11.10.10, 11:19
Witam,mam 3-miesieczną córeczkę.Praktycznie od samego początku ją dopajam, ale od jakiegoś tygodnia nie chce nic pić.Co robić?
Obserwuj wątek
    • tommama Re: dopajanie 11.10.10, 11:24
      a karmisz piersią, czy butelką?
      Jak piersią - to nie musisz dopajać
      Jak butelką - spróbuj do porcji mleka dodawać dodatkowo 30 ml wody. Nam tak poradziła pediatra, jak młody nie chciał pić wody.
      • klaudia2811 Re: dopajanie 11.10.10, 11:43
        A ja słyszałam że tak nie można.Juz sama nie wiem co robić.Aaa i karmie butelką
        • tommama Re: dopajanie 11.10.10, 11:52
          A czemu nie można? Szczerze mówiąc nam to pomogło. Młody nie chciał nic pić oprócz mleka, ale gdy go nie dopajaliśmy, to zaczęły się problemy z trawieniem. Dopiero ta woda dodatkowa plus probiotyki spowodowała, że wszystko się w miarę ustabilizowało. Ale w sumie wiem, że rady piediatrów nijak się mają do prawidłowego i zalecanego przez innych lekarzy postępowania, więc ciekawi mnie dlaczego nie można dopajać w taki sposób.
          • klaudia2811 Re: dopajanie 11.10.10, 13:18
            Mi mowiono ze w ten sposob moge rozwalic dziecku uklad pokarmowy, ze powiennam robic mleko wg zalecen producenta
            • mika_p Re: dopajanie 11.10.10, 14:03
              KLlaudia, to nie chodzi o rozwalenie układu pokarmowego. Jaka różnica, czy podasz 150 ml wody z 5 miarkami mleka, a potem 30 ml wody, czy 180 ml wody z 5 miarkami mleka?

Dziecko ma dostac okreslona ilosć miarek mieszanki na dobę. Chodzi o to, żeby nie "oszczędzać" na dziecku. Jak ma dostać porcję 150 ml mleka, to ma to być 5 miarek proszku, a nie trzy, bo choć w butelce mililitry sie zgodzą, to dziecko dostanie mniej składników odżywczych.
              Natomiast jak wiesz, że twoje dziecko jest w stanie zmieścić 180 ml, a przewidziana dlań porcja to 5 miarek, to możesz rozcieńczyć.
    • mama_i_maluszek Re: dopajanie 11.10.10, 13:23
      Wszystko zależy od upodobań malucha - jeżeli na co dzień dostaje wystarczającą ilość płynów - np w mleku, pewnie nie będzie zainteresowany dopajaniem. Lekarze odradzają dopajanie sokami czy słodkimi herbatkami, ale nawet maluszkom karmionym piersią można podawać czystą wodę. U 3 miesięcznego malca wystarczy kilka łyżeczek parę razy w ciągu dnia. Poczytaj sobie tutaj: mamdziecko.interia.pl/pierwsze-miesiace/karmienie-piersia/news/co-nalezy-wiedziec-o-dopajaniu-dzieci,1457311,6129.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka