19.07.07, 22:22
Mam dwuletnia córeczkę i oczekuje drugiej, jestem w 6 miesiacu ciązy. Zauwazylismy okolo 2-3 tyg temu ze nasza córeczka zaczęła dziwnie sie wysławiac - to cos jakby jakanie ale nie do konca. Niektore wyrazy zaczyna samogloskami np aaaaaaa lub iiiiiiii i wtedy dopiero cos mowi. Te gloski sa mowione przez nia bardzo wysoko i cienkim glosem. Nie mamy pojecia co moze byc przyczyna takiej zmiany, mowila przeciez normalnie. Moze przezywa stes w zwiazku z przyjsciem na swiat jej siostry??- czesto manifestuje sa zazdrosc bije mi brzuch, potem przytula..mimo iz ja naokraglo zapewniam i okazuje jej swoja ogromna milosc. Czy spotkalyscie sie z takim czyms??????
Obserwuj wątek
    • mbkow Re: Jąkanie 20.07.07, 10:58
      moze to taki przejsciowy 'urozmaicacz' mowy? moj syn czasem zaczyna 100 razy
      zdanie albo mowi a-a-a-a-a-a tata to.... syn kolezanki ma 5 lat i mowi: a mama,
      czy? a mama, czy? a mama, czy? i nie zadaje zadnego pytania, tylko tak powtarza...
      wiesz, nie wydaje mi sie, ze ma to zwiazek z przyszlym rodzenstwem. jezeli w
      ogole, to moze z samym brzuchem i wynikajacymi z tego ograniczeniami w jej zyciu
      typu: nienoszenie na rekach, krotsze spacery itp. wink no chyba, ze masz madra
      corcie, bo moj synek tak naprawde nic nie rozumial w temacie brzuch-dzidzia smile
      pozdr, monika
      • mamuletka Re: Jąkanie 21.07.07, 08:45
        mój Bartek też miał taki okres bo nie umiał chyba dobrać słów, tak mi się
        wydaje a zaczął mówić późno i jak jego braciszek już była na świecie, spytajcie
        pediatry jeśli macie wątpliwości zawsze warto pytać!
        Pozdrawiam!
    • asmi7 Re: Jąkanie 21.07.07, 11:28
      Tania75, to, co opisujesz, to prawdopodobnie "zacinanie się", "niepłynność
      mowy", ale na tym etapie rozwoju moze być czymś zupełnie normalnym, rozwojowym.
      Wynika z faktu, że Twoja córeczka znacznie wiecej i szybciej myśli i rozumie
      niż jest w stanie wypowiedzieć (nie do końca jeszcze ukształtowany i sprawny
      aparat artykulacyjny, za mały zasób słów itp).Po praostu rozwój artykulacji nie
      nadąża za rozwojem myślenia.
      Ważne, żeby nie robić z tego problemu, nie zwracać Jej z tego powodu uwagi,
      tylko spokojnie wysłuchać lub troszkę pomóc nazwać to, o czym chce Wam
      powiedzieć.
      Oczywiscie trzeba też obserwować, bo wśród dzieci z taką rozwojową
      niepłynnością mowy są też takie, u których moze być to początkiem jąkania. Ale
      na razie nie powinnaś się tym przejmować.

Jeśli chcesz poczytać o tym więcej, zajrzyj tu:
      www.jakanie.neostrada.pl/porady.doc

Nie sądzę, zeby przyczyną trudnosci był Twój brzuszek. Dopiero takie "fizyczne"
      pojawienie się rodzeństwa w domu moze być trudne do zaakceptowania, gdy
      starszak traci wyłączność na uwagę mamy.
      Mnie też to czeka i to już niebawem - za 3-4 tyg. urodzi sie braciszek mojemu
      dwuletniemu synkowi. Naprawdę boję się jak to wsyztsko się poukłada...

Pozdrawiam,
      Asmi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka