Dodaj do ulubionych

Jakie badanie byście zrobiły?

31.01.11, 11:16
Syn (prawie 2,5 roku)niedawno przeszedł anginę, był prawie 2 tygodnie na antybiotyku-augmentinie konkretnie. Był po tygodniu na kontroli u lekarza wszystko było świetnie, antybiotyk miał wziąć do końca. W przedostatniej dobie antybiotyku byliśmy u laryngologa bo wypada nam wizyta kontrolna(ma nawracające wysiękowe zapalenia uszu). Zbadany, gardło ok, ucho ok, w nosie woda, leje mu się z nosa praktycznie cały czas. W ten dzień miał zaczerwienione podpuchnięte oczy, jak wracaliśmy od lekarza zaczął mi się rozkładać w oczach, zasnął w autobusie na kolanach a potem do wieczora już praktycznie nie wstawał z łóżka, gorączkował wysoko i tak przez dwa dni. Przestał gorączkować ale był mocno osłabiony, narzekał, że mu niedobrze, źle się czuje, co chwilę się pokładał, podrywał na chwilę bawił i znowu do łózka bo źle się czuje. Następne dwa dni cudowne ozdrowienie. Szalał jak zawsze, no i dzisiaj znowu, wstał rano o 7 i zaczął histeryzować, wszystko go denerwowało. Siadł do śniadania, zjadł nieco i stwierdził, że źle się czuje i chce się położyć. Zasnął o 9 śpi do teraz, nie ma temperatury.
Laryngolog kazała zrobić wymaz z nosa i gardła choć na bakterię nie wygląda no ale na wszelki wypadek bo ten katar jest nieustanny praktycznie od długiego już czasu ale musimy poczekać dwa tygodnie od augmentinu.
Co mu zrobić poza morfologią z rozmazem? wezwiemy pewnie lekarza do domu jak będzie dalej się tak zachowywać ale chciałabym mieć jakieś wyniki wcześniej.
Jego starsza siostra przedszkolaczka ma się świetnie, w domu nikt nie choruje.
Obserwuj wątek
    • nurich Re: Jakie badanie byście zrobiły? 31.01.11, 12:06
      uszy zbadać przez dobrego laryngologa.
      • slonko1335 Re: Jakie badanie byście zrobiły? 31.01.11, 12:24
        ma dobrego laryngologa, ucho go nie boli, nic konkretnie go nie boli, twierdzi, że ogólnie źle się czuje i jest mu niedobrze, wcześniej narzekał na brzuszek-może to od antybiotyku...
        • nurich Re: Jakie badanie byście zrobiły? 31.01.11, 13:05
          może jelitówka, tylko łagodnie przechodzi.
          • lupa_87 Re: Jakie badanie byście zrobiły? 31.01.11, 14:35
            Zrobić morfologię, mocz i jeszcze raz niech ktoś zajrzy do uszu - może być stan zapalny a uszy nie bolą. Poza tym uszy mogą się zaczynać dopiero.
            • nurich Re: Jakie badanie byście zrobiły? 31.01.11, 15:05
              no właśnie mojego syna uszy nigdy nie bolały i nigdy nie był na nie leczony a stopniowo tracił słuch i jak już prawie nic nie słyszał to dopiero miał dreny zakładane.
            • slonko1335 Re: Jakie badanie byście zrobiły? 31.01.11, 15:23
              nie to na pewno nie uszy, nie miał nawet wysięku przy tym katarze co jest dość niezwykłe jak na niegowink
              Gdzieś mi się obiło, że po anginie ASO i OB warto zrobić, nie wiem crp może też tutaj.
              Jelitówki nie ma, na augmentin zazwyczaj biegunką lub rzadkimi stolcami reagował, teraz ma akurat zatwardzenie.
              Skojarzyłam właśnie, że w zeszłym roku o tej porze też mu się tak strasznie lało z nosa, może leszczyna mu dokucza bo kwitnie teraz a mamy akurat pod blokiem choć niby mieszkamy wysoko...
              • dorek3 Re: Jakie badanie byście zrobiły? 01.02.11, 09:38
                Leszczyna już pyli?????????????
                • slonko1335 Re: Jakie badanie byście zrobiły? 01.02.11, 11:58
                  od połowy stycznia już w wyższe stężenie weszła.
                • slonko1335 Re: Jakie badanie byście zrobiły? 01.02.11, 12:00
                  BYłam dzisiaj w przychodni po receptę i wzięłam młodego na badanie-cóż szanowna pani doktor przepisała? oczywiście bactrim, badań jak zwykle nie dała, wykłóciłam się o morfologię z rozmazem, całą resztę muszę zrobić prywatnie..
                  • mama0507 Re: Jakie badanie byście zrobiły? 01.02.11, 12:09
                    Ten pierwszy laryngolog u nas też był z przychodni i nic nie widział przez dwa miesiące ciągłego chodzenia, 1x w tygodniu. W końcu poszłam prywatnie, bo nie dało się tego wytrzymać i faszerować dziecko antybiotykami.
                    • slonko1335 Re: Jakie badanie byście zrobiły? 01.02.11, 12:14
                      chodzimy prywatnie, do najlepszej lekarki w mieście ze sprzętem z kosmosu. Młody ma regularnie badany słuch a odkąd chodzimy tam do lekarza to wysięk w ostre zapalenie się nie zmienił jeszcze i z wysięku bez antybiotyków też go wyciąga, więc laryngologa się nie czepiam. W przychodni byłam u pediatry po receptę-masakra-pediatra do ucha nie zagląda nigdy...bo po co...
    • mama0507 Re: Jakie badanie byście zrobiły? 01.02.11, 12:07
      Podstawa laryngolog. My chodziliśmy do jednej pani dr, przez 2 miesiące i wszystko było okay. Katar zielony, całe 2 miesiące, słuch wg mnie zły, ale wszystko okay. Doszedł problem z oddychaniem przez nos, ale ma przecież katar, więc wszystko okay. Nie dawało mi spokoju to okay, ale w listopadzie antybiotyk po antybiotyku, ileż można... Wybrałam się do drugiego laryngologa i okazało się, że na lewe ucho bardzo słabo słyszy i nigdy nie narzekał, katar do wyleczenia i co najważniejsze 3 migdał do wycięcia. Dzisiaj już jesteśmy 2 tygodnie po zabiegu, słuch sprawdzony i jest już prawidłowy (bardzo dobrze słyszy), a migdał - infekcja infekcję poganiała.
    • slonko1335 Zwariuję z tymi lekarzami.... 10.02.11, 14:00
      Młodziak czuje się cały czas źle, ciągle coś. Od poniedziałku bierze antybiotyk do oka bo zapuchło mu i zalazło go ropą. Katar też częściowo ropny ale nie cały czas. Z nosa potoki. W poniedziałek był zbadany i osłuchany przez pediatrę, czysto, gardło ok, tylko te oczy i nos...
      Dzisiaj byliśmy na kontroli u alergolog-pulmonolog. Stwierdziła, że ewidentnie na coś reaguje alergicznie-prawdopodobnie leszczyna. Osłuchała, czysto. Węzły chłoonne powiększone. Na migdałkach czopy grzybiczne, wydzielina częściowo ropna, zawalony nos i zatoki. Kazała jak najszybciej iśc z tym do pediatry i laryngologa i zrobić koniecznie wymaz przed podaniem leków. Pediatra(z przychodni) stwierdza że czopy na migdałach są ropne, angina trzeba antybiotyk, skierowania na wymaz nie da bo nie widzi potrzeby, niech da laryngolog, do ucha nie zagląda laryngolog zbada. Jedziemy do laryngolog(do przychodni-nasza prywatna na feriach mamy wizytę za niecałe 2 tygodnie). Laryngolog na wymaz skierowania nie da bo nie widzi potrzeby, wszystko jest alergiczne, ewidentne alergiczne zmiany-znowu pada leszczyna. Nie ma żądnej anginy. Coś białego na migdałkach łatwo schodzi, pod spodem nie jest czerwone nic i jej na grzyba nie wygląda ale niech będzie na wszelki wypadek da nystatynę. Uszy kataralne-mukolityk dany i oczyszczać nos. Dwa razy dziennie flixonase. Zwariować idzie. Jutro zrobię ten cholerny wymaz a z wynikami pójdziemy już do prywatnej laryngolog a nie pobranie wymazu jak miało być pierwotnie, zrobię też w międzyczasie morfologię, coś jeszcze? podam chyba też tą nystatynę...na wynik posiewu jak będzie ujemny czekam dobę, jak dodatni to 3 doby.
      • dorek3 Re: Zwariuję z tymi lekarzami.... 10.02.11, 15:27
        Słonko gdzie wym mieszkacie że ta leszczyna taka pyląca. Mój bardzo uczulony w testach ale na razie cisza. ale już Xyzal zapobiegawczo włączyłam.
        • slonko1335 Re: Zwariuję z tymi lekarzami.... 10.02.11, 16:21
          nie wiem czy to nie pójście na łatwiznę z tą leszczyną bo w sumie najłatwiej zrzucić na leszczynę....fakt w zeszłym roku o tej porze roku też miał podobne problemy, dwa lata temu mia swoje pierwsze zapalenie oskrzeli(w sumie to może za dużo powiedziane, początek) i zapalenie spojówek. Mieszkamy w Szczecinie, nie sądzę aby jakoś bardziej ta leszczyna tutaj akurat pyliła, choć nie sprawdzałam w podziale na regiony prawdę mówiąc, zaraz poszukam. Mamy pod blokiem kilka drzew ale mieszkamy na 8 piętrze, już bardziej myślę, że może jakiś grzyb z okna, bo kurka parują szyby ciągle ....szkoda mi dzieciaka a przy okazji i nerwicy dostaję jak mam iść do lekarza
          • katisza Re: Zwariuję z tymi lekarzami.... 10.02.11, 16:58
            najlepiej zwalić wszystko na alergie sad
            Uważam , ze wszyscy lekarze minęli się z powołaniem delikatnie mówiąc .
            Pediatra , laryngolog powinni wystawić skierowania : na morfologie , crp, aso , ob , wymaz z gardla w kierunku bakterii i grzybów .Wg antybiogramu podać antybiotyk .
            a tak bawią się podaj dalej kosztem dziecka , a leczenie nie do końca ok .
            Skoro był leczony niedawno na anginę i znowu wróciła to coś nie tak , może antybiotyk nie do końca był dobry .
            Jeżeli to grzyb to też trzeba podać odpowiedni lek .
            • gomado Re: Zwariuję z tymi lekarzami.... 10.02.11, 18:42
              Znajdz u siebie polecany gabinet biorezonansu. Ta cud-maszyna wskazala nam jednoznacznie zrodlo uczulenia. Tylko przed badaniem nie mozna brac zadnych lekow antyhistaminowych.
            • mojeskarby2 Re: Zwariuję z tymi lekarzami.... 10.02.11, 22:58
              Zgadzam się z katisza, jak jest problem, którym dr nie chce sobie głowy zawracać, to alergia. Ten świat oszalał, wszyscy jesteśmy alergikami. Przecież po co dawać skierowanie na badania! W moim mieście jest tak samo i teraz już nawet nie proszę o skierowania, ale przecież jesteśmy ubezpieczeni i nam się należą.
              • slonko1335 Re: Zwariuję z tymi lekarzami.... 11.02.11, 09:51
                Szymek alergikiem jest na pewno, to nie ulega wątpliwości tylko wkurza mnie, że wszystko co się z nim dzieje jest zrzucane na alergię. Zgodzę się, że to że jest alergikiem sprawia, że jest podatny na infekcje i inne rzeczy bardziej ale nerwicy dostaję jak ewidentnie olewają objawy bo alergik a potem już trzeba antybiotyk...
                • slonko1335 Re: Zwariuję z tymi lekarzami.... 11.02.11, 09:58
                  właśnie wróciliśmy z rozmazu, niestety teraz weekend więc wynik jeżeli wyjdzie ujemny będzie dopiero w poniedziałek, dodatni ok. 3 dni później, zaraz pójdę po tą nystatynę i mu dam.
                • dorek3 Re: Zwariuję z tymi lekarzami.... 11.02.11, 10:04
                  Słonko, nie wkurzaj się tylko pomyśl racjonalnie.
                  Alergik ma cały czas układ immunologiczny podkręcony. I nie dość że łatwiej łapie wszystko to trudniej z tym sobie radzi. Ostatecznie to nie perpetum mobile. Twój syn jest teraz leczony objawowo, organizm sam sobie powinien poradzić. A u alergików właśnie często sobie nie radzi jeśli kaskada objawów się nakręci. I stąd nadkażenia i antybiotyki. I czasami po prostu nie ma rady żeby inaczej stłumić liczne objawy stanu zapalnego. A lekarze to nie cudotwórcy i mogą szukać nieprawidłowości, wspomagać w leczeniu objawowym, leczyć radykalnie. Czego jeszcze oczekujesz? Co mają zrobić aby nie kładąc syna na kilkudniową diagnostykę, nie zawsze przyjemną, aby precyzyjnie określić co w tej chwili dolega Twojemu synowi i gdzie tkwi źródło infekcji. Bo to że jest alergikiem to już wiesz i tu tkwi źródło wszelkich problemów.

Prawdę mówiąc to nie bardzo wierzę w leszczynę na północy Polski o tej porze. I zaraz będą mrozy więc się uspokoi jeśli nawet zaczęła pylić. Dokładałaś antyhistaminik z wyprzedzeniem?
                  • slonko1335 Re: Zwariuję z tymi lekarzami.... 11.02.11, 10:27
                    Dorek choćby głupi wymaz. Czemu lekarz prywatny widzi potrzebę jego zrobienia, czemu pulmonolog-alergolog jest zdziwiona, że wymaz nie zrobiony(choć twierdzi, że ona skierowania nie da bo to nie w jej gestii). Wkurza mnie, że pulmonolog wysyła mnie do pediatry i laryngologa bo infekcja , laryngolog z powrotem do niej bo alergia a nie infekcja a pediatra to już w ogóle chlast następny antybiotyk lub przynajmniej bactrim -najłatwiej przecież...
                    Co do pylenia sprawdzałam w regionie-stężenie średnie, teściowa pracująca na Akademii Rolniczej i zajmująca się roślinami potwierdziła, że Szczecin wyjątkowo bogaty w leszczyny jest jednak nie jestem do końca przekonana z tą leszczyną. Na zyrteku młody cały czas od bardzo dawna, na flixonase też często-nic to kompletnie nie daje w chwili obecnej. Alergolog-pulmonolg(bardzo dobra akurat i konkretna babka) nie włącza dodatkowych leków bo leczenie w gestii pediatry i laryngologa, to co dostaje przeciw alergicznego ma wystarczyć. I tak pediatra w przychodni beznadziejna o czym wielokrotnie się już przekonałam, laryngolog w przychodni nie wiem akurat bo byłam pierwszy raz wczoraj u niej, tej do której chodzimy nie było ...wkurza mnie że aby mieć porządnie przebadane dziecko muszę za każdym razem brać prywatnego lekarza, sama robić wyniki i sama myśleć coby tutaj jeszcze jak tego prywatnego lekarza nie wezmę bo przychodniowi jakoś potrzeby nie widzą a potem tylko zdziwieni jak w wynikach coś wychodzi...przerobiłam już ze starszą podanie szczepionki której nie powinna dostać, bagatelizowanie ewidentnych objawów, nie dawało mi to spokoju i okazało się że mam rację i niestety teraz bardzo podobnie nie daje mi spokoju to co się dzieje z Szymem...
    • slonko1335 Re: odebrałam posiew 15.02.11, 18:51
      w nosie haemophilus influenzae bardzo liczny, w gardle flora fizjologiczna
      • dorek3 Re: odebrałam posiew 15.02.11, 20:12
        No a młody w jakim stanie teraz?bo rozumiem że bez antybiotyku ogólnego?
        Jeśli był szczepiony na HiBa to ponoć może wyłazić w wymazie i nie ma to znaczenia.
        • slonko1335 Re: odebrałam posiew 16.02.11, 08:06
          w dobrym stanie teraz. Szaleje, nie kładzie się na drzemki co przez ostatnie tygodnie było nie do pomyślenia bo w dzień i po cztery godziny spał, z nosa potoki rzecz jasna, woda się leje, oczy podpuchnięte, zaczerwienione zwłaszcza jak na dwór wyjdziemy ale ropy już nie ma-cały czas ma antybiotyk do oka do jutra. Pokasłuje od spływającego kataru ale to nic wielkiego. No słabo dość je aczkolwiek bez dramatu bo coś tam zjada. Wizytę u prywatnej laryngolog mamy za tydzień. Za to rozłożyli się dziadkowie u których był i którzy byli u nas więc nie wiem czy znowu mu jakiegoś syfa nie sprzedali...
          • slonko1335 Re: odebrałam posiew 16.02.11, 08:08
            acha bez antybiotyku ogólnego, zresztą na ostatnią anginę miał augmentin na który hib wychodzący w wymazie wrażliwy, więc hiba chyba olejemy. Muszę jeszcze tylko morfologię mu zrobić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka