Dodaj do ulubionych

kat.C a UE

IP: *.provider.pl 29.06.06, 17:26
Na stronach uniii europejskiej można znaleźć m.in. informację iż:
"ec.europa.eu/youreurope/nav/pl/citizens/factsheets/eu/drivinglicence/presentationcategoriesvalidity/pl.html#343_2"

WAŻNOŚĆ PRAWA JAZDY USTALANA JEST NASTĘPUJĄCO:

* prawa jazdy kategorii C i D są również ważne dla pojazdów kategorii B.
* prawa jazdy kategorii B + E, C + E i D + E można wydawać tylko kierowcom,
którzy mają już prawo jazdy odpowiednio kategorii B, C albo D....itd.

posiadam prawo jazdy kat.C, tylko C , uzyskane przed 1 lipca 1999, teraz po
wymianie w tabeli nr 12 ukaże się w nim informacje o kodzie 105 tj. prawo
jazdy uzyskane przed 1 lipca 1999 r. bez posiadania kategorii B prawa jazdy,
co oznacza iż samochodów zawartych w tej kategorii prowadzić nie mogę, ale...

Załącznik IA dyrektywy 91/439/EEC określa zasady oznaczeń kodowych stosowanych
w prawach jazdy ,właśnie w tabeli nr 12 i ustala co następuję:

kody w zakresie 1-99 są ogólnoobowiązujące ,a kody 100 i powyżej TYLKO W
CZASIE PROWADZENIA POJAZDU NA TERENIE PAńSTWA KTóRE TAKOWE OGRANICZENIE W NIM
UMIEśCIłO.

Stąd me pytanie, czy wynika z tego że w Polsce prowadzić pojazdów zaliczonych
do kategorii B prawa jazdy nie mogę ,a w pozostałych 24 krajach unii( cytowana
powyżej dyrektywa stanowi również o uznawalności takiego prawa jazdy we
wszystkich krajach członkowsich) - jak najbardziej TAK? to chyba jakiś absurd,
jeśli ktoś orientuje się w tej materii proszę o wyjaśnienie.
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Re: kat.C a UE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.06, 10:37
      kiedyś w polsce była taka możliwość żeby posiadać kat C niemając kat.B aby rozwiązać ten problem proponuje zrobić kat B
      • Gość: obywatel unii Re: kat.C a UE IP: *.provider.pl 01.07.06, 11:39
        Właśnie rozwiązuje ten problem w podany przez Ciebie sposób, ale oczekiwałem
        jakichś wyjaśnień odnośnie takiego stanu prawnego, a nie propozycji
        rozwiązywania go,ale dzięki za wypowiedź. :)
        • w357 kolejny przykład Bzdury Prawnej ! 01.07.06, 17:05
          Nie wiem dokładnie do którego roku, ale Żołnierze,Milicjanci,Policjanci i inne
          służby mundurowe do pewnego roku mogły uzyskać Prawo Jazdy kat."C" , a
          nawet "D",które było ważne podczas odbywania Służby/Pracy "mundurowej".

Najpopularniejsze było to wśród Żołnierzy Służby Zasadniczej, gdzie Prawko
          wydawał Dowódca Jednostki Wojskowej .
          Prawko takie musiało być wymienione po zakończeniu służby w lokalnym Wydziale
          Komunikacji.
          I tu był błąd !!!
          Wydział Komunikacji powołując się na P.R.D. powinno odmówić wydania Prawka do
          momentu zdania Egzaminu dla kat. "B" lub automatycznie tą kategorie zatwierdzić.

Niestety w P.R.D. jest pewien zapis , że jeden Minister dogada się z DRUGIM
          Ministrem......(ale chyba za mało razem wypili i jest jak jest).

Dla ciekawskich dodam, że obecnie jeżeli ktoś idzie do wojska na "kierowcę",
          to musi mieć Prawko zanim pójdzie w kamasze, a jeżeli dopiero "robi" Prawko w
          Wojsku, to i tak Egzaminy zdaje w WORD`dzie jak każdy inny.
          • Gość: obywatel UE Re: kolejny przykład Bzdury Prawnej ! IP: *.provider.pl 01.07.06, 17:49
            akurat to o czym piszesz kolego musiało być baaardzo dawno temu. Ja np. do armii
            się nie pchałem na ochotnika, a tym bardziej po prawo jazdy,ale jak już tam
            trafiłem zdawałem prawie "normalnie" jak to ładnie ująłeś. Bo nie my jechaliśmy
            do WORD-a tylko WORD przyjeżdżał do nas, czyli egzaminatorzy. Z tym błędem
            wydziału komunikacji to ty wypisujesz absurdy, ponieważ już na samym początku
            owe prawo jazdy wydawał wydział komunikacji,a wymieniać je trzeba było po
            zakończeniu służby ponieważ adres zamieszkania w nim umieszczony był adresem
            jednostki wojskowej w której się służyło podczas jego uzyskania, a pozwolenia na
            prowadzenie pojazdów o którym piszesz,bo to nawet nie było prawo jazdy ,owszem
            wydawał kiedyś dowódca jednostki ale nie było możliwości wymiany takiego
            pozwolenia na normalne prawko po zakończeniu służby...proponowałbym sprawdzić
            coś zanim się o tym napisze.
            • w357 Re: kolejny przykład Bzdury Prawnej ! 01.07.06, 22:42
              Może troszkę nieściśle, to napisałem, ale.......

W P.R.D. jest m.in.art.90.ust.5. - Dodatkowym warunkiem uzyskania prawa jazdy:
              1) dla kategorii C,C1,D lub D1- jest spełnianie wymagań, o których mowa w
              ust.1.pkt.3 i 4, określonych dla prawa jazdy kategorii B .

Czyli jeżeli Wydział Komunikacji wydał (jak twierdzisz) Prawko tylko kat. "C",
              to coś tu nie gra :-)

Jak Ja KOCHAM te Polskie "paragrafy" :-)
              • Gość: obywatel ue Re: kolejny przykład Bzdury Prawnej ! IP: *.provider.pl 01.07.06, 23:23
                To jest właśnie POLSKA, masz w zupełności rację ale coś nie gra, ponieważ
                wydział komunikacji wydał to prawo jazy w maju 1999r. a przepis o którym
                wspomniałeś obowiązuje od 1 lipca 1999r. i stąd całe zamieszanie. Po prostu
                nasz ustwaodawca narobił bałaganu wcześniej a potem nie potrafił po tym
                posprzątać :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka