Dodaj do ulubionych

Szmery w sercu ?

10.08.04, 13:54
Bylam ostatnio z moim 1,5 dzieckiem ze skierowania u lekarza kardiologa na
zbadaniu serca. Lekarka uslyszala male szmery u dziecka i powiedziala ze nie
ma sie czym przejmowac ze u takich mlodych dzieci to normalne. Jednak kazala
przyjsc jeszcze w listopadzie poniewaz stweirdzila ze dzieci ze szmerami w
sercu nalezy miec pod kontrola. Czy rzeczywiscie mowi prawde czy raczej
nalezy isc do innego specjalisty, dobrego ktory stwierdzilby co sie dzieje i
rozpoczal leczenie. Prosze o pomoc/ Anna
Obserwuj wątek
    • noico Re: Szmery w sercu ? 10.08.04, 14:42
      moja córka jak miałą 6 mies. też miała szmery w sercu. Moja pediatra (bardzo
      dobra)skierowała na s do kardiologa na konsultację, ale przede wszystkim
      zaleciła badanie krwi i moczu. Okazalo się, ze mała ma anemię (niezbyt ostrą),
      ale to było przyczyną tych szmerów. Jeśli nie zleciła ci dodatkowych badań, to
      dla spokoju idź do innego lekarza, albo pogadaj ze swoim pediatrą.
      Pozdraiwam
    • ada.dobra Re: Szmery w sercu ? 10.08.04, 15:21
      Cześć ja ze swoją córką byłam u Kardiologa jak miała 8 czy 9 m-cy (teraz ma 16)
      bo też lekarz stwierdził szmery w sercu. Zrobiłam ekg i usg serca, pani doktor
      bardzo długo sprawdzała jej serduszko, i jest wszystko ok, niektóre dzieci tak
      mają, z wiekiem zanikają szmery. Pozdrawiam
    • asiam10 Re: Szmery w sercu ? 10.08.04, 18:49
      Moje prawie 2- miesieczne dziecko tez dostalo skierowanie do kardiologa z
      powodu szmerow. Bylismy, dostalismy kierowanie na echo serca, ktore wykazalo
      dodatkowe male naczynko w sercu (lekarz nazwal je struna). To ono powoduje maly
      szmerek. Okazalo sie rowniez, ze maly ma sladowa niedomykalnosc zatawek.
      Podobno wiele dzieci sie z tym rodzi. Troszke sie denerwowalam, ale
      skonsultowalam to jeszcze ze znajomym lekarzem, ktory mnie uspokoil. Mimo, ze
      nic powaznego sie nie dzieje, to mamy sie stawic na kontrole do kardiologa za
      pol roku. Jak widzisz, szmer nie musi oznaczac niczego powaznego. Kontrole tez
      sa dzialaniem rutynowym- nie oznaczaja, ze dzieje sie cos strasznego. Natomiast
      na Twoim miejscu postaralabym sie o echo serca (jesli nie bylo robione)- usg
      wszystko ladnie pokaze- przede wszystkim przyczyne szmerow.
    • pelczarka Re: Szmery w sercu ? 10.08.04, 20:23
      Moja Gabrysia tez iała szmery w sercu tak, ok, 2 miesiecy wykryła je pani
      pediatra i wysłaął nas do podobno bardzo dobrego lekarza (ale nie kardiologa) na
      badania i on powiedział, zeby sie niczym nie przejmowac. Ale my za namowa tej
      naszej lekarki pojechalismy do Krakowa do dr Rudzinskiego (super lekarz) na ECHO
      serca i okazalo sie, ze gabi ma ubytek miedzykomorowy na 8 mm!!!!!
      za pol roku do kontroli i całe szczescie zmniejszyl sie juz o polowe, ale radze
      jechac na takie badanie.... pozdrawiam i zycze zdrowia dla malenstwa... Ania
    • saba76 Re: Szmery w sercu ? 10.08.04, 20:46
      moje cory obydwie mialy stwierdzone szmery ,ale glownie po antybiotykoterapi,i
      leczeniu wogóle.
      Ja jako dziecko teżmialma.
      Natalka -5lat miala tylko kontrlne EKG i Echo serca ,a wera nic,tylko
      lekarka,pediatra przysluchuje sie i zawwsze jak jest zdrowa ,na kontrolach przy
      szczepieniu niesłychać.
      Szmery sa slyszalne gdyż komory sa tak male że gdy przepuszczają krew zgodnie i
      prawidłowo,to słychać buzowanie i dzwieki mieszaja sie.
      haotycznie ,ale chyba zrozumiale
      niemartw sie
    • adrianna_c Re: Szmery w sercu ? 10.08.04, 21:38
      Mj 2,5 letni Michał też ma szmery w sercu. Niedawno bylismy drugi raz na
      kontroli u kardiologa (i znow mamy by za następne poł roku). Wg kardiologa są
      to tzw. szmery rozwojowe, z ktorych dzieci wyrastaja, ale na wszelki wypadek
      dziecko sie kontroluje.
      Nie martw sie, też miałam taki dylemat czy nie isc do innego lekarza, ale teraz
      mysle że mały z tego wyrosnie, muszę tylko poczekac. Takie szmery miały też
      dzieci mojej szwagierki, a teraz już z nich wyrosły.
      Pozdrawiam! Ada i Michałek
      • malgorzatorstwo Re: Szmery w sercu ? 10.08.04, 22:39
        Mój Kajko (16 miesięcy) też ma szmery i na EEg wyszlo, ze ma tez tą strunęsmile
    • mama_szefusia Re: Szmery w sercu ? 11.08.04, 09:01
      Dla spokoju powinnaś zrobić EKG i echo serca (badanie usg). Bardzo dużo dzieci
      ma szmery w sercu. jeden z lekrzy powiedział mi, że ocenia się, że nawet 90%.
      Są to najczęściej tzw. szmery niewinne czy rozwojowe.
      Ale trzeba sprawdzić, dla świętego spokoju.

Pozdrawiam
    • netka334 Re: Szmery w sercu ? 11.08.04, 14:53
      Cześć, mój synek jak miał pół roczku to lekarz usłyszał szmery w serduszku i
      dał skierowanie do kardiologa, pojechaliśmy do kardiologa zrobiono mu echo
      serduszka i się okazało że ma strunę w lewej komorze serduszka i że to nic
      groźnego bo podobno połowa ludzi na świecie tak ma. Ale pani kardiolog
      powiedziała żeby się stawiać co roku na wizytę w celu kontrolowania serduszka.
      W zeszłym roku w listopadnie na kontrolnej wizycie okazało się że synek ma
      również wiotkie zastawki, co podobno nie jest jeszcze groźne bo to z wiekiem
      dziecka może się kształtować i te zastawki najprawdopodobniej jeszcze się
      usztywnią.
      Pozdrawiam
      • ania29 Re: Szmery w sercu ? 04.09.04, 15:08
        Czy możesz mi podać namiary na tego kardiologa. Czy warty jest polecenia?
    • patyczako Re: Szmery w sercu ? 04.09.04, 22:21
      moja kardiolog twierdzi ze takie szmery rozwojowe to norma do 5 lat...moja mala
      majac 6 lat nadal ma ten szmer i bylysmy niedawno na echu serca...ale chwala
      bogu wszystko ok a lekarka stwierdzila ze moja cora jest tak chuda ze u niej
      doslownie wszystko slychac...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka