karolcia111 03.08.05, 22:21 czy któraś z was robiła dziecku? jakie miałyście wyniki? co one oznaczaja? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
polusiewka Re: usg węzłów chłonnych 04.08.05, 09:45 Robiłam niedawno mojej córce usg węzłów na szyi i karku, wyszły powiekszone, w naszym jednak przypadku głównie chodziło o guzek,który mała ma ( bo ma nadal) poniżej tchawicy, wyszło,że to też węzeł. Robiliśmy jeszcze badania krew z rozmazem- wyniki bardzo dobre. Nasza lekarz na razie nie widziała powodów do niepokoju, bo twierdzi,że te węzły najszybciej reagują na infekcje. Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia111 Re: usg węzłów chłonnych 04.08.05, 10:19 czyli żadnych zmian patologicznych nie wykryto? moja ma węzły powiększone od prawie roku, często choruje (raz na 2-3 mies) ale lekarz też nie widzio powodu do niepokoju, aczkolwiek węzły się nie zmniejszają. krew jest ok, troche limfocyty podwyższone 76 Odpowiedz Link Zgłoś
julamimi Re: usg węzłów chłonnych 04.08.05, 10:33 karolcia, ja jak zdarta plyta - pasozyty (robaki, lamblie, grzyby) wykluczylas? rozmaz krwi dziecka w normie? Odpowiedz Link Zgłoś
agucha12 Re: usg węzłów chłonnych 04.08.05, 11:23 Witaj. Ja robiłam swojej córeczce USG węzłów chłonnych na szyi a dodatkowo lekarka zbadała też tzw. węzły okołoaortalne. Wszystko w normie, kształt, struktura, badania krwi również OK. To było 4 lata temu. Pani doktor wyjaśniła mi, że mała po prostu ma taką urodę, nawet najmniejsze przeziębienie powoduje powiększenie węzłów, które nie zawsze do końca się zmniejszą. Dodam, że węzęłki sa do tej pory. Młodsza córcia też tak ma i ja też. U mnie to najprawdopodobniej z powodu wiecznych "syfów" na twarzy. Aha! Mi lekarz zlecił jeszcze zrobienie badań na toksoplazmozę i cytomegalię, ale też OK. Poza tym powiedział, że węzły mogą się wchłaniać nawet do roku czasu po chorobie, a jak dziecko choruje częściej to po prostu nie mają czasu się wchłonąć. Mam nadzieję, że USG Cię uspokoi. Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia111 Re: usg węzłów chłonnych 04.08.05, 16:55 tak , dzięki uspokoiło mnie to. Julamimi morfologia z rozmazem ok, trochę więcej limfocytó bo 76 , pasożytów brak. idę w przyszłym tygodniu usg i mam nadzieję że będzie ok. a tak wogóle dziewczyny to idę zrobić prywatnie dla własnego spokoju bo lekarz skierowania mnie dał bo twierdzi że jest tak może być. ale ja nie chciałabym się obudzić z ręką w nocniku......wolę sprawdzić. Odpowiedz Link Zgłoś
agucha12 Re: usg węzłów chłonnych 05.08.05, 10:35 Doskonale Cię rozumiem. Ja też dosyć długo drążyłam tą sprawę chociaż każdy lekarz mne uspokajał i mówił, że tak bywa. Byłam nawet u onkologa. Ale ja już chyba tak mam, że drżę o zdrowie moich dzieci, swoje i swoich bliskich. Co jakiś czas coś tam mi się umyśli i latam po lekarzach czasami z jakąś drobnostką. Moja siostra, która pracuje w przychodni w rejestracji i często zapisuje mnie do lekarza, stwierdziła, że następnym razem to mnie zapisze do psychiatry. Może ma rację? Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: usg węzłów chłonnych 05.08.05, 11:03 Robilam dziecku 2 miesiace temu usg szyi, bo wyskoczyl jej guzek.Stres nieziemski.W badaniu oprócz tego, ze zdiagnozowano torbiel (wlasnie ten guzek) wyszly powiekszone wezły.Zarówno pediatra jak i chirurg, a takze chirurg szczekowy orzekli, ze nie ma sie czym martwic, bo u dzieci to czeste zjawisko.Wezły tak reaguja na infekcje i juz.Wezlami zbytnio sie nie przejelam, bardziej torbiela, ktora zakwalifikowano do usuniecia.Wczoraj moj znajomy chirurg szczekowy(bardzo dobry specjalista) odwiodł mnie od tego pomyslu, mamy tylko obserwowac. Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia111 Re: usg węzłów chłonnych 05.08.05, 13:39 Lola, czy ten torbielek to coś groźnego??? wiesz u mojej małej to przez szyjkę widać guzka i właśnie z nim chcę iść na usg. czemu chirurg odwiódł cię od usunięcia go?? długo twoje dziecko ma tą torbiel?? Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: usg węzłów chłonnych 05.08.05, 14:09 Taki guzek to moze byc równiez powiekszony wezeł chlonny, przy czym da sie to odroznic palpacyjnie.Moja pediatra i laryngolog optowali za torbiela(guzek jest twardy, nie przesuwa sie pod palcem)i tak wyszlo na usg. To pozostalosc z zycia plodowego, czyli sprawa wrodzona.U córki zauwazylam 6 miesiecy temu.Rosnie i maleje- jak zrozumialam w torbieli zbiera sie plyn, a infekcje powoduja, ze zmienia sie zapalnie i przez to sie powieksza. Chirurg u ktorego bylam, od razu chcial te zmiane usuwac operacyjnie(bo po co czekac).Moj znajomy zas stwierdzil, ze nie ma na razie takiej koniecznosci, nie jest to duze (2 komory kazda ok. 1 cm na 0,4 cm.), trzeba obserwowac, czy nie rosnie.Uznal, ze usuwanie operacyjne to ostatecznosc i naprawde nie ma co sie z tym spieszyc. Wazne, zeby trafic na dobrego specjaliste usg, ktory ma doswiadczenie i dysoponuje odpowiednim sprzetem. Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia111 Re: usg węzłów chłonnych 05.08.05, 14:36 lola, dziękuję Ci bardzo za wyczerpującą odpowiedź. jeśli u mojej małej coś takiego by wyszło (oby nie) to nie będe się az tak stresować. czy ten lekarz jest z Warszawy? Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia111 Re: usg węzłów chłonnych 05.08.05, 14:39 ja jestem z Warszawy i wybieram się na usg na ul. Waryńskiego, to się nazywa spółdz. pracy specjalistów radiologów. Odpowiedz Link Zgłoś
agucha12 Re: usg węzłów chłonnych 05.08.05, 14:53 Ja sobie robiłam w lux medzie u dr Zajkowskiego (laryngolog), b.dokładnie mi wszystko wytłumaczył i naprawdę uspokoił. Niestety taka przyjemność kosztowała mnie 100. Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia111 Re: usg węzłów chłonnych 05.08.05, 14:58 na Waryńskiego jest po 70 zł. ale tam jakoś mam zaufanie bo dr Brzeski u którego już robiłam małej usg wykrył że ma torbielki na jajnikach (długa historia ale na szczęście sprawa można powiedzieć że na finiszu bo się wchłaniają same) dzięki za odpowiedzi, jak już będziemy po to powiem wam co wyszło. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa0 Re: usg węzłów chłonnych - diagnoza trwa 13.08.05, 18:32 Witam, w poniedziałek mój synek miał powiększone węzły chłonne i zrobiliśmy USG. Karkowe były wielkości 20 mm. Trafił do szpitala, gdzie aktualnie leży. Akurat stwierdzono zapalenie gardła, ale ciągle trwa badanie dlaczego węzły były tak długo powiększone. Morfolologia ok, prześwietlenie płuc też, bo ważne jest czy węzły są na płuchach czy nie, teraz czeka mnie usg przez ciemiączko i kardiolog. Węzły to skąplikowana sprawa, przez cały czas przebywam w szpitalu. Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia111 Re: usg węzłów chłonnych - diagnoza trwa 16.08.05, 14:08 daj znać jaka wyszła przyczyna...może pozwoli to wielu mamom, w tym także i mnie zwrócić uwagę na inne szczegóły... Odpowiedz Link Zgłoś
magdunia5 Re: usg węzłów chłonnych 07.08.05, 20:44 Hej! Widzę, że problem węzełków nadal aktualny. U nas niestety też. Trwa to już ponad pół roku i strasznie się martwię, bo Kacper prawie nie choruje, a one się nie wchłaniają. My robiliśmy USG węzłów na szyjce i w pachwinach w marcu. Wyszły powiększone ( od 4-6 mm ), ale poza tym o.k. Badania krwi też w normie, troszkę podwyższone limfocyty ( 65 ). A jeszcze przed chwilą mały się obudził z płaczem, że go boli szyjka i już sama nie wiem czy to może zęby czy to go bolą te węzły? Dostaliśmy skierowanie do hematologa, ale najbliższy termin na 10-go października, więc będziemy musieli umówić się na prywatną wizytę. Magda Odpowiedz Link Zgłoś
alfa0 Re: usg węzłów chłonnych 08.08.05, 02:34 Ja też właśnie mam ten problem, Mój mały ma takie węzełki na szyi, a raczej na karku, że aż są wypukłe przez skórę i stale się powiększają. Jeden większy od drugiego. Ma niedobory żelaza ze względu na konflikt serologiczny i uzupełnia je od 8 tygodnia. A węzełki powiększone też miał już od dłuższego czasu, ale na poprzedniej wizycie lekarz powiedział, że nie ma powodu do niepokoju. Ja jednak jestem nieufna i jutro idę na własną rękę na USG. Dodam, że mały ma prawie 5 miesięcy i nie przechodził żadnej infekcji, do tego zauważyłam że ciągle się tam dotyka, najpierw wydawało mi się że to chodzi o ucho, ale te miejsca na karku ma wręcz czerwone od drapania. Niewiem czy to ma jakiś związek, ale może być to jakaś cenna uwaga, albo zwykły banał. Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia111 Re: usg węzłów chłonnych 08.08.05, 09:32 ja idę w środę, boję się strasznie.....Magdunia, czemu hematolog skoro krew prawidłowa??? u mojej też są podwyższone limfocyty (76) ale ani analityczka u której robiłam morf, ani pediatra nie stwierdzili nieprawidłowości. mała ma 1,5 roku Odpowiedz Link Zgłoś
magdunia5 Re: usg węzłów chłonnych 08.08.05, 14:48 Hej Karolcia! Mamy fantastyczną panią doktor, która dała nam to skierowanie do hematologa tak na wszelki wypadek, a wcześniej sama zaproponowała zrobienie USG. Powiedziała, że nie ma się czym martwić, bo morfologia super, te limfocyty trochę wysokie, ale mieszczą się w normie. Mocz z posiewem też o.k. No, ale węzły od ponad pół roku powiększone. Nasza p.pediatra stwierdziła, że niech zobaczy Kacpra hematolog i może zleci jeszcze jakieś dodatkowe badania. Dzisiejszą nac całą nie spałam i obserwowałam małego. Kręcił się strasznie, ale już nie płakał, tylko tarł lewe ucho, więc może to go bolało ucho, a nie węzły. Wariacji można dostać! Pozdrawiam. Magda i Kacper ( 2 latka ) Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia111 Re: usg węzłów chłonnych 08.08.05, 14:56 bo my mamuśki chyba jakieś przewrażliwione jesteśmy)) lekarz swoje i my swoje...w końcu to my najlepiej znamy swoje dziecko. ale lepiej sprawdzić i nie mieć nic na sumieniu że coś sie przeoczyło. ale to przecież nasze dzieci, najważniejsze na świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia111 Re: usg węzłów chłonnych 08.08.05, 09:33 Alfa, daj znać jak będziesz po usg, i co wyszło. Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia111 jesteśmy po badaniu 10.08.05, 23:47 lekarz powiedział że jest ok, są owszem powiększone nawet z cechami zwłóknienia, ale patologii nie stwierdzA. poza tym dzieci często maja odczyny pozapalne które czasem sie nie wchłaniają ale nie ma co się martwić.ALE SPRAWDZIĆ ZAWSZE TRZEBA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
magdunia5 Re: jesteśmy po badaniu 15.08.05, 15:19 Hej! Cieszę się, że USG wyszło o.k. Jak bardzo są powiększone węzły u Twojej małej? U Kacpra od 4-6 mm. Na szczęście to jednak chyba było ucho, bo teraz już śpi spokojnie. Pozdrawiam. Magda Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia111 Re: jesteśmy po badaniu 15.08.05, 22:54 witaj w opisie nie sprecyzował jakiej są wielkości tylko że sa pojedyńcze z echami włóknienia i powiedział żebym sie nie przejmowała bo nic złego sie nie dzieje. niektóre dzieci mają taką "urodę" Odpowiedz Link Zgłoś
milkaa Re: usg węzłów chłonnych 16.08.05, 13:22 witajcie temat węzłów chłonnych także dot. moich dzieci. tydzień temu stwierdziłam u nich powiększone węzełki za uszami i w części potylicznej głowy. jeden lekarz powiedział aby "to" obserwować, jednak wybraliśmy się do lekarza hematologa. dokładnie je obejrzał, wymacał miejsca gdzie jeszczeby mogły się węzły ujawnić i zrobił usg, ale nie tylko węzłów ale także jamy brzusznej. okazało się, że córka ma także powiększnoną wątrobę. zrobiliśmy morfologię i czekamy jeszcze na mor. z rozmazem ręcznym i toxoplazmozę. mam nadzieję, że to nic groźnego ale widocznie powiększone węzły chłonne to nie taki banał jak mówią o nich niektórzy lekarze. hematolog powiedziała nam, że nic nie dzieje się bez przyczyny. pozdr i życzymy wszystkim dzieciaczkom zdrówka Odpowiedz Link Zgłoś
milkaa Re: usg węzłów chłonnych 16.08.05, 14:39 u syna wybadała,że ma także powiększone węzły chłonne karkowe oraz nadobojczykowe. robiła usg tchawicy, wszędzie "czysto". także w jamie brzusznej. oboje mają węzły chłonne odczynowe. Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia111 Re: usg węzłów chłonnych 16.08.05, 14:48 czyli to samo co u nas. po infekcji. a przy okazji u twojej córki wyszła ta wątroba... Odpowiedz Link Zgłoś
milkaa Re: usg węzłów chłonnych 16.08.05, 15:00 tak, ale 3 tyg. temu mieli robione badania okresowe /córka ma 2 lata a syn 4/, i nic nie było. wątroba była ok i węzłów nie było. nie wiem co to może znaczyć. dzisiaj odbieramy resztę wyników i idziemy do lekarza na konsultację. oprócz toxo podejrzewa także cytomegalię a u córki zaburzenia odtwórcze komórek /nie wiem czy dobrze przeczytałam/. lekarka dokładnie obejrzała stan skóry oraz pytała czy mała miała ciemieniuchę, czy młody ma łupież i jakie choroby mają za sobą /rok temu ospa, pytała jak przechodzili/. Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia111 Re: usg węzłów chłonnych 16.08.05, 15:04 kurcze, a moze w przedszkolu coś złapali.. Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia111 Re: usg węzłów chłonnych 16.08.05, 15:15 nie martw sie na zapas z tą wątrobą, niektórym dzieciom powiększa sie od spożywania w dużych ilościach marchewki, karotek itp. Odpowiedz Link Zgłoś
dzidziamamusi Re: usg węzłów chłonnych 16.08.05, 14:02 Widzę, że jeszcze w kwietniu miałaś nadzieję, że powiększone węzły mogą być od ząbkowania: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=577&w=7976646&v=2&s=0 W przypadkach wątpliwych bądź przy podejrzeniu, że przyczyną limfadenopatii (powięszonych węzłów chłonnych) nie jest proces zapalny, zawsze należy wykonać biopsję węzła chłonnego, połączoną z biopsją szpiku. Należy podkreślić, że takie postępowanie zdecydowanie zmniejsza ilość zbyt późno rozpoznanych chorób nowotworowych, co wydatnie przyczynia się do skutecznego leczenia w tych przypadkach. I o tym także jest w wątku powyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
krystian19888888 Re: usg węzłów chłonnych 02.11.22, 15:31 Cytuj Powiadamiaj o nowych wpisach Najnowsze z forum Zdrowie 02.11.22, 09:13 Cellulit - Jaki salon kosmetyczny? (4) Gość: renatta1 01.11.22, 22:15 guz tarczycy (15) kubarti1 01.11.22, 15:27 jaką metodą usuwają tłuszczaki? (11) krystynap53 31.10.22, 22:08 niezlokalizowany ból zębów (21) elastynka 31.10.22, 16:24 Maloplytkowosc- pomozcie (6) Gość: Beata 31.10.22, 13:17 Dr Zbig Jackowiak MED-LUX w Przeźmier (4) gosialska 30.10.22, 01:52 zapalenie trzustki (11) kasia5553 Ostatnio odwiedzane wątki ziarnica (3) Ziarnica (5) usg węzłów chłonnych (35) Ziarnica złośliwa!!! (11) Czy to objawy ziarnicy? (8) morfologia u dzieci-jakie sa normy? (4) Pytanie o badanie krwi syna (9) Podwyższone monocyty u 3-latka - monon... (3) Czy to białaczka u dziecka? (34) monocyty 17,3 % u 2,7 latki - przyczyny? (6) Odpowiedz Link Zgłoś
krystian19888888 Re: usg węzłów chłonnych 02.11.22, 15:32 Hej chciałbym zapytać - synek lat 3 - raczej nie choruje, ma powiększone węzły chłonne - na usg wyszło, że liczne powiększone węzły chłonne na szyi - odczynowe (niezbite w pakiety, owalne lub zbliżone do owalnych, prawidłowe echo). Największy trochę powyżej 2 cm (podżuchwowy) , parę około 1,5 cm. Zrobiliśmy wyniki krwi, wskaże niepokojące: W automatycznym rozmazie wyszło: 1) 6.8 % monocytów 2) 30 % neutrofilli 3) 59% limfocytów W ręcznym: 1) 12% monocytów (!) 2) 23% neutrofili 3) 59 % limfocytów Hemoglobina prawidłowa, płytki 333 (prawidłowe), leukocyty 12.5 (prawidłowe). OB, CRP w normie. Wątpliwości budzi wysoki poziom monocytów i limfocytów (w rozmazie ręcznym) oraz zmniejszone neutrofilie. Boję się bardzo białaczki oraz ziarnicy złośliwej -czy w obrazie USG by ją wykryto (odczytowe węzły opisano, lekarz wykonujący uspakajał, że to na pewno nic nowotworowego), ale z drugiej strony czytałem, że wysokie monocyty i limfocyty mogą świadczyć o ziarnicy, proszę o pomoc. Czy na podstawie USG można wykluczyć, że te szyjne są nowotworowe? Brak powiększenia innych węzłów. Odpowiedz Link Zgłoś