Dodaj do ulubionych

CEWNIKOWANIE SERCA

26.11.06, 19:07
Obserwuj wątek
    • karolina.bawej Re: CEWNIKOWANIE SERCA 26.11.06, 19:09
      Słyszałam, że dużo dzieci przed II etapem HLHS przechodzi cewnikowanie
      serduszka. Czy Wasze Pociechy też coś takiego przeszły? Czy wiecie jakie są do
      tego wskazania?
      Pozdrawiam. Karolina, mama Adrianka
      • gosiap10 Re: CEWNIKOWANIE SERCA 27.11.06, 16:04
        Marta tez miala cewnikowanie przed trzecim etapem. Przed drugim uznano, ze nie
        trzeba go robic.
    • marcin.dominik Re: CEWNIKOWANIE SERCA 26.11.06, 20:30
      Witaj,
      nie wiem jak to jest w Krakowie ale w Łodzi, gdzie leczymy się z Mikołajem dziecko NIE zostanie dopuszczone do II etapu leczenia HLHS bez cewnikowania diagnostycznego. Echo nie jest tak dokładne w pomiarach np ciśnienia krwi w tętnicy płucnej itd... Kiedyś wiem, że nie zawsze wykonywano cewnikowanie ale teraz zawsze. Mikołaj miał wykonany cewnik cztery dni przed operacją, na szczęście wszystko było OK i został zakwalifikowany do II etapu.
    • emka72 Re: CEWNIKOWANIE SERCA 27.11.06, 14:37
      Witam! Nasz Kuba jest po trzech etapach. Cewnikowany był tylko raz przed
      trzecim, ostatnim etapem. W Krakowie nie cewnikuje się dzieci przed każdym
      zabiegiem,(co osobiście uważam za słuszne), bo jakby na to nie patrzeć jest to
      badanie inwazyjne. Zdarza się ze dzieciom wykonuje się zabieg cewnikowania w
      sytuacji kiedy coś się dzieje(przy HLHS najczesciej dochodzi do zwężenia gałęzi
      tętnicy płucnej), a do kolejnego etapu jest jeszcze trochę czasu. U nas gałąż
      tętnicy też się zwężała, ale dr. Kordon powiedział ze Prof. zrobi to już
      śródoperacyjnie. Tak też się stało,co zaoszczędziło nam i przede wszystkim
      Kubie dodatkowego stresu. Także wszystko zależy od małego pacjenta. Mam
      koleżankę której córeczka była leczona w CZD, juz przestałą liczyć ile jej mała
      była cewnikowana. Co ośrodek to inne metody. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka