Dodaj do ulubionych

Rower dla 1,5 roczniaka

22.05.03, 11:15
Nie wiem czy to tu mam umiescic swoje pytanie. Zastanawiam sie czy mozna 1,5
rocznemu dziecku kupic rowerek i czy nauczy sie juz jeździc?
Obserwuj wątek
    • agnieszka_azj_edziecko Re: Rower dla 1,5 roczniaka 22.05.03, 11:47
      Wiesz, to trudno powiedzieć. Znam chlopca, ktory w wieku 3 lat jeździł na
      dwukolowym rowerze na kilkukilometrowe wycieczki i sześciolatka, ktory ciągle
      nie może nauczyc sie jeździć bez dodatkowych kółek.
      1,5roczniak napewno jest za mały na rowerek czterokolowy bo poprostu nie
      siegnie nóżksmi do pedałów, ale z trzykolowcem może juz sobie radzić. Najlepiej
      idź z nim do sklepu i poprzymierzajcie się. Sprawdź czy sięgnie nóżkami do
      pedałów i czy będzie w stanie nimi poruszyć (czy nie chodzą zbyt ciężko).
      Moje starsze córy w tym wieki ujeżdżały wiekowy rowerek chyba radzieckiej
      produkcji - taki z pedałomi na przednim kole. Obie najpierw jeździły tyłem,
      kręcenie do przodu przychodziło im z większym trudem.
      • anlenki Re: Rower dla 1,5 roczniaka 22.05.03, 12:53
        Witaj, mój synek (teraz 20msc) dostał rowerek od Babci, taki plastikowy, z
        trzema kołami i pedałami na przednim kole. No i uczy się jeździć. Po pierwsze
        trzeba go prowadzać na tym rowerku, bo nie umie kierować i nawet jakbym go
        popychała kijem to i tak musiałabym kontrolować kierunek jazdy. Po drugie
        dziecko w tym wieku szybko się nudzi i po paru minutach jazdy porzuca rowerek i
        biegnie gdzie indziej, a czasem bawi się nim w sposób niekonwecjonalny.
        Nie wiem czy twój maluch nauczy się samodzielnie jeździć na rowerku, sam
        rowerek kosztuje ok. 80,00 PLN (taki najzwyklejszy, bez żadnych bajerów), a
        jest to zakup na jeden sezon. Role takiego rowerka pełni z powodzeniem duży
        samochodzik, też trzeba ciągnąć na sznurku. Ale jeżeli cię stać, to czemu nie?
        W końcu nowa zabawka nowe możliwości rozwoju, ćwiczy też koordynację.
        Ania
        • ochotka69 Re: Rower dla 1,5 roczniaka 23.05.03, 14:25
          Rowerek ktory wybralam kosztuje niestety 190, ale ma nastepujące mozliwosci
          pedalki sa na przednim kole, z tylu jest kij ktorym mozna kierowac w ktorym
          kierunku dziecko ma jechac, jest dookola obrecz zeby dziecko nie spadlo, ktora
          mozna zdemontowa i jest mozliwosc polozenia nozek jezeli nie chce sie
          pedalowac, wiec dziecko mozna swobodnie jedna reka prowadzic.
          Chyba z nią w sklepie przecwicze ten rowerek.
          • ochotka69 Re: Rower dla 1,5 roczniaka 04.06.03, 09:44
            kupilam i musze wam powiedziec ze juz po 10 minutach zaczeła "kumac" pedałowanie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka