Dodaj do ulubionych

domowy pasztet

10.04.11, 20:23
proszę przepis na domowy pasztet, moj syn bardzo go lubi, ale taki ,,kupczy"to chyba nie jest najlepszy dla małego dziecka,w gotowaniu jestem,,lewa" więc proszę ze szczegółami, bedę bardzo wdzieczna smile
Obserwuj wątek
    • karro80 Re: domowy pasztet 13.04.11, 13:29
      ja robię pasztet na parze - wszystko na okowink - około kilograma mięsa - ja proszę w sklepie o zmielenie fileta z udźca indyka, czy kurczaczych nóżek(można wykorzystac mięso ugotowane w rosole) do tego indycze wątróbki - około 40-50dag, można dac trochę mielonej słoniny żby nie był tępy, ale w sumie mięso z udźca jest ok nawet bez tego.
      Kilogram włoszczyzny. Można pieczarki. Daję jeszcze rozmoczoną i odciśniętą bułkę i 2-3 jaja na ta ilość.
      No i włoszczyznę trzeba ugotować - można na parze i nie rozgotować, bo szkoda.
      Mięso najlepiej zmielić w sklepie i np poddusić na patelni, to samo w wątróbką, pieczarkami - potem wątróbkę blenduję, warzywa,pieczarki mozna też, a mozna w drobne kwałeczki pokroić i dodać na końcu(bo ja jeszcze wszystki blenderem potem w dużym garze) - potem wsio do gara - mięso wątróbka, pieczary, warzywka, odciśnięta bułka - jak przestygnie całość to jaja i przyprawy - sól, pieprz gałka, trochę majeranku(ew jest chyba bezświństwowa gotowa mieszanka do pasztetu) - wymieszać(można blenderem), załadowac do foremek - ja daję do parowara - na jakiąś godzinkę i 20 minut można upiec(wtedy na wierzch można słoninke w cienkie plasterki)
      Robienie pasztetu nie jest głupie równoczęsnie z zupą pieczarkowąwink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka