02.03.06, 21:22
moj synek 2,5 roku ma zdiagnozowana astme i mam pytanie do matek czy jest
dobrze leczony bo alergolog kazala go caly czas inchalowac
pulmikortem,zastanawia mnie to czy trzeba caly czas nawet bez zadnych atakow?
Obserwuj wątek
    • bb12 Re: astma 02.03.06, 22:13
      Trzeba!!!
    • izagrzybowska Re: astma 03.03.06, 10:23
      Mój syn po długotrwałym podawaniu pulmicortu miał zawsze podrażnione gardło, do
      tego stopnia, że podaczas jednej infekcji doiszło do podrażnienia tchawicy.
      Daltego od tamtej pory nie zobię mu inhalacji z pulmicortu ale zwiewy z
      Budesonidu (przecież to ten sam składnik). Ale syn mojej szwagierki bierze
      pulmicort i to mu pomaga. Być może różnie działa na rózne dzieci. Kasia G.
    • kerstink Re: astma 03.03.06, 10:26
      Czy u dzieci wykluczyliscie obecnosc pasozytow ? Daja bardzo podobne objawy.
      K.
      • sigvaris Re: astma 03.03.06, 10:50
        A ja dodam do pytania Kerstin, krótki wykaz jakie badania i dlaczego:

Są 3 różne grupy pasożytów ludzkich i 3 badania, które je wykrywaja. 3 rózne
        badania. . Więc na początek trochę przydatnych info.
        Pasożyty przewodu pokarmowego to :

1. grzyby i pleśnie - żeby je sprawdzić nalezy zrobic osobne badanie kału
        nazywane w kierunku grzybów i pleśni. Powinno przy metodzie hodowlanej trwać
        ok. 14 dni. Niestety laboratoria robią je ok. 4-7 dni, więc nie są w stanie w
        tym czasie sprawdzić większości z badanych rzeczy. Prawidłowo te badania
        przeprowadzają laboratoria przy przychodniach parazytologicznych
        (czyli "pasożytniczych"), mykologicznych (czyli właśnie specjalizujące się w
        mykologii nauce o grzybach), czasami przy szpiatalach zakaźnych. Czasami też
        można uprosić laborantów o owe 14 dni hodowania próbki. Grzyby można leczyć
        dietą. Nawet profilaktycznie bez badań. Taka podstawowa dieta opiera się o 4
        zasady:
        - zero mleka
        - zero słodkiego
        - więcej tłuszczy
        - więcej cebuli, czosnku i kiszonek.

2. pierwotniaki i ameby. W tej grupie są lamblie, które w Polsce występują
        terytorialnie. Osobne badanie kału trzeba zlecić żeby je znaleźć, nazywa się w
        kierunku lamblii. Z laboratoriami jest źle. Badania nie wychodzą. Trzeba szukać
        laboratoriów, które miewają chorych. Próbka kału MUSI BYĆ ŚWIEŻA, lub
        przynajmniej trzymana w lodówce zanim trafi do badania. Badanie można
        powtarzać, ale odstępy czasu powinny być ok. 5-7 dni, między badaniami.
        Niektórzy lekarze leczą w ciemno na podstawie objawów. Lamblia wydala jak
        pozostałe pasożyty toksyny, to dużo gorsze od 7-10 dniowego leczenia. Jednak
        taką decyzje powinien podjąć lekarz. Leki, które stosuje się przy leczeniu
        lamblii:
        - Furazolidon u dzieci
        - Macmiror - u dorosłych
        - Metronidazol - przy powtórzeniach leczenia lub u dorosłych lub w innych spec.
        warunkach.

Niektórzy lekarze stosją Tynidazol. Zdania co do niego są podzielone. Nie wolno
        go podawać poniżej 12 roku życia.

3. robaki - powszechnie to właśnie ich badanie z kału nazywa się "na pasożyty"
        (dlaczego akurat tylko ich, nie wiem). Badanie kału można powtarzać ponieważ
        nie wychodzą baaardzo, baardzo często. Jednak powtórki robimy co ok. 3-5 dni.
        Niektóre z nich np. owsiki skąłdają jaja pozaustrojowo i nawet sanepid poleca
        badać je tzw. badaniem plastrowym, bo wbrew powszechnej opinii ich nie widać w
        kale (tylko w stanach robaczyc totalnych).
        Robaki są ich dwa rodzaje:
        a) obłe - w tej grupie są owsiki, tęgoryjce, włosogłówka, glista ludzka itd.
        Często leczy się je w ciemno po objawach. Stosuje się leki:
        - Pyrantelum u małych dzieci
        - Zentel u starszych dzieci i dorosłych
        - Vermox u starszych dzieci i dorosłych
        Kuracja powinna byc powtarzana 3-krotnie, ponieważ wszystkie te leki działają
        głównie na osobniki dorosłe. A problem w usunięciu robaków polega na wybiciu
        wszystkich lęgów z jaj.
        b) płaskie - tu są tasiemce. Leczy się je jeszcze innymi lekami w zależności od
        kalibru tasiemca. Najlepiej udać sie wtedy do parazytologa (w wielu miastach
        nie ma)lub lekarza chorób zakaźnych.

Są też pasożyty zwierzęce. Ich zarażenie u ludzi jest bardzo niebezpieczne.
        Nazywa się toksokarozą. Jest wykrywane z badań krwi lub badań okulistycznych
        (toksokaroza oczna). Wykrywa się i bada toksokaroze w przychodniach
        parazytologicznych lub zakaźnych.
      • jusytka Re: astma 03.03.06, 21:28
        Widzisz, w napadzie astmy stosujemy specjalne leki (drogą wziewną) np berodual,
        które powodują poprawę niemal natychmiast. Na dziecko z pasożytami nie będą
        "działały"...
    • nowajulka Re: astma 03.03.06, 12:08
      A co Mu się konkretnie działo ? W jaki sposób lekarz zdiagnozował astmę ? Jakie
      badania miał robione ? Pytam, bo mój syn też miał zdiagnozowana astme.....przez
      3 lekarzy..okazało sie, że to nie astma tylko kandodoza i robale..........i
      dodatkowo grzyb w mieszkaniu...i jeszcze nietolrenacje mleka
      słodkiego, .........
    • 5_monika Re: astma 03.03.06, 13:40
      a na jakiej podstawie ta astma została zdiagnozowana ?
      • donia73 Re: astma 03.03.06, 15:34
        maly ma czesto skurcze oskrzeli,tylko musze zaznaczyc ze tylko po wizycie u
        moich rodzicow(cos go tam uczula) sa to furczenia w oskrzelach bez goraczki,na
        tej podstawie alergolog ustalila ze to astma!,tez myslalam o pasozytach tylko
        te objawy byly by chyba na okraglo a nie tylko po kontakcie z alergenem! co
        sadzicie o tym?
        • sigvaris Re: astma 03.03.06, 16:14
          U mnie lamblia powodowała uczulenie wziewne z objawami duszenia sie w okresie
          kwitnienia komosy i bylicy. Trwało to latami. Po leczenu lambiozy (trwa to 10
          dni) - wyrzuciałm wszystkie Zyrteki, Cromogeny, wziewy i inne cuda.
          W 2005 roku miałam pierwszą wiosnę i lato bez prochów. W kwietniu 2005 podano
          mi leki przeciw lamblii. Napisałm o tym pierwszy raz na forum na początku zimy
          2005/2006 - już wtedy miałam pewność, że pisząc o tym nie wprowadzę nikogo w
          błąd.
          • donia73 Re: astma 03.03.06, 20:30
            to twierdzisz sigvaris ze u malego to moga byc pasozyty? to od czego zaczac?
            leczyc go bez badan kalu w ciemno? czy przebadac?
            • jusytka Re: astma 03.03.06, 21:33
              Nie lecz go w ciemno !!! Zrób badania wykluczające pasozyty - astma ma podobne
              objawy nie zapominaj o tym.
        • nowajulka Re: astma 03.03.06, 20:56
          A właśnie niekoniecznie.........ponież apsożyty jak i grzyby dają
          pseudoalergiczne bojawy na konkretne rzecz, które nawiasem mówiąc w przypadku
          lamblli i candidy nierZadko wychodzą nawet w testach !!!
          Kiedy lekarz zrobił mi testy skórne przed leczeniem candidy mialam uczulenie na
          wszystko............i z pewnoscia sie nie pomylił, bo np po orzeszkach
          laskowych dostawałam duszności............nie wspomnę o pylkach..........kiedy
          po pierwszy etapie jej leczenia zrobiłam testy ponownie (oczywiście w innej
          poradni - do tamtego imbecyla-lekarza nie wróciłam - jeszcze napisałam na niego
          skargę) wyszły niewielkie alergie na gluten, truskawki i chyba
          cytrusy..........i to faktycznie by się zgadzało...............
          Tak się zastanawiam czy Twoi teściowie nie mają w domu grzyba ? Bo jeżeli
          dziecko miałoby ewentualną candidę mogłoby dojść do reakcji krzyzowej - stąd te
          napady..........
          a może mają jakieś zwierzę ?
          • donia73 Re: astma 03.03.06, 21:32
            tak maja,psa,kota i byly nawet kiedys w domu ale juz ich nie ma,tyle ze te
            alergeny podobno zostaja przez 5 lat w domu!ale teraz powoli juz nic nie
            rozumiem -czy to w koncu przez te zwierzaki czy pasozyty ma te ataki astmy?
            oswieccie mnie kobiety,prosze!
            • jusytka Re: astma 03.03.06, 21:36
              Jak wykluczysz pasozyty będzie to najprawdopodobniej astma - tak jak ci
              powiedział lekarz.
            • nowajulka Re: astma 04.03.06, 09:24
              Ja w takim razie stawiam na alergeny kota...............on jest silnie
              alergizujący...........
              Po cholerę faszerowac dziecko lekami ? Przecież możecie zapraszać teściów do
              Was ?
              • jusytka Re: astma 04.03.06, 10:10
                Jednak rzadko dziecko jest uczulone tylko na jeden alergen (sierść kota) często
                towarzyszy temu alergia na inne alergeny wziewne - nie powinniśmy odstawiać
                leków na własna rekę. Najpierw bym to dokładnie zbadała ...
    • jusytka zdecydowanie tak 03.03.06, 21:25
      O to właśnie chodzi, ze musisz to robić stale, by zapobiec rozwojowi choroby w
      przyszłości i nieodwracalnym - grożnym w przyszłosci zmianom w płucach.
      Pulmicort to dobry lek - w małych dawkach - zwłaszcza podawany drogą wziewną nie
      ma praktycznie wpływu na organizm dziecka. Ja stosuje go u synka od 4 roku życia
      teraz ma 6,5. Ostatnie badanie spirometryczne wykazało, że jego płucka są w
      bardzo dobym stanie. Duszności nie miał od dwóch lat - chodzi na basen, uprawia
      też inne sporty - nie zapominam jednak o inhalacjach, co kilka miesięcy jeździmy
      też do specjalisty i stosujemy się do jej zaleceń.
      • donia73 Re: zdecydowanie tak 03.03.06, 21:42
        jusytka! a w jaki sposob u twojego dziecka objawia sie astma? moj maly ma
        skurcze oskrzeli,takie furczenia bez goraczki,i czy wykluczylas tez pasozyty?
        • jusytka Re: zdecydowanie tak 03.03.06, 22:10
          U mojego synka objawia sie podobnie, zaczęło się od suchego przewlekłego kaszlu
          - zwłaszcza wieczorem potem charakterystyczny kaszel towarzyszący każdej
          infekcji oraz duszności (nawet szpital) potem zdiagnozowano astmę i zaczęło sie
          leczenie, które okazało sie skuteczne - właśnie inhalacje z pulmicortu rano i
          wieczorem. Tak, wykluczyłam pasożyty (jeśli tego jeszcze nie zrobiłaś - powinnaś
          to sprawdzić) Tak jak napisałam wcześniej podane przez ciebie objawy mogą, ale
          nie muszą oznaczać astmy. Charakterystyczne dla niej objawy to:
          - szybka poprawa po podaniu leków rozkurczających np berodualu
          - kaszel/duszniość - wzmaga się bezpośrednio po wysiłku fizycznym
          - astmie często towarzyszy alergia
          - kaszel, który następuje bezpośrednio po kontakcie z alergenem
          • donia73 Re: zdecydowanie tak 03.03.06, 22:39
            oj,chyba to bedzie raczej ta astma,bo poprawa po tych lekach wziewnych jest
            natychmiastowa,a kubus ma alergie narazie z tego co wiemy na kurz!kubus kaszel
            mial tylko raz ale prawie trzy tygodnie,meczy sie szybko w dodatku nie nalezy
            do chudziutkich dzieci,a pasozyty postaram sie jak najszybciej wybadac,dzieki
            bardzo i pozdrawiam
    • cubus1 Re: astma 04.03.06, 13:07
      No to troche Wam zamace sad

Moje dziecko( prawie 4 latek) rowniez mial zdiagnozowana astme oskrzelowa w
      stanie bardzo ostrym.Aby nie pisac za duzo: kichniecie konczylo sie w
      najlepszym przypadku zap.oskrzeli a zwykle zap. pluc leczonym szpitalnie.
      Nebulizacje pomagaly ale nie przewlekle.
      Bralismy chyba wszystkie znajome wam leki
      pulmikort,berodula,budesonit,singulair,zyrtec...
      I pomagaly opanowac objawy chorobowe ale poprawy w dlugotrwalym leczeniu nie
      bylo.

Miesiac temu zrobilam 3 krotne badanie kalu.
      Wyszla glista ludzka.
      Niedawno dr Kamirska znalazla rowniez candide.

Przez ten miesiac jestesmy na leczeniu z pasozytow i skonczyly sie ataki astmy.
      Nie stosuje juz zadnej nebulizacji- odstawilam wszystkie leki.
      Moj syn przez miesiac jest ZDROWY, bez antybiotyku.

Aby zakonczyc.
      Nie wiem czy moje dziecko nie ma astmy, spirometrie mozna zrobic najwczesniej 6
      latkowi kiedy wspolpracuje a zwykle dopiero 7 latkowi.
      Tak malemu dziecku diagnoze stawia sie na podstawie osluchowej, dodajac wlasnie
      leki rozkurczajace...

W fazie zakazenia toksynami ktory przeszlismy po podaniu Zentelu rowniez daje
      sie Berodual i Budesonit.Lek rozkurczajacy oraz przeciwzapalny.

Posluchaj, ja mam wyksztalcenie medyczne,moja mama, moj tata, 2 babcie( w tym
      jedna pediatra-immunolog na prestizowej uczelni w Stanach) i ZADNE, powtarzam
      ZADNE z nas nie bralo PASOZYTOW pod uwage, nie wspomnialo ze moze to sprawdzic.
      Przebadalam dziecko wzdluz, wyniki naszych badan to pokazny segregator a nie
      pomyslalam o glupim 3 krotnym badaniu kalu...

Robilam a owszem 1 krotne - raz.Nic nie wyszlo.

Nie wiem czy Twoje dziecko ma astme czy nie.
      Nie wiem czy moje ja ma.
      Ale dopoki nie skonczy 7 roku zycia nie jestes w stanie wykonac obiektywnych
      badan potwierdzajacych ta diagnoze.
      A ja mam obraz mojego dziecka- KTORE ZDROWIEJE.
      Dlatego proponuje dokladnie zbadac pasozyty.

A odpowiadajac na Twoje pytanie Pulmicortem nalezy inhalowac caly czas,
      stopniowa jedynie zmniejszajac dawki jesli jest poprawa( ale to ustala juz
      alergolog).Polecam nebulizacje, od alergologa powinnas dostac kupon znizkowy na
      tego typu sprzet.Niestety NFZ refunduje to tylko dzieckiom z mukowiscytoza a
      nie astma oskrzelowa.
      Poniewaz jest to powazna choroba proponuje ja potwierdzic jeszcze u innego
      alergologa, zwlaszcza ze duze znaczenie ma tu dobry sluch u lekarza- a z tym
      wcale nie jest latwo smile
      Pulmicort jest dobrym lekiem, najlepszym pod roznym katem( glownie skutkow
      ubocznych)jakie osobiscie znam.
      Jesli masz jakies pytania o astme pytaj.
      W pasozytach lepsza jest sigvaris.

• jusytka Re: astma 04.03.06, 13:23
        To mi namieszałaś wink
        Czy po inhalacjach berodualem następowała szybka poprawa? A testy alergiczne
        wyszły pozytywnie? Czy po kontakcie z alerganem u twojego dziecka też wzmgały
        sie objawy choroby? Zaintrygowało mnie to, ze u mojego dziecko astme stwierdzono
        dawno, leczenie daje wprawdzie dobre efekty, ale czy to na pewno astma, skoro
        badanie spirometryczne wyszło bardzo dobrze? - 2 mies. temu robiliśmy je po raz
        pierwszy w wieku 6,5 lat
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka