Dodaj do ulubionych

Różyczka

20.04.16, 04:16
Moje pytanie jest krótkie:
Czy dziecko szczepione na różyczke może zachorować na tę chorobę??
Obserwuj wątek
    • ela.dzi Re: Różyczka 20.04.16, 13:22
      Tak, tak jak na każdą chorobę na którą jest szczepionka. Jednak po zaszczepieniu ryzyko jest dużo mniejsze, a przebieg przeważnie łagodniejszy.
    • mw144 Re: Różyczka 21.04.16, 07:17
      Tak, moje chorowało mimo szczepienia. Przebieg był bardzo łagodny, praktycznie tylko lekka wysypka i niemożność wychodzenia na słońce przez 2 tyg., bo od tego wysypka się nasilała.
      • mmajcka Re: Różyczka 21.04.16, 14:25
        Oooo widzisz. Tego nie wiedziałam.
        Tak naprawdę to nie wiem czy to jest różyczka. Lekarz powiedziała, że ta wysypka jest uczuleniowa, ale ja mam takie swoje przeczucie, że jednak nie.
        • rulsanka Re: Różyczka 21.04.16, 15:26
          Różyczka jest teraz bardzo rzadka. Być może to inny wirus, np. coxsackie, są różne typy, nie tylko bostonka. Mój młodszy miał coś takiego w wieku 7m, drobna wysypka głównie na brzuchu i plecach, na początku podobna do różyczkowej, potem zrobiły się z tego mini krostki. Cała infekcja trwała tydzień i przebiegała bez gorączki. Syn czuł się dobrze. Lekarz raczej wykluczył różyczkę. Starszak w tym czasie miał kilka krostek na przedramionach, bardzo bladych, do tego stopnia, że bym nie zauważyła gdybym nie poszukała. Czuł się w zasadzie normalnie, może trochę osłabiony, ale zorientowałam się, że tak było jak zobaczyłam tę wysypkę, a wtedy już mu przechodziło. Natomiast jedno z dzieci w jego przedszkolu przechodziło tę wysypkę z wysoką gorączką.
    • bbuziaczekk Re: Różyczka 22.04.16, 21:18
      Tak, moje starsze dziecko zachorowalo jakos rok czy 1,5 roku temu maja lat około 6
      A dokładnie wszystko wskazywalo ze to rozyczka. Objawy i wysypka się zgadzaly. Lekarz wpisal ze to rozyczka. Ale żeby być pewnym ze to naprawdę była rozyczka to bym musiala zrobić badania z krwi na przeciwciała. Ale po co. Gdyby to corka miała to bym zrobila ale chłopcu niepotrzebne to. Stanelo na tym ze miał.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka