erin7 30.06.10, 22:18 Macie jakies fajne przepisy na buleczki drozdzowe np z jagodami? Koniecznie na zywych drozdzach Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anettchen2306 Re: Bułeczki drożdżowe 01.07.10, 18:37 No ja robie ciasto drozdzowe tylko na swiezych drozdzach, bo na instant mi nie wychodzi )) CIASTO: 500 g maki pszennej 200 ml mleka 1 lyzka cukru szczypta soli 1 kostka drozdzy (42 g) 2 plaskie lyzki miekkiego masla (albo margaryny) 1 jajko kilka lyzek mleka do posmarowania buleczek jagody lub inne "dodatki" Make wsypac do miski. Dodac cukier (lyzeczke z tego zachowac do rozczynu drozdzowego), jajko i sol. Stopic maslo w rondelku, zdjac z ognia i dodac do masla mleko oraz lyzeczke cukru. Wkruszyc do tego drozdze. Wlac wszystko do maki i zagniesc na jednolite drozdzowe ciasto. Oproszyc lekko maka i odstawic w cieple miejsce na ok. pol godzinki. Po tym czasie ciasto znowu zagniesc, nakryc sciereczka kuchenna i znow odstawic na jakies 20 min do wyrosniecia. Mozna albo jagody wlozyc jako nadzienie albo dodac do ciasta - jak kto woli Jak dodaje swieze jagody to janpierw je plucze, odsaczam na sicie a potem posypuje maka, zeby sie nie "rozmoczyly" i nie opadly na spod ciasta. Potem delikatnie dodaje je do ciasta. Najlepsze wychodza mi z jagod mrozonych (nawet swieze zamrazam!), bo nie ciapia mi sie w rekach i mozna "kulac" w dloniach te buleczki. Dlonie oproszyc maka i formowac buleczki. Ukladac na blasze wylozonej papierem do pieczenia. Buleczki na blasze powinno sie jeszcze zostawic na kolejne 5-10 min do wyrosniecia. Nastepnie posmarowac je pedzlem kuchennym maczanym w mleku (mozna tez uzyc slodkiej smietanki albo zotko rozbeltac z mlekiem). Dopiero potem pakowac blache do pieca i piec ok. 15 min w temp. 180-200 stopni (termoobieg jakies 160 stopni). Smacznego! Ja z tego samego ciasta pieke drozdzowki i "slimaki" Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.t Re: Bułeczki drożdżowe 01.07.10, 20:49 najlepsze z przepisu dorotus na pewno mozna jagody zamiast rodzynek mojewypieki.blox.pl/2007/02/Buleczki-maslane-z-rodzynkami.html Odpowiedz Link Zgłoś