Dodaj do ulubionych

Olbas oil???

16.02.07, 12:25
Witam mam pytanie czy uzywalyscie olejku na kater u 2 letnich dzieci--Olbas
oil??jak tak to poradzcie ile kropelek na poduszke?a moze jakis inny sposob
na katar?dziekuje
Obserwuj wątek
    • czarna_maruda Re: Olbas oil??? 16.02.07, 13:41
      Olbas jest chyba od 3 roku życia, jest bardzo intensywny, może uczulać. Ja
      ewentulanie już gdy nic nie pomaga na katar, żeby ulżyć córce, wkraplam JEDNĄ
      kroplekę do kubka z ciepłą wodą i stawiam w dość dużej odległości od łóżeczka.
      Córka ma niecałe 2 lata.
      Inne sposoby to Sterimar albo Euhorbium do noska, maść majerankowa i
      czasamiinhalacje nad ciepłą wodą.Ściągam Fridą
    • kotek15 Re: Olbas oil??? 16.02.07, 13:44
      ja nakraplam 2-3 krople na pieluszkę i wieszam obok łózka synek ma 2,5 roku.
      a na noc wpuszczam krople nasivin zeby lepiej spała le tylko na noc
      pzdr M
      • puchatek294 Re: Olbas oil??? 16.02.07, 14:11
        nakropilam 2 kroplami na chusteczke i polozylam kolo lozka,ale zanim ja
        zdazylam uspac to mnie zemdlilo! i wynioslam ta chusteczke!w calym pokoju czuc
        ten zapach,jest bardzo intensywny...
        • syrena2005 Re: Olbas oil??? 16.02.07, 14:23
          ja pemiatm ze kiedys tak nakropilam podusie,ze sie synek najpierw sie wiercil a
          potem sie obudzil bo zacezlo go dusic. ostroznie z tym!! ale dziala
        • czarna_maruda Re: Olbas oil??? 16.02.07, 21:13
          A nie mówiłam?smile
          • kasik787 Re: Olbas oil??? 16.02.07, 21:47
            moj dzieciak ma 2 lata i w czasie kataru
            do cieplej wody wpuszczam 2-3 krople i daleko od lozka stawiam.
            To dobra metoda i skuteczna,ale raczej nie nakraplalabym
            ubranka,lub poscieli.To bardzo intensywne krople i
            raczej nie dla tak malych dzieci-do stosowania wlasnie w taki sposob.
            • beatar9 zamiast olbasa.. 16.02.07, 23:58

• beatar9 Re: zamiast olbasa.. 17.02.07, 00:02
                dziś też przerabiałam ten dylemat,w aptece usłyszałam to samo,że uczula,że zbyt
                intensywny dla maluchów i polecono mi Inhalol-to samo działanie ale wg lekarzy
                jego uszczuplony skład jest delikatniejszy dla młodszych dzieci(synek 21m-cy)i
                nie uczula...o dziwo na ulotce jest od 7-go roku życia a olbas od 3-
                go,p.magister farmacji inhalowała swoje dziecko i był ok...okaże się,pozdrawiam
              • kasiuld Re: zamiast olbasa.. 17.02.07, 00:50
                olbas stosujemy odkąd Majka skończyła rok ....przy katarze jest niezastąpiony
                /dla nas przynajmniej/ , kilka kropelek zawsze skraplamy na piżamkę podczas
                spania, a podczas zabawy na dzienne ubranko..nigdy nic się nie działo. Nie
                uważam, by kropelki te miały jakiś nie do wytrzymania intensywny zapach, pachna
                przyjemnie i lepiej się oddycha wdychając je. Teraz Maja ma prawie 3 latka i gdy
                tylko kichnie, sama się ich domaga. Odnośnie Inhalolu - dla mnie o wiele
                intensywniejszy i drażniący dla małego noska jest aniżeli olbas /chociaż tez
                przyjemny/. Inhalol jednak nie nadaje sie wg mnie na skraplanie na ubranka czy
                posciel, tylko do wodnych inhalacji. Aha, i przestrzegam przed wkraplaniem
                olbasu czy tez innych kropelek do kapieli...okropnie skóre podrażniją.
                Pozdrawiam wszystkich zakatarzonych maluchów
                KAsia
                • kasiuld Re: zamiast olbasa.. 17.02.07, 00:56
                  Jeszcze jedno...na katar u nas pomagają bardzo krople do nosa otrivin i na noc
                  na klatke piersiową pulmex baby oraz częste wietrzenie pokoju. Ale i tak katar
                  sam pieknie mija jak ręką odjął po 7 dniach smile Leczony czy nie...
                  • puchatek294 Re: zamiast olbasa.. 17.02.07, 09:48
                    dziekuje wszystkim za rady,najgorsze jest to ze dziecko spi w naszym pokoju,i
                    jej nie przeszkadza ten zapach a mnie bardzo!!pozdrawiam.
                    • kaliaa Re: uczulajacy olbas??? 27.02.07, 22:35
                      przed chwila wkropilam olbas na poduszke cory ktora ma 18 miesicecy a ona po
                      chwili dostala strasznego ataku suchego kaszlu, az nia rzucalo, parwie sie
                      dusila z tego kaszlu( dodam ze mala ma tylko katar w ogole nie kaszle),
                      zastanawiam sie czy to przypadek czy tez ten olejek ja uczulil?
                      ps czuc go rzezyiwscie bardzo intensywnie
                      • beatar9 Re: uczulajacy olbas??? 27.02.07, 23:02
                        witam,dlatego chyba babka w aptece poradziła mi specyfik uboższyn
                        składzie,żeby nie podrażniał i nie uczulił,pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka