mamamadzia761 18.12.06, 12:10 A co sądzicie o podawaniu tego leku na początku infekcji??? Co go różni od Bactrimu??? Tylko pytam, niczego nie aplikuje dziecki Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wiktoriaa Re: Eurespal... 18.12.06, 12:17 moj synek brał Eurespal jak pojawiła sie wydzielna w gardle i jakos udało sie uniknąc infekcji Teraz znów dopadło go cos..ale niestety Eurespal ani Mucosolvan same nie pomogły juz właczylismy antybiotyk bo infekcja dopadła oskrzela Ogólnie Eurespal chwale Odpowiedz Link Zgłoś
kerry_weaver Re: Eurespal... 18.12.06, 13:18 Moje dzieci biorą zawsze przy lżejszych infekcjach. Teraz też leczyliśmy tym kaszel i katar u obojga. Jest przeciwzapalny, a Bactrim to chyba bardziej w stronę antybiotyku. U nas pediatra zwykle najpierw zapisuje Eurespal, a dopiero jak po paru dniach nie ma poprawy to antybiotyk czy Bactrim. Zwykle poprawa jest. Odpowiedz Link Zgłoś
koniczynkak Re: Eurespal... 18.12.06, 15:22 dokladnie jak piszą dziewczyny. moja mala ma po nim ruchy wymiotne Odpowiedz Link Zgłoś
magdamroziuk Re: Eurespal... 18.12.06, 19:54 Czytałam niedawno na innym forum o reakcjach ludzi dorosłych na Eurespal (kołotanie serca, nerwowość, pobudzenie, bezsensość). Mój synek brał ten syrop 2 razy i wtedy zaczęly sie potworne problemy ze snem, nie spał prawie w ogóle poza ok 5-6 godzinami w nocy, przebudzał się co 15-20 minut - koszmar!. Nie łączyłam tego z tym lekiem, ale teraz zastanawiam się, czy jednak nie miało to związku. Potem spanie wróciło do naszej normy. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamadzia761 Re: Eurespal... 18.12.06, 21:24 A co na gesty (ale nie żółty) katar gdzieś tam wysoko w nosku??? Synek ma 4l Odpowiedz Link Zgłoś
bara4122 Re: Eurespal... 19.12.06, 21:45 Moje dziewczyny właśnie przy takim katarze dostały eurespal, zaczął się też lekki, mokry kaszel. 6-7 dni i widze że już im przechodzi, do tego dostały zyrtec i jakieś witaminy. Ogólnie eurespal chwalę, nie mają żadnych objawów po nim a kilka razy udało sie w porę zatrzymać infekcję. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaptysia Re: Eurespal... 19.12.06, 22:07 Witam My właśnie jesteśmy w trakcie przyjmowania w/w leku.Do tego mukofluid zyrtec i wodę morska oraz naturalny miód i czosnek.Jest już trochę poprawa. Pozdrawiam Magda. Odpowiedz Link Zgłoś
dorek3 Re: Eurespal... 28.12.06, 10:53 Nie łącz zyrtecu7 z eurespoalem.Nawet w ulotce jest napisane że może dochodzić do interakcji. Odpowiedz Link Zgłoś
mmena Re: Eurespal... 20.12.06, 12:20 Mojej corce (niecale 3 lata) nie pomogl ani razu. Byl podawany przy kilku infekcjach, namietnie przepisywany przez pediatre. W efekcie po paru dniach i tak konczylo sie na antybiotyku. Ale znam pare osob, ktorych dzieciom pomogl wiec chyba zalezy to od organizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
andzia322 Re: Eurespal... 20.12.06, 13:51 u mojej lekarki jest tak: najpierw eurespal, potem bactrim, a jak i to nie pomaga to dopiero antybiotyk Odpowiedz Link Zgłoś
mama.mikolaja Re: Eurespal... 20.12.06, 14:05 Bardzo skuteczny o ile szybko sie zacznie póki infekcja w powijakach. Ja ostatnio wyleczyłam katar i kaszelek . Synkowi jak nigdy przeszło po trzech dniach. Podawałam Eurespal w syropie, Sinupret (rozrzedza wydzieline) i wit. C/.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kasiek833 Re: Eurespal... 21.12.06, 21:52 Moj dwuletni synek (dokładnie 2 lata i 2 miesiące) bierze od wczoraj Eurespal - 3 razy dziennie po 5 ml ale mam ogromny problem z podaniem mu leku. Łyżeczką nie weźmie, jak zmieszam z jedzeniem tez nie (pluje wszystkim) podaje mu srzykawką do buzi ale tak sie strasznie wygina-jest bardzo silny i i tak czesc wypluje... Nie mam już pomysłu jak podac mu lek... Moze ktoś pomoze? Odpowiedz Link Zgłoś
bea-ta Re: Eurespal... 20.12.06, 14:30 Eurespal jest lekiem wspomagającym działającym p/ zapalnie i rozkurczowo na oskrzela nie działa p/ bakterynie jak bactrim, który jest chemioterapeutykiem- podobnym do antybiotyków. Lepiej niż eurespal( nie ma za dobrej opini o nim) podać sinupret, ambroksol, do tego coś p/zapalnego clemastin, zyrtec, nat. metody czosnek, miód, na suchy kaszel syrop z cebuli, a eurespal mozna sobie darować. Zas baktrim przy zak. bakteryjnych- wiekszośc katarów i gardeł jest wirusowych u dzieci i nie ma sensu go podawać na poczatku infekcji w szczególnościBEata ps. eurespal pomaga jak umarłemu kadzidło Odpowiedz Link Zgłoś
bara4122 Re: Eurespal... 20.12.06, 20:18 Nie pomaga jednym, ale innym pomaga, wszystko zalezy od organizmu. Nie wysilałabym się na takie uogólnienia, bo jeśli coś pomaga mojemu dziecku to nie znaczy że jest rewelacyjne dla innych!!! Zapomniałaś chyba dodać że to Twojemu Dziecku pomaga jak umarłemu kadzidło, bo u mnie podany w porę potrafi powstrzymać infekcję. Były nawet syt. kiedy dostałam antybiotyk od rodzinnego, a inny lek. dawał nam tylko eurespal plus np zyrtec itp i obywało się bez ant. Ale niektórzy ludzie lubią uogólniać i wydaję im się, że jeśli coś jest lub nie jest dobre dla nich, to nikt nie może mieć innego zdania. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
wiktoriaa Re: Eurespal... 20.12.06, 20:20 hmm mojemu Eurespal dwa razy pomół zatrzymac w pore infekcje... dlatego chwale...obecnie niestety za późno spostzregłam ze cos go bierze -moja wina Odpowiedz Link Zgłoś
lipa303 Re: Eurespal... 21.12.06, 21:48 Eurespal infekcji powstrzymać nie może, bo to lek przeciwhistaminowy i może co najwyżej osłabić reakcję organizmu na czynnik infekcyjny (wirusowy lub bakteryjny), czyli zmniejszyć obrzęk i przekrwienie śluzówki nosa, ale głównie rozkurcza oskrzela. Nie działa w żaden sposób ani na wirusy ani na bakterie, niweluje jedynie przykre objawy infekcji, np. uporczywy suchy kaszel. Klasyczne leczenie objawowe. A to czy infekcja się rozwinie, czy też nie zależy wyłącznie od organizmu. Jestem zdania, że lek jest zdecydowanie nadużywany przez lekarzy. Nie znam ani jednego pediatry który oparłby się magii tego leku (czytaj: przedstawiciela farmaceutycznego). I oczywiście istnieją tańsze i wcale nie gorsze farmaceutyki o podobnym działaniu. Popytajcie w aptekach. Odpowiedz Link Zgłoś
bara4122 Re: Eurespal... 21.12.06, 22:00 Dla mnie nie ma znaczenia czy z med. punktu widzenia ten lek powstrzymuje infekcję, czy tylko łagodzi jej objawy, ważne, że po jego podaniu organizm mojego dziecka (a właściwie obu) sobie z tą infekcją radzi lepiej i szybciej. Obserwuję taką reakcję i w porównaniu do innych wypróbowanych przez nas leków, i tych przeciwzapalnych i przeciwhistaminowych akurat ten jest dla moich dzieci najlepszy, ale rozumiem, że są osoby, które mają inne zdanie bo każdy organizm jest inny. Odpowiedz Link Zgłoś
teraz_asia Re: Eurespal... 21.12.06, 22:25 Eurespal jest strasznie naładowany chemią. Moja siostra robiła jakąś pracę na jego temat na studiach (jest farmaceutką)i powiedziała mi, że swoim dzieciom nigdy by go nie dała, zwłaszcza, że tak jak napisał już ktoś wcześniej, nie ma w nim nic, czego nie można podac dziecku w bezpieczniejszej formie. To że czasem katar i kaszel nie rozwijają się w ostrą infekcję, nie ma specjalnie związku z podaniem akurat Eurespalu. Ciekawe, że w poprzedniej przychodni lekarz wypisywał Eurespal przy każdej możliwej okazji, a moja obecna pediatra jakoś sobie radzi w ogóle go nie przepisując. Odpowiedz Link Zgłoś
asik37 Re: Eurespal... 21.12.06, 23:54 jest ohydny w smaku ale mojemu dziecku pomaga (podany na poczatku infekcji) Ktos napisał wczesniej ze eurespal ma zamienniki. Podajcie prosze jakie bo mi wszedzie mowią ze nie ma zamiennika tzn dla małego dziecka do 3 lat Odpowiedz Link Zgłoś
mama_do_kwadratu Re: Eurespal... 23.12.06, 15:22 Eurespal nie ma odpowiednika- jest jedynie Pneumoral z importu bezpośredniego, tańszy o parę groszy. Odpowiedz Link Zgłoś
mloda_mamula Re: Eurespal... 27.12.06, 20:21 No cóż jak zawsze kazdy kij ma dwa końce. Ja mam dwie córki 1,5 roku i 2,5 roku podawałam Eurespal każdej z nich dwa razy i zawsze pomagał (podawałam jak infekcja była już rozwinięta). Teraz nie podaję, bo zwróciłam się w kierunku natury i homeopatii. I muszę sie pochwalić leczymy infekcje (bańkami, maścią rozgrzewającą, syropkami i kulkami homeo) z rewelacyjnym skutkiem. Od stycznia zeszłego roku przeszły kilka infekcji i obeszło się bez antybiotyku, Eurespalu i tym podobnych. Raz podałam Zyrtek, który według mnie nic nie zmieniał i odstawiłam. Do lekarza oczywiście z dziećmi chodzę, ale mam dosyć rozsądną pediatrę i czasem zapisuje antybiotyk, który mam podać jakby się pogorszyło i zawsze (od kiedy stosuję to co napisałam) recepta ląduje dzięki Bogu w koszu. A zatem każdy radzi sobie jak może, a moja wiedza o lekach skłanie mnie do stwierdzenia, iż to świństwo okropne, ale czasem ratuje nam życie. Szkoda tylko że ich nadużywamy. No to sobie popisałam. Odpowiedz Link Zgłoś
koral777 do młoda mamuśka 27.12.06, 20:33 a skąd jesteś jeśli z W-wy to podaj u kogo prowadzisz dzieci z ta naturą i homeopatią? Odpowiedz Link Zgłoś
mloda_mamula Re: do młoda mamuśka 27.12.06, 21:24 U homeopaty byłam tylko raz i jakoś nie przekonałam się i radzę sobie sama z pomocą kilku świetnych osób na forum homeopatia. A z ta natura to tak szumnie napisałam chodziło mi o bańki, domowe sposoby i syropki typu prawoślazowy. Sorry, że rozczarowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
marva Re: tańszy bo mniejszy... 28.12.06, 10:41 ot i tyle, tez zawsze pytam o jakis odpowiednik Eurespalu i zawsze otrzymuje tą samą odpowiedź "Nie ma". U mojego dzieciaka ten lek spisuje się na medal. Podany zaraz po pierwszych objawach infekcji zawsze skutkuje. Tez miałam ostatnio taką sytuacje, że jedna pani pediatra przepisała mi antybiotyk bo zaczynało się zapalenie oskrzeli, poszłam do drugiej i obyło się tylko na eurespalu i ambrosolu. Odpowiedz Link Zgłoś
kerry_weaver Re: tańszy bo mniejszy... 28.12.06, 11:36 > Tez miałam ostatnio taką sytuacje, że jedna pani pediatra przepisała mi > antybiotyk bo zaczynało się zapalenie oskrzeli, poszłam do drugiej i obyło się > tylko na eurespalu i ambrosolu. U nas tym razem niestety nie pomógł - z kataru po 4 dniach na Eurespalu zrobiło się zapalenie oskrzeli i dr zapisała Bactrim. Mam tylko nadzieję że moje dziecko które bardzo rzadko bierze tak silne leki jak Bactrim czy antybiotyk (ostatnio we wrześniu), zareaguje szybko na lek. Odpowiedz Link Zgłoś
mycha231 Re: Eurespal... 28.12.06, 12:29 U nas niestety nigdy nie pomógł aniEurespal ani Bactrim zawsze kończyło sie na antybiotyku. Odpowiedz Link Zgłoś