Dodaj do ulubionych

pozywne i proste dania bezmiesne prosze o przepisy

14.11.10, 22:56
Jestem juz zmeczona codzienna obecnoscia miesa na obiad. Jesli macie pomysly na w miare proste i bezmiesne dania dla calej rodziny prosze o pomoc.
Obserwuj wątek
    • iuscogens Re: pozywne i proste dania bezmiesne prosze o prz 14.11.10, 23:05
      Ja właśnie skończyłam robić makaron razowy z duszoną dynią, soczewicą i sosem pomidorowym. Wezmę sobie jutro do pracy wink
      Polecam przepisy z wegedzieciaka i puszki
    • lena_madzia Re: pozywne i proste dania bezmiesne prosze o prz 14.11.10, 23:09
      ja robiłam kluski leniwe ostatnio. To jest sycące, a bezmięsne no i duzo białka
      • verdana Re: pozywne i proste dania bezmiesne prosze o prz 14.11.10, 23:15
        Makaron z czosnkiem i oliwą z oliwek. Makaron z lososiem i kaparami, z sosem serowym. Zapiekanka z kaszy gryczanej (wersja bezmięsna - z podsmażoną cebulą, grochem (lub cieciorką) i fasolą, dużo majeranku). Kotlety z kalafiora (gotowany kalafior rozgnieść, dodać jajko, bułke tartą, usmazyć). Omlet z ziemniakami, cebula i paryką (albo z dowolnymi innymi dodatkami). Smazony żółty ser, albo camembert - panierować i usmażyć, zdrowe to nie jest, ale pyszne. Racuszki z kefiru z jabłkami (ciasto trochę gestsze niż nalesnikowe, zanurzać plasry jabłka i smazyć). Bakłażan nadziewany ryżem z papryką.
        • iuscogens Re: pozywne i proste dania bezmiesne prosze o prz 14.11.10, 23:22
          verdana napisała:

> Makaron z czosnkiem i oliwą z oliwek. Makaron z lososiem i kaparami,

Verdano, nie chcę tu siać wege propagandy, ale łosoś to mięso wink
          • krapheika Re: pozywne i proste dania bezmiesne prosze o prz 14.11.10, 23:57
            Kuzwa,a ja myslalam,ze losos to ryba,chyba musze zrewidowac poglady.Nawet wujek google klamie,bo mi wyskakuje,ze to jednak rybatongue_out
            • dorota.alex Re: pozywne i proste dania bezmiesne prosze o prz 15.11.10, 08:15
              Słowo "mięso" nie wskazuje w żaden sposób z jakiego stworzenia to mięso pochodzi. Filet z ryby to przecież też jest mięso tyle że z ryby a nie z prosiaka.
              • krapheika Re: pozywne i proste dania bezmiesne prosze o prz 15.11.10, 21:28
                Chyba nie za koniecznie w naszej tradycji,bynajmniej w Polsce ryba to ryba, a nie mieso,co widac w dniu wigilii.Do dan bezmiesnych ryba sie jak najbardziej zalicza.a ze sa psycho na swiecie,ktorzy nawet robaka do miesa zaliczaja to inna para kaloszytongue_out
                • dorota.alex Re: pozywne i proste dania bezmiesne prosze o prz 16.11.10, 09:29
                  No jeżeli produkty żywnościowe są dzielone przez Ciebie na kategorie wg tradycji wigilijnych to masz rację - ryba nie jest mięsem. Potwiedzi to krowa gadająca ludzkim głosem w stajence smile

jeśli pozwolisz, to zacytuję Twoją wypowiedz w sygnaturce. Aż szkoda, żeby takie światłe zdanie przepadło w nawale postow na forum!
                  • krapheika Re: pozywne i proste dania bezmiesne prosze o prz 16.11.10, 11:27
                    Raczej wedlug tradycji wszystkich katolikowbig_grin a nie tylko wigilijnej.W koncu piatki sa tez bezmiesne,i w calej Polsce na stolowkach jest na ogol sledz w smietaniebig_grin
                    • dorota.alex Re: pozywne i proste dania bezmiesne prosze o prz 16.11.10, 12:13
                      Ale "tradycja wszystkich katolików" nie jest dowodem na poprawność klasyfikacji co jest mięsem a co nie jest.
                      • krapheika Re: pozywne i proste dania bezmiesne prosze o prz 16.11.10, 18:13
                        Co biolog to inna klasyfikacja,u historykow to samo,dlatego za najbardziej poprawna uwaza sie ta do ktorej stosuje sie wiekszosc,nie mam watpliwosci,ze weganow jest mniej niz katolikow,nawet jesli czesc katolikow jest weganamiwinkja sie trzymam ryby jako rybywinkmieso dla mnie porusza sie na 4nogach,ptaszydla na dwoch,a ryby nog nie maja,wiec pozostaja rybami.
                        Poniewaz za rybami nie przepadam procz lososia i ogolnie jestem fanka wszystkiego co krwiste to mam to w zasadzie gdzies czy ktos tej rybki skosztuje czy niebig_grin ale twierdzenieze ryba to mieso w kraju gdzie panuje tradycja chrzescijanska to pomysl troche osobliwywink
                        • joanekjoanek Re: pozywne i proste dania bezmiesne prosze o prz 16.11.10, 20:05
                          krapheika napisała:

> Co biolog to inna klasyfikacja,u historykow to samo,dlatego za najbardziej popr
                          > awna uwaza sie ta do ktorej stosuje sie wiekszosc

ty w ogóle jesteś kopalnią złotych myśli.
                          jedna wielka sygnaturka.
                          • dorota.alex Re: pozywne i proste dania bezmiesne prosze o prz 17.11.10, 09:18
                            No właśnie, już nie wiem, która złota myśl mi się najbardziej podoba. Teraz chyba stawiam na: "mięso musi biegać na 4 nogach!"
    • pruszynkaaa Re: pozywne i proste dania bezmiesne prosze o prz 14.11.10, 23:22
      Tak na szybko co mi do głowy przychodzi:

Zapiekanka ziemniaczana:

Ziemniaki pokroić tak jak na frytki, wrzucić do jakiejś większej miski, pokroić w talarki pora i dodać do ziemniaków. Przyprawić całość solą, pieprzem, ostrą papryką i czosnkiem granulowanym, wrzucić 2-3 liście laurowe i dodać ze 3 łyżki oliwy/oleju. Wywalić to wszystko wymieszane do jakiejś blaszki i wstawić do piekarnika. Piec w 180 ok godziny (sprawdzić widelcem) Przed końcem można posypać tartym serem. Czasami robie do tego sos ze śmietany i przypraw (na ostro), polewam tym ziemniaki i chwile zapiekam jeszcze. Świetnie do tego pasuje surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem i marchewką.

Ryba może być?
      Jak może to:
      Dowolne filety ryby lekko odsmażasz na patelni (ja robie bez panierki) tak, by puściły wodę. układasz warstwę w naczyniu do zapiekania i na to układasz warstwę usmażonego na patelni pora. Zapiec. Podawać z ziemniakami/ryżem
      Rybę można też wcześniej normalnie w panierce usmażyć i taką zapiekać

Kotlety z sera białego:
      Ok pół kilo sera białego wrzucić do miski, dodać jajko, 1/3 szkl. mąki, szczyptę soli, cukier wanilinowy i zagnieść. Formować z masy płaskie kotlety i smażyć na patelni, najlepiej na małym ogniu. Można polać śmietanką z dodatkiem cukru.
      By kotlety były bardziej puszyste, można dodać troche proszku do pieczenia

Świetnie też sprawdzają się naleśniki nadziewane smile
      Smażysz jak największe naleśniki (rozlewasz ciasto także po bokach patelni)
      Na środku układasz np. suszone pomidory pokrojone w paski i starty ser. Zawijasz to w taki kwadracik (podobnie jak krokiety, ale nie tak podłużnie, tylko by ostatecznie miało to kształt kwadratu) i kładziesz na patelni złączeniami do dołu tak by się zapiekło i nic nie rozwalało przy przewracaniu. Podsmażasz najlepiej pod przykryciem i na małym ogniu z obu stron.
      Naleśniki można jeszcze faszerować:
      oliwki + ser
      ser pleśniowy (lazur) + orzechy włoskie
      podsmażone pieczarki + ser lazur
    • marghe_72 Re: pozywne i proste dania bezmiesne prosze o prz 14.11.10, 23:24
      A co lubicie jeśc?
      Jaka kuchnia?
    • moj-lunch.pl Re: pozywne i proste dania bezmiesne prosze o prz 14.11.10, 23:52
      Polecam tanie i smaczne bezmiesne kotlety ryzowo-marchewkowe:
      moj-lunch.pl/pliki/obiad/kotleciki_ryz_marchew.html
      Smacznego smile

-----------------------
      www.moj-lunch.pl
    • katia.seitz Re: pozywne i proste dania bezmiesne prosze o prz 15.11.10, 01:11
      Jak lubisz jeść tradycyjnie (mięso,ziemniaki,surówka) to polecam różne bezmięsne kotlety, zastępujące dania mięsne:
      -kotlet jajeczny - ugotowane na twardo jajka posiekane drobno, surowe jajko i bułka tarta do zlepienia tego, do środka trzeba dodać sporo zieleniny (cebulka, szczypiorek, pietruszka) i pieprzu, smażymy tak jak mielone kotlety
      -kotlety z kaszy gryczanej
      -kotlety z soczewicy
      (te ostatnie przepisy znajdziesz z pewnością łatwo w googlu wink
    • plucha Re: pozywne i proste dania bezmiesne prosze o prz 15.11.10, 08:38
      Ha, a u mnie mięso zazwyczaj raz-dwa razy w tygodniu.
      Dzisiaj - kopytka z sosem pieczarkowym.
      Jutro - te same kopytka, tylko odsmażane z cebulką + surówka z kapusty kiszonej, pora i jabłka.
      W środę - makaron kokardki z sosem z cukinii (plasterki cukini poddusić na maśle z czosnkiem, zalać słodką śmietanką, wkruszyć ser lazur, zagotować, wymieszać z makaronem).
      W czwartek - zupa grochowa "wege", tzn. bez żadnej wędzonki, tylko na włoszczyźnie, okraszona podsmażoną cebulką. Na deser - placki z jabłkiem (na bazie serka waniliowego).
      W piątek - naleśniki ze szpinakiem, a jak mi się będzie chciało to i ruskie - zostanie na sobotę.
      A w niedzielę pewnie mięso smile
    • erykizkrakowa Re: pozywne i proste dania bezmiesne prosze o prz 15.11.10, 10:38
      Dziewczyny, bardzo dziekuje za wszystkie przepisy, juz sobie drukuje i zaczynam je po kolei realizowac smile Niektore z nich niby oczywiste ale w chaosie mysli dnia codziennego sie o nich zapomina. Jeszcze raz dzieki smile
    • magda.felicja Na przykład 15.11.10, 10:47
      Na przykład:
      weganizm-frutarianizm.blogspot.com
      badzweganinem.blox.pl/html
      veganicious.blogspot.com
      weganie.blogspot.com
      i dziesiątki innych stron smile
    • drinkit Re: pozywne i proste dania bezmiesne prosze o prz 15.11.10, 11:04
      - Zapiekanka z cukinii, pomidorów i mozarelli - wszystko pokroić na kawałki, poukładać warstwami lub naprzemiennie (wachlarzyk), każdą warstwę posypac pieprzem, ziołami, oliwą z utartym czosnkiem, na górze można sypnąć bułkę tartą, zapiekać.
      - tarta ze szpinakiem i serem feta - ciasto na tartę gotowe, szpinak rozmrozić i przyprawić ziołami i czosnkiem (polecam liściasty, nie zmiksowany), ułożyc na cieście, na to fete w kawałkach i do pieca
      - makarony z sosami - jest ich setki, jakakolwiek książka kucharska włoska
      - risotta - j.w.
      - ziemniaki w mundurkach z białym serem urobionym z cebulką - gzik
      - zupy kremy - baza rosołowa, warzywo (brokuły, kalafior, cukinia, etc.), serek topiony, śmietana, przyprawić czosnkiem, pietruszką zieloną, pieprzem, solą, pogotować, zmiksować, do tego grzanki z masłem czosnkowym
      - naleśniki ze szpinakiem i serem
      • ruda_kasia Re: pozywne i proste dania bezmiesne prosze o prz 15.11.10, 22:34
        Canelloni z bialym serem - kostka białego sera, jogurt lub smietana, 1 czerwona papryka w kosteczkę, wymieszać, dodac bazylię, jajko, sól (ew. papryke w proszku), napełnić rury, zalac sosem pomidorowym, posypać serem
        • ruda_kasia Re: pozywne i proste dania bezmiesne prosze o prz 15.11.10, 22:35
          piec 40 min, zapomniałam dodać
    • matkapolka06 Re: pozywne i proste dania bezmiesne prosze o prz 15.11.10, 23:43
      polecam naleśniki ze szpinakiem i fetą+obowiązkowo sosik czosnkowy własnej roboty...uwielbiam!!!
      • matkapolka06 Re: pozywne i proste dania bezmiesne prosze o prz 15.11.10, 23:44
        matkapolka06 napisała:

> polecam naleśniki ze szpinakiem i fetą+obowiązkowo sosik czosnkowy własnej robo
        > ty...uwielbiam!!!
        przykladowy przpis
        kayenn-gotuje.blog.onet.pl/Nalesniki-ze-szpinakiem-i-feta,2,ID348160248,n
    • changeone Niezbyt proste ale pyszne: kotlety gryczane 16.11.10, 11:35
      SOS
      Puszka pomidorów bez skóry
      Cebula duża
      Olej, Czosnek 3-4 ząbki, tymianek, bazylia, sól pieprz
      Posiekaną cebulę i czosnek udusić na oleju, dodać pokrojone pomidory, i przyprawy, dusić 20 minut.

KOTLETY
      2 torebki kaszy gryczanej ugotowanej 25 dag
      25 dag sera białego
      Grzyby/pieczarki
      natka pietruszki
      2 jajka
      3-4 łyżki bułki tartej

Cebulę posiekać i udusić na oleju, dodać posiekane grzyby, doprawić solą i pieprzem.
      Do ostudzonej kaszy dodać rozgnieciony ser biały, natkę (niekoniecznie), cebulę z grzybami, przygotowany sos, 2 całe jajka surowe, bułkę tartą, wymieszać.
      Formować kotlety. Obtoczyć w tartej bułce i smażyć na oleju.

Jeden problem: łatwo się rozpadają, więc małe te kotlety należy formować.
      • joanekjoanek Re: Niezbyt proste ale pyszne: kotlety gryczane 16.11.10, 20:07
        wystarczyłoby zamiast bułki dodać mąki, i będą się trzymać kupy dużo lepiej.
        są pyszne w różnych wersjach, z grzybami, serem, różnymi jarzynami.
    • bombastycznie Re: pozywne i proste dania bezmiesne prosze o prz 16.11.10, 19:27
      tutaj jest mój przepis na naleśniki ze szpinakiem, krok po kroku w formie zdjęć picasaweb.google.com/kaczmarexmedia/KrokPoKrokuNalesnikiZeSzpinakiem#
    • lykaena Re: pozywne i proste dania bezmiesne prosze o prz 16.11.10, 19:44
      Po pierwsze zupy - chyba oprócz rosołu i gulaszowej każda może być bez mięsa.

Makarony z przeróżnymi warzywnymi, serowymi sosami.

Risotta.

Zapiekanki- to już danie klucz, na bazie przepisów z mięsem robisz dania bezięsne.

No i mój hit - wszelkie dyniowate -najchętniej faszerowane, a także makaroyn z dyniowatych, zupy rzecz jasna też (ja kocham zupy) oraz sosy do makaronów.
    • 18_lipcowa1 a ot nie dalej jak dzisiaj mialam 16.11.10, 20:21
      cannelloni ze szpinakiem i fetą
    • mondovi Re: pozywne i proste dania bezmiesne prosze o prz 17.11.10, 09:29
      naprawdę proste i łatwe są naleśniki - farszów mnóstwo do wyboru, co kto lubi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka