Dodaj do ulubionych

przymiotnik: głupi

13.05.09, 23:48
ostatnio mielismy duzo siedzenia z choroba w domu i ogladalismy czesto minimini. slowo 'glupi' chyba w kazdej bajce. mlodszy synek powtarzal wiele razy 'glupia ospa', ale powiedzmy, ze przy jego cierpieniu strofowanie bylo nie na miejscu.
tyle sie tego nasluchalam, ze az zaczelam sie zastanawiac o co chodzi. czy wprowadzamy to do codziennego uzytku? nie ma mowy o tym, zebym nie zwracala uawgi, jak chlopaki tak mowia do siebie. ale zaczelam sie zastanawiac nad nie komentowaniem np. 'glupiej ospy' i 'glupich pryscykow' nie tylko w przypadku wysokiej goraczki wypowiadajacego.
oczywiscie jestem hipokrytka, bo sama klne jak szewc.
jaki macie stosunek do slowa 'glupi', ze tak glupio zapytam wink
Obserwuj wątek
    • anna_sla Re: przymiotnik: głupi 14.05.09, 20:56
      dzieci lubią nadużywać tego słowa, dlatego ukrócam im to słownictwo mimo, że w
      zasadzie mnie nie razi, ale to krótka droga do "głupi Krzysiu/Bartuś/tatuś",
      "głupia mama/Madzia", itd..
      • doros1 Re: przymiotnik: głupi 14.05.09, 22:00
        Dla moich synów też ostatnio wszystko jest "głupie".. nawet odkryłam skąd
        czerpią wzorce...z "Sam sama"( w jednym z odcinków Superjulka stwierdza "głupia
        zabawa" w następnym Marfal I wykrzykuje " wy głupki"). Dziś bawili się z
        6cio-latką , która zwyzywała kolegów "wy szmaty".Nie zdziwię się jak jutro będą
        używać tego słowa we właściwym kontekście ;-/ . No cóż, life is brutal.
        Uświadomiłam moje dzieci, że to brzydkie, obraźliwe słowo,że nie wolno tak mówi
        do innych ludzi,że takiego słownictwa używają chamy i prostaki( starszak przy
        tym moim wywodzie nie omieszkał zapytać mnie"mamo a ty też jesteś chamem? uncertain.
        Nie zwracam im uwagi za każdym razem gdy nazywają coś głupim.
        • kugorki Re: przymiotnik: głupi 15.05.09, 09:54
          u nas "głupia zabawa" jest "głupim pomysłem" i głupi bywa więc tylko pomysł, gdy
          faktycznie jest "głupi". ale moje dziecię ma 2,5 roku więc może jeszcze trochę
          za mała żeby wszystko tak nazywać. ale dzięki Wam zwrócę teraz na to większą
          uwagę. dzięki.
          • hovawartka Re: przymiotnik: głupi 16.05.09, 22:11
            nie zastanawiałam się nad tym jakos szczególnie, ale fakt, ze
            natknęłam się na słowo "głupi" w pewnej gazetce dla dzieci i
            aż "głupio" mi było przeczytac to córce...smile Nie uzywamy tego słowa
            w ogóle w domu i wydało mi się niestosowne w odniesieniu do postaci
            bajkowej, ale z drugiej strony to nie ja nazywam kogoś głupim tylko
            jakaś inna postać bajkowa, więc przeczytałam tak jak było napisane.
            W końcu są ludzie, ktorzy tego slowa uzywają i córka natknie sie na
            nich bardzo szybko wiec nie bede sztucznie ja chronić.
            Mam cichą nadzieję, ze nie bedzie potrzebowala uzywać tego słowa
            wobec innych, tak jak i my nie używamy, ale to w dalekiej
            przyszlosci bo wiek szkolny pewnie będzie wiekiem naduzywania tego
            słowa (dla mnie samej jako nastolatki czesto cos lub ktoś było
            głupie/był głupi - a teraz jakiś taki wapniak jestemsmile)
            • jj555 Re: przymiotnik: głupi 16.05.09, 23:27
              Ja staram się zmieniać tekst, bo mnie to razi, niestety mąż już się
              nie wysila i czyta bajki jak leci - w związku z tym ostatnio nawet
              usłyszałam "głupia mama". Ja mam wrażenie, że jest to jakieś ogólnie
              dozwolone przekleństwo dziecięce i jest dosłownie wszędzie. Na
              przykład polecana seria o Basi - my mamy "Basia i nowy braciszek" i
              tam własnie Basia mówi "głupi Franek". O bajkach tv nie wspomnę, ale
              my mało oglądamy. Słowo głupi to chyba nie przekleństwo to raczej
              wyzwisko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka