Dodaj do ulubionych

Siusianie - chwalę się i pytam

IP: *.* 20.03.03, 12:48
Moja córeczka (23 mce) zaczęła wołać, że chce siusiu!!!Oczywiście od dawna mamy w domu zestaw nocników w różnych kolorach i nakładkę na sedes zakurzoną w kącie... Maja nie chciała nawet usiaść - bo "pupa boli". Dałam już nawet spokój w oczekiwaniu do lata, żeby zastosować metodę tradycyjną, czyli bieganie bez pieluszki.A tu nagle, ni z tego ni z owego dziecki stanęło przy mnie w łazience (akurat ją malowałam) i mówi "mama, Maja chcie siusiu na ubikację". Posadziłam, nie bedę przecież lekceważyć takiego oświadczenia - i zrobiła!!!No i teraz nowy problem: mam wozić ze soba wszędzie te nakładkę na sedes? Co z miejscami publicznymi, np wczoraj bylismy w IKEA i Maja chciała tam siusiu. No i chyba muszę zrezygnować z body, trochę niewygodnie przy tym majstrować na stojąco...dumna Aga
Obserwuj wątek
    • Gość: KamilaT-R Re: Siusianie - chwalę się i pytam IP: *.* 20.03.03, 13:02
      Z body trzeba koniecznie zrezygnować, lepsze będą koszulki i majteczki. Ja jestem mamą Marlenki, która ma 2 lata i 4 miesiące. Od ponad trzech miesięcy nie używamy pieluszek. W miejscach publicznych nie sadzam dziecka na desce, tylko trzymam nad sedesem (tak jak czasami wysadza sie dzieci na dworzu). Moja dobra rada - jak tylko zauważysz, że twoja pociecha ma suchą pieluszkę po spaniu, przestań ja zakładać. Zabezpiecz łóżko ceratką. Dziecko uczy się wtedy kontrolować potrzeby również w nocy. Powszechnym błędem rodziców jest zakładanie pieluszki do spania, z obawy przed zasikaniem łóżka, a to powoduje, że dziecko przestaje się kontrolować i tak już do 5 roku życia będzie spać z pieluszką. Moja Marlena od grudnia nie śpi z pieluszką i tylko raz się zmoczyła, bo miała zły sen. Trzeba tylko pamiętać o wysadzeniu dziecka tuż przed snem i zaraz po przebudzeniu. Powodzenia!!!!
    • Gość: gdynianka Re: Siusianie - chwalę się i pytam IP: *.* 21.03.03, 17:16
      To ja też pochwalę się moją Majką, miesiąc temu gdy skończyła 21 miesięcy nagle sama zaczęła wołać na nocnik.Pierwszy nocnik dostała jeszcze przed pierwszymi urodzinami od mojej teściowej, ale było jeszczeza wcześnie nawet nie chciała usiąść,nie zmuszałam jej i tak nocnik stał i czekał na póżniej.Gdy miała 18/19 miesięcy spróbowałam jeszcze raz, czasem udało się jej zawołać i zrobić kupkę do nocnika, chociaż o dłuższym posiedzeniach nie było mowy chyba, że czytaliśmy jej książeczki, póżniej jeszcze trochę ją zachęcaliśmy i tłumaczyliśmy aż pewnego dnia sama zaczęła wołać. Teraz bardzo chętnie sama woła i wszyscy jesteśmy z niej bardzo dumni. Na noc też nie zakładam jej pieluchy, ona bardzo protestuje i nie chce pieluchy i nie siusia w nocy a jak jej się coś chce to się przebudza się i woła, zakładam jej piluchę tylko wtedy gdy jedziemy autobusem gdzieś, no i oczywiście z body rezygnujemy teraz już mało ptaktyczne. Wszystkim życzę dużo cierpliwości i sukcesów w obserwowaniu nocnikowych poczyna dzieciaczków.Amelia
    • Gość: wilgaa Re: Siusianie - chwalę się i pytam IP: *.* 25.03.03, 12:09
      To może ktoś mi poradzi. Moja Jagódka (2,5) chodzi bez pieluchy od jesieni. Jeśli chodzi o kupkę - to nie ma problemu, ładnie woła od kilku miesięcy. A z siusianiem jest tak, że jeśli jej nie przypilnuję, nie wysadzę co jakiś czas, to zazwyczaj siusia w majtki, tylko kilka razy zdarzyło się, że zawołała wcześniej. I teraz nie wiem, czy dalej sadzać ją na nocnik co jakiś czas, czy lepiej pozwolić jej siusiać w majtki przez kilka tygodni - może wtedy lepiej będzie się kontrolować? Dodam, że gdy idziemy na spacer, nawet na 3-3,5 godziny, to zazwyczaj wcale przez ten czas nie siusia.
      • Gość: Magda_D Re: Siusianie - chwalę się i pytam IP: *.* 25.03.03, 18:57
        A probowalas nagradzac siusiu na nocniczek? Moje panienki okazaly sie nagle gotowe do nocnika w wieku 25 m-cy, ale przez jakis czas byly dosc nonszalanckie w tym zakresie - mimo ze tego nie lubia i natychmiast sie rozbieraja. Ale jak tylko w nagrode zaczely dostawac cukiereczka albo zelkowego misia, to siusialy bez pudla na nocniczek i to co pol godziny po troszeczku, byle tylko dostac "nagalode". Jak sie ociagam z nagrodami to niestety nie staraja sie tak bardzo, wiec przeszlam na rodzynki zamiast zwyklych cukierkow. W sumie nie wiadomo co gorsze (mokre majty czy slodycze), ale mam nadzieje na dluzsza mete wyeliminowac te nagrody - a w kwestii cierpliwosci sie ciagle rozwijam ;-) jak to z dwulatkami.Magda
      • Gość: KamilaT-R Re: Siusianie - chwalę się i pytam IP: *.* 26.03.03, 12:20
        To normalne. Ja dopiero od miesiąca nie muszę przypominać o siusianiu. Trzeba to robić przez jakiś czas, stopniowo wydłużając odstępy czasowe. Moja córka potrafi obecnie wytrzymać 3-4 godziny i sama woła (ma 2 lata i pięć miesięcy). A jeszcze niedawno nie było dnia, żeby nie zasiusiała majtek, szczególnie w przedszkolu. Cierpliwości, na pewno niedługo będą efekty!
      • Gość: kasiagleb Re: Siusianie - chwalę się i pytam IP: *.* 01.04.03, 10:36
        dziewczyny pomóżciemój trzylatek od pól roku biega bez pieluchynauczyl się barzo szybko ale od 2 miesięcy mamy niestetypowtórkę z rozrywkipiszczy ze chce siusiu jak majtki juz sa mokreprobowalam juz wszystkiego, rozmawialam, dawalam klapanagradzalam, zabieralam nagrodysama juz nie wiem co jeszczena koniec zrobilam badanie moczu zeby wykluczyc chorobei jest okco zrobic zeby znowu zaczal wolac tak jak dotychczas?Kasia
    • Gość: Justyna1212 Re: Siusianie - chwalę się i pytam IP: *.* 26.03.03, 09:38
      Z pewnością body musi iść w odstawkę (tak też było u nas). A w miejscach publicznych, no cóż... dupka w powietrzu. Emilka wie, że nie wolno siadać na kibelkach w sklepach itp Najlepiej robiło "nam" się na trawkę, dobrze, że już robi się ciepło...
    • Gość: JolantaZ Re: Siusianie - chwalę się i pytam IP: *.* 26.03.03, 14:25
      Oby tylko taki problem mieć ;-)Moja Domi ma 21 mies. i ja właśnie czekam aż się cieplej zrobi, żeby ją puszczać bez pieluchy. Póki co pokazuję jej jak sama robię ;-) i jak robią inne dzidzie, ale jakoś jej to nie wzrusza.......
    • Gość: Aga3miasto Re: Siusianie - chwalę się i pytam IP: *.* 29.03.03, 21:24
      Mój synek zaczął siadać na nocnik w wieku 13 mcy i od tego czasu woła za swoją potrzebą. był jednak na początku trochę problem z pieluszkami na wyjście bo musiałam zakładać. Ale z biegiem czasu nauczył się wytrzymywać. Teraz ma skończone 2 lata i nie mamy problemów z pieluszkami! Pozdrawiam Aga

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka