Dodaj do ulubionych

niedoczynnosc tarczycy, euthyrox, poczatkujaca

26.07.09, 22:33
Witam, jestem kompletnie zielona w tym temacie, od piatku wiem, ze moja
trzylatka ma niedoczynnosc tarczycy. Lekarka na podstawie objawow (wypadajace
garsciami wlosy, nagly spadek apetytu mimo ze wczesniej jadla porcje doroslego
faceta, ospalosc, apatycznosc) i wyniku TSH 4,85 przy normie do 4,0 przepisala
nam euthyrox. Prosze doswiadczonych rodzicow o informacje jak dzieci znosza
ten lek, czy nie ma jakichs niepokojacych dzialan ubocznych i jak dlugo musial
byc podawany? My na razie mamy zrobic na koniec sierpnia ponownie badania ale
pani dr nie powiedziala ile moze potrwac leczenia. Jestem przerazona...
Obserwuj wątek
    • pasik Re: niedoczynnosc tarczycy, euthyrox, poczatkujac 26.07.09, 22:54
      nie wiem czy chodzicie do pediatry ale na 100% wizyta u dobrego endokrynologa dziecięcego
      badania
      Nie wiem jak z badaniem USG tarczycy przy tak małych dzieciach.
      U dorosłego to jedno z podstawowych badań
      • rupiowa Re: niedoczynnosc tarczycy, euthyrox, poczatkujac 27.07.09, 06:58
        jestem oczywiscie po wizycie u endokrynologa, poszlam na razie prywatnie bo mnie
        bardzo niepokoily objawy (dziecko zaczelo tracic na wadze przez niejedzenie).
        Mam skierowanie panstwowo i zamierzam sie tak zglosic - badania przy tarczycy sa
        bardzo drogie, ze o wizycie nie wspomne. O usg pani dr nic nie mowila, no chyba
        ze to badanie zrobimy z czasem. Prosze jeszcze o informacje jak dlugo trwa
        leczenie hormonami?
    • agamama123 Re: niedoczynnosc tarczycy, euthyrox, poczatkujac 27.07.09, 12:11
      Syn brał euthyrox od 4 roku życia (pół tabletki 25mq). Co 3 miesiące miał
      kontrolowany poziom TSH, ft3, ft4.
      Prawda jest taka, że w momencie włączenia suplementacji hormonów tarczycy
      najpierw uzupełniamy niedobór ale potem tarczyca produkuje tych hormonów
      proporcjonalnie mniej (resztę zabiera z tabletki). Kacper dostawał euthyrox 3
      lata w niezmienionej dawce, wyniki kształtowały się na tym samym poziomie. Po 3
      latach podjęliśmy z endokrynologiem decyzję o wycofaniu leku - obyło się bez
      wielkich zmian wyników, po prostu wyrósł z tej dawki a inna nie była potrzebna.
      Tyle, że od początku wiedziałam, że leczenie będzie długotrwałe. Teraz raz w
      roku kontroluję poziom TSH, ft3 i ft4.
      Syn nie ma aktualnie żadnych cech wskazujących na niedoczynnośc więc chyba ten
      problem już za namismile
      • hohlandzik Re: niedoczynnosc tarczycy, euthyrox, poczatkujac 27.07.09, 20:20
        U mojej córci wykryto niedoczynność zaraz jak się urodziła (czyli 6 tygodni
        temu), od tego czasu bierze leki euthyrox (1,5 tabletki dziennie), co chwila
        monitorujemy wagę i poziom hormonów, który z dnia na dzień jest niższy!!!Na
        pewno długo potrwa leczenie (jak nie całe życie), ale najważniejsze jest to, że
        w porę została choroba wykryta! Proszę być dobrej myśli i stosować się do
        zaleceń endokrynologa i bacznie obserwować swoje dziecko.Ja liczę, że kiedy
        córcia skończy 2 latka wyniki będą bardzo dobre i przestanie brać leki. Jednak
        najważniejsze jest zdrowie naszych pociech!!!Pozdrawiam
        ps. czy macie jakieś namiary na strony rodziców poświęcone niedoczynności tarczycy?
        • zeb1 Re: niedoczynnosc tarczycy, euthyrox, poczatkujac 27.07.09, 20:44
          Witam,

Moja "trójeczka" tez ma niedoczynność. My robiliśmy TSH, ft3, ft4 i usg.
          Najciekawsze jest to, ze nie miały i nie mają żadnych objawów a choroba wyszła
          przypadkiem. Mam nadzieje, ze nie są skazane na leki do końca życia.

Ja często odwiedzam dwa fora, sa głownie dla dorosłych ale piszą tez matki
          dzieci chorych na tarczyce.

forum.gazeta.pl/forum/f,24712,Choroby_tarczycy.html
          forum.gazeta.pl/forum/f,24776,Hashimoto.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka