Dodaj do ulubionych

Cytomegalia

03.06.05, 19:08
Witam,
Właśnie szukam w internecie czegos na ten temat.
Mój synek ma 2,5 roku, praktycznie od urodzenia ''ciągnie się'' za nim ta
cytomegalia.
chciała bym się dowiedzieć, cos wiecej na temat tego wirusa.
Obserwuj wątek
    • kasienkaslonko Re: Cytomegalia 09.08.05, 14:11
      Chciałabym się dowiedziec czegos na temat leczenia cytomegalii u noworodków.
      Czy nie jest szkodliwe, na czym dokladnie polega i czy jest skuteczne.
      • dzidziamamusi Re: Cytomegalia 09.08.05, 14:37
        Leczenie polega na podawaniu gancyklowiru. O działaniach niepożądanych i
        skuteczności można przeczytać tutaj:
        www.mp.pl/artykuly/index.php?aid=15709&_tc=A7E278875A984E52922EA83F97A20EA1

A tutaj o doświadczenia innych rodziców związanych z cytomegalią:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=24136651&v=2&s=0
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=21113367&v=2&s=0
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=22686631&v=2&s=0
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=577&w=22686486&v=2&s=0
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=577&w=21036354&v=2&s=0
    • joannakrakow Re: Cytomegalia 09.08.05, 14:37
      Witam.Moje dziecko przeszło cytomegalie. Leżało w szpitalu, leczone było
      Gancyklowirem. Przeszło wszystkie konieczne badania. W przypadku mojej córki
      wirus zaatakował wątrobe.Już rok po pobycie w szpitalu i odpukać wszystko
      dobrze. Oczywiście przez pierwsze miesiące po szpitalu bylismy pod opieką
      poradni hepatologicznej.Pozdrawiam.
      • robinssons Re: Cytomegalia 23.11.05, 00:11
        Witam mam pytanie jak u Pani dziecka objawiał się ten wirus cytomegali czy
        miała wysoką tęperature? czy dostawała foskiwar . pytam iż moja corka ma także
        cytomegalie i ostatnio wykryto jakieś nacieki na wątrobie . Bardzo prosze o
        odpowiedz pozdrawiam Robert
        oto moj e-meil robinssons@vp.pl
        • joannakrakow Re: Cytomegalia 23.11.05, 08:41
          Witam. U nas wyszło to przypadkowo. Córka miała od maleńkości bardo popękane
          naczynka na twarzy. Lekarka na moje pytanie dlaczego tak jest stwierdziła, że
          byc może ma to podłoże genetyczne, a może też być związane ze złą praca
          wątroby. Dziecko w tym czasie zaczęło również bardzo tracić apetyt. Po
          badaniach okaało się, że mała ma bardzo podwyższone enzymy wątrobowe, tzw.
          tranzaminazy. Nie gorączkowała. Nazwa foskiwar jest mi obca, zatem na pewno
          tego nie dostawała.W przeciągu kilku tygodni robilismy co chwile badania
          tranzaminaz, a one rosły i rosły. W ten sposób trafiłysmy do szpitala Jana
          Pawła w Krakowie, na oddz.zakaźny. pozdrawiam. joannakrakow@autograf.pl
      • ola19721 pytanie do joannykraków ( odn. cytomegalii) 16.02.06, 15:20
        Witaj...
        Co spowodowało, że postanowiłaś przebadać dziecko na obecność wirusa cytomegalii?
        Jakie były pierwsze wyniki badań?
        Bardzo prosze o odpowiedź, ponieważ sama mam z tym kłopot.
        Podaje moje gg 2699647.
        Czekam na odpowiedz na forum lub gg i z góry dziękuję.
        ola
    • imoenka Re: Cytomegalia 09.08.05, 16:10
      moja coreczka tez jest po wrodzonej cytomegalii byla leczona gancyklovirem w
      czd w miedzylesiu - w naszym przypadku zaatakowany zostal uklad nerwowy i asia
      ma padaczke.
      • renita1 Re: Cytomegalia 12.08.05, 13:21
        Mój Kacperek ma cytomegalię wrodzoną, to znaczy zaraziłam się nią w 9-tym
        miesiącu ciązy, o czym oczywiście nie wiedziałam. Z dzieckiem po urodzeniu było
        wszystko ok - potem bardzo płakał nie wiedzieć czemu. Pediatra nie zleciła
        żadnych badań tylko twierdziła że to kolka. W czecim miesiącu życia pojawił się
        oczopląs - to był szok! Szukanie przyczyny, bieganie od lekarza do lekarza -
        żaden NIE MÓWIŁ NIC O CYTOMEGALI, NIKT NIE ZLECIŁ BADAŃ W TYM KIERUNKU! dopiero
        na tym forum dowiedziałam się, że oczopląs może być od tego wirusa. Doszło do
        tego jeszcze napięcie mięśniowe i asymetria. Gdy Kacperek miał 4,5m-ca trafił
        do CZD. Tu podawali mu gancyklowir. Obecnie ma prawie 10m-cy. Po napięciu
        mięśniowym i asymetri ani śladu, ale został mu oczopląs, ale dużo mniejszy.
        Wciaż ćwiczymy oczka,mamy nadzieję że uda się to zlikwidować do końca...ale
        czas leci. Rada dla wszystkich mam - róbcie zawsze dziecku badanie na
        cytomegalię, domagajcie się tego od lekarzy, choćby badania kosztowały miliony -
        bo to może uchronić dziecko od wielu powikłań. Cytomegalia leczona od
        pierwszych dni narodzin nie daje skutków ubocznych, te dzieci są zazwyczaj w
        przyszłości zdrowe. Im później zaczęte leczenie tym większe spustoszenie w
        organizmie może spowodować ten wirus...
    • kwiatek5 Re: Cytomegalia 25.11.05, 12:13
      moja córka też miała cyto. Zaraziła się pod koniec ciąży albo tuż po porodzie
      (nie wiadomo dokładnie bo nie miałam ani ja w ciązy ani ona po porodzie badań w
      tym kierunku). Od urodzenia miała wzmożone napięcie mięśniowe i asymetrię -
      tłumaczono nam niedotlenieniem przy porodzie. Poza tym żadnych objawów cyto nie
      było, dziecko - okaz zdrowia. Jak miała 5 miesięcy z ostrą biegunką
      wylądowałyśmy w szpitalu w Dziekanowie Leśnym, podejrzewali rotawirusa,
      zostawili nas na oddziale, przebadali wzdłuż i wszerz i zauważyli podwyższone
      miana transaminaz (aspat i alat coś ok. 200, przy normie ok. 50)i zaczęli
      drążyć temat, wyszło, ze igg CMV jest +, dostaliśmy skierowanie do CZD, tam
      potwierdzono diagnozę (wykryto wirusa w moczu małej). Spędziłyśmy 2 miesiące na
      oddziale patologii noworodka, mała została przebadana na wszystkie możliwe
      sposoby, z całego wachlarza cytomegaliowych "mozliwości"
      stwierdzono "jedynie"zapalenie wątroby i zastosowano leczenie acyklowirem
      (łagodniejsza postać gancyklowiru, nie trzeba podpisywać zgody na leczenie).
      próby wątrobowe wróciły do normy, mała miała lekką neutropenię, podawałam jej
      leki na odbudowę szpiku. Od tamtego pobytu minęło prawie 3 lata. Naj na razie
      nic się nie dzieje, poza tym że co pół roku jeździmy do poradni audiologicznej
      na badania słuchu. pozdr
    • horneta Re: Cytomegalia 26.11.05, 15:37
      ja na samym początku ciąży (chyba około 5 tygodnia) po zrobieniu badań
      dwiedzialam sie, że mam CMV w aktywnej formie. Miałam dodatnie zarówno IGG jak
      i IGM. Nie będe opisywała co czułam, ile łez wylałam.
      Syn urodził sie w kwietniu tego roku w Instytucie Matki i Dziecka. Miał
      zrobione wszytskie badania (genetyczne na obecność CMV w moczu, krwi, USG
      głowy, brzucha, pruby wątrobowe). Okazało sie, że nie ma w sobie CMV. Nie wiem
      jak to sie stało, ale uchroniłam go od tego. Młody nie miał ani IGG ani IGM.
      Płakałam ze szczęścia. Do dziś dziekuje Bogu, że młody jest zdrowy.
      Ten wirus to straszny syf.....
      • ulekz Re: Cytomegalia 28.11.05, 23:09
        witam,

wlasnie dzis otrzymalam wyniki mojej cyto i wynosi 234.7 jestem zalamana gdyz
        jestem w 5 tygodniu ciazy a pierwsza ciaza skoniczyla sie niepowodzeniem.
        Bardzo sie boje i oczywiscie mam najgorsze myli. Jednak czytajac Twoj list
        otrzymalam swiatelko nadzieji-dziekuje.
        Mam pytanie czy mogla bys napisac mi cos wiecej- czy mials jeszce robione
        badanie po tym 5 tygodniu, co mowili lekarze , czekam na wiesci

U
        • niusia80 Re: Cytomegalia 03.12.05, 14:09
          Ja i mój synek nie mielismy tyle szczęścia.W 3 m-cu życia przez przypadek
          wyszło że ma cytomegalię, wyleczyli go i póścili nas do domu.W 6 m-cu życia
          trafiliśmy też przypadkowo bo z podejżeniem zakażenia dróg moczowych na Oddz.
          dziecięcy w Zielonej Górze tam okazało sie że mały ma obustr zapalenie płuc bez
          objawowe.To takie ktorego nie sltchac a jest tylko widopczne na zdjęciu
          rtg.Mały po 3 tyg walki zmarł na OIOMie.Zwracam się do wszystkich mam u których
          pociech stwierdzono to paskudztwo lekarze bagatelizują tego wirusa a on
          naprawde sieje spustoszenie.Po niby wyleczeniu przebadajcie same swoje dzieci u
          specj.ja zaliczylam okuliste i laryngologa ale o plucach nikt mi nie wspomniał
          a z niewiedzy straciłam swoj jedyny skarb.
        • elwira125 Re: do ulekz 16.02.06, 19:26
          Zadzwoń do przychodni chorób zakażnych w Warszawie ul.Wolska ja tam leczyłam
          się w ciąży na Toksoplazmoze,może tam ci coś więcej powiedzą.
    • renita1 Re: Cytomegalia 03.12.05, 19:16
      Ja chciałam tylko dodać, że teraz, gdybym wiedziała że to paskuctwo istnieje i
      mogłabym się wrócić do czasu porodu, to od razu po porodzie przebadałabym
      swojego synka. Być może udałoby się uniknąć kłopotów ze wzrokiem, z którym się
      borykamy. Niestety, w Polsce nie bada się dzieci standardowo na cytomegalię,
      niektórzy ginekolodzy nawet nie informują swoich pacjentek, że taki wirus
      istnieje, a powinni informować osoby należące do tzw "grupy ryzyka", czyli
      osób, które z racji wykonywania swojego zawodu, mają częsty kontakt z dziećmi:
      nauczyciele, pielęgniarki i przedszkolanki. Niestety, mnie, choć należę do
      jednej z tych grup, ginekolog, któremu SŁONO płaciłam za wizyty, nieraczył o
      tym poinformować.
      • ola19721 Re: Cytomegalia 16.02.06, 18:38
        mam pytanie odnosnie skutków cytomegalii u noworodków. jak wyglada, czy tez
        objawia sie napiecie miesniowe, oczoplas i asymetria?
        pozdrawiam
        ola
        • magma31 Re: Cytomegalia 16.02.06, 20:03
          Cytomegalia to straszny wirus te objawy co piszesz tez moga być.
          Cytomegalia uszkadza uklad nerwowy,oczy,sluch,watrobę i mózg.
          Jezeli twoje dziecko ma wrodzona cytomegalię to jak najszybciej porób mu badnia.
          (rezonans,badanie dna oka,badanie słuchu,proby watrobowe)
          Pozdrawiam Monika
          • ola19721 Re: Cytomegalia 16.02.06, 20:34
            Dziekuje Moniko, ale ja nie o to pytałam. To już zrobiłam. Zadałam konkretne
            pytanie. Nie pisałam, że moje dziecko ma te objawy...tylko czytałam tu na forum
            o nich i chciałabym sie dowiedziec jak one wyglądają.
            Pozdrawiam
            Ola
            • magma31 Re: Cytomegalia 17.02.06, 14:27
              Nie wiem o co ci chodzi.
            • niusia80 Re: Cytomegalia 20.02.06, 23:04
              Dodatkowo trzeba pamiętać (o czym też żaden lekarz nie inf.),że u dzieci
              przechodzących cytomegalie często występuje zapalenie płuc śródmiąszowe to
              takie które nie ma praktycznie żadnych objawów.Dopiero w ostatniej krytycznej
              fazie dziecko postękuje co często bywa mylone z zaparciem lub zakażeniem dróg
              moczowych.Trzeba koniecznie prześwietlić maluszka,a juz najlepiej wykonać
              tomograf klatki piersiowej.
              • ola19721 Re: Cytomegalia 24.02.06, 23:56
                Dziękuje niusia80 za odpowiedź, za informację. U mojej małej jeszcze nie
                stwierdzono cytomegalii. Pisałam w innym poście jakie są wyniki badań odn.
                cytomegalii. Za jakiś czas mamy zrobic badania, aby sprawdzić czy przeciwciała
                spadają. A zakażenie dróg moczowych ma, bo odebralismy własnie wynik z posiewu
                moczu i teraz walczymy z coli.
                Czy Twój synek miał dodatni wynik IgM i IgG? Chodzi mi oczywiscie o cytomegalię.
              • ola19721 do niusia80... 25.02.06, 00:04
                Napisałaś, że Twój synek złapał cytomegalię. W jaki sposób złapał tego wirusa. W
                moim przypadku jest tak, że ja przechorowałam kiedyś w przeszłosci tą chorobę i
                zostały mi przeciwciała, które przekazałam małej kiedy byłam znia w ciąży. A jak
                to było u Ciebie? Czy Ty zachorowałaś w trakcie ciąży, czy przed ciążą, czy też
                tylko Twój synek miał styczność z wirusem?
                Twoj odpowiedź będzie mi bardzo pomocna.

ps. bardzo mi przykro z powodu Twojej wielkiej straty ( przytulam ).
    • martas8 Re: Cytomegalia 13.03.06, 13:04
      moja bratanica też ma cytomegalie.Jest leczona w CZD. ma teraz 13 m-cy. Jest
      bardzo wiotka jeszcze nie siedzi. Lekarze mówią że potrzebna jest systematyczna
      i fachowa rehabilitacja. Malutka mieszka w Siedlcach z rodzicami. Może znacie
      nazwy Ośrodków i ludzi, którzy mogą pomóc w powrocie do zdrowia ślicznej
      Wiktorii.Będę wdzięczna za każdą informację.mail:martas8@gazeta.pl
      • kwiatpaproci1 Re: Cytomegalia 06.07.06, 00:56
        Weszlam w watek przypadkowo i same mlode mamy widzesmile
        Ja urodzilam syna prawie 13 lat temu, czyli w czasach gdy o tym wirusie
        wiedziano jeszcze mniej i gdy nie bylo mowy o badaniach w czasie ciazy.
        Przez lata szukalam informacji (juz wtedy tylko z ciekawosci, nie z potrzeby)w
        coraz bardziej dostepnych zrodlach (chocby internet) ale i tam dlugo niczego
        znalezc nie moglam. Teraz, czytajac historie innych wiem jedno - mielismy duzo
        szczescia.
        Szczescie nasze mysle ze wynika z bardzo szybkiej diagnozy, wlasciwie nie
        zdazylismy wyjsc ze szpitala. Przenieslismy sie do CZ, gdzie udalo mi sie
        umiescic dziecko z zupelnie innego powodu, jak sie okazalo calkiem niegroznego,
        kosmetycznego raczej. Niepokojaca byla tylko bardzo wysoka leukocytoza.
        Podczas badan wykryto CV.
        Odstawiono od piersi (teraz podobno mozna karmic?), podano acyklovir, po
        miesiacu wyszlismy do domu, po kolejnym miesiacu kontrola krwi i nigdy wiecej
        nie bylam w CZ (z synem, bo zdarzylo mi sie jeszcze). Nie mielismy kontroli
        audiologicznych ani zadnych innych, nie mialam pojecia ze cos powinnam robic.

Na szczescie od tej pory nigdy nie mialam problemow zdrowotnych z moim synem.
        Jest zdrowy, wysportowany i swietnie sie uczysmile

Uwazam ze badanie na CV powinno byc podstawowym badaniem podczas ciazy, owszem
        jest odplatne i drogie ale gdy tylko macie taka mozliwosc, zrobcie je.
        Pozdrawiam
    • anetamilosz2 Cytomegalia 15.07.08, 16:41
      ja tez mam dziecko z cytomegalią 3 mczne i powikłania to zapalenie
      błony naczyniowej oka prawdopodobnie w ciązy zaraziłam małą a lekarz
      nie zlecił mi badania w kierunku cytomegalii a mysle ze powinny byc
      obowiązkowe

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka