Dodaj do ulubionych

Bóle wzrostowe

12.08.04, 10:29
Jedna z moich 26 miesięcznych córeczek od kilku dni nażeka na przemian (co
ok. 5 minut) na kolano, staw biodrowy, kostki. Przeczytałam, że dziecko w
wieku od 2-5 lat może mieć takie bóle wzrostowe. I jeśli nie boli dziecka
cały czas w jednym miejscu (a nie boli), nie ma zaczerwienień i spóchnięć(nie
ma), nie kuleje (nie!) to nie ma się czego bać i martwić.
Samo przejdzie. Czy spotkałyście się z takimi przypadkami? czy stosowałyście
jakieś maście przeciwbólowe?
Obserwuj wątek
    • daga28 Re: Bóle wzrostowe 12.08.04, 14:02
      Ja podaje w takich sytuacjach Ibuprom. Z tego co wiem to maści można stosować
      tylko na wyraźne zalecenie lekarza, ponieważ mają one jekieś składniki których
      nie można podawać dzieciom. U nas gdy takie ból się pojawiły po raz pierwszy
      zrobiliśmy najpierw badania krwi, tzn. ASSO. Czy to nie czasami choroba
      reumatyczna. Mały najczęściej skarży się na ból wieczorem, są to przeważnie
      nóżki.
      • oyate Re: Bóle wzrostowe 12.08.04, 14:05
        u nas przeważnie też wieczorem i też praktycznie tylko nóżki. Wiem co znaczy
        taki ból ja sama mam 180 cm wzrostu i miałam miesiące w których urosłam kilka
        do kilkunastu cm i to cholernie bolało.
        Dziękuję zrobię chyba te badani krwi, żeby się upewnić.
        • matuszka2 Re: Bóle wzrostowe 12.08.04, 19:32
          Moja 7 letnia pociecha też cierpi właśnie wieczorem, zawsze bolą ją nogi. Może
          będzie miała długie.
          Pozdrawiam. Grażyna
    • frog73 Re: Bóle wzrostowe 13.08.04, 10:30
      Moja córka też to miała, nawet budziła się w nocy z płaczem, że bolą ją nózki.
      Pani doktor poleciła nam maść Fastum, trochę pomagało. Przynajmniej
      psychicznie, bo jak widziała, że ją smaruje to od razu mówiła, że ją mniej
      boli.
      Pozdrawiam,
      M.
    • lucynkaw Re: Bóle wzrostowe 13.08.04, 11:11
      Cześć! U nas podobnie jak u was.Znajomy ortopeda ojciec trzech własnych pociech
      2-5 lat zalecił dodatkowo podawanie wapna 1/2 łyżeczki co drugi dzień , oraz
      ciepłe okłady w sytuacjach szczególnych można maścią przeciwbólową -naproxen,
      ALE BARDZO CIENIUTKO.Moja mama wiązała nam nogi zwykłą pieluchą i też pomagało(
      co my też czynimy)i prawie natychmiast skutkuje....Musimy to przeżyć , a ja już
      wymyślałam różne zapalenia stawów itp.Trzymajcie się cieplutko Mama i Tusia
    • osmag Re: Bóle wzrostowe 13.08.04, 14:04
      Najlepsze są ciepłe okłady na bolące miejce. Można w aptece kupić takie żelki
      które się podgrzewa lub chłodzi w zależności od potrzeby. Mam 13 -letniego syna
      i też skarżył się na bóle nóżek. Nagrzewałam mu nogi i przechodzło, potem zimne
      okłady przydały się na różne stłuczenia( a u chłopców nie trudno o to).
      Należy jeszcze uważać czy dziecko nie utyka. Zapalenie stawu biodrowego
      manifestuje się na początku bólem kolana a potem utykaniem.W razie potrzeby
      zawsze można podać dziecku wit. C mówiąc ,że jest to środek
      przeciwbólowy.Placebo też pomaga.
      • oyate Re: Bóle wzrostowe 13.08.04, 14:35
        o tak. Moja córka domagała się nurofenu przeciwbólowego. Zamiast znowu środka
        przeciwbólowego dałam jej (ale w tej samej miarce) wapno i poskutkowało.
        • verdana Re: Bóle wzrostowe 13.08.04, 19:27
          Wszystkie moje dzieci to miał. Ja też, jak byłam mała (i mała pozostałam)
    • carlafehr Re: Bóle wzrostowe 14.08.04, 08:06
      hej, mój Kuba też to ma. Lekarz powiedział, że niepokojące to może być, jeśli
      zdarza się tylko w jednej kończynie. Ponieważ rośnie się głównie podczas snu,
      więc bóle wzrostowe występują przeważnie wieczorem lub w nocy. Nam lekarz
      przepisał ossopan - lo lek wyrównujący niedobory minerałów odpowiedzialnych za
      budowę kości. Zażywamy codziennie, efekty są.
      W Twoim przypadku zastanowiło mnie, że piszesz o stawach. Mojego synka stawy
      nigdy nie bolały - raczej kości długie nóg i bardzo rzadko rąk.
      • oyate Re: Bóle wzrostowe 16.08.04, 08:28
        Właściwie to ona trzyma się za nóżkę w tych okolicach. To może być brak mazi
        międzystawowej, która powoduje tarcie kości o siebie. Ja teraz zaczęłam się
        zastanawiać, bo na razie narzekała na 1 nóżkę. Chyba pójdę jednak z nią do
        lekarza (nie życzę takiej lekarki nikomu), pomimo, że ostatnio przestała
        nażekać.
        • bakapio Re: Bóle wzrostowe 16.08.04, 10:13
          te bole sa czesto spotykane u dzieci,szczegolnie w okresie wzrostu.Dlatego tez
          musimy zwracac szczegolna uwage na odzywianie naszych dzieci tzn.dostarczanie
          odpowiednirj ilosci wapna /nabial/oraz magnezu/np.tabletki Magnezin/.Moja
          najstarsza corka tez narzekala na bole konczyn,bylismy pod kontrola
          lekarza,ktory to kazal jej przyjmowac wlasnie MAGNEZ.Ta kuracja jej pomogla.
          BASIA-MATKA 5-GA DZIECI
        • carlafehr Re: Bóle wzrostowe 16.08.04, 20:46
          Oyate, zmień lekarkę, idź do takiej, do której będziesz mieć zaufanie. Gdyby
          bóle powtarzały się w okolicach stawów, poproś o badania krwi na OB i ASO.
          Pozdrawiam
          MonikaS
        • bakapio Re: Bóle wzrostowe 18.09.04, 22:22
          Moj 7 miesieczny synek nie ma kataru,a pochrapuje jakby go mial.Takie
          furczenie, chrapanie jakby gdzies glebiej zalegal katar.Bylismy u lekarza byly
          az 2 antybiotyki i nic sie nie zmienilo.Lekarz mowi ,ze to pod wplywem zmiany
          pogody, mnie to smieszym!Czy mialyscie podobne problemy,napiszcie jak z tym
          walczyc? Uzywa rowniez kropelki do nosa robione z antybiotykiem i nic. Bakapio
    • isia_50 Re: Bóle wzrostowe 17.08.04, 08:32
      Moją córę 4 latka od roku okresowo łapią skurcze stóp. Jest to o tyle dziwne,
      że w stopie jest bardzo mało mięśni. Lekarz stwierdził, że może mieć niedobór
      wapna i magnezu. Wedle zaleceń podaję jej Wa-Mag, preparat wapniowo-magnezowy.
      Po jakimś czasie skurcze mijają by za miesiąc lub dwa powrócić. Też się tym
      martwię.
      • promyczek78 Re: Bóle wzrostowe 17.08.04, 09:46
        Mam pytanie...Czy ten Wa-Mag mozna kupic w aptece beż recepty? Ile kosztuje i
        jak sie go podaje?
        • isia_50 Re: Bóle wzrostowe 17.08.04, 11:37
          Wa Mag można kupić w aptece bez recepty, cena ok 8,- do 9,-zł, podaję łyżeczkę
          dziennie (córa waży 18 kg), na opakowaniu jest napisane, że można bodajże do 3
          łyżeczek dziennie. Producentem jest firma Hasco Lek. Pozdrawiam Iza
          • promyczek78 Re: Bóle wzrostowe 19.08.04, 21:31
            Dziękuję za szybką odpowiedź. Syropek już kupiłam (5,60zł) i mam nadzieję,że
            złagodzi on te "nocne" dolegliwości mojej córeczki.
            Pozdrawiam serdecznie,
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka