Gość: 20081972 IP: *.* 16.01.03, 20:44 Dzidek ma prawie 3 tyg., a ja mam wrazenie, ze nie widzi. Nie zatrzymuje wzroku, nie mruzy oczek przy swietle. Ktos ma pomysl, jak mozna sprawdzic wzrok w domowych warunkach? czy do okulisty od razu?Ania Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: rudka Re: Jak sprawdzic, czy widzi? IP: *.* 16.01.03, 22:20 Z tego co pamiętam to taki malutek jeszcze nie potrafi zatrzymywać wzroku na przedmiotach, tym bardziej ruchomych. Ale strzeżonego jak wiadomo....zapytaj więc najpierw pediatry (z którym i tak będziesz się widziała na okoliczność skończenia pierwszego miesiąca), jeśli on nie rozwieje Twoich wątpliwości - do okulisty. Mam nadzieję, że wszystko OK.A jeszcze znalazłam w książce: " Jeśli chcesz ocenić wzrok swojego dziecka, ustaw zapaloną latarkę z boku w odległości około 25-30cm od jego twarzy. W pierwszym miesiacu dziecko skupi wzrok na świetle przez krótką chwilę, ale wystarczająco długo, byś zorientowała się,że widzi". Pozdrawiam. Rudka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwiakrol Re: Jak sprawdzic, czy widzi? IP: *.* 16.01.03, 23:47 Według mnie jeżeli masz jakieś wątpliwości to powinnas iść odrazu do lekarza.Mój synek juz w kilka godzin po porodzie potrafił wodzić wzrokiem za moim palcem i był bardzo wyczulony na światło.Z tym palcem to sama byłam zdziwiona,że tak szybko.Nie chciałam Cię przestraszyć ,ale wiesz ,lepiej chuchać na zimne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AnetaLelonek Re: Jak sprawdzic, czy widzi? IP: *.* 17.01.03, 17:09 Witaj- ja radze ci udać sie do okulisty. Ja sama to przezyłam, Moja córeczka jest wcześniakiem z 35 tyg i tez początkowo nie reagowała na światło- lekarze tłumaczyli że maluszek itp i ze minie. Tak bardzo mnie gryzło że udałam sie do okulisty- wyrok brak ostrosci- wada wzroku. Na szczescie z każdym dneim było coraz lepiej- w naszym przypadku Julka musiała sie "przyzwyczaic" do swiatła itp. Najlepiej sprawdzać wzrok gdy dziecko nei jest spiace pokazujac w odległości ok 15 cm duze kolorowe rzeczy np. czerwoną piłeczkę.papa Odpowiedz Link Zgłoś