Dodaj do ulubionych

parówki - jakich firm

28.09.10, 16:02
Ostatnio zaczelam rozglada sie za parowkami dla mojej 13-to miesiecznej corki i niestety nie natrafilam jeszcze na takie, ktorych sklad by mnie zadawalal. Z przerazeniem stwierdzam ze niektore parowki maja tylko np. 20% miesa.
Jakich firm parowki polecacie tzn. ktore maja duzo miesa i malo konserwantow? Czy w ogóle są takie?

Za posty typu "parówki są niezdrowe i tłuste" dziekuje.

Obserwuj wątek
    • agazagie Re: parówki - jakich firm 28.09.10, 16:10
      Ja kupuję wyłącznie berlinki - mają 71% mięsa. No i mają "zwartą" konsystencję wink nienawidzę jak parówka po ugotowaniu puchnie, pęka i jest taka rozmemłana. Na opakowaniu sprawdzaj czy mięso nie jest rozdzielane mechanicznie. Ostatnio w jakimś programie było na temat parówek i tam mówili, że w miarę dobre parówki muszą mieć min. 70% mięsa.
      • marghot Re: parówki - jakich firm 28.09.10, 16:24
        w Lidlu widziałam jakieś w wersji Light, ponad 80% mięsa
      • nastoletnia-mama Re: parówki - jakich firm 28.09.10, 17:24
        Ja też kupuję Berlinki paczkowane chyba po 6 sztuk w Biedronce. Są dużo tańsze od tych w sklepach mięsych, a paczka wygląda tak samo-ma tylko dodatkowe logo Biedronki.
    • leneczkaz Re: parówki - jakich firm 28.09.10, 16:24
      parówki ze starej wędzarni -pow. 80% mięsa i smakują jak mięso a nie jak.. parówka indifferent
      • leneczkaz Re: parówki - jakich firm 28.09.10, 16:25
        www.e-piotripawel.pl/zakupywarszawa/parowki-ze-starej-wedzarni_ps-220944-27.html
    • joshima Re: parówki - jakich firm 28.09.10, 16:42
      Zwróć jeszcze uwagę, czy to jest rzeczywiście mięso czy może tzw mom (mięso oddzielane mechanicznie), które jest jak dla mnie zwykłym odpadem.
    • karro80 Re: parówki - jakich firm 28.09.10, 17:53
      Składowo i smakowo to ja osobiście lubie krakuski. Ale np ponoć są jakiś z sokołowa robione z szynki, więc dla dziecia chyba najfajniesze. Bo te gerbera to paskudne są w smaku, troszkę jak tektura.
      • karro80 Re: parówki - jakich firm 28.09.10, 17:56
        aaa i jeszcze fajne są kiełbaski disneya na 5tkę(nie ichnie parówki,ale wasnie kiełbaski)
      • arnika_2 Re: parówki - jakich firm 28.09.10, 17:59
        ja kupuje berlinki i sokołów-parówki babuni, te akurat są na wagę a nie paczkowane po kilka sztuk ale sama za nimi przepadam, mój maluch też smile
    • klubgogo Re: parówki - jakich firm 28.09.10, 18:05
      Moja w tym wieku jadła z cielęciną z Sokołowa. Później kupowałam berlinki ze świadomością, że te 70% mięsa koło mięsa nie stało. Ale na tym polega skład parówek.
    • mantha Re: parówki - jakich firm 28.09.10, 18:07
      LIsek Ferdi w 2-pakach, maja 80% miesa.
    • ewuchaklucha Re: parówki - jakich firm 28.09.10, 18:26
      ja kupuję parówki z szynki z sokołowa, które mają 93% mięsa. i berlinki, bo bardzo mi smakująwink
      • corrina_f1 Re: parówki - jakich firm 28.09.10, 18:49
        Ja nie kupuję żadnych. Ani dla dziecka, ani dla siebie.
        Jest tyle zdrowszych rzeczy...
        Licytujecie się, że tu 71 a tu aż (!) 80% mięsa. No a co z tymi pozostałymi 20%?? Zastanawiałyście się, co je wypełnia ?

vod.onet.pl/wiem-co-jem,wiem-co-jem,6095,0,6153,odcinek.html
        • karro80 Re: parówki - jakich firm 28.09.10, 19:10
          tłuszcz powinien, a bywa i manna, bialko sojowe itp -80%miesa to jest normalna wydajność parówek, przepisowa, żeby parównka była własnie parówką, ot taki gatunek wędliny.

ciekawostka -kiedys widziałam szyneczke o zawartości mięsa 34%,a 80 to norma, zwlaszcza w drobiowych, ale świńskiech tyż, więc nie ma co wieszać psa na parówach, zwłaszcza, że schab, szynkę czy udziec indyczy możemy sobie zapeklowac w domu i upiec czy uparzyć i jest mega smacznie, a jak ktoś lubi parówke to juz trzeba więcej zachodu plus wędzarnia i flaki -no i też miałaby z 80-90% mięsa max -cały klimat na tym polega, że ma byc tłuszczyk i bardzo drobno mielone(kutrowane mięso).
    • podkrecone Re: parówki - jakich firm 28.09.10, 19:00
      Ja niedawno odkryłam parówki z sokołowa pakowane po dwie sztuki napisane "parówki z szynki". Na opakowaniu jest również skład: mięso wieprzowe 95 % w tym 65 % szynki. Smakuja rewelacyjnie moja dwulatka je uwielbia wcześniej parówek unikałyśmy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka