Dodaj do ulubionych

Szczepionka Euovax

12.10.10, 21:06
W wątku o Reni dziewczyny (m.in. aretahebanowska), że Euovax jest wycofana.
Cholera jasna, aż poszłam sprawdzić w książeczce Małej, bo coś mi świtało. I co? Dwie dawki Euovax mamy podane. Maj 2010 i wrzesień 2010. Czeka nas trzecia. Co z tą szczepionką jest nie tak? Bo już się wystraszyłam. Wycofana a mojej córce dali?
Obserwuj wątek
    • miska_malcova Re: Szczepionka Euovax 12.10.10, 21:08
      raczej nie szukaj odpowiedzi na forum... Zapytaj lekarza
      • lapwing123 Re: Szczepionka Euovax 12.10.10, 21:27
        Zapytam na pewno lekarza. No, ale wystraszyłam się.

Niby trąbią, aby nie mieszać szczepionek. To co z trzecią dawką? Nie podać? Podać inną?

Ktoś jeszcze dostał właśnie tę szczepionkę? Czy może to tylko histeria forumowa i nie powinnam się przejmować?
    • memphis90 Re: Szczepionka Euovax 12.10.10, 21:09
      Rany, wystarczy, że w jednej fiolce jakieś paprochy się wytrącą, to wycofują całą partię. Powiedzmy sobie szczerze- naprawdę szczepionki nie są zabójcze. Dwa lata temu była histeria na Hepavax, teraz Euvax...
    • ewekub Re: Szczepionka Euovax 12.10.10, 21:20
      Moja córka w czerwcu przez moje niedopatrzenie też została zaszczepiona Euvaxem, pomimo, że wiedziałam, że to fatalna szczepionka. Jestem na siebie wściekła.
      Euvax jest produkcji koreańskiej, zawiera dużo tiomersalu, kilkakrotnie był wycofywany z rynku, po czym znowu powracał. Następnym razem na pewno zamienię Euvax na inną szczepionkę.
    • aretahebanowska Re: Szczepionka Euovax 12.10.10, 21:48
      No dobra, muszę się bardziej pilnowac. Wycofano jedną serię, ze względu na brak jednorodności szczepionki. Absolutnie nie ze względu na obecność tiomersalu.
      • lapwing123 Re: Szczepionka Euovax 12.10.10, 21:51
        No a ja serii nie mam wpisanej.
        • aretahebanowska Re: Szczepionka Euovax 12.10.10, 21:59
          Ale to już było dość dawno, zdaje się, że w 2007. Dlatego mój młodszy syn był szczepiony Hepavaxem. Myślę, że nie masz się teraz czym przejmować. Mój starszy syn był zaszczepiony Euvaxem (w 2005).. Żyje i ma się dobrze.
          • magdakingaklara Re: Szczepionka Euovax 13.10.10, 09:42
            ja wlasnie sprawdzilam jak moja szczepili i ma wpisane dwie pierszw dawki - Hepavax a trzecia to wlasnie - Euvaxem. Dziwne
        • b.bujak Re: Szczepionka Euovax 13.10.10, 09:58
          lapwing123 napisała:

> No a ja serii nie mam wpisanej.

zapytaj tam, gdzie szczepiono dziecko - numer serii powinien byc odnotowany w dokumentach - jak nie w książeczce zdrowia to w karcie szczepień, którą mają w przychodni;
          • lapwing123 Re: Szczepionka Euovax 13.10.10, 10:39
            Dzwoniłam do przychodni pani wielce obrażona poinformowała mnie, że przecież do dokumentów wpisują numer serii, a do książeczki nie muszą.
    • kol32 Re: Szczepionka Euovax 13.10.10, 09:50
      Można zawsze wybrac bezpieczniejszy Engerix.
      • aretahebanowska Re: Szczepionka Euovax 13.10.10, 10:26
        I przez porządnych fachowców chyba najbardziej polecany.
        • lapwing123 Re: Szczepionka Euovax 13.10.10, 10:28
          No to co teraz? Dwie dawki euvax, a teraz trzecia ostania engerix? Przecież się nie miesza podobno?
          • maji13 lapwing 13.10.10, 10:35
            zapytaj sie lekarza, moj pediatra np szczepi tylko engerixem, a w szpitalam euvaxem.
            wiec gdybym nie kupila engerixa na 1 szczepienie w szpiatlu mialabym mieszane....

https://www.suwaczki.com/tickers/wff2jw4zm8p9ahra.png
            • lapwing123 Re: lapwing 13.10.10, 10:46
              Dzwoniłam do pediatry- ona twierdzi, że mogę trzecią dawkę podać engerix, jeśli jestem naprawdę zaniepokojona. Co do euvax- jest duże zamieszanie, ale ona nie odradza tej szczepionki, bo nie notują reakcji poszczepiennych po tej właśnie szczepionce.
          • b.bujak Re: Szczepionka Euovax 13.10.10, 10:42
            lapwing123 napisała:

> No to co teraz? Dwie dawki euvax, a teraz trzecia ostania engerix? Przecież się
            > nie miesza podobno?

niby się nie miesza, ale akurat w przypadku wzw raczej większość dzieci ma mieszane... euvax jest szczepionką refundowaną i dostają ją wszystkie noworodki "z urzędu" - dalszy ciąg szczepień to zazwyczaj szczepionki skojarzone a to już inny producent;
            trochę to bez sensu, ze reklama szczepionkowa rusza dopiero w przychodni przy okazji kolejnej już szczepionki - w szpitalach raczej nie ma dyskusji ani nawet informacji czym szprycuja dziecko - dopiero po jakimś czasie po wczytaniu sie w książeczkę rodzice dowiadują się co tam dziecko dostało;
            starszy syn tez dostał euvax, później szczepionki skojarzone; z młodszym już byłam mądrzejsza i juz w szpitalu dostał engerix - ale ile było przy tym zamieszania to do tej pory się dziwię....
            • lapwing123 Re: Szczepionka Euovax 13.10.10, 10:51
              > niby się nie miesza, ale akurat w przypadku wzw raczej większość dzieci ma mies
              > zane... euvax jest szczepionką refundowaną i dostają ją wszystkie noworodki "z
              > urzędu" - dalszy ciąg szczepień to zazwyczaj szczepionki skojarzone a to już in
              > ny producent;

No jeśli szczepi się 6w1 to rzeczywiście się miesza, ale ja szczepiłam 5w1, czyli na wzw był dwa razy podany euvax. Już naprawdę nie wiem co teraz mam zrobić.
          • mewa000 Re: Szczepionka Euovax 13.10.10, 11:05
            mieliślapwing123 napisała:

> No to co teraz? Dwie dawki euvax, a teraz trzecia ostania engerix? Przecież się
            > nie miesza podobno?

My tak mieliśmy. W szpitalu zaszczepili małego Euvaxem, jako drugą dawkę w przychodni też dostał Euvax ale już 3 dawkę sama pielęgniarka od szczepień zaproponowała, żeby "nie szczepić małego tym koreańskim świństwem tylko czymś porządnym". Pediatra też była za i dostał Engerix
        • maji13 Re: Szczepionka Euovax 13.10.10, 10:29
          ja szczepilam engerixem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka