martiii13 07.12.05, 10:36 Jak mozna sie tym zarazic?W otoczeniu naszych znajomych jest osoba, ktora ma chlamydie, nie chialaabym,aby moje dziecko to dostalo, no ani nikt z nas.wiecie, jaka jest droga zarazenia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
han-ka Re: chlamydie w gardle 07.12.05, 19:13 Do zarażenia dochodzi drogą kropelkową. Tak więc lepiej takiej osoby nie całować, dokładnie myć po niej naczynia, uciekać od niej kiedy kaszle lub kicha... a najlepiej wysłać ją do lekarza, żeby się wyleczyła. Hanka Odpowiedz Link Zgłoś
madziowy1 Re: chlamydie w gardle 08.12.05, 10:09 U nas w domu miała mlodsza córcia zaraziła sie w przdszkolu, w domu nikt się nie zaraził nawet starsza Natalka, która częstopiła z tego samego kubka wodę. My też się nie zarazilismy a przecież były buziaczki...Przeszła leczenie FROMILIDEM ( antybiotyk na chlamyd.-3 tyg.) z zalecenia innej lekarki, na co inna stwierdziła, ze szkoda było ją tym faszerować bo jak tylko poszła do przedszkola to napewno zaraz złapała na nowo. Teraz nie ma objawów a ja nie robię jej badań. Odpowiedz Link Zgłoś
betsypetsy Re: chlamydie w gardle 08.12.05, 23:32 Czym to się objawia. Moja córka odkąd poszła do zerówki ma straszne napadykaszlu i nic jej nie pomaga - może to właśnie to o czym piszecie? Odpowiedz Link Zgłoś
madziowy1 Re: chlamydie w gardle 09.12.05, 07:09 Bardzo prawdopodobne. Męczący kaszel w dzień (i) zwłaszcza przed snem... Odpowiedz Link Zgłoś