ata1980 29.11.06, 12:36 Córcia ma 2 miesiące i czeka ją pierwsza szczepionka poza tymi w szpitalu po urodzeniu.Słyszałam o tych skojazonych...co wy o tym sądzicie moze wasze maluchy je brały?prosze o opinie.dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asiakal Re: Mamuski co sądzicie o szczepionce skojazonej. 29.11.06, 12:44 Było już mnóstwo dyskusji na ten temat więc jeśli wrzucisz do wyszukiwarki na pewno będziesz miała co czytać. Tylko podpowiem, że pisze się skojaRZona (to nie ze złośliwości ale aby ułatwić Ci szukanie). Pozdrawiam! P.S. My się właśnie szczepiłyśmy tymi szczepionkami. Odpowiedz Link Zgłoś
mamawiktorki Re: Mamuski co sądzicie o szczepionce skojazonej. 29.11.06, 14:19 Moim zdaniem dzieci szczepic trzeba a czym to już wybór rodziców.Ja szczepiłam skojarzonymi bo lekarz który prowadzi mi dziecko te własnie polecał.Wydaje mi sie ze jak dziecko bedzie szczepione tymi refundowanymi to tez dobrze.Nie kazdego na takei leksusy stać a poza tym zarówno po refundowanych jak i płatnych dzieci sie rozwijaja prawidłowo i to jest najwazniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
lenka74 Re: Mamuski co sądzicie o szczepionce skojazonej. 29.11.06, 18:14 Jezu, nie straszcie mnie, zaszczepiłam dziecko tą szczepionką 6w1, czego teraz powinnam sie bac, beda jakies efekty uboczne, dziecko bedzie nienormalne? A tak aprops ile płaciłyscie za tą szczepionkę? Bo jak myslałam, ze jak tej nie dam to bedzie dziecko 6 razy kłute. Chciałam je oszczedzic. Pozdrawiam Ewa. Odpowiedz Link Zgłoś
mamawiktorki Re: Mamuski co sądzicie o szczepionce skojazonej. 29.11.06, 12:44 U nas córka dostawała tylko skojazone i było wszystko ok.Szczepilam ja Infanrixem IPV+HIB .Jak mała miała dwa miesiace to dostała Infanrix Hexa tam było to samo co w Infanrixie tylko jecze dodatkowo WZW B. Odpowiedz Link Zgłoś
kinia_lo Re: Mamuski co sądzicie o szczepionce skojazonej. 29.11.06, 12:45 Mój synek był szczepiony tylko szczepionakmi skojarzonymi (5w1 i 6w1)dzieki temu był mniej razy kłuty no i co najważniejsze - nie miał żadnych dolegliwości po szczepieniu typu gorączka itp. Polecam. Myśle że jeżeli stać Cię na zakup tych szczepionek to warto. Powodzenia. Mama i Kamilek Odpowiedz Link Zgłoś
bruxellka1 Re: Mamuski co sądzicie o szczepionce skojazonej. 29.11.06, 12:50 Wlasnie wczoraj szczepilam pierwszy raz swoja corcie i jak do tej pory miewa sie dobrze .Bez goraczki i jakichkolwiek dolegliwosci.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia1980 Re: Mamuski co sądzicie o szczepionce skojazonej. 29.11.06, 13:23 Ja wczoraj byłam z córka na szczepieniu. Zdecydowałam sie własnie na szczepionke 5w1 (Infanrix IPV Hib) Troche załuje, ze poskapiłam 60zł i nie wybrałam szczepionki 6w1, bo córka była kłuta 2 razy a mogła byc tylko raz i samo szczepienie troche zle zniosła (długo płakała i nie mogłam jej uspokoic) Po powrocie do domu nic złego sie nie działo. Nie goraczkowała, nie byla ospala, nie było problemow z brakiem apetytu. pozdrawiam Ewelina Odpowiedz Link Zgłoś
iwonna8 Re: Mamuski co sądzicie o szczepionce skojazonej. 29.11.06, 14:24 Witam. Ja moją córcię szczepiłam szczepionką skojarzoną 5 w 1 (wczoraj miała 3 dawkę) i muszę powiedzieć że zniosła szczepienia rewelacyjnie. Prawie nie płakała podczas, a po szczepieniu nie miała żadnych niepokojących objawów typu gorączka, niepokój itp. Pozatym szczepiąc tą szczepionką zabezpieczysz dziecko dodatkowo przed bakteriami typu HIB które wywołują min. zapalenie opon mózgowych (mój mąż zachorował na to jak był mały bo kiedyś nie było takich szczepionek). Tak więc myślę że warto. PS. Sprawdzona przeze mnie metoda aby dziecko nie płakało po szczepieniu: jak tylko wyjdziecie z gabinetu przystaw małą do piersi - dziecko się uspokoi a pozatym w mleku są substancje znieczylające - autentycznie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bu.bu Re: Mamuski co sądzicie o szczepionce skojazonej. 29.11.06, 13:33 Fajna sprawa- po trzecim takim szczepieniu (maly mial ok 4,5mca) dowiedzialam sie, ze bylo to ostatnie szczepienie- nastepne dopiero po 1. urodzinach! Strasznie mnie to ucieszylo, bo bardzo sie stresowalam kazdym z tych szczepien ... Odpowiedz Link Zgłoś
exylia Re: Mamuski co sądzicie o szczepionce skojazonej. 29.11.06, 13:56 bu.bu napisała: > Fajna sprawa- po trzecim takim szczepieniu (maly mial ok 4,5mca) dowiedzialam > sie, ze bylo to ostatnie szczepienie- nastepne dopiero po 1. urodzinach! > Strasznie mnie to ucieszylo, bo bardzo sie stresowalam kazdym z tych szczepien > ... Gratuluję. I w taki sposób w swoje dziecko w ciągu 4,5 miesiaca wpakowałaś 19 szczepionek. Ciekawa jestem, czy siebie też w tak krótkim czasie uraczyłabyś taką "bombą"? Do autorki wątku. Mądrzy lekarze odradzają szczepionki skojarzone. To zbyt duże obciążenie dla rozwijającego się układu immulogicznego. Niestety nie ma ich dużo, bo większość lekarzy woli "gadżety" od firm farmaceutycznych, a nie przekazywanie rzetelnych informacji na temat szczepień rodzicom. Ja szczepiłam tylko refundowanymi. Nie było żadnych reakcji poszczepiennych typu obrzęk, zaczerwienienie czy gorączka. Nie jest prawdą, że refundowane polio zawiera żywe wirusy.(Owszem żywe wirusy zawiera refundowana polio bodajże w 5 czy 6 roku życia). Moje dziecko nigdy nie miało 3 wkłuć. Nie doszczepiałam Hib-em, który nie jest obowiązkowy. Nad Hibem zastanawiam się teraz, bo gdy zaszczepię ją po ukończeniu roku będzie miała tylko jedną dawkę, a nie 3, które pakuje się w niespełna półroczne dziecko. Nie będę szczepić MMRII, bo ma alergię na białko jaja kurzego (pierwszy raz się cieszę z jej alergii). Nie wierzę, że szczepionki skojarzone są takie super. Zawsze są dwie strony medalu. Tylko o tej drugiej stronie niewiele się mówi. Odpowiedz Link Zgłoś
michasia24 nie zgodzę sie 29.11.06, 14:05 z tym zupełnie, mniej kłuć - mniej bólu, mój maluch ma tylko płatne i czuje sie po nich bardzo dobrze zero dolegliwości, Odpowiedz Link Zgłoś
exylia Re: nie zgodzę sie 29.11.06, 15:57 Moje "biedne" dziecko było kłute max. 2 razy za jednym razem. Ostatnia szczepionka podana była (jedno kłucie) kiedy Mała miała pół roku. Wszystkie szczepienia zniosła bardzo dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
bu.bu Re: Mamuski co sądzicie o szczepionce skojazonej. 29.11.06, 14:26 Konsultowalam ten wybor z lekarzem- nie dosc ze jest z rodziny, wiec nie mial w tym zadnego ineresu to na dodatek sam niedawno tym szczepil swoja corke. Z tego co wiem, to dosc dokladnie badal temat. Odpowiedz Link Zgłoś
exylia Bubu 29.11.06, 16:01 Myślę, że większość matek konsultuje wybór szczepionek z lekarzem. Ale są lekarze i l e k a r z e. Ja (o zgrozo) zrezygnowałam świadomie z darmowego programu szczepień (obejmującego szczepionki skojarzone + pneumokoki + meningokoki), którym objęta była moja córka tuż po urodzeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
bu.bu Re: Bubu 30.11.06, 00:10 Hm. No i przez Ciebie chodze i mysle, ze moze jednak bylo trzeba bardziej sie skupic na tych szczepieniach... Coz- teraz to juz jest po ptakach. Odpowiedz Link Zgłoś
aguskin re. exylia jestem po twojej mysli 30.11.06, 08:32 mam tak jak ty, boje sie tego świnstwa, przez znajomych którzy pracują w farmacji, to wszysto kasa kasa, a skutki uboczne kiedys moze beda zbadane, skojarzona na rynku jest góra 5 lat więc co można powiedziec o wpływie, a może jak dzieci po niej zaczna dojrzewac okaże sie ze sa bezpłodne?? wiem wiem może robi dużą różnice. oczywiscie nie ma co przesadzac w zadna strone, ale maleńki organizm to nie smietnik ze wszystko można wrzucic. życze trafnych wyborów, i żadnych powikłań 19 wirusów w ciągu kilku miesięcy pobudza moja wyobraźnie Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: re. exylia jestem po twojej mysli 30.11.06, 09:01 No właśnie. A mnie z kolei trudno sobie wyobrazić 6 wirusów/bakterii skumulowanych w 0,5 ml w strzykawce. Nie ulegam"modzie"szczepienia na wszystko jak:pneumokoki,meningokoki,p/grypie,rotawirusa czy wzw a bo dziecko idzie do żłobka/przedszkola. Owszem te skojarzone są lepiej oczyszczone i są acelularne,ale to nie zawsze z biegiem czasu znaczy lepiej.Zwłąszcza w tak krótkim czasie stostosowane. Pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
kwb4 Re: Mamuski co sądzicie o szczepionce skojazonej. 29.11.06, 14:07 Do tej pory szczepiłam skojarzonymi i nie było większych problemów jednak po MMR II żałuję że nie wybrałam oddzielnych szczepionek. Niby nic strasznego się nie stało, ale mała w 9 dniu po szczepionce dostała wysokiej gorączki a następnego dnia wysypki (pielęgniarka ostrzegała że może się tak zdarzyć, choć w ulotce jest napisane że to są rzadkie przypadki) musiałam pojechać do lekarza (zwłaszcza po filmie z zeszłego tygodnia o mmr II) i okazało się że jest to różyczka...(. Mała była szczepiona 5 miesięcy po terminie, bo tak długo odwlekałam to szczepienie. W przypadki MMR II szczepionka 3w1 dla dziecka 13-14 miesięcznego to chyba za wiele. Odpowiedz Link Zgłoś
pmierzow Re: Mamuski co sądzicie o szczepionce skojazonej. 29.11.06, 14:29 Ja wybralam szczepionke skojarzona, bo: 1/ Mniej klucia, choc jest to bol na tyle krotki, ze bardziej chyba stanowi problem dla mamy, niz dla dziecka 2/ Podobno rzadsze sa po niej odczyny poszczepienne itp. Z drugiej strony rzeczywiscie: 1/ Ma w skladzie polio a wielu pediatrow uwaza, ze na polio powinno sie szczepic pozniej niz w 6tym tygodniu zycia 2/ Rzeczywiscie szczepisz na wiecej chorob na raz a co do tego, jak znosi to organizm malucha zdania sa podzielone... Odpowiedz Link Zgłoś
exylia Re: Mamuski co sądzicie o szczepionce skojazonej. 29.11.06, 16:03 pmierzow napisał: Z drugiej strony rzeczywiscie: > 1/ Ma w skladzie polio a wielu pediatrow uwaza, ze na polio powinno sie > szczepic pozniej niz w 6tym tygodniu zycia Ja tylko jeszcze do tego dodam, że w obowiązkowym kalendarzu szczepień polio jest podawane 2 razy. Podając szczepionki skojarzone dziecko otrzymuje 3 dawki polio. Ktoś mi wytłumaczy dlaczego? Jedna gratis? Odpowiedz Link Zgłoś
pmierzow Re: Mamuski co sądzicie o szczepionce skojazonej. 29.11.06, 17:23 "Ja tylko jeszcze do tego dodam, że w obowiązkowym kalendarzu szczepień polio jest podawane 2 razy. Podając szczepionki skojarzone dziecko otrzymuje 3 dawki polio. Ktoś mi wytłumaczy dlaczego? Jedna gratis?" Faktycznie... nad tym sie nie zastanawialam... Ktos wie? Odpowiedz Link Zgłoś
tatko1 Re: Mamuski co sądzicie o szczepionce skojazonej. 29.11.06, 17:55 a ja się zastanawiałam i chociaż w wieku 6 tyg pediatra zalecała infanrix skojarzoną, jak się dowiedziałam, ze jest tam polio a polio nie ma w tym wieku w kalendarzu szczepień - nie odebrałam z apteki/zamawiałam szczepionkę dzień wcześniej/ i zaszczepiłam bez polio, a następne 2 dawki już 5w1 co 6 tyg. Uważam że ktoś kto układał kalendarz szczepień -czyli grono ekspertów w tym temacie,z jakichś powodów maluszkom nie dał w wieku 6 tyg polio, a to że firma produkująca szczepionkę zaleca, zeby śmiało szczepić to mnie guzik przekonuje, bo firma ma interes finansowy, żeby sprzedać. A dlaczego 1 dawka gratis? Myślę, że chodzi o trudność w uzyskaniu zezwolenia na produkcję szczepionki -koncesji co wymaga wielu badań laboratoryjnych i testów na zwierzętach ew ludziach, dokładnego opracowania wyników itp - są to ogromne koszty, po co firma ma opracowywać 2 różne szczepionki bez polio i z polio i płacić podwójnie za zezwolenia i badania, skoro można załatwić to z 1 szczepionką, zrobić trochę więcej badań i wydrukować kolorowe ulotki dla lekarzy i mam z podwójnym kalendarzem szczepień - obowiązkowym oraz -obok na tej samej stronie ulotki- zalecanym przez firme, zrobić parę szkoleń dla pediatrów żeby ich oswoić ze szczepionką że jest dobra i bezpieczna i jest ok, niewielu docieka a większość mam co chcą lepiej dla dziecka po zapytaniu pediatry kupi i szczepi tą "lepszą" A mmr chyba na razie nie zaszczepię. Odpowiedz Link Zgłoś
chircia Re: Mamuski co sądzicie o szczepionce skojazonej. 29.11.06, 16:13 Moja córka dostawała skojarzoną szczepinkę. Nic jej nie było. Żadnego marudzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_cu Re: Mamuski co sądzicie o szczepionce skojazonej. 29.11.06, 17:14 O, Exylia, dzięki- wyręczyłaś mnie. Już w zasadzie nie mam o czym pisać, mogę się tylko pod Tobą PODpisać. Są na szczęście jeszcze na tym świecie mądrzy pediatrzy, którzy nie szpikują dziecka pełną ofertą firm famaceutycznych. Pojęcia nie mam, skąd wzięła się opinia, że "stare", refundowane szczepionki są gorsze- na pewno nie ma to potwierdzenia w badaniach. Szczepisz Nataszkę naprawdę mądrze. Tak naprawdę najlepiej byłoby zaczynać cykl szczepień dopiero w drugim roku życia (jak w Japonii bodajże), podawać je w bardzo dużych odstępach czasowych i oczywiście zrezygnować za skojarzonych i wszelkich dodatkowych. Podanie kilkumiesięcznemu maluchowi "cudu" typu "7w1" to, wybaczcie, barbarzyństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Mamuski co sądzicie o szczepionce skojazonej. 29.11.06, 17:22 Dwójkę dzieci szczepiłam-teraz 8 lat i drugie 9 mies.- państwowymi i jakoś mają się dobrze i nic im się nie działo. Doszczepiłam tylko na hib. Popieram lucy_lu i Exylia. Bo nic dodać nic ująć Pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
exylia Lucy_cu. 29.11.06, 22:12 Gdybym wcześniej wiedziała to, co wiem dzisiaj, to rozciągałabym jeszcze bardziej szczepienia w czasie. Chociaż i tak nie byłam nadgorliwa i nie biegałam na szczepienia co 6 tygodni. BTW gratuluję Lucynki. A teraz pędzę na KMW nadrabiać zaległościDD Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_cu Re: Mamuski co sądzicie o szczepionce skojazonej. 29.11.06, 17:31 Ja tylko dodam, że absolutnie nie zamiarzam tu w jakikolwiek sposób krytykować mam, które pozwalają szczepić dzieci takimi szczepionkami. One po prostu ufają lekarzom, którzy im niestety, za przeproszeniem, wciskają kit. U nas jest po prostu taki trend w pediatrii: rutynowo witaminy, nieważne, czy trzeba, czy nie (że to niby profilaktyka), rutynowo szczepionki skojarzone (niby "bezpieczne", hłe, hłe) i rutynowo antybiotyki...( "żeby z kaszelku się nie zrobiło zapalenie płuc") Odpowiedz Link Zgłoś
mamawiktorki Re: Mamuski co sądzicie o szczepionce skojazonej. 29.11.06, 18:49 Dziewczyny nie przesadzajcie bo zaraz kilka z nas co szczeiła dzieci skojarzonymi popadnie w ciężka chorobe myśląc że zaszkodziła swojemu dziecku.Może i skojarzone szczepienia to chwyt firm farmaceutycznych ale dzieki Bogu zarówno po jednych jak i po drugich dzieci są zdrowe więc chyba wszystko jedno którymi sie dziecko zaszczepi. Odpowiedz Link Zgłoś
kubadere Re: Mamuski co sądzicie o szczepionce skojazonej. 29.11.06, 19:00 ...mam jednego synka-3 miesiące,mieliśmy z mężem nie lada problem z tymi szczepionkami, radziliśmy się kilku znajomych lekarzy,opinie były różne...w rezultacie zdecydowaliśmy się na skojarzoną - ale tylko dlatego, że było to jedno ukłucie i bałam się,że potem będzie mały gorączkował,płakał... itp. Ale...okazało się,że to jedno ukłucie to tylko małe kłuj...że Kuba zniósł to bardzo dobrze,płakał może 3 sekundy - to tylko my mamy-rodzice wyobrażamy sobie,że jest to niewiadomo jaki straszny ból dla dzieciątka takie ukłucie... a przecież każdy z nas musiał to przejść...dlatego myślę,że jest to trochę nabijanie kasy firmom farmeceutycznym,zresztą wystarczy zobaczyć kto jest 'właścicielem' strony szczepienia.pl - oczywiście producent szczepionek skojarzonych!!!Nasza pani dr - u której byliśmy pierwszy raz właśnie na tym szczepieniu w 6 tyg życia,b.nas przekonywała do skojarzonych szczepionek,miała masę gadżetów...oczywiście identycznych jak na stronie szczepienia.pl... więc nie jest to do końca uczciwe - co powiedziała mi także znajoma pani pediatra i jej córka która jest przedstawicielem medycznym... tak więc nie chce mi się polemizować czy są one lepsze czy nie...dla mnie było istotne,że mniej ukłuć...że bezobjawowo potem... drugie dziecko zaszczepię bezpłatnymi Odpowiedz Link Zgłoś
hipopotamama Re: Mamuski co sądzicie o szczepionce skojazonej. 29.11.06, 22:03 Ja szczepiłam Infanrixem płacę 100-110-100. Wybór był oczywisty, te szczepionki są poprostu najlepiej oczyszczone no i zero problemów z gorączkami i takimi tam...wiem co mówię, pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
agiq Re: Mamuski co sądzicie o szczepionce skojazonej. 30.11.06, 09:17 Hib juz niedługo ma wejść w obowiązkowy, refundowany zestaw szczepień więc to że jest on w zczepionce skojarzonej to juz tylko duzy plus teraz. To że jest w skojarzonej wzwB to też plus bo i tak jest obowiazkowy. Jedynie można sie zastanawiać na polio, które rzeczywiscie lepiej zaczać później. A jeżeli chodzi o dodatkowe typu pneumokoki czy rotwirusy to wystarczy zobaczyć dziecko które nie szczepione zachoruje i to cięzko (a to się niestety zdarza) a wtedy wszystkie chciałybyscie jednak miec dziecko zaszczepione... Oczywiście nie należy szleć i szczepić na wszystko w 6 tyg zycia...trzeba to trochę rozłozyc w czasie, choć Rotarix np. najpóźniej 2 dawki do 24 tyg życia, potem się nie podaje (aha ta szczepionka jest doustna więc nie ma kłucia). Odpowiedz Link Zgłoś