28.02.07, 14:36
Laryngolog przepisał półtorarocznemu dziecku ketotifen osłonowo na oskrzela w
związku z zapaleniem sitowia nosa. Nasz pediatra jednak stwierdził, że
ketotifen ze względu na skutki uboczne, jest wycofywany i nie poleca tego
leku. Na ulotce nie ma jednak nic, co mogłoby szczególnie niepokoić. No i
kogo teraz słuchać? Akurat obydwaj lekarze to duże autorytety i nieśmiałabym
podwarzyć ich zaleceń. Jednak jako matka muszę dokonać wyboru.
Czy ktoś stosuje KETOTIFEN? I jak działa?
Obserwuj wątek
    • jotka_aa Re: ketotifen 28.02.07, 15:59
      My stosujemy, ale na alergie dokładniej na wysypkę jeśli się czasem pojawia, po
      zjedzeniu np. jakiejś nowości.U nas sprawdza się rewelacyjnie.
    • zena24 Re: ketotifen 28.02.07, 16:36
      Ja również stosuje ketotifen u mojego 2 letniego syna.Przyjmuje go już ponad
      miesiąc ze względu na wysypkę - osutka opryszczkowa" tak zdiagnozował i zalecił
      lekarz.Przyznam się szczerze,że zaniepokoiłaś mnie tym stwierdzeniem o skutkach
      ubocznych tego syropu tym bardziej,że stosuje go już tak długo.
      • lipa303 Re: ketotifen 28.02.07, 20:43
        Bez paniki. Rzeczywiście lekrze przepisują ketotifen coraz rzadziej, bo jest
        coraz więcej leków przeciwhistaminowych nowej generacji. Co wcale nie znaczy,
        że jest zły, a te nowe skutków ubocznych nie wywierają. Moim zdaniem nowe na
        rynku są zbyt krótko, by można się na temat skutków ubocznych wypowiadać, a
        ketotifen stosowany jest z powodzeniem od lat. Mój syn z powodu alergii, też
        okresowo go bierze, zwykle nie dłużej niż miesiąc. Ja tylko nie bardzo
        rozumiem, co to znaczy osłonowo na oskrzela, jeśli oskrzelom nic nie dolega.
        Dziecko jest alergikiem? A pediatra przepisał coś w zamian, czy kazał odpuścić
        podawanie czegokolwiek przeciwhistaminowego? Jeśli nie dał nic w zamian, to ja
        bym posłuchała pediatry i ten ketotifen jednak odpuściła. Może wcale nie ma
        wskazań do jego stosowania?

• mp87 Re: ketotifen 28.02.07, 22:30
          Przy długotrwałym katarze zwykle kończy się kaszlem i zmianami osłuchowymi w
          oskrzelach. Stąd ketotifen, który ma zapobiec rozprzestrzenianiu się infekcji.
          Lekarz kazał brać syrop tylko w sytuacji, gdy kaszel się nasila i może stąd
          jego sformułowanie "osłonowo na oskrzela". (Dziecko nie jest alergikiem i nie
          przyjmuje żadnych leków przeciwhistaminowych)
          • lipa303 Re: ketotifen 01.03.07, 14:19
            Z tego co mi wiadomo, to leki przeciwhistaminowe niczego nie leczą, a jedynie
            znoszą działanie mediatora zapalnego jakim jest histamina, tzn. działają
            objawowo. Powodują zmniejszenie obrzęków, rozkurczają oskrzela, znoszą
            miejscowe przekrwienie błon śluzowych itp. Nie są w stanie powstrzymać
            infekcji, bo na bakterie, czy wirusy nie działają. Laryngologowi chodziło
            pewnie o przyniesienie ulgi kaszlącemu dziecku. I żeby ketotifen zaczął być
            skuteczny, to trzeba podawać regularnie przynajmniej przez tydzień. Doraźnie
            raczej nie działa.
    • malwinka35 Re: ketotifen 01.03.07, 14:37
      Też stosujemy Ketotifen, gdy mały zje jakiś alergen i ma wysypkę. U nas
      wcześniej kolejnym etapem wysypki alergicznej było obturacyjne zapalenie
      oskrzeli. Odkąd stosujemy Ketotifen wysypka znika, a zapalenie oskrzeli nie
      pojawia się. Jedyny skutek uboczny stosowania Ketotifenu o jakim mówił lekarz
      to duże zwiększenie apetytu dziecka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka