malabru 30.05.09, 13:42 W jakim wieku jest kobieta na obrazku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
doros1 Re: SDR - ćwiczenie 12 30.05.09, 21:39 Są 2 babki:jedna młoda odwrócona tyłem , widać tylko rzęsy,mały nosek i piórko na kapelusiku; druga stara,widoczny profil z garbatym nosem i spiczastym podbródkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
hovawartka Re: SDR - ćwiczenie 12 31.05.09, 23:30 pierwszy rzut oka na "młodą", jak nazwała ją doros - 40 lat. Starowinki nie widziałam, dopiero po podpowiedzi wyszukałam ją - 80 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
malabru Re: SDR - ćwiczenie 12 01.06.09, 09:55 Super! O to chodzi. Z wyjaśnieniami poczekam jeszcze. Może ktoś inny chciałby też się wypowiedzieć Odpowiedz Link Zgłoś
gopio1 Re: SDR - ćwiczenie 12 01.06.09, 22:03 Ja jak spojrzałam na rysuek, to pierwsze co pomyślałam - która kobieta? Bo nie widziałam żadnej. Potem, jak dostrzegłam tę młodszą, to pomyślałam, że jest to tak dziwnie narysowane, że musi być jeszcze coś, inny punkt widzenia. Mam gdzieś tez taki fajny podwójny rysunek - poszukam i Wam podrzucę. A wracając do pytania: Stara jest bardzo stara. Z 90 bym jej dała. A młoda może być bardzo różnie - ale stawiam, że przed 50-tką. Odpowiedz Link Zgłoś
moyyra Re: SDR - ćwiczenie 12 01.06.09, 22:52 no ja widze starawą babke, te zapadłe policzki, wystajaca broda....cos po 70 mlodej nie widze, musze glowe odwrocic Odpowiedz Link Zgłoś
moyyra Re: SDR - ćwiczenie 12 01.06.09, 22:54 to nie kwestia odwracania glowy tylko przesuniecia wzroku )) mlodsza od tej starszej- topewne o co chodzi z tym zadaniem ? Odpowiedz Link Zgłoś
malabru :) 01.06.09, 23:36 Zadanie jest bardzo fajne i bardzo treściwe w swoim przekazie Na rysunku widać dwie kobiety. Młodą i starą. Stara pokazuje lewy profil patrząc w przód a młoda w tył. Tak naprawdę dokładny wiek jest nieistotny. Chodziło o to, żeby spróbować dostrzec 2 kobiety. Ten obrazek symbolizuje konflikt. Każdy z nas może widzieć inaczej daną sytuację. Niektórzy widzą "dwie strony medalu" inni tylko jedną (młodą albo starą babkę). Ale to, że widzą tylko jedną nie znaczy, że tej drugiej tam nie ma! W sytuacji, kiedy widzimy tylko jedną kobietę, żeby dostrzec drugą trzeba po pierwsze chcieć, potem zadać sobie trud zrozumienia. Trzeba być otwartym na argumenty tych co widzą inaczej niż my. Przełóżcie to sobie teraz na sytuacje konfliktowe w rodzinie. Prawda, że uzmysłowienie sobie wieloznaczności obrazka pomaga uzmysłowić sobie, że druga strona rzeczywiście może widzieć wszystko inaczej? I w związku z tym proponuję Wam jeszcze jedno fajne ćwiczenie a propos tych różnic w postrzeganiu problemu: ćwiczenie 13 M. Odpowiedz Link Zgłoś