Dodaj do ulubionych

SDR - ćwiczenie 12

30.05.09, 13:42
W jakim wieku jest kobieta na obrazku?
https://lh3.ggpht.com/_Dkp2HeVVINY/SiEbRsM3tvI/AAAAAAAAAGw/lgfT50CwkXE/s400/Kobieta.jpg
Obserwuj wątek
    • doros1 Re: SDR - ćwiczenie 12 30.05.09, 21:39
      smile Są 2 babki:jedna młoda odwrócona tyłem , widać tylko rzęsy,mały nosek i
      piórko na kapelusiku; druga stara,widoczny profil z garbatym nosem i spiczastym
      podbródkiem.
      • hovawartka Re: SDR - ćwiczenie 12 31.05.09, 23:30
        pierwszy rzut oka na "młodą", jak nazwała ją doros - 40 lat.
        Starowinki nie widziałam, dopiero po podpowiedzi wyszukałam ją - 80
        lat.
        • malabru Re: SDR - ćwiczenie 12 01.06.09, 09:55
          Super! O to chodzi. Z wyjaśnieniami poczekam jeszcze. Może ktoś inny chciałby
          też się wypowiedzieć smile
          • gopio1 Re: SDR - ćwiczenie 12 01.06.09, 22:03
            Ja jak spojrzałam na rysuek, to pierwsze co pomyślałam - która kobieta? Bo nie
            widziałam żadnej. Potem, jak dostrzegłam tę młodszą, to pomyślałam, że jest to
            tak dziwnie narysowane, że musi być jeszcze coś, inny punkt widzenia. Mam gdzieś
            tez taki fajny podwójny rysunek - poszukam i Wam podrzucę.

A wracając do pytania:
            Stara jest bardzo stara. Z 90 bym jej dała.
            A młoda może być bardzo różnie - ale stawiam, że przed 50-tką.
    • moyyra Re: SDR - ćwiczenie 12 01.06.09, 22:52
      no ja widze starawą babke, te zapadłe policzki, wystajaca
      broda....cos po 70
      mlodej nie widze, musze glowe odwrocic
      • moyyra Re: SDR - ćwiczenie 12 01.06.09, 22:54

to nie kwestia odwracania glowy tylko przesuniecia wzroku smile))

mlodsza od tej starszej- topewne

o co chodzi z tym zadaniem ?
        • malabru :) 01.06.09, 23:36
          Zadanie jest bardzo fajne i bardzo treściwe w swoim przekazie smile
          Na rysunku widać dwie kobiety. Młodą i starą. Stara pokazuje lewy profil patrząc
          w przód a młoda w tył. Tak naprawdę dokładny wiek jest nieistotny. Chodziło o
          to, żeby spróbować dostrzec 2 kobiety.
          Ten obrazek symbolizuje konflikt. Każdy z nas może widzieć inaczej daną
          sytuację. Niektórzy widzą "dwie strony medalu" inni tylko jedną (młodą albo
          starą babkę). Ale to, że widzą tylko jedną nie znaczy, że tej drugiej tam nie
          ma! W sytuacji, kiedy widzimy tylko jedną kobietę, żeby dostrzec drugą trzeba po
          pierwsze chcieć, potem zadać sobie trud zrozumienia. Trzeba być otwartym na
          argumenty tych co widzą inaczej niż my. Przełóżcie to sobie teraz na sytuacje
          konfliktowe w rodzinie. Prawda, że uzmysłowienie sobie wieloznaczności obrazka
          pomaga uzmysłowić sobie, że druga strona rzeczywiście może widzieć wszystko inaczej?
          I w związku z tym proponuję Wam jeszcze jedno fajne ćwiczenie a propos tych
          różnic w postrzeganiu problemu:
          ćwiczenie 13
          M.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka