beatag05 18.03.09, 22:23 Coreczke urodzilam w sierpniu, a teraz druga dzidzia przyjdzie na swiat w listopadzie, takze bede miala odstep rok i 3 miesiace. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
manuelka82 Re: Witam sie i dołączam do WAs:) 19.03.09, 10:17 cześć! widzę ze roznicę wieku miedzy dzieciaczkami bedziesz miala taką jak ja U mnie synek jest starszy od corci o rok, 3 miesiące i 2 tygodnie Odpowiedz Link Zgłoś
iwonka79-1979 Re: Witam sie i dołączam do WAs:) 19.03.09, 13:57 czesc u nas to rok bez trzech dni. Natala skonczy 8 miesięcy 28 marca, a Agnieszka 31 marca skończy 20 miesięcy. pozdrawiam, ps. jakoś na tym forum tak cicho i mało postów przybywa, ale może mi się wydaję??? bo ja sama nowa... Odpowiedz Link Zgłoś
happybogna Witam 19.03.09, 15:24 U mnie różnica 1 rok 6 miesięcy. Mam dwie córki. Młodszą rodziłam też w listopadzie, bardzo się bałam jak to będzie zimą, ale okazało się, że zimy tego roku wcale nie było i nie musiałm się przedzierać przez zaspy z dwoma szkrabami. A na forum rzeczywiście cicho, ale mozna by to jakoś rozkręcić. Powodzenia Małgosia 30.06.2006 Marta 22.11.2007 Odpowiedz Link Zgłoś
anku26 Re: Witam sie i dołączam do WAs:) 10.08.09, 19:58 Witam mam ten sam problem którego bardzo się obawiam urodziłam synka w styczniu a nastepna dzidzia urodzi sie mysle marzec kwiecien załamałam się Odpowiedz Link Zgłoś
variaa Re: Witam sie i dołączam do WAs:) 10.08.09, 20:33 Witaj! Chyba ja pełnię dyżur, a reszta mam na wakacjach Marzec-kwiecień... mmm piękny czas na urodzenie dzidziusia Muszę się przyznać, że na ostatnie 2 miesiące ciąży umówiłam babkę z sąsiedztwa na 2 godziny popołudniu, była to zima i nie miałam już kompletnie siły na drugi spacer z córką. Zostawiła nas przed porodem i potem dopiero po kilku miesiącach wymiękłam i znalazłam opiekunkę, jak mały już mógł wytrzymać spacer bez cycka właśnie na regularne spacery z moją dwójeczką. Składam hołd wszystkim mamom które dały i dają radę same, bo to ani się wyspać nie da, ani nic zrobić w domu, chyba że ktoś może wystawić dzieci do ogródka. Na początku są też straszne emocje, bo ten starszy maluch nie rozumie, że Ktoś ciągle zajmuje mamy ręce. Ale teraz... jest tak słodko, jak dzieci się witają po obudzeniu jakby się 100 lat nie widziały, wszystko po sobie naśladują i ogólnie jest bardzo wesoło. Odpowiedz Link Zgłoś
akooo Re: Witam sie i dołączam do WAs:) 11.08.09, 14:29 Ja mam starszą córkę z sierpnia 2007. Młodszą z listopada 2009))) Jestem o rok do przodu Powodzenia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zaneta09 Re: Witam sie i dołączam do WAs:) 12.08.09, 10:27 Anku26, Glowa do gory.I Ty dasz sobie rade jak i my mamy na tym forum...poradzilysmy sobie. U mnie roznica jest 13,5 miesiaca. To drugie nie bylo planowane w tak szybkim czasie...hahaha Tym bardziej ze Sandy starsza to wczesniak..... A na domiar tego Michael to tez wszesniak 34 tyd. Mieszkam za granica wiec nie malam nikogo do pomocy... Dom, praca,dzieci rok po roku i wczesniaczki.... Nie bylo latwo,byly ciezkie momenty.... Lecz dzis mam dwa zdrowe, kochane dzieciaki, ktore maja juz 7 i 6 lat. Wszystko sie dobrze ulozylo... Mam dobra prace, dom,kochanego meza... Ty tez dasz sobie rade choc na pewno nie bedzie latwo... Glowa do gory, probuj dobrze planowac i staraj sie o odrobinke czasu dla siebie... Pozdrawiam cieplutko, Mama z doswiadczeniami... Zaneta Odpowiedz Link Zgłoś
takakia Re: Witam sie i dołączam do WAs:) 24.08.09, 21:33 witam- ja mam dzieciaki z roznica 14,5 miesiaca. Gosia ma teraz 4 miesiace. faktycznie jest ciezko momentami. mieszkamy tez za granica i sami sobie musimy radzic. i gorzej czy lepiej ale sobie radzimy. duzo bardzo mi maz pomaga. on jest z tych facetow co i zmienia pieluche,wykapia, pojda na spacerek i nakarmia jesli akurat do tego sie lekko przymusi ("ja ich nie potrafie nakarmic" "potrafisz potrafisz-karm") na poczatku tez bylam przerazona jak to bedzie i wszyscy mowili - Ty sobie poradzisz, co ty zrobisz itd. a to jest taka sytuacja ze nie mozna sobie nie poradzic. od pozcatku sobie mowilam - no przeciez nie stane na srodku pokoju i nie powiem "nie da sie". najgorsze sa momenty jak becza oboje naraz. szybka ocena sytuacji i pomaga sie najpierw temu ktore ma gorzej. druga ciaza byla nie planowana - absolutna wpadka. zalamka itd. a teraz uwazam ze stalo sie najlepiej jak moglo. Odpowiedz Link Zgłoś
emma_me Re: Witam sie i dołączam do WAs:) 02.03.10, 09:37 witam u nas też równica 15 miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
maks_olo 11,5msca różnicy...:) 03.03.10, 20:16 witam, mam dwóch synków i wiem, że najtrudniejsze już za nami pierwsze pół roku,to była tragedia, ale teraz nic tylko Bogu dziękować pozdrawiam PS. często tu zaglądam, ale cisza straszna.... Odpowiedz Link Zgłoś
aureola1980 Re: 11,5msca różnicy...:) 12.03.10, 14:43 Witam i ja się przyłącze. W maju rodzę drugie dziecko, pierwsze będzie miało 16 miesięcy Ciąża planowana!! Wiem, że na początku będzie ciężko ale mam nadzieję że poradzę sobie Odpowiedz Link Zgłoś
maks_olo Re: 11,5msca różnicy...:) 15.03.10, 20:29 witam!!! na pewno sobie poradzisz, ale musisz być świadoma, że będą ciężkie chwile.... Odpowiedz Link Zgłoś
nusia-1234 12 miesiecy różnicy...:) 05.05.10, 11:46 starsza córcia o która starałam się 3 lata ma obecnie 5 miesiecy, w 1 urodziny ma narodzic sie drugie , nie potrafie sie z tym pogodzic, jakim cudem od razu teraz zaszłam w ciąze, gdy z Kinga starałam sie tyle lat. to niesprawiedliwe, najbardziej boje sie tego jak dam sobie rade z 8 miesieczną Kinga bedąc na "ostatnich nogach" z drugim dzieckiem Odpowiedz Link Zgłoś
maks_olo Re: 12 miesiecy różnicy...:) 05.05.10, 15:42 nusia-1234 napisała: > starsza córcia o która starałam się 3 lata ma obecnie 5 miesiecy, w 1 urodziny > ma narodzic sie drugie , nie potrafie sie z tym pogodzic, jakim cudem od razu > teraz zaszłam w ciąze, gdy z Kinga starałam sie tyle lat. to niesprawiedliwe, > najbardziej boje sie tego jak dam sobie rade z 8 miesieczną Kinga bedąc na > "ostatnich nogach" z drugim dzieckiem witam dlaczego piszesz, że nie potrafisz się z tym pogodzić? że to niesprawiedliwe? domyślam się, że to dla Ciebie szok - ja również go przeżyłam, ale już czas nauczyć się żyć z tą myślą i cieszyć się nią ja również ostatnie miesiące wspominam ciężko - brzuch i niemowlę na rękach, ale udało się posiadanie dzieci z małą różnicą wieku ma wiele zalet i czas zacząć w nie wierzyć ostatnio po obserwacji koleżanek cieszę się, że mam dzieciaczki z roczną różnicą. Dlaczego? Bo: - jedna koleżanka ma już córcię, która chodzi do szkoły, a teraz urodzi chłopca. I znowu nieprzespane noce (dla mnie katorga), znowu problemy niemowlęce, znowu uczenie się maleństwa, znowu pieluchy, ulewanie,kolki itp - inna koleżanka będzie miała 2,5 roku różnicy - tej to już w ogóle nie zazdroszczę... takie dziecko 2,5 roczne bywa o wiele bardziej zazdrosne niż roczniak, jest bardziej absorbujące, baaaardzo różni się od niemowlaka, gdzie w przypadku dzieci rok po roku - nie ma takiej różnicy OK - starsze można posłać do przedszkola, ale ja np nie jestem za posyłaniem dzieci tak małych do przedszkola... powiem szczerze, że bywa bardzo ciężko. pierwsze pół roku, to w ogóle miałam wycięte z życiorysu, ale teraz będzie już tylko lepiej... mogłabym napisać jeszcze wiele, ale poczekam na Twoją odpowiedź i jeszcze jedno - nie przejmuj się tak - stało się i już... Odpowiedz Link Zgłoś
de-m Re: 12 miesiecy różnicy...:) 05.05.10, 17:51 Witam u mnie jest niecały rok różnicy młodszy ma 10 m-cy i na razie jest spokojnym dzieckiem w odróżnieniu od starszej i czasami jest ciężko, pojawiają się co jakiś czas nowe obawy,najpierw jak sobie poradzić z dwójką,kąpanie,karmienie,spacery,czy starsze nie będzie zazdrosne ja bardzo się bałam okresu na którym teraz jestem kiedy młodszy jest coraz bardziej mobilny chce chodzić i dajemy sobie radę a czas leci naprawdę szybko,ja od początku starałam się uczyć dzieci samodzielności żeby umiały się same zabawić,i nie siedziały mi na rękach,dasz sobie radę innego wyjścia nie masz Odpowiedz Link Zgłoś
nusia-1234 Re: 12 miesiecy różnicy...:) 17.05.10, 20:51 maks_olo dzieki za pocieszenie, teraz jak juz widzialam moją kruszynke na usg to nawet sie ciesze i denerwuje sie bo lekarz stwierdzil ze troche mala jak na swój "wiek" ale wierze ze jak juz jest to bedzie dobrze, chyba najbardziej boje sie opini znajomych bo nikt nie ma dwojki dzieci zwlaszcza w tak krótkim czasie. ale kingusia to jak na razie kochane dziecko i mam nadzieje ze tak bedzie nadal i ze drugie malenstwo weznie z niej przykad . wymysliliśmy z męzem ze dopoki bede miala macierzynski to zatrudnimy nianię do pomocy, jakos to bedzie a bedzie dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
maks_olo Re: 12 miesiecy różnicy...:) 18.05.10, 08:35 nusia-1234 napisała: > maks_olo dzieki za pocieszenie, teraz jak juz widzialam moją kruszynke na usg t > o > nawet sie ciesze i denerwuje sie bo lekarz stwierdzil ze troche mala jak na swó > j > "wiek" ale wierze ze jak juz jest to bedzie dobrze, chyba najbardziej boje sie > opini znajomych bo nikt nie ma dwojki dzieci zwlaszcza w tak krótkim czasie. al > e > kingusia to jak na razie kochane dziecko i mam nadzieje ze tak bedzie nadal i > ze drugie malenstwo weznie z niej przykad . wymysliliśmy z męzem ze dopoki bede > miala macierzynski to zatrudnimy nianię do pomocy, jakos to bedzie a bedzie > dobrze niusia-1234 nie przejmuj się opinią znajomych!!! przecież to Twoje życie, a uwierz mi, że wielu z nich będzie Wam zazdrościć... dzieciaczki zmieniają się z tygodnia na tydzień i pewnie jeszcze nie raz dostaniesz w kość, ale każdy uśmiech dziecka i to jak będą się tulić do Was - wszystko Wam wynagrodzi a z doświadczenia wiem, że jak pierwsze dziecko anioł, to drugie daje popalić ale dasz radę!!!! jeśli nie masz nikogo do pomocy, a stać Was na nianię, to czemu nie zawsze weźmie starsze na spacer, czy będą się razem bawić, a Ty poświęcisz czas Maluszkowi a Dzidziuś na pewno jeszcze urośnie - 3mam kciuki Odpowiedz Link Zgłoś
evela1982 tez się dołaczam:) 12.05.10, 17:10 U mnie róznica jest niecały rok( bez 7 dni). Pierwszego synka- Patryka urodziłam 18.05.2007, a Mateuszka 11. 05. 2008 Odpowiedz Link Zgłoś
maks_olo Re: tez się dołaczam:) 12.05.10, 20:22 evela1982 napisała: > U mnie róznica jest niecały rok( bez 7 dni). Pierwszego synka- > Patryka urodziłam 18.05.2007, a Mateuszka 11. 05. 2008 witaj evela1982 już się nie mogę doczekać, aż moi chłopcy będą w wieku Twoich Odpowiedz Link Zgłoś
polikalia Re: tez się dołaczam:) 14.05.10, 13:06 Witajcie, u nas różnica niecały rok,już wyszliśmy na prostą,najtrudniejsze są początki ,wiadomo Odpowiedz Link Zgłoś
adx68 Re: Witam sie i dołączam do WAs:) 24.05.10, 12:09 Witam się serdecznie. Brunek urodził się w sierpniu 2009 i w październiku będzie miał rodzeństwo - jeszcze nie wiadomo czy braciszek czy siostrzyczka ale ja dla odmiany wolałabym córeczkę Zastanawia mnie czy takie maluchy - u nas różnica będzie rok i dwa miesiące - są już tak bardzo zazdrosne czy jakoś tak to spontanicznie idzie? Odpowiedz Link Zgłoś
maks_olo Re: Witam sie i dołączam do WAs:) 24.05.10, 13:34 adx68 napisała: > Witam się serdecznie. Brunek urodził się w sierpniu 2009 i w październiku będzi > e > miał rodzeństwo - jeszcze nie wiadomo czy braciszek czy siostrzyczka ale ja dla > odmiany wolałabym córeczkę Zastanawia mnie czy takie maluchy - u nas różnica > będzie rok i dwa miesiące - są już tak bardzo zazdrosne czy jakoś tak to > spontanicznie idzie? WITAJ gratulacje u nas niecały rok różnicy - zazdrości żadnej do dziś... teraz już walczą o zabawki, ale nie ma bicia itp też chciałam mieć parkę, ale teraz z perspektywy czasu widzę, że lepiej jak są tej samej płci pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś