Dodaj do ulubionych

dobra surowka

09.01.11, 11:39
prosze o przepis. bardzo
Obserwuj wątek
    • ardzuna Re: dobra surowka 09.01.11, 11:54
      ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Galicyjska_salatka_z_czarnej_rzepy_i_fasoli,,5579433,9495.html
      • sanna.i Re: dobra surowka 09.01.11, 19:57
        Ta z rzepy mnie zaintrygowała, ale chyba niełatwo rzepę kupić?
        Czy zamiast gotować fasolę, może być gotowa biała z puszki?
        Muszę upraszczać, na co dzień mam mało czasu.
        • ardzuna Re: dobra surowka 10.01.11, 00:50
          Ostatnio kupiłam w Leclercu. Właśnie dojadam sałatkę, pycha. Tym razem tytułem eksperymentu białą fasolę zastapiłam czerwoną, tylko to jest uciążliwe bo gotuje się 2-3 godziny.
          Spróbuj z fasolą z puszki, ta z puszki jest trochę bardziej wilgotna i rozciapciana więc nie ręczę za ostateczny efekt, ale chyba nie powinien być znacznie gorszy od oryginału. Gotowanie fasoli wbrew pozorom czasochłonne nie jest. Trzeba tylko pamiętać, żeby namoczyć a później wstawić i zdjąć we właściwym czasie.
          No i czarna rzepa jest superzdrowa dbajozdrowie.blogspot.com/2010/09/czarna-rzepa-smaczny-sposob-na-zdrowy.html
          Jeszcze taki przepis znalazłam. Nie testowałam.
          Składniki:
          2-3 czarne rzepy
          2 marchewki
          3 jabłka
          szczypiorek
          sok z 1/2 cytryny
          3-4 łyżki kwaśnej śietany
          sól, pieprz
          Opis przygotowania:
          Rzepę i marchew oraz jabłka obierz ze skory i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj posiekany szczypiorek, sok z cytryny, sól i pieprz, wymieszaj, na końcu dodaj śmietanę.
    • marta-zs Re: dobra surowka 09.01.11, 12:05
      kapusta pekinska, marchewka, cebula, sol, majonez.
      Kapustę i cebule pokroić, marchewke zestrzeć za tarce. Wymieszać wszystko, posypac solą. Na koniec dodać majonez.

marchewka, groszek

buraczki z cebulką
    • diabel.lancucki Re: dobra surowka 09.01.11, 14:40
      seler naciowy, ananas, jogurt, czosnek
      czerwona kapusta, jablko, cebula, oliwa, sok z cytryny
      klasyka:kiszona kapusta, jabłko, marchew, cebula, dobry olej

• asiara74 Re: dobra surowka 09.01.11, 17:29
        Klasyczna z białej kapusty(super z młodej ale nie teraz): Kapuchę poszatkowac, posolic, po ok 1h wycisnąc, dodac startą marchew, seler, pietruszkę, jabłko(wszystkiego po kawałku) Doprawic pieprzem, cytryną i odrobiną cukru
        • eliszka25 Re: dobra surowka 09.01.11, 17:54
          jesli lubisz pikantne rzeczy, to polecam surowke z pora. jest ostra, slodko-kwasna i doskonale pasuje do roznych mies.

- biala czesc duzego pora, spore jablko, 2-3 ogorki konserwowe lub kiszone

por przekroic na pol, umyc i pokroic w polpierscionki. od razu posolic, posypac cukrem i skropic sokiem z cytryny lub octem jablkowym. utrzec ogorki i jablko, wymieszac z porem, dodac lyzeczke musztardy, 2 lyzki kwasnej smietany i 2 lyzki majonezu. doprawic do smaku sola, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny/octem jablkowym.

w lzejszej wersji mozna majonez zastapic sama smietana lub oliwa, ale mnie najbardziej smakuje ta z majonezem. smacznego smile
    • el_jot Re: dobra surowka 09.01.11, 18:36
      Na słodko, jeżeli lubisz: kapusta pekińska, brzoskwinie z puszki, rodzynki - trzeba namoczyć, trochę majonezu i śmietany, carry.
      • rybalon1 Re: dobra surowka 09.01.11, 19:41
        moja ulubiona smile
        kapusta pekińska , papryka czerwona , żólta , ogórek świezy, pomidor , keczup + majonez , można dodac troszkę oliwy z oliwek -wszystko wymieszać niammmm
        • iuscogens Re: dobra surowka 09.01.11, 21:45
          Moja ukochana to kapusta pekińska solo, poszatkowana z uproszczonym winegretem (oliwa/olej ryżowy/dyniowy i sok z cytryny) - rany, ubóstwiam, mogę (a właściwie muszę smile jeść codziennie wink
          • asiczek66 Re: dobra surowka 09.01.11, 22:37
            Pyszna!!! a wiec,kapusta pekinska,pomidory,ogorki,kukurydza,piers z indyka podsmazana z przyprawa do gyrosa,na koniec dodac do tego wszystkiego majonez wymieszany z odrobina keczupu i gotowe,nie ma lepszej!
            • lola211 Re: dobra surowka 10.01.11, 09:11
              >nie ma lepszej!
              Koniec swiata.
              Fastfódowa surówka- z majonezem i keczupem oraz przyprawa z torebki.
    • rulsanka Oryginalne i proste 09.01.11, 23:04
      Marchewka starta na dużych oczkach z majonezem i czosnkiem.
      Cykoria z rzeżuchą, skropiona oliwą i cytryną.
      Sałata z czosnkiem, oliwą i cytryną.
      Seler ze śmietaną i orzechami włoskimi
      Zielona fasolka szparagowa z pomidorami, oliwą i ziołami prowansalskimi.
      Kapusta kiszona ze śmietaną.
      Nie surówka, ale por duszony z masłem i białym pieprzem jest pycha, trzeba pociąć całego pora, zielone też.
    • echo1111 Re: dobra surowka 10.01.11, 12:30
      Kilka marchewek, cebula, pól jabłka-zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać ze śmietaną+łyżka chrzanu+szczypta soli.
    • imasumak Re: dobra surowka 10.01.11, 13:31
      Z pora
      Duży por
      Marchewka
      Jabłko
      sól
      cukier
      czarny pieprz
      śmietana albo jogurt naturalny

Pora drobno posiekać, wrzucić do miski, posolić i odstawić pod przykryciem, żeby trochę zmiękł.
      Następnie zetrzeć na grubych oczkach marchew i jabłko, wymieszać z porem, dodać do smaku cukru i pieprzu, a na koniec śmietanę.

Z pietruszki:

Pietruszka korzeń (2-3 sztuki)
      Jabłko
      Sok z cytryny
      cukier
      sól
      pieprz
      może być trochę słonecznika
      i/lub kiełek
      śmietana

Pietruszkę zetrzeć na drobnej tarce, jabłko również, skropić całość sokiem z cytryny (kilka kropel), dodać cukru, soli i pieprzu do smaku, trochę posiekanej natki, wszystko wymieszać z łyżką śmietany.
      Na koniec posypać słonecznikiem i kiełkami.

• chicarica Re: dobra surowka 10.01.11, 13:44
      Dla mnie, jeśli surówka ma być do mięsa, to majonez wykluczony. Wyjątkiem jest coleslaw, która ma sos z dodatkiem majonezu.
      Najbardziej lubię proste połączenia:
      marchewka + jabłko + seler lub ogórek kiszony + oliwa + cytryna
      pomidor + ogórek + oliwa
      Por + jabłko + śmietana/jogurt
      Czerwona kapusta sparzona w wodzie z solą + jabłko + cebulka + oliwa + cytryna + pieprz czarny (do kaczki lub pieczeni)
      rzodkiewki + ogórek + sałata + śmietana
      • zivona Re: dobra surowka 10.01.11, 19:54
        Nasza ulubiona z rucoli.
        Rucola, ser kozi twardy (pokrojony w kostkę), gruszka (w kostkę), garść podprażonych pestek dyni plus sos (2 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki dobrej konfitury malinowej).
        Pychota, jeden warunek, rucola po umyciu musi byc dobrze odwirowana ,zero wody.
        Smacznego, uzależnia smile

zivona
    • lejla81 Re: dobra surowka 11.01.11, 10:38
      Ja lubię surówkę z cykorii:
      Cykorię poszatkowac, dodac starte jabłko, pokrojoną cebulę, jeden ząbek czosnku, szczypiorek, sok z cytryny, sól, pieprz, odrobinę śmietany lub jogurtu i ewentualnie odrobinę majonezu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka