beatawr1 02.09.08, 11:01 Moze ktos juz po tych doswiadczeniach pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nini6 Re: 13 latek zaczyna miec muchy w nosie, jak zapo 02.09.08, 12:57 !3 latek zaczyna wchodzić w okres dojrzewania. Nie ma "much w nosie" tylko charakterystyczne dla tego okresu zachowania. Nie da się zapobiec, to normalny etap rozwoju. Nalezy słuchać, rozmawiać, szanować, uzbroić się w cierpliwość. Ok.18 rż przechodzi (mam nadzieję) Odpowiedz Link Zgłoś
13monique_n Re: 13 latek zaczyna miec muchy w nosie, jak zapo 02.09.08, 15:07 Dojrzewaniu i nawałowi hormonów nie da się zapobiec. uzbroić się w cierpliwość i zachować spokój. Być kochającym i stanowczym we własciwych (o rany!) proporcjach. Nie wiem, kiedy chłopcom mija (mój ma 15 lat, jeszcze nie minęło) Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: 13 latek zaczyna miec muchy w nosie, jak zapo 02.09.08, 17:01 Muchozol, 3 x dziennie do kazdej dziurki. Niektórzy stosuja wyklejanie dziurek lepem, ale bardziej wrażliwe dzieci uwazają to za nieco upokarzajace. Odpowiedz Link Zgłoś
scher Pytanie zbyt nieprecyzyjne 02.09.08, 18:57 Co to znaczy "ma muchy w nosie"? Czyli jak się zachowuje? W jakich okolicznościach? Odpowiedz Link Zgłoś
gazdziikowa Re: Pytanie zbyt nieprecyzyjne 03.09.08, 14:51 a te muchy w nosie to nie jest czasem własne zdanie na temat ubioru, szkoły, kolegów? Odpowiedz Link Zgłoś
beatawr1 Re: Pytanie zbyt nieprecyzyjne 03.09.08, 20:53 Alez oczywiscie, ze tez wlasne zdanie! Ale te wlasne i zadne inne! Nic nie jest w stanie Go przekonac, a dyskutuje nawet w najbardziej zwyklych rzeczach i sie z niczym nie zgadza. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kamienna5 Re: Pytanie zbyt nieprecyzyjne 08.09.08, 21:35 Ja mam 2latkę i też ma na wszystko własne zdanie i żadne inne w rachubę nie whcodzi... A co gorsza dyskutuje przy najbardziej absurdalnych rzeczach... tak mnie trochę pocieszyłaś, że mój bunt dwulatki chyba będzie krótszy jednak niż twój bunt dojrzewającego młodziana Pozdrawiam i życzę dużo cierpliwości!!! Odpowiedz Link Zgłoś
sir.vimes to normalne i jak najbardziej oczekiwane 09.09.08, 01:10 kiedy miałby to zacząć robić? po sześćdziesiątce? Odpowiedz Link Zgłoś
ixi1.0 Re: 13 latek zaczyna miec muchy w nosie, jak zapo 08.09.08, 13:36 u mojego syna wygląda to podobnie. Nie chce nic pomagać w domu. Nie chce sprzatać w swoim pokoju,gdzie rzeczy leżą na podłodze, brudne skarpetki na biurku itd... Wszystko na nie.Po szkole pierwsze co, biegnie do komputera; właśnie jak wróci to będzie zły, bo ograniczyłam mu czasowo dostęp do internetu. Jak być konsekwentną w swoich decyzjach? Odpowiedz Link Zgłoś
szymucia Re: 13 latek zaczyna miec muchy w nosie, jak zapo 08.09.08, 14:45 mój ma 14 lat i jak do tej pory myślałam że ma muchy w nosie to dopiero teraz wiem co to są mega muchy w nosie. Odpowiedz Link Zgłoś
beatawr1 Re: 13 latek zaczyna miec muchy w nosie, jak zapo 08.09.08, 15:48 Juz nie wiem czy z tego to sie smiac czy plakac! W sumie bylismy tacy sami ale........ Odpowiedz Link Zgłoś
ixi1.0 Re: 13 latek zaczyna miec muchy w nosie, jak zapo 08.09.08, 18:02 beatawr1 napisała: > Juz nie wiem czy z tego to sie smiac czy plakac! W sumie bylismy > tacy sami ale........ chyba trochę jednak inni. Było więcej czasu na rozmowę. Teraz mamy przeciwnika w postaci gadu-gadu, fotka.pl itp. Wolą wirtualne gry w kolegą zza ściany, niż pograć z nim w piłkę w realu. Może zróbmy akcję: "wyrzuć dziecku komputer" idąc w ślady dawnej znanej akcji. Nie wiem juz czego się łapać. Czytałam juz nawet jakies forum nastolatkow, co sobie o nas rodzicach mysla... Straszne rzeczy co tam wypisuja. Pozdrawiam Was serdecznie, może wspierajmy się razem jakims dobrym slowem od czasu do czasu to bedzie nam troche weselej Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: 13 latek zaczyna miec muchy w nosie, jak zapo 08.09.08, 21:53 Hm, moze raczej starac sie, aby coś innego bylo równie atrakcyjne jak komputer? Żeby rozmowa z mamą nie ograniczała się do biadania nad bałaganem i dwójka z fizyki? Zeby wakacje z rodzicami były nie mniej atrakcyjne, a bardziej nieprzewidywalne niż obóz? Żeby zrozumiec, ze wirtualna gra z kolega nie jest czyms gorszym (spolecznie, nie sportowo...) niz gra w piłkę? Bo zabraniać, zabrać, zammknąć jest bardzo łatwo, ale to nic nie daje, procz buntu. Jak czytam , że "pyskuje", "nie sprzata", "Ma wlasne zdanie" (no i dobrze, ze ma...) "leci po szkole do komputera" (a co ma robic po 7 godzinach stresującej pracy?) to jakos rozumiem, dlacego maja muchy w nosie i sie buntują. Odpowiedz Link Zgłoś
13monique_n verdana 09.09.08, 10:38 Rękami, nogami i wszystkim się podpisuję. Bunt dziecka (własne zdanie) to trening przed dorosłością, przed umiejętnością wyrażania opinii i bronienia ich. dziecka prawo, by trenowac na czym popadnie i zwykle na rodzicach. Bo potem to jciec z matka o juz dorosłym synu będą biadać "aajjjj, pani, bo ten mój to taki niezaradny, nie potrafi się wykłócić o swoje, wszystko na naszej głowie. a on już żonaty i dzieciaty, aj aj moja pani" - brrrrrrr Kiedy ten dzieciak i w jakim środowisku miał poćwiczyć? W domu pewnie miał być "cichy, posłuszny i potakujący". Co do braku chęci gadania dzieciaków z rodzicami - oj, jak wracam padnięta do domu, to czasem prosze o 10 minut zanim zaczna nadawać jak katarynki - dwójka w wieku 15 i prawie 13 lat. Może to dlatego, że ja ich słucham, kiedy do mnie mówią? NIe udaję? Owszem, marudzę, kiedy oni przeskrobią, ale oni tez wiedzą, że przeskrobali. Jasne, że nie jest różowo. Złościmy się i kłócimy, ale szanujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
sir.vimes ja grałam nocami w warcraft 09.09.08, 01:12 nic mi nie ubyło. dziecko zabraniać nie zamierzam. Każdy wiek ma swoje przyjemności. Czytałam juz nawet > jakies forum nastolatkow, co sobie o nas rodzicach mysla... Straszne rzeczy co > tam wypisuja. A kiedyś omawiali te straszne rzeczy przez telefon. Wiele się nie zmieniło. Odpowiedz Link Zgłoś
sir.vimes ponadto 09.09.08, 01:16 nie wydaje mi się by wadą dziecka było własne zdanie i upór w bronieniu tegoż - to jest zaleta! A kwestia rozrywek, które rodzicom wydaje się głupie - nie wierzę, ze nikt Was nie gonił za czytanie komiksów, gadanie przez telefon czy choćby oglądanie TV. Niewielu naprawdę w jakikolwiek sposób to zaszkodziło. Odpowiedz Link Zgłoś
ixi1.0 Re: ponadto 09.09.08, 09:51 a ja tylko sobie ponarzekałam, a tu zaraz cały zestaw... czasami chyba można troszkę poużalać się nad sobą. A moim dzieciom, chyba nie jest aż tak źle z nami. Ferie, wakacje, wyjazdy za zakupy, kino. Zawsze jakby za karę. To za gorąco, to za zimno, woda zasłona, śnieg zabiały, itd. W tym roku pojechali sami na wakacje, i my sami. Znowu pretensje od syna, dlaczego pojechaliśmy właśnie tam. Powiedział nam, że to przegięcie z tym naszym urlopem.I to na tyle, zabieram się za naprawianie moich błędów Odpowiedz Link Zgłoś
marianna72 Re: 13 latek zaczyna miec muchy w nosie, jak zapo 09.09.08, 10:08 Jakbym widziala pokoj mojego syna)) Odpowiedz Link Zgłoś