20.01.10, 08:41
witam
lekarka przepisala mojej małej 1-rocznej córeczce Xyzal w syropie 2 razy po 2 ml.
Na ulotce pisze jednak, że nie zaleca się podawania leku dzieciom poniżej 2
lat (od 2 lat 2*2,5ml)
Sądzą, że lekarka nie pomyliła się,ale świadomie przepisała ten syrop.
Czy ktoś z Was dawał go tak małemu dziecku?
Obserwuj wątek
    • kucyk75 Re: xyzal 21.01.10, 13:06
      do niedawna stosowałam xyzal u starszej (4l) a u młodszej (10 mcy)
      zyrtek, ale ostatnio za moją entuzjastyczną zgodą pediatra przepisał
      xyzal też młodszej (1 x 1 ml) uważam że xyzal lepszy od zyrteku
      • gosia399 Re: xyzal 21.01.10, 16:14
        popieram ze xyzal lepszy od zyrteku,mój mAŁY mniej chorujesmile
        • lillylive Re: xyzal 21.01.10, 21:58
          Tak xyzal jest lepszy od zyrtecu.Moja obecnie 5latka bierze od ponad roku po 5ml
          2x,wczesniej po 2,5ml.
          • nika3 Re: xyzal 23.01.10, 17:33
            Nie wiem, lekarz przepisał xyzal mojemu czterolatkowi. powiedziałam , że mam
            jeszcze jedno opakowanie zyrtecu w domu, ale lekarz stwierdził, że xyzal jest
            lepszy. przekonałam się w aptece o ile lepsza jest cena zyrtec- kilka zł xyzal-
            30kilka. widzę ,ze jest teraz popularny- kiedyś nagminnie przepisywali eurespal,
            potem zyrtec teraz xyzal.zdaje sobie sprawe, że mogą pojawiać się leki
            nowoczesniejsze skuteczniejsze, ale tez mam wrazenie, ze jest to "promowanie"
            nowego leku , ze p. doktor nie robi tego całkiem bezinteresownie. ale cóż może
            rzeczywiście jest lepszy? aha i kupiłam go.
            • lillylive Re: xyzal 25.01.10, 09:50
              Nam własnie lekarka zmieniła zyrtec na Xyzal na moją prosbe poniewaz przy
              dłuzszym stosowaniu zyrtecu córka była wiecznie głodna ,dużo jadła i nabawiła
              sie nadwagi.Teraz jest juz ok.
              • kjojik Re: xyzal 06.04.10, 19:52
                ja za xyzal zapłaciłam 24,90, ale nie bardzo wiem jak podawać mojej 17,5
                miesięcznej córci (10 kg), nie było alergologa-pediatry a lekarz w zastępstwie
                kazał zgodnie z ulotką (mała ma 2-gi rok z rzędu objawy alergii wziewnej).
                • lejdi111 Re: xyzal 06.04.10, 20:45
                  Nam też pulmonolog zmienił zyrtec na xyzal i powiem szczerze, że nie widzę
                  żadnej różnicy w efekcie.
                  • dorek3 Re: xyzal 07.04.10, 10:54
                    Nie chcę wnikać za bardzo w szczegóły ale Xyzal to zmodyfikowany zyrtek, z którego usunięto nieczynny izomer cetyryzyny. Zabieg głownie marketingowy, bo odpowiedników zyrteku jest bardzo dużo i przez to bardzo potaniał. a za Xyzal jako nowość można brać większe pieniądze. analogicznie sytuacja ma się z Aeriusem. Głównie można spodziewać się mniejszych działań niepożądanych jeśli ktoś takowe miewał po Zyrtecu,
                    • malgosiek2 Re: xyzal 07.04.10, 20:10
                      dorek3 napisała:

> Nie chcę wnikać za bardzo w szczegóły ale Xyzal to zmodyfikowany
                      zyrtek,....

Dorek podobnie miałam napisaćsmile
                      Xyzal=Zyrtec,ale w ulepszonej niby formie(ma mniej działań
                      niepożądanych).
                      Wolałam jednak uzywać Xyzal,bo na dłużej starczało nam.
                      • sabka22 Re: xyzal 08.04.10, 10:16
                        Mój mały też dostał,i widze poprawe...przestała mu wkońcu woda z
                        nosa lecieć i lepiej oddycha w nocy.Syn ma 4lata i bierze raz po
                        2,5ml.
                        Zyrtec brał ale nic nie pomagał na ten jego alergiczny katar.
                        • agata_1981 Re: xyzal 08.04.10, 22:56
                          mój mały jest na xyzalu ponad rok.zaczal brac majac 1,5 roku.bierze naraz 5 ml, a w sytuacjach podwyzszonej alergi 2x5ml.dziala super.dziecko normalnie funkcjonuje.po cleratynie itp.dostawal ataków wscieku i nie mogl sobie poradzic z samym soba.
                          • mamka30 Re:jak długo mozna podawac Xyzal??? 09.04.10, 15:41
                            mam pytanie...bo moj 4-latek tez brał Xyzal jak mial bardzo mocne wysypki a
                            teraz jest kaszle -wydaje mi sie ze alergiczny...Mam w domu Xyzal i chce mu go
                            podać (wiem ze 2X 2,5 ml)ale jak długo go sie podaje???...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka