mama_bonia 03.06.05, 19:08 Witam, Właśnie szukam w internecie czegos na ten temat. Mój synek ma 2,5 roku, praktycznie od urodzenia ''ciągnie się'' za nim ta cytomegalia. chciała bym się dowiedzieć, cos wiecej na temat tego wirusa. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasienkaslonko Re: Cytomegalia 09.08.05, 14:11 Chciałabym się dowiedziec czegos na temat leczenia cytomegalii u noworodków. Czy nie jest szkodliwe, na czym dokladnie polega i czy jest skuteczne. Odpowiedz Link Zgłoś
dzidziamamusi Re: Cytomegalia 09.08.05, 14:37 Leczenie polega na podawaniu gancyklowiru. O działaniach niepożądanych i skuteczności można przeczytać tutaj: www.mp.pl/artykuly/index.php?aid=15709&_tc=A7E278875A984E52922EA83F97A20EA1 A tutaj o doświadczenia innych rodziców związanych z cytomegalią: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=24136651&v=2&s=0 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=21113367&v=2&s=0 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=22686631&v=2&s=0 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=577&w=22686486&v=2&s=0 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=577&w=21036354&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
joannakrakow Re: Cytomegalia 09.08.05, 14:37 Witam.Moje dziecko przeszło cytomegalie. Leżało w szpitalu, leczone było Gancyklowirem. Przeszło wszystkie konieczne badania. W przypadku mojej córki wirus zaatakował wątrobe.Już rok po pobycie w szpitalu i odpukać wszystko dobrze. Oczywiście przez pierwsze miesiące po szpitalu bylismy pod opieką poradni hepatologicznej.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
robinssons Re: Cytomegalia 23.11.05, 00:11 Witam mam pytanie jak u Pani dziecka objawiał się ten wirus cytomegali czy miała wysoką tęperature? czy dostawała foskiwar . pytam iż moja corka ma także cytomegalie i ostatnio wykryto jakieś nacieki na wątrobie . Bardzo prosze o odpowiedz pozdrawiam Robert oto moj e-meil robinssons@vp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
joannakrakow Re: Cytomegalia 23.11.05, 08:41 Witam. U nas wyszło to przypadkowo. Córka miała od maleńkości bardo popękane naczynka na twarzy. Lekarka na moje pytanie dlaczego tak jest stwierdziła, że byc może ma to podłoże genetyczne, a może też być związane ze złą praca wątroby. Dziecko w tym czasie zaczęło również bardzo tracić apetyt. Po badaniach okaało się, że mała ma bardzo podwyższone enzymy wątrobowe, tzw. tranzaminazy. Nie gorączkowała. Nazwa foskiwar jest mi obca, zatem na pewno tego nie dostawała.W przeciągu kilku tygodni robilismy co chwile badania tranzaminaz, a one rosły i rosły. W ten sposób trafiłysmy do szpitala Jana Pawła w Krakowie, na oddz.zakaźny. pozdrawiam. joannakrakow@autograf.pl Odpowiedz Link Zgłoś
ola19721 pytanie do joannykraków ( odn. cytomegalii) 16.02.06, 15:20 Witaj... Co spowodowało, że postanowiłaś przebadać dziecko na obecność wirusa cytomegalii? Jakie były pierwsze wyniki badań? Bardzo prosze o odpowiedź, ponieważ sama mam z tym kłopot. Podaje moje gg 2699647. Czekam na odpowiedz na forum lub gg i z góry dziękuję. ola Odpowiedz Link Zgłoś
imoenka Re: Cytomegalia 09.08.05, 16:10 moja coreczka tez jest po wrodzonej cytomegalii byla leczona gancyklovirem w czd w miedzylesiu - w naszym przypadku zaatakowany zostal uklad nerwowy i asia ma padaczke. Odpowiedz Link Zgłoś
renita1 Re: Cytomegalia 12.08.05, 13:21 Mój Kacperek ma cytomegalię wrodzoną, to znaczy zaraziłam się nią w 9-tym miesiącu ciązy, o czym oczywiście nie wiedziałam. Z dzieckiem po urodzeniu było wszystko ok - potem bardzo płakał nie wiedzieć czemu. Pediatra nie zleciła żadnych badań tylko twierdziła że to kolka. W czecim miesiącu życia pojawił się oczopląs - to był szok! Szukanie przyczyny, bieganie od lekarza do lekarza - żaden NIE MÓWIŁ NIC O CYTOMEGALI, NIKT NIE ZLECIŁ BADAŃ W TYM KIERUNKU! dopiero na tym forum dowiedziałam się, że oczopląs może być od tego wirusa. Doszło do tego jeszcze napięcie mięśniowe i asymetria. Gdy Kacperek miał 4,5m-ca trafił do CZD. Tu podawali mu gancyklowir. Obecnie ma prawie 10m-cy. Po napięciu mięśniowym i asymetri ani śladu, ale został mu oczopląs, ale dużo mniejszy. Wciaż ćwiczymy oczka,mamy nadzieję że uda się to zlikwidować do końca...ale czas leci. Rada dla wszystkich mam - róbcie zawsze dziecku badanie na cytomegalię, domagajcie się tego od lekarzy, choćby badania kosztowały miliony - bo to może uchronić dziecko od wielu powikłań. Cytomegalia leczona od pierwszych dni narodzin nie daje skutków ubocznych, te dzieci są zazwyczaj w przyszłości zdrowe. Im później zaczęte leczenie tym większe spustoszenie w organizmie może spowodować ten wirus... Odpowiedz Link Zgłoś
kwiatek5 Re: Cytomegalia 25.11.05, 12:13 moja córka też miała cyto. Zaraziła się pod koniec ciąży albo tuż po porodzie (nie wiadomo dokładnie bo nie miałam ani ja w ciązy ani ona po porodzie badań w tym kierunku). Od urodzenia miała wzmożone napięcie mięśniowe i asymetrię - tłumaczono nam niedotlenieniem przy porodzie. Poza tym żadnych objawów cyto nie było, dziecko - okaz zdrowia. Jak miała 5 miesięcy z ostrą biegunką wylądowałyśmy w szpitalu w Dziekanowie Leśnym, podejrzewali rotawirusa, zostawili nas na oddziale, przebadali wzdłuż i wszerz i zauważyli podwyższone miana transaminaz (aspat i alat coś ok. 200, przy normie ok. 50)i zaczęli drążyć temat, wyszło, ze igg CMV jest +, dostaliśmy skierowanie do CZD, tam potwierdzono diagnozę (wykryto wirusa w moczu małej). Spędziłyśmy 2 miesiące na oddziale patologii noworodka, mała została przebadana na wszystkie możliwe sposoby, z całego wachlarza cytomegaliowych "mozliwości" stwierdzono "jedynie"zapalenie wątroby i zastosowano leczenie acyklowirem (łagodniejsza postać gancyklowiru, nie trzeba podpisywać zgody na leczenie). próby wątrobowe wróciły do normy, mała miała lekką neutropenię, podawałam jej leki na odbudowę szpiku. Od tamtego pobytu minęło prawie 3 lata. Naj na razie nic się nie dzieje, poza tym że co pół roku jeździmy do poradni audiologicznej na badania słuchu. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
horneta Re: Cytomegalia 26.11.05, 15:37 ja na samym początku ciąży (chyba około 5 tygodnia) po zrobieniu badań dwiedzialam sie, że mam CMV w aktywnej formie. Miałam dodatnie zarówno IGG jak i IGM. Nie będe opisywała co czułam, ile łez wylałam. Syn urodził sie w kwietniu tego roku w Instytucie Matki i Dziecka. Miał zrobione wszytskie badania (genetyczne na obecność CMV w moczu, krwi, USG głowy, brzucha, pruby wątrobowe). Okazało sie, że nie ma w sobie CMV. Nie wiem jak to sie stało, ale uchroniłam go od tego. Młody nie miał ani IGG ani IGM. Płakałam ze szczęścia. Do dziś dziekuje Bogu, że młody jest zdrowy. Ten wirus to straszny syf..... Odpowiedz Link Zgłoś
ulekz Re: Cytomegalia 28.11.05, 23:09 witam, wlasnie dzis otrzymalam wyniki mojej cyto i wynosi 234.7 jestem zalamana gdyz jestem w 5 tygodniu ciazy a pierwsza ciaza skoniczyla sie niepowodzeniem. Bardzo sie boje i oczywiscie mam najgorsze myli. Jednak czytajac Twoj list otrzymalam swiatelko nadzieji-dziekuje. Mam pytanie czy mogla bys napisac mi cos wiecej- czy mials jeszce robione badanie po tym 5 tygodniu, co mowili lekarze , czekam na wiesci U Odpowiedz Link Zgłoś
niusia80 Re: Cytomegalia 03.12.05, 14:09 Ja i mój synek nie mielismy tyle szczęścia.W 3 m-cu życia przez przypadek wyszło że ma cytomegalię, wyleczyli go i póścili nas do domu.W 6 m-cu życia trafiliśmy też przypadkowo bo z podejżeniem zakażenia dróg moczowych na Oddz. dziecięcy w Zielonej Górze tam okazało sie że mały ma obustr zapalenie płuc bez objawowe.To takie ktorego nie sltchac a jest tylko widopczne na zdjęciu rtg.Mały po 3 tyg walki zmarł na OIOMie.Zwracam się do wszystkich mam u których pociech stwierdzono to paskudztwo lekarze bagatelizują tego wirusa a on naprawde sieje spustoszenie.Po niby wyleczeniu przebadajcie same swoje dzieci u specj.ja zaliczylam okuliste i laryngologa ale o plucach nikt mi nie wspomniał a z niewiedzy straciłam swoj jedyny skarb. Odpowiedz Link Zgłoś
elwira125 Re: do ulekz 16.02.06, 19:26 Zadzwoń do przychodni chorób zakażnych w Warszawie ul.Wolska ja tam leczyłam się w ciąży na Toksoplazmoze,może tam ci coś więcej powiedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
renita1 Re: Cytomegalia 03.12.05, 19:16 Ja chciałam tylko dodać, że teraz, gdybym wiedziała że to paskuctwo istnieje i mogłabym się wrócić do czasu porodu, to od razu po porodzie przebadałabym swojego synka. Być może udałoby się uniknąć kłopotów ze wzrokiem, z którym się borykamy. Niestety, w Polsce nie bada się dzieci standardowo na cytomegalię, niektórzy ginekolodzy nawet nie informują swoich pacjentek, że taki wirus istnieje, a powinni informować osoby należące do tzw "grupy ryzyka", czyli osób, które z racji wykonywania swojego zawodu, mają częsty kontakt z dziećmi: nauczyciele, pielęgniarki i przedszkolanki. Niestety, mnie, choć należę do jednej z tych grup, ginekolog, któremu SŁONO płaciłam za wizyty, nieraczył o tym poinformować. Odpowiedz Link Zgłoś
ola19721 Re: Cytomegalia 16.02.06, 18:38 mam pytanie odnosnie skutków cytomegalii u noworodków. jak wyglada, czy tez objawia sie napiecie miesniowe, oczoplas i asymetria? pozdrawiam ola Odpowiedz Link Zgłoś
magma31 Re: Cytomegalia 16.02.06, 20:03 Cytomegalia to straszny wirus te objawy co piszesz tez moga być. Cytomegalia uszkadza uklad nerwowy,oczy,sluch,watrobę i mózg. Jezeli twoje dziecko ma wrodzona cytomegalię to jak najszybciej porób mu badnia. (rezonans,badanie dna oka,badanie słuchu,proby watrobowe) Pozdrawiam Monika Odpowiedz Link Zgłoś
ola19721 Re: Cytomegalia 16.02.06, 20:34 Dziekuje Moniko, ale ja nie o to pytałam. To już zrobiłam. Zadałam konkretne pytanie. Nie pisałam, że moje dziecko ma te objawy...tylko czytałam tu na forum o nich i chciałabym sie dowiedziec jak one wyglądają. Pozdrawiam Ola Odpowiedz Link Zgłoś
niusia80 Re: Cytomegalia 20.02.06, 23:04 Dodatkowo trzeba pamiętać (o czym też żaden lekarz nie inf.),że u dzieci przechodzących cytomegalie często występuje zapalenie płuc śródmiąszowe to takie które nie ma praktycznie żadnych objawów.Dopiero w ostatniej krytycznej fazie dziecko postękuje co często bywa mylone z zaparciem lub zakażeniem dróg moczowych.Trzeba koniecznie prześwietlić maluszka,a juz najlepiej wykonać tomograf klatki piersiowej. Odpowiedz Link Zgłoś
ola19721 Re: Cytomegalia 24.02.06, 23:56 Dziękuje niusia80 za odpowiedź, za informację. U mojej małej jeszcze nie stwierdzono cytomegalii. Pisałam w innym poście jakie są wyniki badań odn. cytomegalii. Za jakiś czas mamy zrobic badania, aby sprawdzić czy przeciwciała spadają. A zakażenie dróg moczowych ma, bo odebralismy własnie wynik z posiewu moczu i teraz walczymy z coli. Czy Twój synek miał dodatni wynik IgM i IgG? Chodzi mi oczywiscie o cytomegalię. Odpowiedz Link Zgłoś
ola19721 do niusia80... 25.02.06, 00:04 Napisałaś, że Twój synek złapał cytomegalię. W jaki sposób złapał tego wirusa. W moim przypadku jest tak, że ja przechorowałam kiedyś w przeszłosci tą chorobę i zostały mi przeciwciała, które przekazałam małej kiedy byłam znia w ciąży. A jak to było u Ciebie? Czy Ty zachorowałaś w trakcie ciąży, czy przed ciążą, czy też tylko Twój synek miał styczność z wirusem? Twoj odpowiedź będzie mi bardzo pomocna. ps. bardzo mi przykro z powodu Twojej wielkiej straty ( przytulam ). Odpowiedz Link Zgłoś
martas8 Re: Cytomegalia 13.03.06, 13:04 moja bratanica też ma cytomegalie.Jest leczona w CZD. ma teraz 13 m-cy. Jest bardzo wiotka jeszcze nie siedzi. Lekarze mówią że potrzebna jest systematyczna i fachowa rehabilitacja. Malutka mieszka w Siedlcach z rodzicami. Może znacie nazwy Ośrodków i ludzi, którzy mogą pomóc w powrocie do zdrowia ślicznej Wiktorii.Będę wdzięczna za każdą informację.mail:martas8@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
kwiatpaproci1 Re: Cytomegalia 06.07.06, 00:56 Weszlam w watek przypadkowo i same mlode mamy widze Ja urodzilam syna prawie 13 lat temu, czyli w czasach gdy o tym wirusie wiedziano jeszcze mniej i gdy nie bylo mowy o badaniach w czasie ciazy. Przez lata szukalam informacji (juz wtedy tylko z ciekawosci, nie z potrzeby)w coraz bardziej dostepnych zrodlach (chocby internet) ale i tam dlugo niczego znalezc nie moglam. Teraz, czytajac historie innych wiem jedno - mielismy duzo szczescia. Szczescie nasze mysle ze wynika z bardzo szybkiej diagnozy, wlasciwie nie zdazylismy wyjsc ze szpitala. Przenieslismy sie do CZ, gdzie udalo mi sie umiescic dziecko z zupelnie innego powodu, jak sie okazalo calkiem niegroznego, kosmetycznego raczej. Niepokojaca byla tylko bardzo wysoka leukocytoza. Podczas badan wykryto CV. Odstawiono od piersi (teraz podobno mozna karmic?), podano acyklovir, po miesiacu wyszlismy do domu, po kolejnym miesiacu kontrola krwi i nigdy wiecej nie bylam w CZ (z synem, bo zdarzylo mi sie jeszcze). Nie mielismy kontroli audiologicznych ani zadnych innych, nie mialam pojecia ze cos powinnam robic. Na szczescie od tej pory nigdy nie mialam problemow zdrowotnych z moim synem. Jest zdrowy, wysportowany i swietnie sie uczy Uwazam ze badanie na CV powinno byc podstawowym badaniem podczas ciazy, owszem jest odplatne i drogie ale gdy tylko macie taka mozliwosc, zrobcie je. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
anetamilosz2 Cytomegalia 15.07.08, 16:41 ja tez mam dziecko z cytomegalią 3 mczne i powikłania to zapalenie błony naczyniowej oka prawdopodobnie w ciązy zaraziłam małą a lekarz nie zlecił mi badania w kierunku cytomegalii a mysle ze powinny byc obowiązkowe Odpowiedz Link Zgłoś