donia73 02.03.06, 21:22 moj synek 2,5 roku ma zdiagnozowana astme i mam pytanie do matek czy jest dobrze leczony bo alergolog kazala go caly czas inchalowac pulmikortem,zastanawia mnie to czy trzeba caly czas nawet bez zadnych atakow? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
izagrzybowska Re: astma 03.03.06, 10:23 Mój syn po długotrwałym podawaniu pulmicortu miał zawsze podrażnione gardło, do tego stopnia, że podaczas jednej infekcji doiszło do podrażnienia tchawicy. Daltego od tamtej pory nie zobię mu inhalacji z pulmicortu ale zwiewy z Budesonidu (przecież to ten sam składnik). Ale syn mojej szwagierki bierze pulmicort i to mu pomaga. Być może różnie działa na rózne dzieci. Kasia G. Odpowiedz Link Zgłoś
kerstink Re: astma 03.03.06, 10:26 Czy u dzieci wykluczyliscie obecnosc pasozytow ? Daja bardzo podobne objawy. K. Odpowiedz Link Zgłoś
sigvaris Re: astma 03.03.06, 10:50 A ja dodam do pytania Kerstin, krótki wykaz jakie badania i dlaczego: Są 3 różne grupy pasożytów ludzkich i 3 badania, które je wykrywaja. 3 rózne badania. . Więc na początek trochę przydatnych info. Pasożyty przewodu pokarmowego to : 1. grzyby i pleśnie - żeby je sprawdzić nalezy zrobic osobne badanie kału nazywane w kierunku grzybów i pleśni. Powinno przy metodzie hodowlanej trwać ok. 14 dni. Niestety laboratoria robią je ok. 4-7 dni, więc nie są w stanie w tym czasie sprawdzić większości z badanych rzeczy. Prawidłowo te badania przeprowadzają laboratoria przy przychodniach parazytologicznych (czyli "pasożytniczych"), mykologicznych (czyli właśnie specjalizujące się w mykologii nauce o grzybach), czasami przy szpiatalach zakaźnych. Czasami też można uprosić laborantów o owe 14 dni hodowania próbki. Grzyby można leczyć dietą. Nawet profilaktycznie bez badań. Taka podstawowa dieta opiera się o 4 zasady: - zero mleka - zero słodkiego - więcej tłuszczy - więcej cebuli, czosnku i kiszonek. 2. pierwotniaki i ameby. W tej grupie są lamblie, które w Polsce występują terytorialnie. Osobne badanie kału trzeba zlecić żeby je znaleźć, nazywa się w kierunku lamblii. Z laboratoriami jest źle. Badania nie wychodzą. Trzeba szukać laboratoriów, które miewają chorych. Próbka kału MUSI BYĆ ŚWIEŻA, lub przynajmniej trzymana w lodówce zanim trafi do badania. Badanie można powtarzać, ale odstępy czasu powinny być ok. 5-7 dni, między badaniami. Niektórzy lekarze leczą w ciemno na podstawie objawów. Lamblia wydala jak pozostałe pasożyty toksyny, to dużo gorsze od 7-10 dniowego leczenia. Jednak taką decyzje powinien podjąć lekarz. Leki, które stosuje się przy leczeniu lamblii: - Furazolidon u dzieci - Macmiror - u dorosłych - Metronidazol - przy powtórzeniach leczenia lub u dorosłych lub w innych spec. warunkach. Niektórzy lekarze stosją Tynidazol. Zdania co do niego są podzielone. Nie wolno go podawać poniżej 12 roku życia. 3. robaki - powszechnie to właśnie ich badanie z kału nazywa się "na pasożyty" (dlaczego akurat tylko ich, nie wiem). Badanie kału można powtarzać ponieważ nie wychodzą baaardzo, baardzo często. Jednak powtórki robimy co ok. 3-5 dni. Niektóre z nich np. owsiki skąłdają jaja pozaustrojowo i nawet sanepid poleca badać je tzw. badaniem plastrowym, bo wbrew powszechnej opinii ich nie widać w kale (tylko w stanach robaczyc totalnych). Robaki są ich dwa rodzaje: a) obłe - w tej grupie są owsiki, tęgoryjce, włosogłówka, glista ludzka itd. Często leczy się je w ciemno po objawach. Stosuje się leki: - Pyrantelum u małych dzieci - Zentel u starszych dzieci i dorosłych - Vermox u starszych dzieci i dorosłych Kuracja powinna byc powtarzana 3-krotnie, ponieważ wszystkie te leki działają głównie na osobniki dorosłe. A problem w usunięciu robaków polega na wybiciu wszystkich lęgów z jaj. b) płaskie - tu są tasiemce. Leczy się je jeszcze innymi lekami w zależności od kalibru tasiemca. Najlepiej udać sie wtedy do parazytologa (w wielu miastach nie ma)lub lekarza chorób zakaźnych. Są też pasożyty zwierzęce. Ich zarażenie u ludzi jest bardzo niebezpieczne. Nazywa się toksokarozą. Jest wykrywane z badań krwi lub badań okulistycznych (toksokaroza oczna). Wykrywa się i bada toksokaroze w przychodniach parazytologicznych lub zakaźnych. Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: astma 03.03.06, 21:28 Widzisz, w napadzie astmy stosujemy specjalne leki (drogą wziewną) np berodual, które powodują poprawę niemal natychmiast. Na dziecko z pasożytami nie będą "działały"... Odpowiedz Link Zgłoś
nowajulka Re: astma 03.03.06, 12:08 A co Mu się konkretnie działo ? W jaki sposób lekarz zdiagnozował astmę ? Jakie badania miał robione ? Pytam, bo mój syn też miał zdiagnozowana astme.....przez 3 lekarzy..okazało sie, że to nie astma tylko kandodoza i robale..........i dodatkowo grzyb w mieszkaniu...i jeszcze nietolrenacje mleka słodkiego, ......... Odpowiedz Link Zgłoś
5_monika Re: astma 03.03.06, 13:40 a na jakiej podstawie ta astma została zdiagnozowana ? Odpowiedz Link Zgłoś
donia73 Re: astma 03.03.06, 15:34 maly ma czesto skurcze oskrzeli,tylko musze zaznaczyc ze tylko po wizycie u moich rodzicow(cos go tam uczula) sa to furczenia w oskrzelach bez goraczki,na tej podstawie alergolog ustalila ze to astma!,tez myslalam o pasozytach tylko te objawy byly by chyba na okraglo a nie tylko po kontakcie z alergenem! co sadzicie o tym? Odpowiedz Link Zgłoś
sigvaris Re: astma 03.03.06, 16:14 U mnie lamblia powodowała uczulenie wziewne z objawami duszenia sie w okresie kwitnienia komosy i bylicy. Trwało to latami. Po leczenu lambiozy (trwa to 10 dni) - wyrzuciałm wszystkie Zyrteki, Cromogeny, wziewy i inne cuda. W 2005 roku miałam pierwszą wiosnę i lato bez prochów. W kwietniu 2005 podano mi leki przeciw lamblii. Napisałm o tym pierwszy raz na forum na początku zimy 2005/2006 - już wtedy miałam pewność, że pisząc o tym nie wprowadzę nikogo w błąd. Odpowiedz Link Zgłoś
donia73 Re: astma 03.03.06, 20:30 to twierdzisz sigvaris ze u malego to moga byc pasozyty? to od czego zaczac? leczyc go bez badan kalu w ciemno? czy przebadac? Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: astma 03.03.06, 21:33 Nie lecz go w ciemno !!! Zrób badania wykluczające pasozyty - astma ma podobne objawy nie zapominaj o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
nowajulka Re: astma 03.03.06, 20:56 A właśnie niekoniecznie.........ponież apsożyty jak i grzyby dają pseudoalergiczne bojawy na konkretne rzecz, które nawiasem mówiąc w przypadku lamblli i candidy nierZadko wychodzą nawet w testach !!! Kiedy lekarz zrobił mi testy skórne przed leczeniem candidy mialam uczulenie na wszystko............i z pewnoscia sie nie pomylił, bo np po orzeszkach laskowych dostawałam duszności............nie wspomnę o pylkach..........kiedy po pierwszy etapie jej leczenia zrobiłam testy ponownie (oczywiście w innej poradni - do tamtego imbecyla-lekarza nie wróciłam - jeszcze napisałam na niego skargę) wyszły niewielkie alergie na gluten, truskawki i chyba cytrusy..........i to faktycznie by się zgadzało............... Tak się zastanawiam czy Twoi teściowie nie mają w domu grzyba ? Bo jeżeli dziecko miałoby ewentualną candidę mogłoby dojść do reakcji krzyzowej - stąd te napady.......... a może mają jakieś zwierzę ? Odpowiedz Link Zgłoś
donia73 Re: astma 03.03.06, 21:32 tak maja,psa,kota i byly nawet kiedys w domu ale juz ich nie ma,tyle ze te alergeny podobno zostaja przez 5 lat w domu!ale teraz powoli juz nic nie rozumiem -czy to w koncu przez te zwierzaki czy pasozyty ma te ataki astmy? oswieccie mnie kobiety,prosze! Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: astma 03.03.06, 21:36 Jak wykluczysz pasozyty będzie to najprawdopodobniej astma - tak jak ci powiedział lekarz. Odpowiedz Link Zgłoś
nowajulka Re: astma 04.03.06, 09:24 Ja w takim razie stawiam na alergeny kota...............on jest silnie alergizujący........... Po cholerę faszerowac dziecko lekami ? Przecież możecie zapraszać teściów do Was ? Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: astma 04.03.06, 10:10 Jednak rzadko dziecko jest uczulone tylko na jeden alergen (sierść kota) często towarzyszy temu alergia na inne alergeny wziewne - nie powinniśmy odstawiać leków na własna rekę. Najpierw bym to dokładnie zbadała ... Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka zdecydowanie tak 03.03.06, 21:25 O to właśnie chodzi, ze musisz to robić stale, by zapobiec rozwojowi choroby w przyszłości i nieodwracalnym - grożnym w przyszłosci zmianom w płucach. Pulmicort to dobry lek - w małych dawkach - zwłaszcza podawany drogą wziewną nie ma praktycznie wpływu na organizm dziecka. Ja stosuje go u synka od 4 roku życia teraz ma 6,5. Ostatnie badanie spirometryczne wykazało, że jego płucka są w bardzo dobym stanie. Duszności nie miał od dwóch lat - chodzi na basen, uprawia też inne sporty - nie zapominam jednak o inhalacjach, co kilka miesięcy jeździmy też do specjalisty i stosujemy się do jej zaleceń. Odpowiedz Link Zgłoś
donia73 Re: zdecydowanie tak 03.03.06, 21:42 jusytka! a w jaki sposob u twojego dziecka objawia sie astma? moj maly ma skurcze oskrzeli,takie furczenia bez goraczki,i czy wykluczylas tez pasozyty? Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: zdecydowanie tak 03.03.06, 22:10 U mojego synka objawia sie podobnie, zaczęło się od suchego przewlekłego kaszlu - zwłaszcza wieczorem potem charakterystyczny kaszel towarzyszący każdej infekcji oraz duszności (nawet szpital) potem zdiagnozowano astmę i zaczęło sie leczenie, które okazało sie skuteczne - właśnie inhalacje z pulmicortu rano i wieczorem. Tak, wykluczyłam pasożyty (jeśli tego jeszcze nie zrobiłaś - powinnaś to sprawdzić) Tak jak napisałam wcześniej podane przez ciebie objawy mogą, ale nie muszą oznaczać astmy. Charakterystyczne dla niej objawy to: - szybka poprawa po podaniu leków rozkurczających np berodualu - kaszel/duszniość - wzmaga się bezpośrednio po wysiłku fizycznym - astmie często towarzyszy alergia - kaszel, który następuje bezpośrednio po kontakcie z alergenem Odpowiedz Link Zgłoś
donia73 Re: zdecydowanie tak 03.03.06, 22:39 oj,chyba to bedzie raczej ta astma,bo poprawa po tych lekach wziewnych jest natychmiastowa,a kubus ma alergie narazie z tego co wiemy na kurz!kubus kaszel mial tylko raz ale prawie trzy tygodnie,meczy sie szybko w dodatku nie nalezy do chudziutkich dzieci,a pasozyty postaram sie jak najszybciej wybadac,dzieki bardzo i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
cubus1 Re: astma 04.03.06, 13:07 No to troche Wam zamace Moje dziecko( prawie 4 latek) rowniez mial zdiagnozowana astme oskrzelowa w stanie bardzo ostrym.Aby nie pisac za duzo: kichniecie konczylo sie w najlepszym przypadku zap.oskrzeli a zwykle zap. pluc leczonym szpitalnie. Nebulizacje pomagaly ale nie przewlekle. Bralismy chyba wszystkie znajome wam leki pulmikort,berodula,budesonit,singulair,zyrtec... I pomagaly opanowac objawy chorobowe ale poprawy w dlugotrwalym leczeniu nie bylo. Miesiac temu zrobilam 3 krotne badanie kalu. Wyszla glista ludzka. Niedawno dr Kamirska znalazla rowniez candide. Przez ten miesiac jestesmy na leczeniu z pasozytow i skonczyly sie ataki astmy. Nie stosuje juz zadnej nebulizacji- odstawilam wszystkie leki. Moj syn przez miesiac jest ZDROWY, bez antybiotyku. Aby zakonczyc. Nie wiem czy moje dziecko nie ma astmy, spirometrie mozna zrobic najwczesniej 6 latkowi kiedy wspolpracuje a zwykle dopiero 7 latkowi. Tak malemu dziecku diagnoze stawia sie na podstawie osluchowej, dodajac wlasnie leki rozkurczajace... W fazie zakazenia toksynami ktory przeszlismy po podaniu Zentelu rowniez daje sie Berodual i Budesonit.Lek rozkurczajacy oraz przeciwzapalny. Posluchaj, ja mam wyksztalcenie medyczne,moja mama, moj tata, 2 babcie( w tym jedna pediatra-immunolog na prestizowej uczelni w Stanach) i ZADNE, powtarzam ZADNE z nas nie bralo PASOZYTOW pod uwage, nie wspomnialo ze moze to sprawdzic. Przebadalam dziecko wzdluz, wyniki naszych badan to pokazny segregator a nie pomyslalam o glupim 3 krotnym badaniu kalu... Robilam a owszem 1 krotne - raz.Nic nie wyszlo. Nie wiem czy Twoje dziecko ma astme czy nie. Nie wiem czy moje ja ma. Ale dopoki nie skonczy 7 roku zycia nie jestes w stanie wykonac obiektywnych badan potwierdzajacych ta diagnoze. A ja mam obraz mojego dziecka- KTORE ZDROWIEJE. Dlatego proponuje dokladnie zbadac pasozyty. A odpowiadajac na Twoje pytanie Pulmicortem nalezy inhalowac caly czas, stopniowa jedynie zmniejszajac dawki jesli jest poprawa( ale to ustala juz alergolog).Polecam nebulizacje, od alergologa powinnas dostac kupon znizkowy na tego typu sprzet.Niestety NFZ refunduje to tylko dzieckiom z mukowiscytoza a nie astma oskrzelowa. Poniewaz jest to powazna choroba proponuje ja potwierdzic jeszcze u innego alergologa, zwlaszcza ze duze znaczenie ma tu dobry sluch u lekarza- a z tym wcale nie jest latwo Pulmicort jest dobrym lekiem, najlepszym pod roznym katem( glownie skutkow ubocznych)jakie osobiscie znam. Jesli masz jakies pytania o astme pytaj. W pasozytach lepsza jest sigvaris. Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: astma 04.03.06, 13:23 To mi namieszałaś Czy po inhalacjach berodualem następowała szybka poprawa? A testy alergiczne wyszły pozytywnie? Czy po kontakcie z alerganem u twojego dziecka też wzmgały sie objawy choroby? Zaintrygowało mnie to, ze u mojego dziecko astme stwierdzono dawno, leczenie daje wprawdzie dobre efekty, ale czy to na pewno astma, skoro badanie spirometryczne wyszło bardzo dobrze? - 2 mies. temu robiliśmy je po raz pierwszy w wieku 6,5 lat Odpowiedz Link Zgłoś