Dodaj do ulubionych

Pomysły na drugie śniadania

15.11.11, 21:50
Tak w nawiązaniu do wątku o posiłkach w szkole.
Macie jakieś ciekawe sposoby na drugie śniadania? Coś się nie sprawdziło? Coś stało się przebojem śniadaniowym dla Waszych dzieci?

Moja nie lubi tradycyjnych kanapek. Za to tosty z różnymi dodatkami już tak (z konfiturami domowej roboty, z serem itp.). Bardzo lubi też takie puszyste omleciki np. z owocami w środku, albo placki z owocami.
Marchewka do chrupania i ogórek zielony pakowane osobno bardzo jej przypasowały.

Co u Was się sprawdza? Może coś skopiuję do pudełka śniadaniowego smile
Obserwuj wątek
    • ha-ya Re: Pomysły na drugie śniadania 15.11.11, 22:42
      Tez chetnie poczytam, bo corka chodzi do przdszkola gdzie nie ma posilkow i sama musze kombinowac jak ja w tym czasie wyzywic. moja uwielbia makarony, ale nie chce jej dawac samych klusek.
      U nas sprawdza sie pitta z wypelnienim w srodku, ogorek i papryka pokrojone w slupki, owocow niestety nie jada uncertain I grilowane warzywa z ryzem ( tu najchetniej cukinia).
      A te puszyste omleciki to jak robisz? jakis przepis moze? sprobuje w domu a jak zostanie zaakceptowane to wprowadze na stale do menu big_grin
      • izabellaz1 Re: Pomysły na drugie śniadania 16.11.11, 10:20
        Dla niej jednej:
        - 1 jajko
        - łyżka mąki (czasem ciut więcej zależy od konsystencji)
        - łyżka jogurtu naturalnego
        - cukier waniliowy (na oko)
        - syrop klonowy (na oko, pewnie tak z łyżka wychodzi)
        - opcjonalnie np. konfitura z wiśni lub inna

Białko oddzielam od żółtka. Ubijam pianę z białka, do żółtka dodaję wszystkie składniki jak leci i mieszam. Na koniec dodaję pianę i delikatnie łączę, żeby masa była puszysta i na patelnię smile
        Potem kroję na 6 części i takie trójkąciki pakuję w folię i do śniadaniówki.
        • mamaemmy izabellaz1 17.11.11, 08:29
          zrobiłam ten omlet własnie,ale nastepnym razem duzo wiecej mąki musze uzyc bo mi wyszła straszna ciapka,młodej smakuje,smile
    • olena.s Tortilla jarzynowa, 16.11.11, 11:24
      U mnie ostatnio nieźle sprawdzają się wariacje na temat tortilli - zasadniczo są to różne warzywa, surowe lub podgotowane (jeżeli kartofle - to całkiem miękkie plasterki) zalane rozmąconym jajkiem z solą i usmażone, następnie przerzucone na drugą stronę. Wychodzi z tego gruby na jakies 3 centymetry omlet. U nas musi być bakłażan o ziemniaczki reszta - jak się trafi (u nas - papryka, może ciut szpinaku, kalafior). Jajek powinno byc tyle, żeby przykryły jarzyny.
      • ha-ya Re: Tortilla jarzynowa, 16.11.11, 13:06
        Ja robie xos podobnego tylko to sie frittata nazywa. ugotowane zmeniiaki w plastry na patelnie, obsmazam, dodaje cebule i chorizo ( moze byc szynka, kwalki kurczaka, bekon). calosc zalewam mieszaka jajek z mlekiem ( 4-5 jaj, mleko na oko), wrzucam mroznony groszek, suszone pomidory, doprawiam ziolami, posypuje serem. gdy wiem, ze spod jest podpieczony i z boku jako juz jest sciete, wrzucam do piekarnika ( grzalka gorna-grill) i czekam na ropzusczenie sie sera .
        to danie raczej obioadowe, ale daje tez na lunch/drugie sniadanie z salatka.
      • izabellaz1 Re: Tortilla jarzynowa, 16.11.11, 13:37
        Ale to na zimno jest dobre?
        • olena.s Re: Tortilla jarzynowa, 16.11.11, 16:02
          Ja chyba nawet wolę, bo jajko jest twardsze, bardziej zestalone. Spróbuj zresztą sama - zobaczysz jak ci pasuje. W wersji dla dorosłych chętnie dodaję ostrą paprykę.
    • mruwa9 Re: Pomysły na drugie śniadania 16.11.11, 12:03
      owoce. Tylko owoce.
    • imasumak Re: Pomysły na drugie śniadania 16.11.11, 17:29
      Moja młodsza uwielbia kanapki z szynką, salami albo z różnymi rodzajami serów ale warunek jest taki, że musi to być pieczywo razowe, najlepiej z dużą ilością zbóż. Białych bułek, czy tostów nie lubi. DO tego dostaje w osobnym pojemniczku pokrojone warzywa (ogórek, rzodkiewka, papryka - pomidor nie, bo się rozciapuje wink, czasem marchewkę, zawsze jakiś owoc. W termosie kakao albo herbata, czasem bierze też actimela truskawkowego, bo lubi.
      Raz na jakiś czas prosi mnie o kanapkę z nutellą do szkoły. Ale nawet nutellę je z razowcem.
      • izabellaz1 Re: Pomysły na drugie śniadania 16.11.11, 18:23
        Moja aktualnie ma chwiejne zęby z przodu, ew. dopiero wychodzące i wszelkie twardsze chleby odpadają, bo ją bolą i nie ma jak gryźć big_grin
      • mama303 Re: Pomysły na drugie śniadania 16.11.11, 18:36
        imasumak napisała:

> Moja młodsza uwielbia kanapki z szynką, salami albo z różnymi rodzajami serów a
        > le warunek jest taki, że musi to być pieczywo razowe, najlepiej z dużą ilością
        > zbóż. Białych bułek, czy tostów nie lubi.

Moja z kolei kanapki tylko z bułki, lub kawałek pizzy z szynką i ananasem, do tego jakiś owoc lub warzywo obowiązkowo. Najlepiej idzie marchewka, rzodkiewki, ogórki świeże, banan, jabłko, mandarynki.
    • marghe_72 Re: Pomysły na drugie śniadania 16.11.11, 19:13
      w zeszłym roku nie chciała jeść kanapek
      dostawała więc na przykład:
      kuskus (cous cous) z pomidorami i ogórkiem, zalany spora ilością cytryny
      serek brie + ogórek świeży
      mini mozzarelle + pomidory koktajlowe z pesto
      muffinki domowe
      owoce wszelakie - jesienią i zimą mandarynki, ananas, jabłko, pomarańcze, melon, granat - w postaci sałatki
      racuchy / nalesniki
      kawałki żóltedo sera + winogrona albo gruszka
      kawałki upieczonego kurczaka
      krakersy
      sałatki ryżowe lub manaronowe
      croissanty z szynka, serem, sałatą, pomidorem..- niby kanapka, ale ciut inna
      biała rzepa z ogórkiem i dressingiem cytrynowym
      ogólnie - różne warzywa - rzodkiewki, marchewki. Do tego kawałek wędliny, pasztetu..

itp
      • papalaya Re: Pomysły na drugie śniadania 17.11.11, 07:50
        powinnaś uzupełnić jeszcze o suszi, koreczki z fusillą i kaparami, sałatkę cesarską i krewetki w sosie serowym

marghe_72 napisała:

> w zeszłym roku nie chciała jeść kanapek
        > dostawała więc na przykład:
        > kuskus (cous cous) z pomidorami i ogórkiem, zalany spora ilością cytryny
        > serek brie + ogórek świeży
        > mini mozzarelle + pomidory koktajlowe z pesto
        > muffinki domowe
        > owoce wszelakie - jesienią i zimą mandarynki, ananas, jabłko, pomarańcze, melon
        > , granat - w postaci sałatki
        > racuchy / nalesniki
        > kawałki żóltedo sera + winogrona albo gruszka
        > kawałki upieczonego kurczaka
        > krakersy
        > sałatki ryżowe lub manaronowe
        > croissanty z szynka, serem, sałatą, pomidorem..- niby kanapka, ale ciut inna
        > biała rzepa z ogórkiem i dressingiem cytrynowym
        > ogólnie - różne warzywa - rzodkiewki, marchewki. Do tego kawałek wędliny, paszt
        > etu..
        >
        > itp
    • asia.asz Re: Pomysły na drugie śniadania 17.11.11, 00:32
      jogurt (zwykle do picia chyba ze sie skoncza w domu) i owoc,
      • mamaemmy Re: Pomysły na drugie śniadania 17.11.11, 07:37
        w życiu nie wpadłabym na to,zeby dac jej taki omlet na zimno-to jest mysl smile
        • ledzeppelin3 Re: Pomysły na drugie śniadania 17.11.11, 08:27
          Kanapy z szynką i cebulą (jedyne warzywo, które Jaśnie Księżniczka uważa) albo kanapy z nutellą
          No, ale ja mam czworo dzieci wink
    • gukinga dzieci jedzą 06.12.11, 13:40
      Na moim blogu znajdziesz kilka fajnych pomysłów na drugie śniadaniesmile serdecznie zapraszam www.dziecijedza.com
      • barbaram1 Re: dzieci jedzą 19.12.11, 01:17
        Z reguły kupuję słodkie bułki (jagodzianki, z serem, z wiśnią) plus owoc.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka