Dodaj do ulubionych

Słyszałam że szpitale są oblegane przez dzieci...

18.01.06, 13:32
chore na zapalenie płuc?! (w wa-wie)
Trochę mnie to zaniepokoiło bo córka kaszle od 3 tyg i nie zapowiada się aby
przeszło.lekarz na urlopie, inny na zwolnieniu...
Słyszałyscie cos o tym? O duzej ilości chorych na zapalenie płuc?
Obserwuj wątek
    • airebea Re: Słyszałam że szpitale są oblegane przez dziec 18.01.06, 13:50
      Ja słyszałam w połowie grudnia że duzo dzieci choruje na
      bezobjawowe/nieosłuchowe zapalenie płuc i maluchy trafiaja do szpitala.Mój 8
      latek przy przedłużającym się kaszlu został skierowany na RTG i wyszło szydło
      z worka.Z tym ze u niego z racji wieku nie było konieczności pobytu w szpitalu.
    • teraz_asia Re: Słyszałam że szpitale są oblegane przez dziec 18.01.06, 20:58
      Dwoje zaprzyjaźnionych dzieci właśnie leży w szpitalu z zapaleniem płuc. Moja
      koleżanka zawiozła syna do lekarza, bo bolały go plecy i brzuch (żadnych innych
      objawów). Pediatra (bardzo dobra lekarka)nic nie wykryła, a następnego dnia,
      kiedy przyjechali jeszcze raz, bo chłopak czuł się coraz gorzej, stwierdziła
      takie zmiany w płucach, że kazała go wieźć do szpitala NATYCHMIAST. Na wszelki
      wypadek wywiozłam moją dwójkę na ferie do babci, bo trochę się też wystraszyłam.
      • luna333 Re: Słyszałam że szpitale są oblegane przez dziec 18.01.06, 21:21
        hej - mój 5 miesięczny synek miał styczność w sobotę z dzieckiem chorym właśnie na owe zapalenie płuc - dziś zaczął kasłać - dałam mu syrop eurespal - ale widzę że to może być poważna sprawa - tylko skoro jes nieosłuchowe to jak je wykryć? mam gnać z małym do pediatry czy wstrzymać się do piątku? pomyślałam że jak jutro będzie bardziej kasłał to pójdę właśnie w piątek a tu ta wiadomość.
        • patyk.od.zosi Re: Słyszałam że szpitale są oblegane przez dziec 18.01.06, 21:46

Wykrywa sie rtg-nem.
    • ciutka Re: Słyszałam że szpitale są oblegane przez dziec 18.01.06, 21:52
      Owszem slyszalam od lekarki, bo bylismy na ostrym duzurze. Moja mala miala
      robiony rtg na Woloskiej, wyszlo zapalenie oskrzeli i bylysmy na antybiotyku w
      domu.Pozdrawiam!
    • antonina_74 Re: Słyszałam że szpitale są oblegane przez dziec 19.01.06, 13:25
      Syn miał niedawno, brał antybiotyk w domu.
      Jak to właściwie jest z tym zapaleniem płuc, mój Kuba oba razy chorował w domu
      i nie była to jakaś szczególnie straszna choroba - pokasłał, pobrał antybiotyk
      i koniec, zapalenie ucha wspominamy dużo gorzej - a dlaczego dzieci leczą to w
      szpitalach?
      • karolcia801 Re: Słyszałam że szpitale są oblegane przez dziec 19.01.06, 13:38
        No tez własnie jestem ciekawa. Spotkałam koleżankę i jej syn-3letni też
        przechodził zapalenie płuc i leżeli dwa dni w szpitalu...Wiadomo że zapalenie
        płuc jest groźne dla małych dzieci ale chyba nie każde zapalenie płuc
        kwalifikuje się do szpitala...a więc jakie?
    • kjagoda Re: Słyszałam że szpitale są oblegane przez dziec 19.01.06, 14:17
      Mój synek był leczony na bezobjawowe zapalenie płuc przez 11 dni w szpitalu.
      Jak choroba się zaczęła to miał gorąćzkę i kaszel. Lekarz stwierdził grypę.
      Poniewaź kaszel się nasilał a gorączka nie ustępowała po 3-4 dniach ponownie
      wezwaliśmy pediatrę. Nadal upierał się przy grypie ale poniewaź zauwaźył
      zaczerwienione gardło zalecił ceclor. Z każdym dniem mój 6 letni synek czuł się
      coraz gorzej. był słabiutki, nie chciał nic jeść, niewiele pił. Kaszel
      strasznie go męczył. Piątego dnia gorączki zadzwoniłam do ponownie wezwałam
      pediatrę. Lekarz stwierdził, ze przy grypie tak długo utrzymująca się gorączka
      i kaszel nie są niczym niezwykłym a osłuchowo jest wszystko o.k.
      Dopiero wezwany z Medicaveru lekarz po 7 dniach choroby zlecił rtg płuc.
      Okazało się, że to zapalenie płuc Michał miał już od kilku dni. To
      tzw.zapalenie śródmiąźszowe, które nie daje objawów osłuchowych. Zmieniono
      antybiotyk z cecloru na klacid. Moje wymęczone chorobą dziecko nie tolerowało
      tego antybiotyku. Zaczął wymiotować. Jego żołądek miał już dośc po ceclorze i
      ibufenie. Skończyło się na skierowaniu do szpitala bo tam antybiotyk podawano
      doźylnie (augmentin , 4 razy na dobę). Dostawał też kroplówki nawadniające
      przez kilka pierwszych dni pobytu w szpitalu. Przy takim leczeniu już dośc
      szybko wracał do siebie.
      • mami7 Re: Słyszałam że szpitale są oblegane przez dziec 19.01.06, 15:43
        Mój synek przechodził bezobjawowo zapalenie płuc w grudniu. Pediatra dziecka
        twierdził, że sporo dzieci teraz tak choruje.
        Synek dostał antybiotyk i siedział w domu.
        Z całą pewnościa o tym czy dziecko leczy się w domu czy szpitalu decyduje wiek i
        stan dziecka.
        • wiktorynka71 bezobjawowo? 20.01.06, 08:50
          tzn. jak? A na podstawie czego stwierdzono zapalenie płuc. Chyba musiało się
          coś dziać? Mam trzylatka i trochę mnie wystraszyłyście.
          • karolcia801 Re: bezobjawowo? 20.01.06, 08:56
            bezobjawowo tzn lekarz osłuchowo nie rozpozna czy ma zap.płuc czy nie. Tylko
            RTg to wykryje. Ja w pon wybieram sie do lekarza bo moja mała od 3 tyg kaszle.
            A wiem z doświadczenia że lekarze nie wszystko wykryją podczas zwykłego
            badania. Tak było tamtej wiosny.Córa kaszlała, kaszlała, osłuchowo nic. Był
            alergolog..i dopiero tam dostałysmy skier. na rtg płuc i wyszło że ma stare nie
            doleczone jakies zapal. oskrzeli! No i antyb....ech..
            teraz własnie słyszałam o tym zap.płuc...no ale temp córka nie ma tylko gile w
            nosie i kaszel.
            W każdym bądx razie wolę zrobic rtg i mieć podst. do prawidłowego i skutecznego
            leczenia.
            • mami7 Re: bezobjawowo? 20.01.06, 09:44
              Synek miał takie objawy migdałkowe, rano kaszel i katar. Potem już spokój. KIka
              miesięcy. OSłuchiwany przez kilku lekarzy, kilka razy. Diagnoza każdego-objawy
              takie daje ptrzerośnięty trzeci migdał.
              Dobry apetyt, energiczny, zero jakiś objawów chorobowych, temperatury czy coś
              takiego.
              Jeden z lekarzy jednak stwierdził, że posprawdzamy jednak to i owo i wyszło
              zapalenie płuc na RTG.
              Po pierwszej dawce antybiotyku nie było już żadnych objawów.
              • wiktorynka71 Re: bezobjawowo? 20.01.06, 10:13
                a jakaś gorączka? Kaszel mokry? Mój synek po infekcji ostatniej i antybiotyku,
                ma kaszel, na początku był suchy, potem katarek, teraz mokry. Nie jest jakiś
                szczególnie męczący, jakby coś odkaszliwał, chodzi do przedszkola, wiec nie
                wiem głupia już jestem, inne dzieci zauwazyłam też tak mają. Poradźcie coś,
                wystraszyłam się.
                • mami7 Re: bezobjawowo? 20.01.06, 10:19
                  Tak to wyglądało u mojego dziecka właśnie. Biegał po dworze, lepił bałwany,
                  bawił się z dziećmi. Wygląda na to, że nie zrazał. Dostawaliśmy zaświadczenie do
                  przedszkola, że jest zdrowy.
                  Pewnie nie każde dziecko z takimi objawami ma od razu zapalenie płuc, ale lepiej
                  wiedzieć, że może się tak zdarzyć.
                  • karolcia801 Re: bezobjawowo? 20.01.06, 10:32
                    ja wiem że wezmę skierowanie na rtg w pon.
                    Dla świetego spokoju...
                    • airebea Re: bezobjawowo? 20.01.06, 10:40
                      Po moim * latku nic nie było widać osłuchiwany 3 x przez lekarzy dostawał
                      syropki homeo.Brak goraczki,dobry apetyt ,full energi ale
                      był kaszel /mokry ,tylko w dzień -niezbyt męczacy ale ewidentnie powysiłkowy-
                      kasłał po bieganiu,śmiechu dłuzszym mówieniu/ ,który trwał za długo bo podad 3
                      tygodnie.Pomimo że nic nie było słychać lekarz dał skierowanie na rtg i wyszło
                      zapalenie płuc.Też byłam zdziwiona.
            • dora1976 Re: bezobjawowo? 20.01.06, 14:06
              Ale sie wystraszyłam, od poniedziałku mój synek jest leczony na zapalenie
              gardła augmentinem ale moim zdaniem nie ma poprawy a wręcz jest gorzej bo
              dostał ropnego kataru no i brzydko kaszle. Od tygodnia gorączkuje i dzisiaj juz
              4 wizyta na której chyba poproszę o skierowanie na rtg.
              • karolcia801 Re: bezobjawowo? 20.01.06, 14:58
                wiesz nie każdy kaszel to zapalenie płuc ale jak długo się utrzymuje i ciagle
                goraczkuje?....popros o rtg nawet dla własnego spokoju.
                • dora1976 Re: a jednak mamy zapalenie płuc 20.01.06, 21:22
                  I to właśnie zaczeło się bezobjawowo 5 dni temu a dzisiaj jest juz żle.
                  Dostaliśmy zastrzyki i mam nadzieję że synek wyzdrowieje, nie chciałabym
                  wylądować z nim w szpitalu. przez te 5 dni 2 razy był osłuchiwany i nic nie
                  wykryto, dostał tylko antybiotyk na zapalenie gardła który nic nie pomógł. Nie
                  wiem kto zawinił czy lekarz? który nie zlecił najpierw badań czy ja matka która
                  nie była na tyle czujna żeby zareagować natychmiast. WIęc bądzcie czujne
                  dziewczyny.
                  • karolcia801 Re: a jednak mamy zapalenie płuc 23.01.06, 10:55
                    To zyczymy zdrówka...my dzisiaj idziemy do lekarza i od razu poproszę o
                    skierowanie na rtg...Moja mała (jak pisałam wczesniej) ciagle kaszle. Po
                    bankach przeszedł kaszel na "czynny"- odrywał sie a teraz znów jest taki suchy
                    i męczący.temp brak...ale kaszel trwa od 3 tyg. I dzisiaj w nocy mała
                    kaszlała...ech...tylko żeby to nie były płuca...
                    • vatum Re: a jednak mamy zapalenie płuc 23.01.06, 15:38
                      Kurczę, teraz i ja się martwię bo moja mała też miała taki długi kaszel. Teraz jakby kaszle mniej.... Kurcze, dałam się wkręcić smile
                      Napisz czy coś wyszło po tym rtg?
    • karolcia801 wyniki juz mam.. 24.01.06, 11:35
      i serce i płuca w normie smile
      Czyli nic nie ma. Ciesze sie...może ten kaszel to cos innego albo poprostu musi
      dojśc do siebie ...??? nie wiem ale się cieszę że nic nie ma smile
      Pozdrawiamy i zyczymy chorujacym i nie chorujacym zdrówka
      • fulvia16 Re: 24.01.06, 23:53
        Mój 8 miesięczny synek najpierw miał katar, a potem kaszel przez ok. 2
        tygodnie, żadnej gorączki, apety i humor dopisywał, osłuchiwało go kilku
        pediatrów i zalecali homeopatię na przeziębienie, dopiero po 2 tyg pediatra
        zleciła rtg płuc i wyszło zapalenie płuc. Dostał ceclor, przesiedzieliśmy ten
        czas w domu, i kaszel przeszedł. Lekarz twierdzi, ze mały już zdrów, a ja i tak
        się jeszcze martwię czy faktycznie nic tam w płucach nie zostało (skoro to
        bezobjawowe zapalenie płuc). Coprawda nie kaszle już, ale lekki katarek
        sporadycznie ma, z drugiej strony nie chciałabym małego tak profilaktycznie
        prześwietlać. A wy jak często prześwietlacie płuca? teraz każdy kaszel będzie
        mi się kojarzył z zapaleniem płuc, a przecież jeszcze tyle katarów i
        przeziębień przed nami. Nie przypominam sobie, aby mnie tak prześwietlano,
        raczej starano się robić to jak najrzadziej...
        • karolcia801 Re: 25.01.06, 08:01
          No włąsnie z tym rtg to nie za często- raz na rok!!! Oczywiscie jeżeli jest
          taka koniecznośc no to cóż trzeba. Nawet nie wiem jakie są konsekwencje
          zaczęstych promieni rtg-kich...
    • natali101 Re: Słyszałam że szpitale są oblegane przez dziec 25.01.06, 17:56
      tak,moja leżała na zapalenie oskrzeli i muszę powiedzieć ze 90% dzieci to na
      zapalenie płuc a większość szpitali nie ma miejsc,najłatwiej dostać się na
      Wołoską do MSWiA ale warunki kiepskie(można być z dzieckiem )
      • olinerkha Re: Słyszałam że szpitale są oblegane przez dziec 25.01.06, 23:03
        Z tymi miejscami na Wołoskiej to nie jest tak różowo-dzisiaj zostałysmy
        odesłane do domu, bo potrzebowali sali dla noworodka. Mam tylko nadzieję, że
        nie za wczesnie wyszłysmy, bo już wiem o dwójce dzieci które zostały
        niedoleczone...
        pozdrawiam,
        Ola
        • agni71 Re: Jak długo w szpitalu? 29.01.06, 23:36
          Moja córka (19 mies.) jest w szpitalu (Bielańskim) z zap. płuc. Jak długo taki
          maluch musi byc w szpitalu? Już bym wolała ją mieć w domu i np. jeżdzić 3 razy
          dziennie na zastrzyk z antybiotykiem...

aga
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka