Dodaj do ulubionych

astma oskrzelowa

25.01.06, 13:00
Czy któraś z Was ma dziecko ze stwierdzoną astmą oskrzelową? Jakie są jej
objawy.Jak to się bada?
Obserwuj wątek
    • pibrokmarys Re: astma oskrzelowa 25.01.06, 14:55
      Ja mam sad( 2 letniego chlopca. Astma zostala u nas stwierdzona pół roku temu.
      Po 2 zapaleniach oskrzeli i pobytach w szpitalu, osłuchowo. Potwierdzałam tę
      diagnozę u 2 słynnych alergologów - Dr. Sieradzkiej i Dr. Zawadzkiej. Niestety
      astma potwierdzona - po badaniu osłuchowym. Leczy się astmę z dość dużym
      powodzeniem (to jednak kwestia indywidualna) lekami wziewnymi typu: Pulimicort,
      Budesonid, Flixotide. Jednak leczenie musi być dobrane indywiudalnie przez
      lekarza. Polecam wizytę u dobrego alergologa. Przy prawidłowo prowadzonym
      leczeniu można uniknąć ataków astmy a nawet doprowadzić do cofnięcia się
      choroby. Polecam obie wyżej wspomniane lekarki. Pozdrawiam i zdrówka życzę.
      Marysia.
      • marge1 Re: astma oskrzelowa 25.01.06, 20:45
        Bo ja ma taki problem ze swoim 4-letnim synkiem,że jak tylko trochę pobiega to
        zaczyna kaszleć.Wiecej żadnych objawów nie ma.Jeżeli choruje to są to zwykłe
        przeziębienia.Na co powinnam zwrócić jeszcze uwagę? Co powinno mnie zaniepokoić?
        • pibrokmarys Re: astma oskrzelowa 26.01.06, 09:03
          Mysle, ze sam kaszel powysilkowy to troche za malo, zeby stwierdzic astme.
          Wiem,ze Jeremi Patyski też kaszlał po wysiłku, a astmy nie ma. Czy Twoje
          dziecko mialo kiedykolwiek zapalenie oskrzeli albo duszności?? Najelepiej,
          żebyś się poradzila lekarza, ale jesli Twoj synek nie kaszle w nocy, nie ma
          dusznosci ani świstów jak oddycha, to raczej nie astma. Jeśli jednak ten kaszel
          Cię niepokoi, to poradź się lekarza. Bedziesz spokojniejsza. Pozdrawiam
          serdecznie. M.
          • marge1 Re: astma oskrzelowa 26.01.06, 12:52
            No właśnie synek nigdy nie chorował na zapalenie oskrzeli.Nie ma wiecej żadnych
            niepokojących objawów.Przy najbliższej wizycie u lekarza zapytam o ten
            kaszel.Pozdrawiamwink
    • mamciaestery Re: astma oskrzelowa 25.01.06, 19:02
      U nas objawem były częste zapalenia oskrzeli. Elizę zdiagnozował pulmonolog,
      miała robioną spirometrię. Wtedy maiała 2,5 roku. Wszystko zależy od tego co
      powoduje astmę ale leczy się lekami wziewnymi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka