:38
      Pani Wiecheć, już na sąsiednich forach panią pytano, co mówi etyka zawodowa nt. spamowania przez internet.
    • antek337 Re: Psycholog przez internet 04.04.16, 16:33
      A ja ze swojego doświadczenia mogę polecić specjalistów, którym zaufałem i rozwiązałem swoje problemy. Dla mnie psycholog online był jedyna alternatywą, ponieważ jestem emigrantem. Nie zmienia to faktu, ze jesteśmy w XXI wieku i terapia może być prowadzona bez problemów przez Skypa. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka