Dodaj do ulubionych

Jak zostać krwiodawcą

IP: *.* 04.01.03, 01:40
Do pytania zainspirował mnie post Makulki.Jak zostać krwiodawcą ? To znaczy, technicznie wiem, bierze się dowód osobisty i jedzie do stacji krwiodawstwa po śniadaniu.Ale na przykład, co na to śniadanie powinno być zjedzone ? A czego nie jeść, tego dnia, a nawet w kilku poprzednich, żeby nie "zepsuć" krwi ?No i ostatnie, tylko proszę nie kląć - ile minimalnie dni przed oddaniem krwi muszę nie palić.Przedstawicielka 1% z AB-
Obserwuj wątek
    • Gość: ilka Re: Jak zostać krwiodawcą IP: *.* 04.01.03, 16:57
      Śniadanko ma być lekkie, np. kanapka z serem, jogurt, soczek. Pamiętam jak pewnemu panu przede mną powiedziano, że krew z poprzedniego razu musieli wylać, bo zjadł b. obfite i tłuste śnadane :( Nie słyszałam o jakiś ograniczeniah w jedzeniu kilka dni przed oddaniem, ani, że nie można palić, ale sama nie palę więc może nie zwróciłam na to uwagi. Przed oddaniem będziesz musiała wypełnić ankietę i odpowiedzieć na szereg pytań dot. zdrowia, brania leków (a propos nie można zażywać aspiryny trzy dni przed oddaniem krwi!!!), ostatniej miesiączki (nie możesz oddawać podczas okresu, ciąży i karmienia) itd.
      • Gość: Mika_P Re: Jak zostać krwiodawcą IP: *.* 05.01.03, 00:12
        Teraz mi się jeszcze jedno przypomniało - a antykoncepcja hormonalna ?
        • Gość: ilka Re: Jak zostać krwiodawcą IP: *.* 05.01.03, 10:47
          Pigułki nie są przeciwskazaniem do oddawania krwi :)
          • Gość: Ignacy Re: Jak zostać krwiodawcą IP: *.* 05.01.03, 11:20
            No to ja mam pytanie: A depilacja??Słyszałam, że jest przeciwskazaniem??Alex
            • Gość: ilka Re: Jak zostać krwiodawcą IP: *.* 05.01.03, 16:06
              Nie słyszałam nic na temat szkodliwości depilacji przed oddawaniem krwi.Wszystkie potrzebne informacje uzyskacie pod tym linkiem.http://www.pck.org.pl/index.phtml?o=1.6&link=oddaj_krew3"KTO NIE MOŻE ZOSTAĆ KRWIODAWCĄ?Krwiodawcą nie może zostać nosiciel wirusa HIV oraz nosiciele wirusów zapalenia wątroby typu B i C, a także osoby zakażone chorobami wenerycznymi. Wyklucza się osoby z tzw. grup podwyższonego ryzyka m.in. narkomanów, homoseksualistów oraz ludzi mających liczne kontakty seksualne z wieloma partnerami. Dawcami krwi nie mogą być osoby chore na gruźlicę, choroby krwi, choroby serca i naczyń krwionośnych, choroby układu nerwowego, choroby gruczołów wydzielania wewnętrznego, a także osoby z przewlekłymi chorobami układu oddechowego, pokarmowego, moczowego, skóry; chorzy na choroby tropikalne, a także alkoholicy. Nie kwalifikują się również osoby leczone hormonem wzrostu, po przeszczepie rogówki lub posiadający w swojej rodzinie chorego na chorobę Creutzfeldta-Jakoba. Nie można oddać krwi w ciągu 6 miesięcy po zabiegu operacyjnym oraz w ciągu 12 miesięcy po przetoczeniu krwi lub po wykonaniu tatuażu, przekłuciu różnych części ciała, akupunkturze. Przez okres 12 miesięcy nie mogą oddawać krwi osoby powracające z Afryki Środkowej i Zachodniej, Tajlandii, a także osoby zwolnione z zakładów karnych. Pamiętaj, aby powiadomić lekarza o wszystkich wątpliwościach dotyczących stanu Twojego zdrowia. Możesz w ten sposób uchronić zdrowie swoje oraz przyszłego biorcy. Granicą wieku dla dawców jest przedział 18-65 lat. Jednorazowa donacja nie przekracza 450 ml i nie może odbywać się częściej niż raz na 2 miesiące."
    • Gość: Marina Re: Jak zostać krwiodawcą IP: *.* 05.01.03, 11:52
      Droga Miko moja prosba wynikajaca z moich doswiadczen : zaszczep sie na wzw typu B zanim oddasz te krew.I prosze patrz na rece pani ,ktora pobiera Ci te krew.Zapytaj czy rekawiczki ,ktore ma na rekach sa tylko dla CIEBIE.Czy nie dotykala innych pacjentow tzn ich probek krwi , czy nie wycierala jakiegokolwiek sprzetu na ktorym moglabyc krew.Pisze Ci to z perspektywy osoby , ktora przechorowala wzw C.I mam kontakt z ludzmi , ktorzy zostali zarazeni wzw rowniez w stacjach krwiodawstwa.Intencja Twoja jest swietna i bardzo potrzebna i chwala Ci za- to chyle czola.Kiedy chodze z dziecmi pobrac krew nauczylam sie zabierac swoje rekawiczki i jak kruk sledze kazdy gest pani analityk.Jeszcze jedno zanim Twoja krew bedzie podana komukolwiek przejdzie szczegolowe testy rowniez na przeciwciala obu wzw zapytaj w jakim terminie mozesz zapytac o ich wynik , bo stacje czasem dosc niefrasobliwie olewaja podanie wynikow dawcom.Nie jestem straszycielka .Jestem osoba , ktora zostala zarazona przez niechlujna sluzbe zdrowia i po ciezkie kuracji wiec nie moglam przejsc obojetnie obok Twojego postu.Pozdrowienia.M
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka