Dodaj do ulubionych

elofen, eurespal

22.11.11, 13:52
Czy ktoś może mi powiedzieć jaka jest różnica pomiędzy tymi lekami?
z tego co się orientuję oba stosuje się przy zapaleniu oskrzeli, kaszlu, etc
Synek był u lekarza właśnie bo kaszle , ma katar, poszłam dla uspokojenia głowy, a wyszłam wkurzona na maxa. Lekarka na wszelki wypadek chciała mi dać antybiotyk!!! dodam że synek nie ma ani temperatury, nie słania się na nogach, etc. Chciałam by mi go tylko osłuchała...jak powiedziałam że nie chce antybiotyku, to wystrzeliła że w takim razie na siebie biorę odpowiedzialność, etc...i przepisała elofen
a ja mam w domu eurespal
już sama nie wiem czy leczyć go tak jak dotychczas czy dać ten elofen-eurespal?
póki co inhaluje, daję dużo wit C- kupiłam sok z dzikiej róży, daję miód, tran
i syrop wykrztuśny
lecze od kilku dni

Miłoszek, 07.07.2008
Obserwuj wątek
    • el_elefante Re: elofen, eurespal 22.11.11, 14:17
      To ten sam lek.
      Antybiotyk pewnie miał być "osłonowo" (ulubione słowo niektórych lekarzy) na podrażnione i opuchnięte gardło.
      Pewnie katar nie chce wypływać nosem, ścieka po gardle i drażni, stąd kaszel i zaczerwienienie. Jako domorosły znachor bez dyplomu zalecam dbanie o drożność noska - jakiś sterimar, pulmex itp, może coś z rutyną. Uwaga: nie biorę odpowiedzialności za skuteczność terapii wink
      A lekarza zmienić na takiego, który się nie obraża, bo to jest niepoważne.
      • sinusoidaa Re: elofen, eurespal 22.11.11, 14:24
        Nie bardzo rozumiem, po jaką cholerę chodzicie do lekarza, skoro same potraficie wystawić najtrafniejsza diagnozę? Lekarz miał osłuchac dziecko i co powiedziec? Ze wszystko jest w porządku, nic nie słychac, oskrzela czyste? To chciałaś usłyszec?
        • black.joanna Re: elofen, eurespal 22.11.11, 15:59
          ???
    • sinusoidaa Re: elofen, eurespal 22.11.11, 14:20
      Obydwa preparaty zawierają tą samą substancję czynną - chlorowodorek fensypirydu. To samo zawiera również Pulneo.
      Leki te mają potrójne działanie: antyhistaminowe, antysekrecyjne i przeciwzapalne. I o ile działanie przeciwzapalne jest mocno dyskusyjne, pogólnie rzecz ujmując podobnie działa woda święcona, to działanie antyhistaminowe i antysekrecyjne jest udowodnione.
      Skoro podjęłaś decyzję o niepodaniu antybiotyku, stosuj inhalacje, ale podałabym w tej sytuacji chociaż Eurespal/Elofen/Pulneo. Jednak często zdarza się, ze podawanie tych preparatów nie uchroniło przed wprowadzeniem antybiotyku.
      Na marginesie: o co wkurzyłas się na lekarkę? chciałaś, zeby osłuchała dziecko, to osłuchała. Nie zamówiłaś diagnozy w pakiecie i o to się ciskasz? Zapalenie oskrzeli to nie zawsze słanianie się na nogach i gorączka.
      Skonsultuj dziecko u lekarza, któremu ufasz i postępuj wg jego zaleceń.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka