Dodaj do ulubionych

Rec opadaja ;)

11.12.08, 16:09
Napisala do mnie na naszej klasie moje 12-letnia kuzynka. Zadala z piec pytan,
przy czym wszystkie w jednej linijce, ani jednej kropki czy przecinka, imiona
z malych liter, znaki polskie powstawiane na zasadzie co najmniej dziwacznej.
Wyglada na to, ze o zasadach interpunkcji i ortografii dziewcze nawet nie
slyszalo, a o ile slyszalo, to zaraz zapomnialo wsluchane w kolejny kawalek Dody.

Ach, i jeszcze napisala specjalnie oddzielna wiadomosc z prosba o "komcie"..
O tempora, o mores! wink)))
Ja wiedzialam, ze wspolczesne nastolatki pisuja erotyczne blogi z Tokio Hotel
w roli glownej, uragajac przy tym wszelkim zasadom jezyka polskiego, ale zeby
takie cus? W mojej wlasnej rodzinie? wink)
Obserwuj wątek
    • surita Re: Rec opadaja ;) 11.12.08, 16:17
      Z tego zaaferowania, sama sie opsnelam w tytule wink Co za wstyd..
      • m0nalisa Re: Rec opadaja ;) 11.12.08, 18:07
        to prawda moja nauczycielka wiele lat temu mowila ze bedziemy mowic skrotami i
        tak jest. kompytrery ten proses poglebiaja. sama pisze skrotami niechlujnie
        bezmyslnie, bledow nie poprawiam. nawet nie chce mi sie wciskac alt zeby polskie
        znaki byly. dla jaj pisze SOM i GUPIA smile
        co sie mlodziezy dziwic.
        ma sie od kogo uczyc |tongue_out
        • fajnyrobal Re: Rec opadaja ;) 11.12.08, 18:38
          Surita, ja z tych niekumatych. Co to jest to ,,komcie" bo ja tego
          nie rozumieć? surprised
        • surita Re: Rec opadaja ;) 11.12.08, 18:47
          No tak mona, niby masz racje. Ale jakos mi sie to kuzwa nie podoba wink
          Na forum pisze bez polskich znakow, bo taka jest tendencja. Tak samo bylo na
          ircu. Na gg i w smsach tez sie z polskim znakami nie tastam.
          Ale jesli chodzi o e-mail albo taka wlasnie wiadomosc na nk, to jednak - z
          szacunku do adresata, pisze poprawna polszczyzna.
          No i niezaleznie od formy pilnuje przecinkow, odstepow i wielkich liter. Nawet w
          smsach stawiam kropki i przecinki, ot, takie zboczenie wink
          Ja sie nie dziwie mlodziezy jako takiej, tylko szanownym rodzicielom. W
          przypadku mojej kuzynki to ja akurat wiem, jak u niej wyglada pilnowanie
          edukacji.. sad
          Natomiast roznica jest jeszcze taka, ze my znamy te wszystkie zasady i ich
          stosowanie badz nie opiera sie na naszej swiadomej decyzji, ze tak to
          gornolotnie sformuluje. W tym przypadku obawiam sie jednak, ze to jedyny sposob,
          w jaki dziewcze potrafi pisac. Zal normalnie mnie za serce sciska wink

fajnyrobal, hehe, komcie = komentarze. W sumie nie wiem.. jeden komć? Jedno
          komcio??? Ale czasownik juz dzieci stworzyly: komciowac wink
          Masakra jakas.. wink
          • surita Re: Rec opadaja ;) 11.12.08, 18:54
            Aaa, jeszcze jest "opko" i "krejzolka".. I nie wiem co jeszcze. Co jakis czas
            odwiedzam blog "Rezerwat poprawnej polszczyzny". Naprawde idzie sie zalamac.. smile
            • fajnyrobal Re: Rec opadaja ;) 11.12.08, 19:15
              A mogłabyś przetłumaczyć z naszego na polski to diabelstwo ?smile
              Krejzolka- domyślam się co to jest, ale ,,opko"-zabij mnie, nie
              wiem surprised big_grin
              • surita Re: Rec opadaja ;) 11.12.08, 19:26
                Hehe.. opko=opowiadanie... wink)) Cudo nowomowy, bleh wink
                • draugdur Re: Rec opadaja ;) 11.12.08, 19:36
                  Kurde, ja wiem ze kazdy zywy jezyk(a polski jeszcze dycha)stara sie byc
                  ekonomiczny=max tresci minimum formy,czyli wlasnie skroty,brak "ogonko"itd,ale
                  slang(?)mlodziezowy mnie przerasta...jak napisalas "komcie"to na poczatku
                  pomyslalam ze ona chce zeby jej komżę kupic,taka jak ministranci w kosciele
                  nosza np...
                  Jak gimnazjum cos obok mie mowi to czasem az chce zapytac czy przypadkiem mojej
                  siostry nie obrazaja bo rozumiem moze 1/3 z tego slowotokuwink
                  • porzeczka_mocna Re: Rec opadaja ;) 11.12.08, 19:47
                    Wiecie co? Jak byłam w podstawówce, to podobne komentarze słyszałam od nauczycieli i osób w naszym (aktualnie) wieku. I faktycznie, mieliśmy różne dziwne wyrażenia, ale nie przetrwały one długo. Pewnie to samo będzie w przypadku nowomowy obecnych nastolatków - zostanie zapomniana, a dzieciaki zwyczajnie dorosną i się wyedukują wink.
                    • m0nalisa a to prawda porzeczka 11.12.08, 23:45
                      ja tez mialam taki etap, na szczescie krotki- ze poslugiwalam sie jezykiem
                      zupelnie niezrozumialym dla osob +30 smile
                  • surita Re: Rec opadaja ;) 11.12.08, 22:33
                    Rozwalilas mnie ta komza wink)) ROTFL
                    No ja w sumie tez mam z tym problem.. W wakacje rozmawialam z nia troche, miedzy
                    innymi (ja idiotka) usilowalam jej wykazac, ze teksty Feela (ukochany zespol
                    malolaty, a jakze) nie trzymaja sie kupy, czyli ze zaden wers nie laczy sie z
                    nastepnym. Zapomnij... wink

W sumie ta nowomowa to jest ciekawe zjawisko socjologiczne, ja tam lubie sobie
                    czasem takiego folkloru posluchac, ale na litosc boska, dlaczego ktos do mnie
                    pisze gwalcac jezyk ojczysty...?
                    Spytalam jej, czy slyszala moze o ortografii i interpunkcji. Odpowiedziala, ze
                    costam bylo, ale ona ma 4 z dyktanda (!!!). I juz.

Chyba jej podpowiem, ze te czerwone podkreslenia pod wyrazem to nie po to, zeby
                    ladniej bylo... szlaczek taki.. Matko z corka wink
                    • fajnyrobal Re: Rec opadaja ;) 11.12.08, 23:16
                      Wiesz, ja chyba zacznę kolekcjonować smsy pewnego małolata, bo to co
                      on wyprawia z ortografią to przechodzi ludzkie pojęcie. Sama mam
                      dysortografię, ale dzięki usilnym ćwiczeniom piszę jako tako i wstyd
                      mi jak cholera jak posadzę jakiegoś byka...
                      Najlepszy jest kolega z pracy mojego małża- w raporcie nagminnie
                      pisze ,,zasówa silosa" i dostałam od niego płytkę
                      podpisaną ,,krulewna śnieszka" big_grin
                      • surita Re: Rec opadaja ;) 11.12.08, 23:34
                        O matko. Krulewna snieszka.. Brrrrrrr, ledwo mi przez klawiature przeszlo. W
                        ogole moze tylko ja tak mam, ale jak ktos do mnie pisze i wali byk na byku, to
                        sie czuje jakby mi w pysk dal wink
                        Jezeli nie znam tej osoby, to sie do niej automatycznie zniechecam. No i widzisz
                        fajnyrobal, ty masz dysortografie, ale sie nie poddajesz. W zyciu bym Cie o nia
                        nie podejrzewala smile))
                        A tu mi malolata pisze, ze ma 4 z dyktanda i to zalatwia sprawe.. Mam ochote ja
                        walnac slownikiem ;DDD
                        • m0nalisa Re: Rec opadaja ;) 11.12.08, 23:51
                          ale wiecie- ja jestem wzrokowcem- pewnie wynik czytania ksiazek- mamusia
                          powtarzala - czytaj dziecko duzo bedziesz miala duzy zasob slow i nie bedziesz
                          robila bledow.
                          a mimo to czasem takiego byka strzele ze pale sie ze wstydu. Poza tym piszac na
                          klawiaturze nie wiem jak to sie dzieje ale paluchy mi tak szybko lataja ze
                          zamieniam literki smile a z lenistwa potem nie sprawdzam co nabazgralam.

ale poza mną.
                          mojego meza cora- 16tka, naprawde madra dziewczyna- fajnie sie uczy i nieglupio
                          jak na ten wiek gada- robi koszmarne byli, i tluke do glowy, tlumacze, poprawiam.
                          a ona mi mowi- ale po co mi polska ortografia, mieszkam ucze sie w UK,
                          poslugujac sie polskim w mowie ortografii nie potrzebuje. i co?
                          uczyc sie bo sie przyda moze kiedys?
                          ech... za pare lat zrozumie mam nadzieje ze niedlugo
                          • surita Re: Rec opadaja ;) 12.12.08, 00:06
                            No mnie tak jak Tobie mona powtarzal zawsze ojciec. Od malego uwielbiam ksiazki.
                            Jak dostawalam nowa to mnie nie bylo, poki nie przeczytalam.. Ale niestety za
                            szybko czytam... Jak ksiazka ma 200-300 stron to 2-3 godziny i po ptokach sad

Twoja.. ten tego.. pasierbice..? wink jestem w stanie zrozumiec. W koncu tam teraz
                            zyje. Natomiast ten moj maly tluk pancerny mieszka w PL i tak zapewne
                            pozostanie.. Ehh..

fajnyrobal, chetnie bym ja walnela, ale te kilkaset kilometrow robi swoje.
                            Natomiast od dluzszego czasu mysle o zabraniu jej na wakacje i przeorientowaniu
                            jej rzeczywistosci i pogladow na zycie wink Miedzy innymi na stosowanie jezyka
                            polskiego w pismie, mowy sie czepiac nie bede wink)
                            Ale ze dziecko ma wybitny charakterek, to nie wiem, czy by mi cierpliwosci
                            starczylo smile Totez ja wrednie edukuje na odleglosc wink
                        • fajnyrobal Re: Rec opadaja ;) 11.12.08, 23:52
                          Walnij. Może jej jakieś klapki zaskoczą wink
                          I nie tylko ty tak masz. Ja taką osobę uważam za debila i ignoranta.
                          No big_grin
                          • fajnyrobal Re: Mona 11.12.08, 23:55
                            To o walnięciu było do Surity, nie do Ciebie wink
                            • m0nalisa wiem :) nt 12.12.08, 00:03

• madame_zuzu Re: Rec opadaja ;) 12.12.08, 00:06
      Witam smile
      Mogę się dołączyć? W/g zasad panujących tutaj przedstawiłam się ladnie w odpowiednim wątku smile

A tutaj, do tematu chciałabym zasugerować wysyłanie osób walących takie maile na tę stronkę www.zanimnapiszesz.prv.pl
      • surita Re: Rec opadaja ;) 12.12.08, 00:08
        Witaj witaj madame_zuzu smile)Widzialam, pieknie sie przywitalas smile

"I zdradź mi kim tyś jest madame.. albo nie zdradzaj nic.." wink Tak mi sie
        skojarzylo smile Chyba za dlugo juz przed kompem siedze..

No wiesz, tylko do niej to nie dotrze... to taki tluczek pancerny maly.. Jak jej
        w mailu bledy wytykam, to ona mi z ta czworka z dyktanda.. no zesz... wink
    • surita Re: Rec opadaja ;) 12.12.08, 00:17
      Kurcze, a wlasciwie dlaczego smarkula o 22.55 jeszcze nie spi...? Tylko wysyla
      mi maila, ze mam jej dodac "jakięś" (pisownia oryginalna) komentarze do zdjec...???
      W dodatku wysyla go SIEDEM razy pod rzad??? Mala spamerka analfebatka mi rosnie
      w rodzinie, help!
      Chyba jednak ten slownik....
      • 100ania Wy się małolatom nie dziwcie 12.12.08, 08:52
        Ja ostatnio kupiłam bliźniakom książeczki z wierszykami o Świętym Mikołaju, a
        tam takie kwiatki jak "spojŻał", "mnUstwo", "skąT".

Padłam normalnie.

Ja to ogólnie pomylona jestem, bom do poprawnej polszczyzny przyzwyczajona i z
        trudem wszelkie skrótowce znoszę, ale zaczęłam się do nich przyzwyczajać na
        różnych forach i blogach. Jednak błędów ortograficznych w książeczkach dla
        dzieci (ani w jakichkolwiek innych dziełach upublicznionych) to chyba nijak nie
        zniosę.
        • surita Re: Wy się małolatom nie dziwcie 12.12.08, 09:30
          Aaa masakra 100ania sad(( Ciekawe, co robila w tym czasie korekta sad

Zostalam wychowana w domu, gdzie wszystkie bledy jezykowe byly zdecydowanie
          tempione. A jak siostra skonczyla polonistyke, to juz w ogole. Do tej pory mnie
          trzaska, jak slysze (lub czytam): wziąść, szłem itd... Wrr.. mezowi sie nawet
          dostaje jak powie "schizofremia". I u niej w domu jest tak samo, 7-latka
          poprawiamy obie niemal automatycznie wink

O, a co do nowomowy: jest jeszcze koffam (albo lovam, zamiennie).

P.S. 100ania, czy mi sie zdaje, czy Cie nie bylo jakas chwile? Witaj ponownie smile
          • fajnyrobal Re: Wy się małolatom nie dziwcie 12.12.08, 11:03
            Korekta miała wolne, albo była po nowej maturze big_grin
            Jest jeszcze ,,lovusiany" brrrrrrrrrrrr, aż mnie trzącha jako
            anglistkę poniekąd.
          • 100ania Re: Wy się małolatom nie dziwcie 12.12.08, 14:05
            surita napisała:
            > P.S. 100ania, czy mi sie zdaje, czy Cie nie bylo jakas chwile? Witaj ponownie :
            > )

ja jestem stale, ale z doskoku smile
            więcej czytam niż piszę, bo mi czasu jakoś wciąż brakuje smile))
    • surita Re: Rec opadaja ;) 12.12.08, 21:27
      No i dodalam dziewczynie te "komcie"... Chciala to ma. Tyle, ze chyba liczyla na
      co innego, a ja poprawilam jej bledy ortograficzne wink
      Ale i tak sie pewnie nie przejela.. I ze to moja rodzina rodzona.. Wrr wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka