Dodaj do ulubionych

Małe nutki????

18.02.04, 16:50
W najnowszym "Dziecku" przeczytałam o instytycji/przedszkolu/spotkaniach (nie
wiem jak to ładnie nazwać) "Małe nutki", jestem ciekawa, czy któraż z Was
była?

dla jasności link:
www.malenutki.pl/
Obserwuj wątek
    • mkatarynka.edziecko Re: Małe nutki???? 22.02.04, 12:21
      Byłam na tych zajęciaxch dwa razy z Patykiem. Miał wtedy 19 miesięcy. Sądzę, że
      są to zajęcia dla troszkę starszych dzieci. Poza tym moje dzicko ciężko jest
      okiełznać i usadzić w jednym miejscu więc w zasadzie większość czasu spędziłam
      na gonieniu go po całym pomieszczeniu i próbach niedopuszczenia do zniszczenia
      sprzętu znajdującego się tamże.
      Zajęcia takie trochę muzyczne, trochę ruchowe. Trwają pół godziny. Zaczyna się
      od powitania śpiewanego przez całą grupę do każdego dziecka osobno. Coś w
      stylu: "dzień dobry Patryk, dzień dobry Patryk, jak się masz, to powitanie jest
      dla Ciebie". Śpiewane bardzo powoli i monotonnie jak dla mnie. Śpiewane tyle
      razy ile jest dzieci. Mój Patyk już przy drugim dziecku zaczynał się nudzić.
      Potem zajęcia np. o jesieni (chodziliśmy w listopadzie) - szelest liści,
      stukanie kasztanami o podłogę, różne instrumenty drewniane. Całkiem ciekawe.
      Potem trochę ruchu w kółeczku, taniec i podskakiwanie. Potem powrót do
      instrumentów, kasztanów i liści. Krótka piosenka o deszczu i koniec. Pożegnanie
      też wyśpiewane przy akompaniamencie gitary (poziomm gry na gitarze pozostawiał
      wiele do życzenia i mógł denerwować osoby obeznane z tym instrumentem wink
      Drugie zajęcia podobne. Było rysowanie kredkami na talerzykach papierowych i
      dźwięki wydawane przez talerzyki pocierane jeden o drugi lub o podłogę.
      Rzucanie balonikami.
      Moim zdaniem pomysły dość ciekawe ale zdecydowanie dla starszych dzieci.
      Niestety maluchy w wieku do dwóch lat a nawet do trzech chyba nie potrafią się
      skoncentrować na wspólnej zabawie z innymi dziećmi. W każdym razie miałam
      wrażenie kompletnego chaosu na sali a było tylko pięcioro dzieci!
      Mam też wrazenie, że osoby, które prowadziły te zajęcia nie miały zbyt dużo
      doświadczenia w takiej dziedzinie. Przedstawiły się jako absolwentki akademii
      pedagogicznej i obecnie studiujące na akademii muzycznej. Ale sprawiały
      wrażenie trochę nieobytych z dziećmi i przestraszonych. Pewnie się wyrobią smile
      Może akurat źle trafiłam a w innych punktach są osoby bardziej doświadczone.
      Generalnie uważam, że pomysł jest dobry ale dla starszych dzieci (przynajmniej
      trzylatków)
    • aniask_mama Re: Małe nutki???? 24.02.04, 16:56
      Bardzo dziękuję Ci za odpowiedź. Co prawda zdziwił mnie fakt, iż piszesz, ze to
      dla starszych dzieci, a na stronie internetowej kończą na dzieciach 3,5letnich.
      Tym bardziej dziekuję za uświadomienie, pozdrawiam
    • mamajulii2 Re: Małe nutki???? 25.02.04, 14:45
      Drodzy Rodzice,

Rozmawialam z instruktorkami z roznych osrodkow "Malych nutek" i dowiedzialam
      sie, ze osoby prowadzące zajęcia muzyczno-ruchowe nie maja zadnego, nawet
      podstawowego wyksztalcenia muzycznego!
      Z calym przekonaniem twierdze, ze nie powinny sie brac za edukacje muzyczna
      dzieci panie, ktore nie specjalizowaly sie w rytmice w szkole sredniej czy
      akademii muzycznej. Dobre checi nie wystarcza - zle nawyki nabyte przez dziecko
      na poczatku nauki sa bardzo trudne do wykorzenienia.

Sami szukamy dla naszego dziecka takich zajec przed-przedszkolnych, ale na
      razie bez rezultatów.
      Pozdrawiam
      • aniask_mama Re: Małe nutki???? 25.02.04, 15:40
        My chodzimy z kolesiem do Szkoły Muzycznej Yamahy - zajęcia prowadzone przez
        osoby z wyształceniem wyższym muzycznym, mój 3,5latek jest zachwycony, dlatego
        ciekawa byłam jak jest w Małych Nutkach
        Pozdrówka
        • patyk.od.zosi Re: Małe nutki???? 25.02.04, 17:37

My chodzilysmy do Yamahy przez 4 miesiace. Wcale nie bylo tak ciekawie.
          Zrezygnowalysmy, podobnie jak dwie inne kolezanki Zosi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka