Dodaj do ulubionych

ROCZEK synka-co na przyjęcie-POMOCY!

29.06.11, 17:01
Witam.
Za dwa tyg. moj synek konczy roczek.
Urzadzamy jego pierwsze urodziny.Bedzie ok.16osob.
Bardzo prosze o pomysly kulinarne.
Na pewno bede robila torcik-mysle o takim z biszkoptem jasnym i ciemnym i z masa jasna i ciemna z bitej smietany.
Jako drugie ciasto karpatka badz krowka.
Jakies ciastka.Jako przekaski trojkatne kanapeczki i moze koreczki: mozarella,pomodor,lisc bazylii,ale co do tych koreczkow to nie jestem przekonana...
Salatke moze Gyros-duzo osob poleca.Ale nie wiem jaka druga?
I co na cieplo?
Wiadomo jeszcze jakies jajka nadziewane,wedlina,sery,ogorki na talerzu...picie...
Macie jakies pomysly?Sprawdzone przepisy?
Bardzo prosze o pomoc.
Obserwuj wątek
    • asienka28035 ... 29.06.11, 17:33
      Ile będzie osób dorosłych a ile dzieci? W jakich godzinach chcesz wyprawić przyjęcie? Są to dwa ważne pytaniasmile
      • malou2012 Re: ... 29.06.11, 20:49
        12doroslych i 4dzieci w tym jednen niemowlak,a ta trojka to i tak na pizzach i coli leciuncertain
        Mam zamiar zaprosic gosci na godzine 15 badz 16.
    • potworski wg mnie 29.06.11, 20:56
      Kartofle z kefirem.
      • nutka07 Re: wg mnie 29.06.11, 21:16
        potworski napisał:

> Kartofle z kefirem.

Popieram.
        W wersji na bogato mozna podac z jajkiem sadzonym.
        • potworski Re: wg mnie 29.06.11, 21:35
          Zgadza się=a jak się chce podać już w ogóle w wersji królewskiej to można jeszcze zaproponować sztućce.
    • syswia Re: ROCZEK synka-co na przyjęcie 29.06.11, 22:03
      Kobieto, narobisz sie po lokcie i jeszcze w trakcie przyjecia nalatasz, zamiast swietowac.

O 15-16tej podaj 3-4 rodzaje przekasek (powiedzmy kanapeczki, faszerowane jajka i korki) oraz podaj napoje i jakies tam paluszki, orzeszki itp. Licz, w zaleznosci od wielkosci przekasek, 4-6 sztuk na osobe.

O 18-19tej podaj obiad: polecam kurczaka albo jakies inne mieso pieczone (bo samo sie robi - wsadzasz do piekarnika o wyliczonej godzinie i wyjmujesz, kiedy jest pora obiadu) do tego mlode ziemniaki (umyte czekaja na ugotowanie na pol godziny przed planowana pora obiadu) i jedna lub dwie salaty (powiedzmy salate zielona z winegretem i mizerie - to mozna przygotowac przed przyjsciem gosci i niech czeka w lodowce).

Po obiedzie tort, a nastepnie gora jeden rodzaj ciasta, kawa, herbata, napoje (alkoholowe, jesli przewidujesz).

W kwestii osobnego menu dla dzieci sie nie wypowiem, bo choc urzadzam takie przyjecia na 20 osob czesto, to dzieci jedza to samo co dorosli. Ja mam dodatkowo czesc rodziny wegetarianska z przekonan religijnych wiec przyrzadzam jedna lub dwie potrawy jarskie zamiast pieczystego.
      • ylunia78 Re: ROCZEK synka-co na przyjęcie 29.06.11, 22:09
        syswia napisała:

> Kobieto, narobisz sie po lokcie i jeszcze w trakcie przyjecia nalatasz, zamiast
        > swietowac.

>

Dokładanie.
        Ja jestem dwa tyg po roczku synka i zrobiłam grilla w ogrodzie.Było 25osób,ale nie powiem,żebym się nalatala.Każdy małego zabawił po trochu,mąż z bratem przy grillu.Podałam tez kawę i ciasto i wszyscy miłowink wspominają roczek mojego synka.
        Ze starszym robiłam na sali i dlatego powiedziałam sobie NIGDY WIĘCEJ.Latania,załatwiania co nie miara,a potem sam roczek"pyka",że nie wiadomo kiedy.I chociaż miałam kucharkę i panie do obnoszenia i tak dużo się napracowałam.
        • konwalka Re: ROCZEK synka-co na przyjęcie 29.06.11, 22:57
          na początek poobcinaj gościom kończyny górne
          wśród zaproszonych gości mogą znaleźć się aspołeczne jednostki, ktore zechcą dotknąć dzidzi-jubilata
          ja bym nie ryzykowała

a tak powaznie to sto lat, sto lat smile
    • leeloo2002 sezonowo 29.06.11, 23:20
      moim zdaniem im prościej, tym lepiej:
      zamiast wymyślnych sałatek podaj coś sezonowego: owoce (czerwsnie, arbuzy, maliny), ziemniaczki z kefirem, chłodnik. Bób, lub sałatkę z bobu, koktajl owocowy (na bazie malin. truskawek/ bananów/ jagód)
    • sarenka46 Re: 30.06.11, 00:24
      kurczak pieczony(udka)zawsze sie sprawdzajawinkmogą być faszerowane np.pieczarkami..
      do tego sałatka np.pekinka,
      salatka jarzynowa-tradycyjnawink
      mozesz przygotowac-pijanego arbuza dla dorosłychsmile
      żurek w chlebie
      pieczone na grilu jak masz mozliwosc-kielbaski, karkówka..
      barszcz czerwony z pasztecikami obok..
    • zebra12 Re: 30.06.11, 05:38
      Szczerze, to na roczek żadnej imprezy nie organizowałam. Ale powód do świętowania dobry jak każdy. Tyle, że to raczej nie dla dziecka, tylko dla Was fajne i zabawne.
    • koralik12 ROCZEK synka-co na przyjęcie-POMOCY! 30.06.11, 07:07
      Ja zamówiłam na podobna impreze jedzenie z restauacji. Tzw "koryto" były tam różne mięsa ziemniaki, kapusty i surówki. Przywieźli na konkretna godzine ciepłe i w naczyniach z podgrzewaczami żeby cały czas było ciepłe. Wszyscy się najedli i byli zadowoleni smile Koszt moim zdaniem nieduzy jak na obiad dla tylu osób -300zł
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka