jerzy_nka 21.04.08, 14:10 więc pytam: Czy przez stosowanie kremów z blokerami UVA i UVB można mieć niedobór wit.D ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
azille Re: wczytałam, że od UVB powstaje wit.D 21.04.08, 14:21 ja w ogole nie kumam uzywania blokerów typu 50 www.jaworek.net/kosmetyki/czarne_owce_uv.php wez se tu poczytaj Filtry pochlaniaja i odbijaja promieniowanie UVB ale czy blokują powstawanie wit D nie wiem. Moge tylko gdybac bo sie na tym nie znam ale czy sie nasmaruje kremem czy tez nie to czuję sie na sloncu rownie dobrze w sensie zamopoczucia psychicznego. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy_nka jest odp. 21.04.08, 14:31 "W wyniku naświetlania (szczurów - przyp. autorki) promieniami ultrafioletowymi jedynie 15% obecnego w skórze 7-dehydrocholesterolu ulega przemianie w witaminę D3, przy czym przekształcenie to następuje podczas początkowych 30 minut solaryzacji. Dalsze naswietlanie powoduje konwersję prewitaminy D3 w nieczynne związki - lumisterol i tachysterol." Wniosek z tego jest taki, że te pierwsze 20 minut, w których słońce jeszcze skórze nie szkodzi, trzeba wykorzystać w ramach prewencji przeciwko osteoporozie, a później można iśćc w cień, albo się "zafiltrować". Rozsądna ochrona przeciwsłoneczna jest ważna, ale słońce i jego promienie są również niezbędne do życia. Inną sprawą jest to, czy rozsądna ochrona przeciwsłoneczna jest równoznaczna z maksymalną ochroną? " Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy_nka a to dobre hehe 21.04.08, 14:35 A szwajcarska organizacja działająca prewencyjnie i wspomagająca chorych na raka "Schweizerische Krebsliga" zwraca uwagę na to, że już kremy z faktorem 15 blokują 90%, a krem z filtrem o faktorze 20 blokuje 95% promieni UV-B,krem z filtrem o faktorze 30 zwiększa ochronę jedynie o 3%. . A cechy blokujące w kremach z dużym faktorem ant-UV zwiększają się tylko nieznacznie. Za to obciążenie dla skóry zwiększa się niewspółmiernie. Odpowiedz Link Zgłoś
azille no wlasnie 21.04.08, 15:11 blokery to takie troche naciaganie i oszukiwanie ja sama kupię w tym roku 8-mkę dla siebie a Gerard ma ciemną karnację wiec takiej super turbo ochrony nie wymaga kupie mu 15-tkę i tyle A Jerzyk, lało jak z cebra więc nawet do Ciebie nie dzwoniłam w sprawie zabaw w piaskownicy ) Odpowiedz Link Zgłoś
m0nalisa Re: no wlasnie 21.04.08, 16:57 no dobra a jak to sie ma do opalonej skory? tzn stosujac blokery czlowiek sie nie opala, opala mniej czy normalnie a jedynie skora nie ulega uszkodzeniom. nigdy tego nie rozumialam. Odpowiedz Link Zgłoś
azille Re: no wlasnie 21.04.08, 17:03 "Podana na opakowaniu kremu przeciwsłonecznego liczba mówi, ile razy dłużej można po posmarowaniu się przebywać na słońcu w porównaniu do dozwolonego czasu przebywania na słońcu ze skórą bez ochrony. Jest to czas bardzo indywidualny, zależny od rodzaju cery i indywidualnych skłonności. Przyjmuje się, że przeciętna długość to 20 minut. Znaczy to, że przebywając na słońcu bez ochrony do 20 minut nie nabawimy się żadnych niekorzystnych zmian na skórze. A krem z faktorem, np. 12 pozwala nam przebywać na słońcu bez szkody dla skóry 240 minut." Tak to działa. A skóra tak swoją drogą się opala. W zeszłe wakacje smarowałam Gerarda filtrem 25 (mineralnym) a był zjarany choć bezposrednio na sloncu raczej nie przebywał. Odpowiedz Link Zgłoś