Dodaj do ulubionych

Jak oduczyć dziecko od piersi

21.01.07, 22:51
Witam serdecznie. Tym razem mam problem nie "kardiologiczny". Powiedzcie mi
dziewczyny jak odstawić 1.5 roczne dziecko od piersi. Czy lepiej od razu
drastycznie czy lepiej najpierw w dzień a później w nocy. Dodam tylko że
córka w dzień pije ok 3 razy a w nocy też 2-4 razy. Za nic w świecie nie chce
butelki ani smoczka. Wieczorem je kaszke na mleku ale łyżką. Może wydawać się
śmieszne ale przeraża mnie wizja nieprzespanych nocy z powodu płaczu a raczej
krzyku gdy nie dostanie cycusia. Chciałabym zrobić najmniej drastycznie dla
niej bo nie mam serca słuchać jej płaczu. Może macie jakieś niezawodne
sposoby. Pozdrawiam
Mama Martynki(ASDII-zamknięty,WPW} i zdrowej Oliwci
Obserwuj wątek
    • wyczyny Re: Jak oduczyć dziecko od piersi 22.01.07, 10:26
      Czesc!
      Ja karmilam malego prawie do 3 lat. Pewnie karmilabym do dzis, bo nie mialam serca go odstawiac (chociaz juz mnie to strasznie irytowalo), ale udalo sie dzieki wyjazdowi. Postanowilismy pojechac z mezem na pielgrzymke (az 9 dni bez malego), a JEGO ZOSTAWILISMY U UKOCHANYCH DZIADKOW, KTORYCH UBOSTWIA. Po powrocie oczywiscie chcial piers i z tej tesknoty sie poddalam(nawet nie wiem,czy jeszcze cos tam bylosmile, ale kiedy zaczelam mu mowic nastepnym razem, ze juz nie ma to jakos przyjal do wiadomosci. Probowal kilka razy, a ja kilka razy odmawialam i tylko go przytulalam, no i tak sie skonczylo ....
    • izaskun Re: Jak oduczyć dziecko od piersi 22.01.07, 10:33
      Witaj, poszukaj odpowiedzi tutaj forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=21000

jest dokładnie taki wątek
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=21000&w=55054541
      pozdrawiam
    • bety_t Re: Jak oduczyć dziecko od piersi 22.01.07, 13:04
      Wielkie dzięki dziewczyny. Pozdrawiam
      Beata
    • magdalena.bartnik Re: Jak oduczyć dziecko od piersi 23.01.07, 12:46
      Czesc, mam na imię Magda i odstawiłam swoją córeczkę od piersi kiedy miała
      roczek. Anitka była i jest małym łakomczuchem, praktycznie co godzinę ssała.
      Próbowałam ograniczyc częstotliwosc karmien ale odbywało się to przt wtórze
      płaczu Małej i moim( z żalu). Radzę udać się do ginekologa który zapisze pani
      tabletki na bazie sporyszu( zupełnie nieszkodliwe dla organizmu) Powodują one
      stopniowa utratę laktacji. A dziecko samo wyczuje że mleczka już tam nie ma.
      Całkowicie bezstresowa metoda dla obydwu stron. Pozdrawiam
    • anna335 Re: Jak oduczyć dziecko od piersi 23.01.07, 12:59
      hej,
      ja odstawialam synka stopniowo - najpierw tylko w dzien nie dawalam, potem
      wieczorem przestawilam, a na koniec w nocy. Nie obylo sie bez lez, ale dosc
      szybko zapomnial, choc nadal lubi sie przytulic do piersi - ale to chyba jak
      kazdy facetsmile
      Piotrus ma teraz 2 latka i 4 mce a odstawialismy jak skonczyl dwa latka

powodzenia i wytrwaloscismile
      • agamista Re: Jak oduczyć dziecko od piersi 24.01.07, 12:47
        Ja zaczęłam proces odstawiania Kuby gdy miał 1,5 roku. Małymi kroczkami,
        skracając kolejne karmienia, aż zostały dwa jedno w dzień przed snem i drugie
        wieczorem przed zaśnięciem. Mój Kubuś zasypiał tylko przy "cycku". Kiedy udało
        mi się go wreszcie uśpić bez piersi poszło łatwo. Domagał się jeszcze piersi
        zwłaszcza wieczorem ale szybko zapomniał. Tłumaczyłam mu też że nie mogę mu dać
        cycusia bo jest chory i wyjechał do sanatorium. Cały proces trwał około
        miesiąca i mały rozstał się z piersią spokojnie i łagodnie. Niestety rozstanie
        z karmieniem to ja strasznie przeżyłam. Miałam doła że żle robie że kieruję się
        własnym egoizmem. Nawet po dwuch tygodniach od zaprzestania karmienia chciałam
        wrócić. Na szczęście wraz z zanikiem mleka wrócił mi spokój.

A tak na marginesię - Bardzo trudno był mi podjąc decyzję o odstawieniu od
        piersi i pewnie długo bym karmiła gdyby nie pewna lekarka u której byłam
        pierwszy raz na wizycie i gdy się dowiedziała że ja karmię jeszcze 1,5 roczne
        dziecko to mnie po prostu wyzwała. I powiedziała cytuję "co ile jeszcze będzie
        pani karmić przecież on będzie skrzywiony psychicznie dorośnie i będzie się
        musiał leczyć u psychologa niewiadomo czy już nie ma problemów emocionalnych" i
        że pokarm po roku nie ma wartości. I tak zasugerowana głupim babsztylem {do
        którego więcej nie poszliśmy} odstawiłam małego.
        Pozdrawiam mama kubulinki.
        • wyczyny Re: Jak oduczyć dziecko od piersi 25.01.07, 23:39
          mysle, ze ta lekarka ma potezne wyrzuty, bo nie karmila swoich dzieci piersia albo szybko sie poddala;
          tak mysle jakze ja skrzywilam emocjonalnie mojego Piotrusia karmiąc go 2 lata i 9 miesiecy smilepewnie bedzie erotomanem smile
          Pozdrawiam!
          Kasia
    • karolina25j Re: Jak oduczyć dziecko od piersi 26.01.07, 14:04
      witaj,
      jestem mamą Justynki (1 roczek i 1,5 miesiąca), dopiero co odstawiłam ją od
      piersi, nie ssie cysia od tygodnia. smile Co prawda nadal budzi się w nocy 1 czy 2
      ale kładę ją sobie na brzuchu, główką do piersi, głaszcze po pleckach i zasypia,
      czasem daje jej jeszcze soczek do picia. Ja pierw odstawiłam ją w dzień, około
      miesiąca ssała tylko w nocy. Najgorsza była pierwsza noc bo strasznie płakała i
      nie spała ponad 2 godziny, za nic nie chciała wziąć do ust butelki z piciem,
      przemęczyłyśmy się i druga noc była już lżejsza, napiła się picia, przytuliła
      się i zasnęła. Z każdą nocą jest coraz lepiej. Ja po kaszce wieczornej daje jej
      dużo picia. Jak nie chce ppic z butelki to proponuje spróbować dawać jej z
      kubeczka, tak pije moja córcia a jest troszkę młodsza od twojej. Na początku na
      pewno będzie się zalewać, ale nauczy się. Albo wypróbuj niekapki, bądź różnego
      rodzaju smoczki od butelek, może któryś jej przypasuje. Jak będzie dużo pić to
      będzie jej łatwiej odrzucić pierś.
      Życzę powodzenia
      Karolina Jaskólska
      • agamista Re: Jak oduczyć dziecko od piersi 27.01.07, 11:29
        Ja myślę że ta lekarka o której pisałam w ogóle miała i ma jakieś problemy może
        jest paniennką i wcale nie ma dzieci. Wyglądała na taką co wszystko wie ale nie
        z własnych przeżyć ale z książek. Cały czas byla opryskliwa i zostałam jeszcze
        wyzwana za to że mały w wieku 1,5 roku nosi jeszcze pieluchę. Wtedy nie
        wiedziałam jeszcze że ma wadę serca ale miałam już skierowanie do kardiologa. I
        kiedy pytałam czy słuchała serca to odburkneła że tak i ok. Tak więc taka mądra
        a szmeru nad sercem nie usłyszała. Pewnie wylewana na cały świat gorycz jej
        słuch przytępiła.
        J też nie uważam żeby karmienie długie piersią dziecko skrzywdziło
        emocionalnie. Musiałam się trochę wyżalić bo tylu przykrych słów od obcego
        człowieka nigdy nie słyszałam.
        Pozdrawiam. Mama Kubulinki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka