Dodaj do ulubionych

czytałyście o wycofanych szczepionkach?

24.07.13, 12:18
zmianynaziemi.pl/wiadomosc/kolejne-szczepionki-wycofane-obiegu-sprawdz-czy-twoje-dziecko-ich-nie-dostalo
mój dostał przy urodzeniu serię z końcówką 2 zamiast 1 a na błonicę tężec ksztusiec jeszcze nie szczepiłam, u nas szczepią Tripacelem... i całe szczęście!
sprawdzcie bo to głównie niemowląt dotyczy bo to szczepionki używane od listopada mniej więcej czyli obecnych 8-9 miesięczniaków,.
Obserwuj wątek
    • neffi79 Re: czytałyście o wycofanych szczepionkach? 24.07.13, 12:47
      Czytałam dziś o tym sporo, np tu, i te komentarze...
      www.interia.tv/wideo-nie-chca-szczepic-dzieci-ostroznosc-czy-szalenstwo,vId,1170675
      Ja nie szczepię córki odkąd skończyła 6 mcy, najbardziej boję się szczepionki MMR, powinnam zaczepić lada dzień jednak rezygnuję. Niech mnie wsadzą do paki ale nie zaszczepię dziecka tym g....
      Za dużo przypadków reakcjii poszczepiennych, przykładem jest moje dziecko, potwierdzone przez alergologa.
    • adwarp Re: czytałyście o wycofanych szczepionkach? 24.07.13, 14:12
      a co jeśli dziecko zostało zaszczepione taką szczepionką?

> sprawdzcie bo to głównie niemowląt dotyczy bo to szczepionki używane od listopa
      > da mniej więcej czyli obecnych 8-9 miesięczniaków,

chyba do 9m-cy, bo młodsze też mogły być zaszczepione?
      • amy.28 Re: czytałyście o wycofanych szczepionkach? 24.07.13, 14:19
        tak, do 9 ms. nie wiem, jakąś listę podali objawów co się działo - plus rodzice na fb jakąś stronę założyli i pisali co się z dziećmi działo.

oczywiście zgłoszone do przychodni nopy nie zostały zarejestrowane wyżej, to jest taka banda właśnie.
    • amy.28 Re: czytałyście o wycofanych szczepionkach? 24.07.13, 14:17
      mnie dziwi brak wspólnego stanowiska w tej sprawie. światowego stanowiska, ale niezależnego a nie okupionego przez koncerny farmaceutyczne gdzie panowie profesorowie swój hajs za to co mają mówić dostali.

czemu w takiej japoni się dzieci nie szczepi do 2 r.ż, a u nas rąbie się jakieś wielkie dawki w noworodka i to najlepiej 2 godziny po urodzeniu a niebawem jak będą mogli to będą robić szczepionki 40 w 1, bo po co "kłuć takie maleństwo" (czyli w ogóle nie warto przemyśleć czy warto szczepić - tylko albo szczepić na raz, albo wiele razy).

przydałaby mi się jakaś informacja od kogoś kto się na tym zna, bo te przekupione towarzystwo z juesej to nie jest dla mnie wyznacznik. co rusz się czyta o nopach, o przypadkach śmiertelnych... do tego ten idiota co sfałszował wyniki ma to udowodnione i przez to już nikt tematu nie-szczepienia nie traktuje poważnie, bo wychwicili że chłop kręcił i teraz uważa sie że tematu nie ma.

a ja nie wiem co mam robić, pediatra mi szczepienia odradzał, a pani z rejestracji dzwoni jak najęta.
      • neffi79 Re: czytałyście o wycofanych szczepionkach? 24.07.13, 14:31
        tu są ciekawe fakty:
        faktyoszczepieniach.wordpress.com/
        autyzmaszczepienia.wordpress.com/gdzie-ten-dowod/rtec-a-autyzm/
    • paul_ina Re: czytałyście o wycofanych szczepionkach? 24.07.13, 14:25
      Trochę mnie zmroziło, ale dostaliśmy inną serię Euvaxu.

Szczepić - źle, nie szczepić - też nie dobrze. Po prostu każdy musi samodzielnie obserwować swoje dziecko i sam podejmować decyzje. Jeśli mój syn w rozwoju psychomotorycznym będzie wykazywał w wieku 13 miesięcy odstępstwa od normy, MMR odroczę, nie ma głupich.
    • kopiko-lol Re: czytałyście o wycofanych szczepionkach? 24.07.13, 18:46
      corka po urodzeniu byla szczepiona tym syfem sad strasznie sie martwie, czy jak do tej pory nic jej nie jest to jeszcze moze cos sie stac? Macie gdzies liste powikłan?
      Jak to jest mozliwe, ze matka dmucha i chucha na dziecko, a jakies pie...e szczepienie może doprowadzic do tragedii sad
      • ed-di Re: czytałyście o wycofanych szczepionkach? 24.07.13, 20:17
        www.rp.pl/artykul/22,1032500-Szczepionki-budza-strach.html?p=1
        Jeśli Twoje dziecko ma powikłania po wycofanej serii szczepionki - niech się zgłosi tutaj:
        www.facebook.com/stowarzyszeniestopnop
        • neffi79 Re: czytałyście o wycofanych szczepionkach? 24.07.13, 21:14
          ja się bardzo cieszę, że 6 miesięcy temu odmówiłam szczepienia na wzwb właśnie Euvaxem b - nie mogłabym sobie tego wybaczyć gdybym zaszczepiła a teraz dowiedziała się, ze była to trucizna.
          • kopiko-lol Re: czytałyście o wycofanych szczepionkach? 24.07.13, 21:28
            ja sobie nie moge podarowac, ze nie kupilam innej. Bylam jednak nieswiadoma, ze wogole tak mozna. Teraz pozostaje miec nadzieje, ze jesli przez pol roku nic sie nie stalo to juz sie nie stanie.
        • gosiasalatka Re: czytałyście o wycofanych szczepionkach? 24.07.13, 21:27
          moje dziecko zostało zaszczepione wycofanym Euvaxem w kwietniu br, zastanawiam się dlaczego szczepionke wycofano dopiero w lipcu?
          • vimi77 Re: czytałyście o wycofanych szczepionkach? 24.07.13, 21:35
            Mój synek był tym zaszczepiony w szpitalu w grudniu. Przez 7 miesięcy zdrowy jak rydz i rozwija się prawidłowo. Chyba nic już się nie stanie.
            • adwarp Re: czytałyście o wycofanych szczepionkach? 24.07.13, 21:48
              "z niepożądanym odczynem poszczepiennym mamy do czynienia bezpośrednio po szczepieniu, a nie po kilku tygodniach."

tak jest w tym artykule.
              • 18lipcowa3 Re: czytałyście o wycofanych szczepionkach? 25.07.13, 09:37
                adwarp napisała:

> "z niepożądanym odczynem poszczepiennym mamy do czynienia bezpośrednio po szcze
                > pieniu, a nie po kilku tygodniach."
                >
                > tak jest w tym artykule.

No a rodzice się naschizowali i wszystko co występuje PO szczepieniu, nawet PO paru miesiącach łączą ze szczepionką.

Hmm mi nie jest miło że moja córka ją dostała, ale cóż- teraz nic nie zrobię, nawet się cieszę że to wyszło teraz bo może gdybym wiedziała o tym od razu po to każde kichnięcie i pierdnięcie bym z tym wiązała.
                Córce nic nie jest i pewnie większości innych dzieci też nie- choroby skórne to plaga teraz, wiele dzieci ja ma, nadwrażliwość na proszki, płyny, jakieś odczyny alergiczne od diet, dziedziczne itp. Tak samo zapalenia oskrzeli i inne takie choroby- może gdyby ludzie bardziej hartowali dzieci i nie nakładali im czap latem to by dzieci tyle nie chorowały. A tak teraz wszystko na szczepionkę zwalą.
                • kopiko-lol Re: czytałyście o wycofanych szczepionkach? 25.07.13, 15:08
                  18lipcowa3 napisała:

Tak samo zapalenia oskrzeli i inne taki
                  > e choroby- może gdyby ludzie bardziej hartowali dzieci i nie nakładali im czap
                  > latem to by dzieci tyle nie chorowały. A tak teraz wszystko na szczepionkę zwal
                  > ą.
                  >
                  to dotyczylo czesto noworodkow urodzonych od pazdziernika, czyli dzieci ktore lata jeszcze nie przezyly poza łonem matki (a tam trudno na ubrnie czapki). Hartowanie owszem, ale jak pierwsze szczepienie jest 1 dnia po porodzie, to jak tu zahartowac? A wtedy dzieciaczki tez chorowaly.
                  No ale fakt, pewnie wiele dzieci tez zachorowalo np po 2 i 3 szczepieniu, a wtedy jesli zachorowaly np 2-3 tyg po (organizm oslabiony szczepionka, brak hartowania to wirus zaraz dopadnie) to na szczepionke chyba nie ma co zwalac
            • 18lipcowa3 Re: czytałyście o wycofanych szczepionkach? 24.07.13, 22:45
              Zajrzałam do książeczki. Moja córka też dostała ten pechowy Euvax 12001.
              Było to 12.03, trochę później niż powinno- to była 2 dawka.
              Ma obecnie 7 miesięcy i NIC jej się nie dzieje, nie zaobserwowałam nic nieprawidłego.
              • 18lipcowa3 Re: czytałyście o wycofanych szczepionkach? 24.07.13, 22:48
                Doczytałam artykuł. Dodam więc że nie miała żadnego odczynu poszczepiennego , zero problemów, żadnych chorób, ciemieniuchę przez chwilę tak, na dodatek dopiero teraz, winię siebie i nienależytą higienę w tym temacie a nie szczepionkę.
                • adwarp Re: czytałyście o wycofanych szczepionkach? 25.07.13, 08:44
                  a w którym artykule czytałaś o objawach?
                  • 18lipcowa3 Re: czytałyście o wycofanych szczepionkach? 25.07.13, 09:26
                    adwarp napisała:

> a w którym artykule czytałaś o objawach?

W artykule tylko o tym że reakcje są od razu PO a nie kilka tyg czy miesięcy po.
                    O dziwacznych objawach piszą rodzice na FB , a ja nie wiązałabym tego ze szczepieniem.
                    • neffi79 Re: czytałyście o wycofanych szczepionkach? 25.07.13, 09:59
                      Myślę, że gdyby Twoje dziecko dotyczyły jakieś przydałości to byłabys ostrozniejsza w słowach.
                      Moje dziecko miało potwierdzony odczyn alergiczny po szczepieniach, który wcale nie wystapił w dniu szczepienia ani nawet na 2 dzień. Były to rozlane plamy na ciele połaczone z niepokojem i strasznymi wrzaskami, akurat te wystąpiły zaraz po szczepieniu. Organizm oczyszczał się bardzo długo i jeszcze się nie oczyścił do końca. Przypuszczam też, że cos ją strasznie bolało (główka?, może czuła się podle jak w czasie choroby, może skręcał ją brzuszek, a może miała zawroty głowy, mdłości - nigdy się nikt nie dowie) przeciez niemowlę nie powie - najłatwiej szczepić niemowlęta bo nie powiedzą co się dzieje. Chore. Dziwne, że w niektórych krajach szczepi się dzieci po 2 rż i później. Ciekawe czemu!? Tylko ciemnogród jakim jest PL daje się otumanić propagandzie medialnej i reklamie. I jak dla mnie kuriozum - przymusowe szczepienia haha. Co to ma być przymusowe?
                      ja wolę płacić grube kary ale nie będę przymusowo szczepić dziecka przed 2 rż, potem przemyślę. Na szczęście coraz więcej matek otwiera oczy i zaczyna mysleć. Szkoda, ze po fakcie, bo potem jest płacz i zgrzytanie zębów, "jaka ja byłam głupia, ze nie miałam własnego zdania tylko słuchałam durnego lekarza, który musi KAZAĆ bo inaczej straci prace"

Za dużo sie o tym mówi, żeby bezkrytycznie iść i walnąć malenkiemu organizmowi taką potężną dawkę choróbsk + dodatki typu rtęć i aluminium, których ilośc grubo przekracza dawkę dla dorosłej osoby.
                      • 18lipcowa3 Re: czytałyście o wycofanych szczepionkach? 25.07.13, 10:40
                        Dziwne, że w niek
                        > tórych krajach szczepi się dzieci po 2 rż i później. Ciekawe czemu!? Tylko ciem
                        > nogród jakim jest PL daje się otumanić propagandzie medialnej i reklamie.

Nie przesadzaj. Moja pierwsza córka urodziła się w UK i tam tez miała cały cykl szczepień.

Co to ma być przymusowe?
                        > ja wolę płacić grube kary ale nie będę przymusowo szczepić dziecka przed 2 rż,
                        > potem przemyślę.

Mam nadzieję że koszty wszelkiego leczenia dziecka swojego i innych od niego zarażonych różnymi chorobami też pokryjesz?
                        Boże co za nieodpowiedzialność......

Na szczęście coraz więcej matek otwiera oczy i zaczyna mysleć.

Myślec? Nie zartuj.

> Za dużo sie o tym mówi, żeby bezkrytycznie iść i walnąć malenkiemu organizmowi
                        > taką potężną dawkę choróbsk + dodatki typu rtęć i aluminium, których ilośc grub
                        > o przekracza dawkę dla dorosłej osoby.

Narażasz świadomie swoje dziecko i inne.
                        Brawo.
                      • adwarp Re: czytałyście o wycofanych szczepionkach? 25.07.13, 10:49

" Na szczęście coraz więcej matek otwiera oczy i zaczyna mysleć "

Oczywiście, a tymczasem choroby będą wracaćsad

www.medonet.pl/zdrowie-na-co-dzien,artykul,1683056,2,powrot-krztusca,index.html
                    • adwarp Re: czytałyście o wycofanych szczepionkach? 25.07.13, 10:46
                      rzeczywiście na FB wszystkie przypadłości przypisywane są szczepionkom sad
                      • 18lipcowa3 Re: czytałyście o wycofanych szczepionkach? 25.07.13, 10:54
                        adwarp napisała:

> rzeczywiście na FB wszystkie przypadłości przypisywane są szczepionkom sad

Mówię o tej dyskusji po Euvaxie.
                        Płacze, niespokojny sen, marudzenie- Euvac. Nieważne, że może zęby, skok rozwojowy, jakieś odreagowanie dnia itp.
                        Choroby ukł oddechowwgo- Euvax. Nieważne że mamusia przegrzewa dzidziusia, albo np starsze rodzeństwo przytargało z przedszkola.
                        Skórne - Euvax. Nieważne że alergie.
                        To ta sama histeria co była z autyzmem po szczepieniach.

Powiem szczerze - gdybym wiedziała wczesniej to bym wstrzymała to wzw b ale stało się, córka jest ok więc nie zaprzątam sobie tym głowy.
                        Zejść to można nawet u dentysty na fotelu po znieczuleniu.
                        • neffi79 Re: czytałyście o wycofanych szczepionkach? 25.07.13, 11:26
                          Lipcówka nie unoś się. Przeciez nikt nie zabrania Ci szczepienia całym pakietem. To Twoje sumienie i Twoja odpowiedzialność. Bo Ty podpisujesz zgodę na szczepienie. Lekarze umywają ręce. Nie czytałaś, że podczas występowania potwierdzonych skutków rodzice muszą pocałować się w d...? Można sobie pisać, odwoływać się itp. najczęsciej zostaje sie samemu z tragedią.
                          Ja wydałam kupę kasy na lekarzy bo nie wiedziałam co jest mojemu dziecku (pediatrzy, neurolog, dermatolog, alergolog, gastrolog). Stosowałam diety bezmleczne, męczyłam siebie i dziecko (diety bez rezultatów). Dopiero mądra starsza pani alergolog przestudiowała ze mną daty szczepień i wystąpienie objawów i orzekła jednogłośnie - reakcja na szczepienie. kazała mi odroczyć szczepienia do minimum 2 rz, a że była to wizyta prywatna sporo ciekawostek nam opowiedziała.
                          A o szczepieniach i autyzmie mozesz przeczytać np. tu:
                          www.ratujbartusia.zafriko.pl/kat/wirus_odry_a_autyzm
                          Nie mam zamiaru nikogo przekonywać za pomocą łopaty. Wystarczy, ze choć jednej matce czytającej to forum i inne ciekawe tematy, zaświeci się lampka ostrzegawcza.
                          Tak jak mi, ponad pół roku temu bo tez byłam wielką zwolenniczką szczepień. I nieszczepiące były dla mnie bezmyslnymi, nieodpowiedzialnymi wariatkami.
                          • apple_26 Re: czytałyście o wycofanych szczepionkach? 25.07.13, 12:08
                            Brawo Neffi za mądrą wypowiedź. Ja szczepiłam swojego do 3 mż. i na tym koniec. U małego odczyn poszczepienny wystąpił następnego dnia po szczepieniu - m.in. unikanie kontaktu wzrokowego, odwracanie główki od luster itp.. Nie mam co do tego żadnych wątpliwości że zawiniła tu szczepionka. Z dnia na dzień dziecko mi się zmieniło. Przed zaszczepieniem pediatra poinformowala mnie że jednym z niepożądanych odczynów poszczepiennych może być autyzm. Pomyślałam wtedy: "1 przypadek na milion" więc nikłe szanse że mojemu synkowi akurat szczepienie zaszkodzi. Przekonałam się dzień później. Każdy jest "mądry" dopóki nie spotka go tragedia.
                            • adwarp apple_26 25.07.13, 12:38
                              po jakiej szczepionce wystąpiły objawy? bo jak na mmr, to twoje dziecko za małe, a to tę szczepionkę sie wini
                              twoje dziecko jest autystyczne?
                              • apple_26 Re: apple_26 25.07.13, 17:02
                                Po DTP, Polio, HIB. To nie jest tak że tylko po mmr są takie skutki, niektóre dzieci "odlatują" już po tej w 2 czy 3 m.ż. MMR jest natomiast najbardziej osławiona pod tym względem.
                                Mój syn po szczepionce miał ewidentne cechu aytystyczne, zaburzony rozwój ale samego autyzmu w tym wieku się nie diagnozuje. Teraz, po miesiącach ćwiczeń i zabaw stymulacyjnych oraz wstrzymaniu szczepień i wprowadzeniu diety jego rozwój ruszył do przodu. Nie wiem jednak w jakim kierunku on pójdzie, mam nadzieję, że to co było już nie wróci..
                          • adwarp Re: czytałyście o wycofanych szczepionkach? 25.07.13, 12:41
                            Andrew Wakefielda, na podstawie badań na góra kilkunastu przypadkach dzieci z autyzmem wysnuł wniosek jakoby szczepionka MMR (przeciwko śwince, odrze i różyczce) powodowała właśnie autyzm. Co ciekawe w momencie, gdy publikował on wyniki swych "badań" w przygotowaniu była jego własna szczepionka na wymienione wcześniej choroby.

warto przeczytać
                            www.kta.krakow.pl/2010/02/szczepionka-mmr-a-autyzm-ostateczne-rozstrzygniecie/
                          • 18lipcowa3 Re: czytałyście o wycofanych szczepionkach? 25.07.13, 14:45
                            Ale zrozum, że to nie szczepienia są złe, tylko Twoja córka to jeden przypadek na ileś tam.
                            Mozna zejśc od znieczulenia u dentysty, albo podczas operacji i co? I twierdzisz że leczenie zębów jest złe, bo ktoś tam na na to uczulenie?
                        • marsylvik Re: czytałyście o wycofanych szczepionkach? 25.07.13, 13:36
                          > Powiem szczerze - gdybym wiedziała wczesniej to bym wstrzymała to wzw b ale sta
                          > ło się, córka jest ok więc nie zaprzątam sobie tym głowy.
                          > Zejść to można nawet u dentysty na fotelu po znieczuleniu.

Wreszcie jakiś głos rozsądku...
                          Proszę, dziewczyny... Poczytajcie te różne artykuły za i przeciw szczepionkom pod kątem manipulacji. Które z nich przywołują konkretne argumenty oparte na konkretnych badaniach, a które odwołują się jedynie do naszych emocji, strachu, z pominięciem logiki i rzetelności.

Ja zwrócę uwagę na tylko dwa rodzaje manipulacji: negatywnie wartościujące określenia (podejrzane zabiegi medyczne) i tłumaczenie nieznanego nieznanym (niehomogeniczność, czyli nieróżnorodność - zresztą autor artykułu sam nie rozumie tego co tłumaczy i tłumaczy na odwrót).

Jeśli chodzi o związki rtęci w szczepionkach. W takich dawkach, w jakich dzieci je otrzymują, nie są toksyczne. Ale rzeczywiście, metale ciężkie się w organiźmie kumulują. Tyle, że lepiej unikać tuńczyka, starych termometrów rtęciowych i przedmiotów ołowianych do zabawy, niż szczepionek. I mleka od baby, co pasie swoją krowę tuż przy drodze szybkiego ruchu - choć to ostatnie traci na znaczeniu odkąd powszechnie używamy benzyny bezołowiowej. Unikajmy faszerowania naszych dzieci metalami ciężkimi tam, gdzie to niepotrzebne. Naprawdę nie musimy dawać im "bardzo zdrowej" sałatki z tuńczykiem. A szczepionka naprawdę nie jest niepotrzebną fanaberią.
                        • kopiko-lol Re: czytałyście o wycofanych szczepionkach? 25.07.13, 15:17
                          dokladnie, ludzie zapominaja ze dzieci zwyczajnie choruja na rozne pskudztwa. Zapominaja sie troszke i wszystko zwalaja na szczepienie. Nikt jednak na 100% nie powie ze to na pewno po szczepieniu, albo genetycznie. Jednak ryzyko zachorowanie na choroby na ktore sie szczepi jest wieksze niz negatywne objawy poszczepienne.
                • kopiko-lol Re: czytałyście o wycofanych szczepionkach? 25.07.13, 15:11
                  o ciemnieniuszce nie slyszalam, ze to objaw. Corka po urodzeniu miala straszna (nawet w brwiach), a pechowy szczep dostala wlasnie w pierwszej dobie zycia. Wiązać? nie wiem! Moze dzieci maja ciemnieniuche po urodzeniu. Z reszta innych objawow nie bylo (bo zapalenie pluc w 5-6 tyg zycia nie liczy sie)
                  • 18lipcowa3 Re: czytałyście o wycofanych szczepionkach? 25.07.13, 15:27
                    ciemieniucha to norma jakby a nie powikładnie po szczepieniu
                    moja córka też zaliczyła zapalenie płuc jako miesięczniak ale trudno go nie zaliczyć skoro przywlokła je starsza z przedszkola i zanim zajarzyłam ze ja ma to całowała młodą nie raz
        • kopiko-lol Re: czytałyście o wycofanych szczepionkach? 24.07.13, 21:47
          dzieki za linki
    • drzewachmuryziemia Re: czytałyście o wycofanych szczepionkach? 24.07.13, 22:10
      na szczęscie odmówiłam szczepień
      • 18lipcowa3 Re: czytałyście o wycofanych szczepionkach? 25.07.13, 09:39
        drzewachmuryziemia napisała:

> na szczęscie odmówiłam szczepień

na szczęscie dla kogo , przepraszam?
    • neffi79 Re: czytałyście o wycofanych szczepionkach? 25.07.13, 10:11
      jeśli dzieci nie mają żadnych objawów po szczepieniu to super jednak nie oznacza, że rtęc którą otrzymały pozostanie bez znaczenia.
      Niewielkie zatrucie rtęcią może początkowo przebiegać bezobjawowo. Rtęć kumuluje się stopniowo (m.in. systematyczne szczepienia) w wielu tkankach organizmu dając mało charakterystyczne objawy jak; bóle i zawroty głowy, bezsenność, nudności, trudności z koncentracją, zapalenie dziąseł, zaburzenia mowy, ospałość lub nerwowość, sztywnienie stawów, duży spadek odporności organizmu. I to nie dzieje się nagle, na drugi dzien po szczepieniu czy za tydzień, to dzieje się stopniowo i powoli, dodatkowo rtęć mamy w żywnosci (szczególnie ryby) , wodzie i powietrzu. itp . Nie rozumiem więc po co ładować dziecko szczepieniami skoro i tak zyjemy w niezbyt zdrowym świecie.

Wrażliwość na rtęć jest bardzo zróżnicowana, tak jak naturalna zdolność organizmu do detoksykacji. Niektóre dzieci mogą szybko pozbywać się rtęci, natomiast u innych ta toksyna pozostaje w organizmie dłużej, co pozwala jej na mocne związanie się z mózgiem i innymi organami.
      • malinowa80 Re: czytałyście o wycofanych szczepionkach? 25.07.13, 11:17
        dziewczyny, jestem w wykształcenia biotechnologiem, nauczono mnie jak robić szczepionki, kiedyś głośno bym krzyczała szczepić! teraz jak mam 6 miesięcznika w domu już jest inaczej. Mój mały też został zaszczepiony wadliwą serią na szczęście nic mu nie jest poza tym że jest hiper aktywny ale nie będę tego przypisywać szczepionce. Tu lipcowa ma rację to jest już zwykła histeria. Niedługo co głośniejsze pierdnięcia będziemy szczepieniom przypisywać. Poza tym odłóżcie na chwile artykuły o NOP a poczytajcie o epidemii bo jak ta się zacznie to będzie szło dużo szybciej niż odczyny...Wyobraźcie sobie jakim siedliskiem wirusów i innych paskudztw będą żłobki i przedszkola!Ja myślę, że każda musi mocno się zastanowić co? kiedy i gdzie? mój mały druga dawkę dostał Engerixa, zaraz trzecia...serce mówi nie szczepić w ogóle a rozum tak tyle że Engerixem
        Te szczepionki zdaje się rtęci już nie miały, były oczyszczone...
      • paul_ina Re: czytałyście o wycofanych szczepionkach? 27.07.13, 12:58
        Tak się mamusie boją rtęci (substancji konserwujących w szczepionkach) a walą w dzieci te bezpłatne szczepionki refundowane przez NFZ, nie patrząc, że w szczepionkach skojarzonych 6w1 lub 5w1 substancji konserwujących jest X razy mniej, bo strzykawek jest X razy mniej.

Pogratulować konsekwencji...
    • marsylvik Re: czytałyście o wycofanych szczepionkach? 25.07.13, 12:40
      Porażające.
      Język tego, pożal się Boże, artykułu jest porażający. Ani logiczny, ani zrozumiały.

"zaprzestano dyskutowania z rodzicami na temat tego czy chcą czy też nie chcą poddać swoich zdrowych dzieci podejrzanym procedurom medycznym z wykorzystaniem substancji z domieszkami formaldehydu czy rtęci"

Już ten fragment na milę jedzie manipulacją językową. Jeśli ktoś kiedyś liznął na studiach temat manipulacji w mediach, to załapie o czym mówię. Albo chociaż czytał Orwella wink

Szczerze mówiąc ten artykuł już na pierwszy rzut oka wygląda bardziej rzetelnie, mimo, że to tylko wywiad:
      Najczęściej nie szczepią dzieci dziennikarki i piosenkarki, panie, które wypadają dobrze przed kamerami
      • ed-di Re: czytałyście o wycofanych szczepionkach? 25.07.13, 13:04
        Jesteśmy na tle pozostałych krajów UE wręcz wyspą byłego bloku wschodniego, na której nadal funkcjonuje system tak dużej ilości szczepień obowiązkowych. Czym innym jest bowiem rozbudowany kalendarz szczepień, obejmujący wiele szczepień zalecanych i refundowanych, a czym innym kalendarz zawierający niemal wyłącznie szczepienia obowiązkowe. Poniżej prezentuję wykaz szczepień obowiązkowych w Europie:
        Niemcy, Holandia, Hiszpania, Wielka Brytania, Austria, Szwajcaria: brak
        Belgia: Polio
        Francja: BCG/D/T/IPV
        Włochy: D/T/IPV/Hep B

blok postkomunistyczny:
        Węgry: BCG/Hib/DTaP/IPV/MMR/HepB
        Litwa: BCG/D/T/P/IPV/MMR/Hib/HepB/TBE/Adults- Td
        Polska: BCG/HepB/D/T/P/IPVorOPV/MMR
        Słowacja: DTwP/IPV/Hib/HepB/MMR/BCG/Td
        Słowenia: DTaP/IPV/Hib/HepB/MMR/BCG
        Rzut oka na powyższą listę wystarczy, by przekonać się, że w krajach UE szczepienia są zazwyczaj zalecane Natomiast gdy rodzice podejmują decyzję o niezaszczepieniu dziecka, nie są do tego zmuszani. Nie ma tam kar finansowych ani tym bardziej straszenia odebraniem im praw rodzicielskich.
        • neffi79 Re: czytałyście o wycofanych szczepionkach? 25.07.13, 13:17
          zgadza się, mam rodzinę za granicą, z dziećmi, jak opowiadam że mam obowiązek szczepień to łapią się za głowę. U nich lekarz zaleca i koniec. Żadnych przymuszeń, straszeń Sanepidem itp Jakoś nie ma u nich wysypu chorób zakaźnych na skalę epidemii.
          To też daje do myslenia.
          Kraje typu Niemcy, Szwajcaria..., najbogatsze w Europie - oni nie muszą zarabiać na swoich obywatelach i jakoś straszne skutki nieszczepienia u nich nieistnieją.
          Tylko w durnej, zacofanej, złodziejskiej Polsce trzeba szczepić, co więcej namawia się do szczepień płatnych! Strasząc okrutnymi reklamami, gdzie w ciemnym pokoju stoi puste łóżeczko a w nim siedzi smutny miś. Puste - bo mama nie zaszczepiła. Podłe.
          • kura28 Re: czytałyście o wycofanych szczepionkach? 26.07.13, 22:56
            Reklamy o których piszesz, fakt, podłe. Ale taki artykuł też daje do myślenia.
            forum.gazeta.pl/forum/w,72,145839590,,50_lat_temu_ospa_opanowala_Wroclaw_Miasto_odci_.html
    • gosiasalatka Re: czytałyście o wycofanych szczepionkach? 25.07.13, 13:02
      moje dziecko po zaszczepieniu pko gruzlicy do dzis ma powiekszony wesel chlonny pod lewa paszką, węzeł powiększył się 3 m-ce po szczepionce, zrobilismy badania-wszystko ok, lekarze powiązali to z tą właśnie szczepionką. kilka dni temu zauwazylam powiekszone węzły za uszami- 3 m-ce po szczepieniu wycofanym euvaxem- nie wiem co mam teraz myslec... nasz pediatra do pn na urlopie. co wy na to?
      • neffi79 Re: czytałyście o wycofanych szczepionkach? 25.07.13, 13:04
        współczuję ci, pamietam co to za stres. Masz mozliwośc iśc do innego lekarza?
        Nastaw się że będą ci wciskać, że to nie od szczepienia.

Czy nie jest przeziębiony? Jakieś inne objawy?
        • gosiasalatka Re: czytałyście o wycofanych szczepionkach? 25.07.13, 13:29
          nie ma innych objawow, ani kataru, gardlo nie czerwone, goraczki tez nie. Zęby tez raczej nie, uszy go nie bola. Szukałam innego lekarza ale w malej miejscowości kiepsko z dobrym lekarzem i szybka wizytą więc zaczekam do poniedziałku. Ciekawi mnie czy ktoś tez tak miał- powiekszone wezly po szczepieniu? Czy już tak zostanie( ten pod pachą ma juz 7 m-cy i sie nie zmienia)?
          • neffi79 Re: czytałyście o wycofanych szczepionkach? 25.07.13, 13:38
            jesli to na pewno po szczepieniu to potrzebny jest czas. Mały organizm dostał uderzeniową dawkę wirusa wraz z chemią. Moja córka od urodzenia ma okropną czerwona plamę z bąblem po szczepionce, czyli zobacz ile miesięcy to g... nie pozostaje obojętne i jak organizm walczy. 13 miesięcysad
            Wiem, że powiększone węzły chłonne są też efektem poszczepiennym, pamietam jak konował mi o tm mówiła.

Czytałam tez takie coś:

Każdy przypadek nadmiernego odczynu po szczepieniu wymaga zgłoszenia do Poradni Rejonowej, która z kolei zgłasza wystąpienie takiego odczynu do wojewódzkiego punktu konsultacyjnego ds. szczepień lub innej instytucji zajmującej się monitorowaniem odczynów poszczepiennych.
            W zależności od charakteru zmian lekarz zaleca odpowiednie postępowanie. W przypadku dużych zmian węzłowych z ich rozmiękaniem i podejrzeniem ropnia konieczne jest nakłucie węzła i pobranie materiału do badania mikrobiologicznego i histopatologicznego.
            • gosiasalatka Re: czytałyście o wycofanych szczepionkach? 25.07.13, 14:08
              węzel pod paszką jest zwarty i nie zwiazany z ciałem jakby-nie badalismy wycinka. teraz zrobimy znowu krew, mocz, ob, może na usg cos da sie zobaczyć? nie wiem jakie inne badania mozna zrobic zeby uspokoic nerwy ale i nie meczyc dziecka zbytnio. Jeżeli to po szczepieniu- to jak widać odczyn nie musi sie pojawić w ciagu kilku tyg ale kilku m-cy.
              • neffi79 Re: czytałyście o wycofanych szczepionkach? 25.07.13, 14:14
                Tak oczywiście. Nie musi to być na drugi dzień po szczepieniu, może być i w przeciągu kilku mcy. Ważne aby dobrze powiązać objawy ze szczepieniem i nie pomylić zwykłego przeziębienia z oddczynem poszczepiennym (np. po kilku mcach)
                Mozna zrobić OB, morfologie z rozmazem, lekarz pewnie podpowie
                • apple_26 Re: czytałyście o wycofanych szczepionkach? 25.07.13, 17:03
                  Zgadzam się z Neffi. Odczyny poszczepienne mogą pojawić się nawet po kilku miesiącach od szczepienia.
                  • giba116 Re: czytałyście o wycofanych szczepionkach? 25.07.13, 18:33
                    Dziewczyny ale skąd pewność, że te powiększone węzły to powikłanie po szczepieniu. Nie ma pewności, że zmiany by się nie pojawiły bez szczepienia.
                    Zawsze jest jakiś tam czas po szczepieniu i nie można wszystiego co pojawi się w przeciągu kilku miesięcy podciągać pod skutki uboczne.
                    Nie twierdzę, że u Was to nie wina szczepionki, ale tylko zastanawia mnie skąd ta pewność? Nawet jeżeli lekarz tak sugeruje to skąd on ma pewność? Jak lekarz doradza szczepienia to jest be, a jak twierdzi, że taki a taki objaw to odczyn poszczepienny to już cacy...
                    Ja też mam dziecko szczepione Euvaxem, ale nawet do głowy mi nie przyszło przypisywać wszystkich dolegliwości szczepieniom. A podążając śladem FB-kowych rodziców powinno być dla mnie oczywiste, że marudzenia, problemy ze snem, ciemieniucha i wiecznie zatkany nos to wina Euvaxu.
                    Nie odbierajcie tego jako atak, nie taka jest moja intencja. Po prostu obiektywnie patrząc zapanowała jakaś dziwna histeria...
            • marsylvik Re: czytałyście o wycofanych szczepionkach? 25.07.13, 18:19
              > Mały organizm dostał uderzeniową
              > dawkę wirusa wraz z chemią.

Co to znaczy "uderzeniowa dawka wirusa"? A jaka by była "nieuderzeniowa"?
              • neffi79 Re: czytałyście o wycofanych szczepionkach? 25.07.13, 19:39
                każda w szczepionce jest uderzeniowa
                • murwa.kac Re: czytałyście o wycofanych szczepionkach? 25.07.13, 19:41
                  ale co to znaczy uderzeniowa?
                  • neffi79 Re: czytałyście o wycofanych szczepionkach? 25.07.13, 20:22
                    nie wiem
                    • neffi79 Re: czytałyście o wycofanych szczepionkach? 25.07.13, 20:24
                      yyyyyyyyy wiem wiem
                      Słownik jezyka polskiego:
                      Dawka uderzeniowa. «silna dawka leku powodująca wstrząs w organizmie»
                      może to to?
                      • paul_ina Re: czytałyście o wycofanych szczepionkach? 27.07.13, 13:00
                        Jaki wstrząs? Wstrząs to by spowodował wirus / bakteria w nieosłabionej, nieprzetworzonej postaci - proponuję sobie poczytać o urokach takich chorób jak błonica, prawdziwy krztusiec, polio!
    • d.d.00 niepożądane objawy mogą wystąpić po podaniu nieho 25.07.13, 20:25
      Jakie niepożądane objawy mogą wystąpić po podaniu niehomogennej szczepionki? Tego już nie napisali. Czy tylko zwykłe objawy poszczepienne czy może coś jeszcze?

Bo mojemu synowi podano euvax z niefortunnej serii w dniu 16 maja. Grrr.

Niby "na oko" nic mu nie jest, ale czy później coś nie wyjdzie?
    • marsylvik Re: czytałyście o wycofanych szczepionkach? 25.07.13, 20:41
      A tu coś konkretnego na temat tych wycofanych szczepionek. Z wyjaśnieniem terminu "niehomogenność".

GIF wycofuje szczepionki m.in. przeciwko żółtaczce i tężcowi
      • 4wisienka29 Re: czytałyście o wycofanych szczepionkach? 11.08.13, 11:29
        Moja córka w kwietniu tego roku została zaszczepiona szczepionka Euvax (inna seria) ale NOP wystąpił i tak już w kilka godzin po szczepieniu. Ulotka zalicza ten niepożądany objaw do typowych a był to wielogodzinny płacz przez całą noc i zaburzenie ssania. Co najśmieszniejsze płakał wtedy cały oddział a pielęgniarki wciskały kit,że to przez seler, który był podany matkom na obiad (nie jadłam tej sałatki, więc to z pewnością nie seler).
        Kolejne szczepienie 6 tyg. później, nie zgodziłam się na żadne 6 ani 5 w jednym. Wybrałam Infanrix DTPa (bez krztuśca pełnokomórkowego) i Engerix, 3 szczepienie na HiB odroczyłam. NOP wystąpił także tym razem i także wg ulotek typowy - w trzeciej dobie dziecko bez żadnej przyczyny miało chlustające wymioty.
        Wymioty powtórzyły się także dwa tygodnie później (niby nie można już tego wiązać ze szczepieniem tongue_out) i dziecko wylądowało w szpitalu z zachłystowym zapaleniem płuc. Lekarze zrobili wszelkie badania i nic, okaz zdrowia. Więc skąd wymioty i co je spowodowało? Dodatkowo lekarz w szpitalu stwierdził znaczne powiększenie węzła chłonnego po szczepieniu na gruźlicę (sam zwrócił mi na to uwagę, pytał jak dziecko znosiło szczepienie). Sama zaobserwowałam wielką, naropiałą ranę (standard to rozmiar do 10 cm, córka miała olbrzymi, czerwony bąbel pełen cuchnącej, zielonej ropy). Mimo stwierdzenia przez lekarza NOP nigdzie tego nie zgłoszono.

I bądź tu mądry - chronić czy chroniąc szkodzić? Nie wiem co robić dalej sad , klika dni temu znowu szczepiłam, prócz drażliwości i płaczliwości nic nie zaobserwowałam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka