Dodaj do ulubionych

Astygmatyzm

09.12.05, 12:14
U mojego 4 letniego synka stwierdzono astygmatyzm, niewiele wiem na ten
temat, proszę o podpowiedzi
Obserwuj wątek
    • f-kasia Re: Astygmatyzm 09.12.05, 13:37
      Witam!
      U mojej córci też stwierdzono astygmatyzm i dużą nadwzroczność L- +7. P-+6.
      Astygmatyzm jest wrodzony , dziedziczny.Dziecko zamist widzieć czysto widzi
      rozmazanie.Np. my widzimy kreskę o grubość 1mm, a dziecko z ta chorobą widzi
      np. o gr. 5mm.
      Stosuje sie szkiełka korekcyjne cylindryczne- takie grube.
      Moja córka od wczoraj ma okulary ( 6 lat) .Ponoć da się to wyleczyć.Nie martw
      się.Wspieraj swojego maluszkaa
      • babsee Re: Astygmatyzm 09.12.05, 14:25
        Astygmatyzmu sie nie da wyleczyć,polega to na zlej budowie oka- nieprawidlowej.
        I nie do końca jest tak jak pisze przedmówczyni- obraz sie zlewa w calosc- ja
        na przyklad nie jestem w stanie policzyc zeberek w kaloryferze, palików w
        plocie, najgorzej jest prowadzic auto- słupki wzdłuż drogi tez sie zlewają.
        Można to skorygować operacyjnie.Ale to nie jest jakaś starszna wada- ja do 17
        roku życia w ogole nie nosilam okularów. Wada jest rzeczywiście dziedziczna i
        podobno ( nie wiem na 100%) przekazują ja tylko mężczyźni- u mnie ma całe
        kuzynostwo- od dziadka smile
        • krybara Re: Astygmatyzm 09.12.05, 14:37
          Dziękuję za konkretne odpowiedzi, sama jestem ktrótkowzroczna, dlatego trudno
          jest mi sobie wyobrazić tę wadę oczu. Zastanawia mnie jak sobie takie dzieci
          radzą w zabawach, wiadomo większy chłopczyk uwielbia np. kopaninę w piłkę. Czy
          ta wada nie ogranicza dziecko później na w-fach? A dziedziczność? Nie zmojej
          linii, a mąż twierdzi że ma "sokoli wzrok" możliwe że od któregoś z dziadków?
      • krybara Re: Astygmatyzm 09.12.05, 14:39
        Mój maluch też od wczoraj nosi okulary, nawet zdziwiłam się że ich nie
        zdejmuje, lekarz tłumaczył że przy tej wadzie dzieci chętnie noszą okulary z
        uwagi na fakt że dużo lepiej w nich widzą i nie chcą niedowidzieć.
    • f-kasia Re: Astygmatyzm 09.12.05, 15:49
      Witam ponownie!
      Też mam dużo pytań.......... , najlepiej zapytac okulisty przy wizycie.Moje
      dziecko też chętnie nosi okularki, aż jestem zdziwiona.Radziła sobie jakoś
      przez 6 lat i tez niewiem jak, bo nikt tej wady nie widział.Wyszło na bilansie
      6-latka a przeciez asygm. jest od urodzenia.I właśnie przez ten asygmatyzm ma
      taką dużą nadwzroczność i niedowidzenie lewego oczka ( tam ma ten astygmatyzm).
      Gdyby wcześniej to wykryto nie miała by tak duzych plusów.Ale dzieci szybko
      lecza oczka.A i jeszcze jedno....asygmatyzm jest do wyleczenia ( zależy jaka
      wielkość wady) , czasami trzeba operować jak dziecko skończy dojrzewać- nie
      wczesniej!Ale w końcu operacja to też leczenie.
      pozdrawiam
      kasia
      • krybara Re: Astygmatyzm 12.12.05, 08:46
        Witam. U mojego małego wykryto to też na bilansie 4 latka. Bynajmniej to
        tłumaczy dlaczego był tak nerwowy jak układał minipuzzle, maluszek niezbyt
        widział i źle mu się to układało. Czy samo się wyleczy, pytałam lekarza,
        stwierdził, że nie. Trudno, może kiedyś będzie trzeba pomyśleć o operacji.
    • f-kasia można wyleczyć 12.12.05, 09:20
      wklejam link
      prace.sciaga.pl/27983.htmlpozdrawiam
      • f-kasia Re: można wyleczyć 12.12.05, 09:24
        wlazło mi pozdrawiam na końcu linku. oczywiście ma być tak:
        prace.sciaga.pl/27983.html
        • krybara Re: można wyleczyć 12.12.05, 09:37
          Pani Kasiu, dziękuję bardzo za wszystko. Pozdrawiam Basia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka