Gość: Dorota25 IP: *.* 21.02.03, 16:51 Czy ktoś może mi napisać od jakiego wieku mozna podawac dzieciom aspiryne i polopiryne?Dzieki za odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mariajolanta Re: aspiryna IP: *.* 21.02.03, 17:11 Witaj Dorotko! Aspiryny nie można podawać dzieciom poniżej 6 roku życia bo zwiększa ryzyko wystąpienia zepołu Reyea. Pozdrawiam Mariola i Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariajolanta Re: aspiryna IP: *.* 21.02.03, 17:15 Nie podawa Julce Aspiryny! Mariola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AgnieszkaP. Re: aspiryna IP: *.* 21.02.03, 17:40 Popieram !Generalnie nie zaleca sie podawac aspiryny dzieciom. Jezeli juz to tylko na wyrazne zlecenie lekarza ( np. w mlodzienczym zap. stawow ).Bardzo trzeba uwazac aby nie podawac aspiryny przy objawach grypopodobnych i ospie wietrznej - i to nie tylko dzieciom ale i nastolatkom ( ponizej 20 roku zycia ) ze wzgledu na powiazanie z wystepowaniem Zespolu Reye"a. No i wlasnie z tego wzgledu niektore zrodla nie zalecaja podawania Aspiryny w ogole !Polopiryna = Aspiryna ( to jest to samo ).Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misiek Re: aspiryna IP: *.* 21.02.03, 20:54 Juz sam fakt, że nie zaleca sie podawania go dzieciom do pewnego wieku (chyba to jednak granica 7 lat) daje do myslenia. Zresztą i wtedy mozna go stosować tylko za zgodą lekarza!Ja akurat jestem uczulona na kwas acetylosalicylowy (aspiryna, polopiryna) nie polecam stosowania tego leku u dzieci. Uczuliłam się na niego w wieku powyżej 25 lat, kiedy to chcąc uchronic się przed chorobą (dziecko zapalenie ucha, mąż grypsko) wzięłam sobie tableteczkę przy pierwszych objawach grypopodobnych. Efekt był taki, że wylądowałam w szpitalu - spuchłam i mało się nie udusiłam. A biedny mąż został ze swoja gorączką 39 st i zapaleniem ucha Wojtka sam w domku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota25,5 Re: aspiryna IP: *.* 22.02.03, 12:56 Pewna pielagniarka mówiła mi, że EURESPAL jest taką aspirinką dla dzieci. Gdy dziecko ma początki kataru i zaczyna sie kaszel to dobrze mieć eurespal pod ręka.Dla 3 latka łyzka stołowa a dla maluszków łtżeczka, ten syrop jest na recepte.Pozdrawiam Dorota Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota25 Re: aspiryna IP: *.* 22.02.03, 16:03 Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś