Dodaj do ulubionych

ropiejące oczko

IP: *.* 13.03.01, 14:40
witam\njestem mama 8-miesięcznej Julii, której ropieje jedno oczko (szczególnie po nocy)\nkropelki zapisane przez lekarza nie pomogły.\nW ciągu dnia łzawi jej to oczko.\nCzy inne mamy miały podobne problemy i co z tym zrobiły?
Obserwuj wątek
    • Gość: agnieszka Re: ropiejące oczko IP: *.* 13.03.01, 14:47
      u mojego, co prawda 4 letniego synka takimi objawami rozpoczyna się katar lub przeziębienie. Zawsze najpierw ropieje oczko, (tak że rano otworzyc nie może dopóki mu nie przemyję tego oka)a potem z aklika dni rozwija się właściwa choroba. Przemywać trzeba wacikiem z ciepła wodą a najlepiej do tego jakieś witaminki, stosowne dla takiego maleństwa.\npozdro\nAgi
    • Gość: kasia Re: ropiejące oczko IP: *.* 13.03.01, 21:41
      Na ropiejące oczka najlepsze jest zakropienie mlekiem z piersi. W prawdzie nie próbowałam, ale w szkole rodzenia mówili.
    • Gość: Renata Re: ropiejące oczko IP: *.* 13.03.01, 21:47
      Cześć!\nMiałam podobny problem z moim synkiem zaraz po urodzeniu. Winą były zatkane kanaliki łzowe. Początkowo zakraplałam mu oczka przepisanymi kroplami z antybiotykiem a na noc maśc.Kilka razy dziennie masowałam mu te kanaliki. Niestety nic to nie pomogło i konieczne było przetkanie kanalików przez okuliste.Ponoć jest to niebolesne dla Maluszka ale on bardzo krzyczał i dla mnie było to przezycie traumatyczne. Lepiej wyjść z gabinetu i nie stać pod drzwiami.Brak interwencji może prowadzić do innych infekcji w organiżmie. Może to jest to? Zobacz czy córecce nie zbierają się łezki w kąciku oka nawet gdy jest pogodna.\n\npa-pa
    • Gość: Magdalena Re: ropiejące oczko IP: *.* 24.03.01, 00:53
      Cześć!\nJestem mamą 5-miesięcznej Gabrysi. Moja maleństwo miało podobny problem, i broniłam się przed udrażnianiem kanalików łzowych. Niestety... nie było innego wyjścia. Płacz, ale jak ręką odjął. Dzisiaj, 3 tygodnie po wszystkim żałuję, że nie zdecydowaliśmy się na to wcześniej, kiedy dziecko nie odczuwało tak zdecydowanie bólu. Pozdrawiam!
    • Gość: Aga Re: ropiejące oczko IP: *.* 05.04.01, 08:45
      Miałam podobny problem - przyczyną był zatkany kanalik. Na pewno konieczna jest wizyta u okulisty. Ja przez miesiąc zmieniałam kropelki i maści oraz masowałam brzeg oczka. Ponieważ nic to nie dawało i okulistka powiedziała, że trzeba będzie udrożnić kanalik, zaczęłam synkowi masować oczko dużo mocniej.Po takim masowaniu zaczęła wyciekać ropa, a w trakcie kolejnej wizyty u okulisty okazało się, że kanaliki pod wpływem masowania udrożniły się.Powodzenia.
    • Gość: magda Re: ropiejące oczko IP: *.* 24.04.01, 11:18
      Moja Martusia miała takie same objawy już w kilka dni po urodzeniu. Najpierw mówiono mi, że to reakcja alergiczna na zakrapianie czymśtam oczu noworodków zaraz po porodzie. Kiedy było coraz gorzej poszłam do lekarza i dostałam krople - nie pomogły, więc dostałam inne(niebieskie). Potem dostałam maść antybiotykową a potem jeszcze inną. Kiedy mała miała około 4 m-cy poszłam do prywatnej okulistki. Tam dostałam wielki ochrzan i wytłumaczono mi, że niektórzy lekarze to .... szkoda pisać. Przyczyną był zatkany kanalik łzowy.UWAGA: ta lekarka - szefowa okulistyki dziecięcej w naszym Szpitalu powiedziała, że odchodzi się od przetykania kanalików u małych dzieci poprzez zabieg. U dziecka do ukończenia roku ma prawo zdarzać się zatkanie kanalików. Pokazała mi sposób masażu, który miałam wykonywać kilka razy dziennie i to dość mocno - nie bój się, moja Malutka nie protestowała. Najlepiej wypróbuj na sobie siłę nacisku - Tobie ucisk ma się wydawać mocny. Masaż należy robić w kierunku od noska do kącika oka. Podczas masowania (nie od razu) będą wypływać z kącika kluseczki ropy. 1 masaż to około 10 ruchów. I to co najważniejsze - pomogło!!!!P.S. Lekarka doradziła żeby zaklejone rano oczko przemywać wyłącznie roztworem soli fizjologicznej dostępnej w aptece w małych ampułkach z plastiku.
    • Gość: Beata Re: ropiejące oczko IP: *.* 24.04.01, 20:02
      Mam ten sam problem. Mój syn ma 3 miesiące i od urodzenie ropieje mu jedno oczko. Otórz prawdopodobnie jest zatkany kanalik oczny i musi go przepłukać okulista., ale to ponoc bardzo boli. Najlepiej iśc do okulisty. Sama tez nie jestem zdecydowana co robić. Narazie przemywam oczko świetlikiem (zioła).
    • Gość: Paulina Re: ropiejące oczko IP: *.* 25.04.01, 08:22
      moj synus do nie dawna tez mial ten problem, mial byc skierowany na prztykanie kanalikow, ale przeszlo mu prawdopodobnie po przemywaniu oczka sola fizjologiczna i Sulfacetamidem (nie wiem czy dobrze napisalam te nazwe, ale ccos w tym stylu...), okazalo sie, ze w szpitalu zakazili mu oczko...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka