mali_a 06.11.03, 14:56 Witajcie, mam koleżankę, która jest mamą 7,5 miesięcznego bobaska. Stwierdzono u niego przepuchlinę. Jeden lekarz twierdzi, że należy operować inny odradza interwencje chirurgiczną u dzieci poniżej roczku. Co o tym myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
toolateforyou Re: przepuchlina 06.11.03, 15:14 To zależy gdzie ma tę przepuklinę.Moja córcia prawie do roczku miała przepuklinkę pępkową i nie kazali nic robić tylko czekać.Ew.operacja mogłaby być w wieku 3 lat.Miałam tylko kontrolować czy pępuszek daje się wdusić.Znikło samo bez śladu.Pozdrawiam! monika Odpowiedz Link Zgłoś
mali_a Re: przepuchlina 06.11.03, 15:19 to raczej nie jest pępkowa, mały jak płacze to poniżej pępka z jego prawej strony pojawia się takie zgrubienie Odpowiedz Link Zgłoś
toolateforyou Re: przepuchlina 07.11.03, 23:21 no to pewnie pachwinowa.mojej córci też najwięcej wyskakiwało przy płaczu- wtedy dziecko się napina, a jelitka wypychają się przez osłabione powloki brzuszne.Nie zastąpię porady chirurga, mogę tylko powtórzyć to co ja usłyszałam-póki nie uwięźnie, czyli da się wepchnąć(delikatnie!) z powrotem to wszystko jest OK.Ale czujności nigdy za wiele.Pozdrawiam! monika Odpowiedz Link Zgłoś
edytkus Re: przepuchlina 08.11.03, 16:52 Moja mala miala przepuchline pachwinowa. Zwlekalismy dwa miesiace po czym, w wieku 9 m-cy, dziecko bylo operowane. O ile przepuchlina pepkowa moze wchlonac sie sama, w przyp. niezoperowanej pachwinowej moze byc tylko gorzej i moga zrodzic sie powazne komplikacje. Co gorsze w wielu przypadkach okazuje sie ze przepuchlina wystepuje tez po drugiej stronie ale to mozna stwierdzic dopiero "od wewnatrz." Alexandra miala podwojna przepuchline. Moim zdaniem lepiej operowac teraz, poki dziecko nic nie rozumie i nie jest ruchliwe. Sam zabieg bardziej przezywaja rodzice, dziecko przez wiekszosc dnia spi, dopiero przy wybudzaniu zaczyna marudzic. Zreszta poszukaj w archiwach, na temat przepuchlin bylo kilka watkow. Odpowiedz Link Zgłoś