Dodaj do ulubionych

Jak często echo serca?- CAVSD

24.08.06, 11:27
Witam,
chciałam się zapytać jak często mają wykonywane echo serca dzieciaczki po
korekcji całkowitego kanału przedsionkowo - komorowego? Mój synek miał
korekcję w grudniu 2000 jako roczniak. Potem miał kontrolne echo miesiąc po
korekcji, pół roku po i jak skończył 3 latka. Od tamtej pory nie miał
wykonywanego tego badania. Kolejna wizyte w poradni kardiologicznej CZd mamy
w grudniu i własnie w rozmowie telefonicznej dowiedziałam sie, że znów nie
jesteśmy wpisani na echo. Czy to mozliwe, ze nie ma takiej potrzeby aby
wykonać kontrolne echo? Mój synek ma prawie 7 lat!
Dodam tylko, ze miał bardzo duże ubytki (2,5cm i 2,8 cm), ma jedna łatę z
osierdzia druga sztuczną, miał tez plastykę zastawki przedsionkowo-komorowej.

Obserwuj wątek
    • fasola6 Re: Jak często echo serca?- CAVSD 24.08.06, 21:10
      Agnieszko,

mój Bartek miał korektę AVSD w drugim miesięcu życia. Kontrolne echo miał takze
      miesiąc po operacji, następne zaplanowane było 5 miesięcy później. Teraz
      przerwa wynosić będzie ok. 7 miesięcy i chyba takze będzie miał echo (XI.2006).
      Ubytki w serduchu też nie były małe jak na miesięczne dziecko (jedna z dziur
      miała 17mm)- zostały uzupełnione łatką. Poza tym było także ASD II i zostało
      zamknięte bez konieczności wstawiania łaty. Wykonana także była plastyka
      zastawek.
      Bartek obecnie ma 11 m-cy i ma niedomykalności dwóch zastawek st II.
    • mandziola Re: Jak często echo serca?- CAVSD 25.08.06, 11:43
      Nie wiem, gdzie Twój syn miał robiona operację i pod opieka jakiej poradni
      kardiologicznej się znajduje. Mój mały ma VSD był operowany na Działdowskiej a
      diagnostykę i teraz kontrole mamy na Litewskiej, teraz kontrole są dosyć
      częste, ale na ostatniej Pani Doktor powiedziała mi, że w przyszłości będziemy
      sie spotykać raz w roku na oddziale, aby zrobic echo, ekg, holter i badania
      typu morfologia. Więc tyloletnia przerwa jest dosyć dziwna - przynajmniej dla
      mnie.Ja spróbowałabym zadzwonić do jakiejs poradni kardiologicznej i umówić się
      na wizytę (trzeba skierowania od lekarz pediatry).
      • mandziola Re: Jak często echo serca?- CAVSD 25.08.06, 11:45
        Aj. Nie doczytałam, a się nawymadrzałamwink. Skoro w CZD nie kwapią się do
        zrobienia echa - proponuję zadzwonic na Litewską - i zapisac się na wizyte do
        poradni oraz zaznaczyć, że lekarz pediatra każe zrobić echo - powinni zapisac
        też na echo.
        • agamama123 Re: Jak często echo serca?- CAVSD 25.08.06, 15:50
          Dziękuje Ci za odpowiedź. Zadzwonię na Litewska i dowiem sie jak to wygląda i
          czy jest szansa na echo.
          Pozdrawiam.
      • agamama123 Re: Jak często echo serca?- CAVSD 25.08.06, 15:48
        Kacperek operowany był w Centrum zdrowia Dziecka i jest pod opieką tamtejszej
        poradni kardiologicznej. U nas problem jest taki, że Kacper jest dzieckiem z
        zaburzonym kontaktem i ciezko jest go utzrymać przez pewien czas w bezruchu i
        lekarze zalecaja echo w uspieniu. Dlatego związani jestesmy z poradnią w CZD.
        Kacper też oprócz pooperacyjnego holtera nie miał go robionego wogóle! teraz
        niedawno miał RTG klatki piersiowej, w którym opisano, ze sylwetka serca jest
        prawidłowa.
        Z Kacperkiem jak na razie nie dzieje sie nic złego, nie meczy się, jest bardzo
        sprawny fizycznie. Niemniej jednak wolałabym aby ktos obejrzał jego serduszko i
        powiedział, ze na prawdę wszystko jest oki.

Aga i Kacper , Bartosz oraz Kubuś
        • mandziola Re: Jak często echo serca?- CAVSD 26.08.06, 14:44
          Mój mały odkąd przestał byc spokojnym wcześniaczkiem, a zaczął byc wesołym i
          ruchliwym niemowlakiem tez jest usypiany do echa. Tzn. na Litewskiej wyglada to
          tak, (u starszych dzieci tez - wiem bo widziałam) - przychodzi pielegniarka
          daje czopka usypiającego (wagowo dobrana dawka) i jak maluch zaśnie to
          szybciutko na echo. I naprawdę nie rozumiem czasami czemu mamy tak się boją
          tego usypiania - rozmawiałam z lekarzem i twierdził, że to uspienie nie ma
          żadnych negatywnych konsekwencji dla zdrowia...A co do echa na Litewskiej to
          postaraj się żeby Cię zapisali do dr. Perdeusa - ma świetny kontakt z dziećmi i
          jest naprawdę dobry.
          Pozdrawiam i powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka