Dodaj do ulubionych

13 latek zaczyna miec muchy w nosie, jak zapobiec?

02.09.08, 11:01
Moze ktos juz po tych doswiadczeniach pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • nini6 Re: 13 latek zaczyna miec muchy w nosie, jak zapo 02.09.08, 12:57
      !3 latek zaczyna wchodzić w okres dojrzewania. Nie ma "much w nosie" tylko
      charakterystyczne dla tego okresu zachowania.
      Nie da się zapobiec, to normalny etap rozwoju.
      Nalezy słuchać, rozmawiać, szanować, uzbroić się w cierpliwość.
      Ok.18 rż przechodzi (mam nadzieję)
    • 13monique_n Re: 13 latek zaczyna miec muchy w nosie, jak zapo 02.09.08, 15:07
      Dojrzewaniu i nawałowi hormonów nie da się zapobiec. uzbroić się w
      cierpliwość i zachować spokój. Być kochającym i stanowczym we
      własciwych (o rany!) proporcjach.
      Nie wiem, kiedy chłopcom mija (mój ma 15 lat, jeszcze nie minęło) wink
    • nangaparbat3 Re: 13 latek zaczyna miec muchy w nosie, jak zapo 02.09.08, 17:01
      Muchozol, 3 x dziennie do kazdej dziurki.
      Niektórzy stosuja wyklejanie dziurek lepem, ale bardziej wrażliwe dzieci uwazają
      to za nieco upokarzajace.
    • mama_kotula Kupić pająka n/t 02.09.08, 17:02

• scher Pytanie zbyt nieprecyzyjne 02.09.08, 18:57
      Co to znaczy "ma muchy w nosie"? Czyli jak się zachowuje? W jakich okolicznościach?
      • gazdziikowa Re: Pytanie zbyt nieprecyzyjne 03.09.08, 14:51
        a te muchy w nosie to nie jest czasem własne zdanie na temat ubioru, szkoły,
        kolegów? smile
        • beatawr1 Re: Pytanie zbyt nieprecyzyjne 03.09.08, 20:53
          Alez oczywiscie, ze tez wlasne zdanie! Ale te wlasne i zadne inne!
          Nic nie jest w stanie Go przekonac, a dyskutuje nawet w najbardziej
          zwyklych rzeczach i sie z niczym nie zgadza. Pozdrawiam
          • kamienna5 Re: Pytanie zbyt nieprecyzyjne 08.09.08, 21:35
            Ja mam 2latkę i też ma na wszystko własne zdanie i żadne inne w
            rachubę nie whcodzi...smile
            A co gorsza dyskutuje przy najbardziej absurdalnych rzeczach...

tak mnie trochę pocieszyłaś, że mój bunt dwulatki chyba będzie
            krótszy jednak niż twój bunt dojrzewającego młodzianasmile

Pozdrawiam i życzę dużo cierpliwości!!!
          • sir.vimes to normalne i jak najbardziej oczekiwane 09.09.08, 01:10
            kiedy miałby to zacząć robić? po sześćdziesiątce?
    • ixi1.0 Re: 13 latek zaczyna miec muchy w nosie, jak zapo 08.09.08, 13:36
      u mojego syna wygląda to podobnie. Nie chce nic pomagać w domu. Nie chce
      sprzatać w swoim pokoju,gdzie rzeczy leżą na podłodze, brudne skarpetki na
      biurku itd... Wszystko na nie.Po szkole pierwsze co, biegnie do komputera;
      właśnie jak wróci to będzie zły, bo ograniczyłam mu czasowo dostęp do internetu.
      Jak być konsekwentną w swoich decyzjach?
      • szymucia Re: 13 latek zaczyna miec muchy w nosie, jak zapo 08.09.08, 14:45
        mój ma 14 lat i jak do tej pory myślałam że ma muchy w nosie to dopiero teraz
        wiem co to są mega muchy w nosie.
        • beatawr1 Re: 13 latek zaczyna miec muchy w nosie, jak zapo 08.09.08, 15:48
          Juz nie wiem czy z tego to sie smiac czy plakac! W sumie bylismy
          tacy sami ale........
          • ixi1.0 Re: 13 latek zaczyna miec muchy w nosie, jak zapo 08.09.08, 18:02
            beatawr1 napisała:

> Juz nie wiem czy z tego to sie smiac czy plakac! W sumie bylismy
            > tacy sami ale........

chyba trochę jednak inni. Było więcej czasu na rozmowę. Teraz mamy przeciwnika w
            postaci gadu-gadu, fotka.pl itp. Wolą wirtualne gry w kolegą zza ściany, niż
            pograć z nim w piłkę w realu. Może zróbmy akcję: "wyrzuć dziecku komputer" idąc
            w ślady dawnej znanej akcji. Nie wiem juz czego się łapać. Czytałam juz nawet
            jakies forum nastolatkow, co sobie o nas rodzicach mysla... Straszne rzeczy co
            tam wypisuja. Pozdrawiam Was serdecznie, może wspierajmy się razem jakims dobrym
            slowem od czasu do czasu to bedzie nam troche weselej
            • verdana Re: 13 latek zaczyna miec muchy w nosie, jak zapo 08.09.08, 21:53
              Hm, moze raczej starac sie, aby coś innego bylo równie atrakcyjne
              jak komputer? Żeby rozmowa z mamą nie ograniczała się do biadania
              nad bałaganem i dwójka z fizyki? Zeby wakacje z rodzicami były nie
              mniej atrakcyjne, a bardziej nieprzewidywalne niż obóz? Żeby
              zrozumiec, ze wirtualna gra z kolega nie jest czyms gorszym
              (spolecznie, nie sportowo...) niz gra w piłkę? Bo zabraniać, zabrać,
              zammknąć jest bardzo łatwo, ale to nic nie daje, procz buntu.
              Jak czytam , że "pyskuje", "nie sprzata", "Ma wlasne zdanie" (no i
              dobrze, ze ma...) "leci po szkole do komputera" (a co ma robic po 7
              godzinach stresującej pracy?) to jakos rozumiem, dlacego maja muchy
              w nosie i sie buntują.
              • 13monique_n verdana 09.09.08, 10:38
                Rękami, nogami i wszystkim się podpisuję.
                Bunt dziecka (własne zdanie) to trening przed dorosłością, przed
                umiejętnością wyrażania opinii i bronienia ich. dziecka prawo, by
                trenowac na czym popadnie i zwykle na rodzicach. Bo potem to jciec z
                matka o juz dorosłym synu będą biadać "aajjjj, pani, bo ten mój to
                taki niezaradny, nie potrafi się wykłócić o swoje, wszystko na
                naszej głowie. a on już żonaty i dzieciaty, aj aj moja pani" -
                brrrrrrr
                Kiedy ten dzieciak i w jakim środowisku miał poćwiczyć? W domu
                pewnie miał być "cichy, posłuszny i potakujący".
                Co do braku chęci gadania dzieciaków z rodzicami - oj, jak wracam
                padnięta do domu, to czasem prosze o 10 minut zanim zaczna nadawać
                jak katarynki - dwójka w wieku 15 i prawie 13 lat. Może to dlatego,
                że ja ich słucham, kiedy do mnie mówią? NIe udaję? Owszem, marudzę,
                kiedy oni przeskrobią, ale oni tez wiedzą, że przeskrobali. Jasne,
                że nie jest różowo. Złościmy się i kłócimy, ale szanujemy.
            • sir.vimes ja grałam nocami w warcraft 09.09.08, 01:12
              nic mi nie ubyło.

dziecko zabraniać nie zamierzam. Każdy wiek ma swoje przyjemności.

Czytałam juz nawet
              > jakies forum nastolatkow, co sobie o nas rodzicach mysla... Straszne rzeczy co
              > tam wypisuja.

A kiedyś omawiali te straszne rzeczy przez telefon. Wiele się nie zmieniło.
              • sir.vimes ponadto 09.09.08, 01:16
                nie wydaje mi się by wadą dziecka było własne zdanie i upór w bronieniu tegoż -
                to jest zaleta!

A kwestia rozrywek, które rodzicom wydaje się głupie - nie wierzę, ze nikt Was
                nie gonił za czytanie komiksów, gadanie przez telefon czy choćby oglądanie TV.

Niewielu naprawdę w jakikolwiek sposób to zaszkodziło.
                • ixi1.0 Re: ponadto 09.09.08, 09:51
                  a ja tylko sobie ponarzekałam, a tu zaraz cały zestaw... czasami chyba można
                  troszkę poużalać się nad sobą. A moim dzieciom, chyba nie jest aż tak źle z
                  nami. Ferie, wakacje, wyjazdy za zakupy, kino. Zawsze jakby za karę. To za
                  gorąco, to za zimno, woda zasłona, śnieg zabiały, itd. W tym roku pojechali sami
                  na wakacje, i my sami. Znowu pretensje od syna, dlaczego pojechaliśmy właśnie
                  tam. Powiedział nam, że to przegięcie z tym naszym urlopem.I to na tyle,
                  zabieram się za naprawianie moich błędów
      • marianna72 Re: 13 latek zaczyna miec muchy w nosie, jak zapo 09.09.08, 10:08
        Jakbym widziala pokoj mojego synasmile))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka