Dodaj do ulubionych

UWAGA sinlac + KWAS CYTRYNOWY

07.03.04, 09:11
naczytałam sie że dla alergików, a że mamy alergie na cukier i duuuzo innych
rzeczy, robiłam ciastka "zastepcze" na sinlacu. a małą ciagle sypie. więc w
końcu przeczytałam skład. KWAS CYTRYNOWY. Ludzie, to jaki to produkt dla
alergików?????????/ Może najlepiej brac zyrtek i przestac eliminowac, bo to
juz 5 miesiecy dieta, co raz wysypka, nie daje rady. pszenica, mleko, jaja,
ziemniaki, soja, ryby, CUKIER dodają nawet do chlebka kukurydzianego, który
jadłam bez obaw.
czy bicom pomaga? czy pomógł którejs z was?
POZDRAWIAM
Nata
Obserwuj wątek
    • weromis Re: UWAGA sinlac + KWAS CYTRYNOWY 07.03.04, 09:40
      A już chciałam kupić sinlac...
    • solka11 Re: UWAGA sinlac + KWAS CYTRYNOWY 07.03.04, 10:21
      Jestem chyba dyletantką w sprawach uczuleń...Alergia to niewłaściwa reakcja
      organizmu na obce białko lub substancję,która się "czepia" naszych białek i tak
      wywołuje produkcję przeciwciał.Nigdy nie słyszałam o alergii na cukier.Może być
      nietolerancja,ale alergia?Czy mogłabyś powiedzieć mi cos więcej na ten temat?
      Pozdrawiam!
    • monika_lwo Re: UWAGA sinlac + KWAS CYTRYNOWY 07.03.04, 17:13
      Witam!
      Dzisiaj podałam pierwszy raz Sinlac mojej dzidzi, która jest uczulona na
      mleczko. Jak narazie nic się nie dzieje, ale poczekamy do jutra. Na Sinlacu
      jest napisane, że nie jest on przeznaczony dla dzieci z nietolerancją glukozy,
      fruktozy i sacharozy oraz alergią na białko ryżu i chleba świętojańskiego.
      Niestety mamy alergików muszą studiować uważnie opakowania nowych produktów.
      A co do kwasku cytrynowego, to jutro się przekonam czy moja niunia jest
      uczulona.
      ---------
      • monika_lwo Re: UWAGA sinlac + KWAS CYTRYNOWY 08.03.04, 08:18
        No niestety moja niunia ma całą buźkę czerwoną. Dołączamy do uczulonych na
        Sinlac (szkoda, bo jej smakował)
    • dominikams Re: UWAGA sinlac + KWAS CYTRYNOWY 08.03.04, 08:27
      Dziewczyny,
      a czy na pewno Wasze dzieci są uczulone na kwas cytrynowy?. Wiem, wiem, zaraz
      zaczniecie na mnie krzyczeć, że wszystko może uczulać, i zgadzam się, że bez
      kwasu cytrynowego byłoby lepiej, ale może Sinlac smakowałby wtedy
      beznadziejnie, a tak mają namiastkę "normalnego" jedzenia. A kwas cytrynowy nie
      jest przecież robiony z cytryny. Czytałam na forum, że nie jest on tak
      alergizujący (bo sama miałam dylemat), może dzieciaczki bardziej reagują na
      białko tam zawarte niż na ten kwas...

Poza tym kwas cytrynowy znajduje się w wielu produktach: margaryna, soki...

Ale masz rację, też myślę, że wiele produktów dla alergików mogłoby być lepiej
      dopracowanych, na przykład nie mogę zrozumieć, dlaczego niektóre kremy dla
      alergików (SVR Topialyse na przykład) są tak mocno perfumowane.

Pozdrawiam,
      Dominika, sama borykająca się z alergią kolejnego dziecka i tracąca chwilami
      nadzieję.
      • natatip Re: UWAGA sinlac + KWAS CYTRYNOWY 11.03.04, 11:11
        ok, parę wyjaśnień. KWASEK CYTRYNOWY - wiem z testów że jesteśmy uczulone, nie
        wiem z czego się go tak naprawdę robi, ale czytałam, że jest silniejszym
        alergenem niż sama cytryna i jest duże prawdopodobieństwo, że jak ktoś ma
        alergię pokarmową, to na niego tez ma, stąd moje zdziwienie że dodali go do
        produktu dla alergików. Co innego kwas askorbinowy, który dodają do niektórych
        słoiczków - ten jest ok dla alergików. Mogliby dodać do Sinlacu (Sinlaca?),
        smakowałby tak samo jak z cytrynowym.
        CUKIER - mamy obie z córeczką uczulenie na sacharozę. co do białka, które się
        czepia, to nie wiem, ale wiem że można miec tez uczulenie na herbatę (mamy
        obie), która na pewno białka nie zawiera, czytałam zresztą, że alergia na
        herbatę występuje bardzo często (polecam książkę dr Myłek pt. Alergia). Cukier
        dla alergików ogólnie nie jest dobry, bo rozregulowuje pracę układu
        pokarmowego. ale spróbujcie kupić chociażby sok bez cukru. awet bobofruty
        okazuje się mają (te od 7 miesiąca).
        Wiemy o tych naszych alergenach z testów bicom - chyba są wiarygodne, bo jak
        piję coś z cukrem, to mnie zaczyna boleć gardło. Zostaje glukoza i fruktoza -
        te są bezpieczne jako cukry proste.
        Pozdrawiam
        cierpiąca męki głodu wink trzymajcie się mateczki
        Nata
        • aniapatryk Re: UWAGA sinlac + KWAS CYTRYNOWY 11.03.04, 11:46
          Wyczytałam właśnie w encyklopedii że kwas cytrynowy również pochodny cytrynian
          sodowy wystepuje jako naturalny składnik owoców cytrusowych. Stosuje sie go
          głównie do majonezów, margaryny, przetworów mięsnych peklowanych, wędlin i
          ODZYWEK DLA DZIECI. Więć cóż sie dziwic ze źle działa na alergików.!!!!
          Ania
          • dominikams Re: UWAGA sinlac + KWAS CYTRYNOWY 11.03.04, 19:59
            Czyli jednym słowem bezpieczniej byłoby używać glukozę lub fruktozę zamiast
            cukru. Gdzie można to kupić, zwłaszcza fruktozę? Nigdy jakoś się tym nie
            interesowałam...

Dominika
            • chalsia Re: UWAGA sinlac + KWAS CYTRYNOWY 12.03.04, 00:22
              Glukozę kupisz w kazdej aptece.

Pozdrawiam,
              Chalsia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka