02.12.11, 20:03
Nie jestem wielką fanką grzybów.
Nie zbieram, nie znam się.

W tym roku na święta będę robić zupę grzybową, paszteciki do barszczu i pierogi.
Do wszystkiego potrzebuję grzybów.
Jakiekolwiek danie z grzybami- poza sałatką z marynowanymi kurkami -będę przyrządzać po raz pierwszy.

Pierwsze pytanie z jakich grzybów?- Czy borowiki będą najlepsze ?
Po drugie w jakiej mają być formie - suszone czy mrożone?
Po trzecie i najgłupsze pytanie- czy takie grzyby ze sklepu są bezpieczne i sprawdzane?
Obserwuj wątek
    • a.nancy Re: grzyby 02.12.11, 20:27
      > Pierwsze pytanie z jakich grzybów?- Czy borowiki będą najlepsze ?

borowiki albo mieszanka z borowikami.

> Po drugie w jakiej mają być formie - suszone czy mrożone?

suszone, tylko suszone mają ten specyficzny aromat kojarzący się z Wigilią smile

> Po trzecie i najgłupsze pytanie- czy takie grzyby ze sklepu są bezpieczne i sprawdzane?

zakładam, że są smile
      • zajola Re: grzyby 02.12.11, 21:58

mrożone tez są ok. Mrożę sama ale można kupić np.MAKRO Cash and Carry i pewnie w 100 innych sklepach. Osobiście wolę i nie wyobrażam sobie przygotowania naszych ulubionych grzybów w śmietanie z suszonki. Suszone za to dodaje do zupy.
        Możesz tez kupić tez coś takiego
        www.hipernet24.pl/nowy/prodinfo.php?item_id=31178
        www.hipernet24.pl/nowy/prodinfo.php?item_id=31179
        a tu o firmie
        www.fungopol.pl/
        - rewelacja. Sprawdzone nadają się i do nadzienia i ..do wszystkiegosmile
    • monia1-23411 Re: grzyby 02.12.11, 21:09
      Grzybyby tylko i wyłącznie suszone. Jak nie dostaniesz borowików mogą być również podgrzybki. Jak nie masz dojścia do kogoś kto jest zapalonym grzybiarzem i może troszkę odsprzedać to można kupić w sklepie. Ja osobiście sama zbieram grzyby, zbieram te które znam i jakoś nie mam zaufania do tych sklepowych (mam pietra że kupię robaczywe)
    • sharpless6 Re: grzyby 02.12.11, 21:15
      Fajna zupa wychodzi z kurek ale robiłam tylko ze świeżych oraz z podgrzybków i borowików. Podgrzybki wychodzą taniej a są nawet wg mnie lepsze na zupe bardziej aromatyczne.
    • katriel Re: grzyby 03.12.11, 02:43
      > Po trzecie i najgłupsze pytanie- czy takie grzyby ze sklepu są bezpieczne i sp
      > rawdzane?
      Są bezpieczne w tym sensie, że są sprawdzane przez grzyboznawcę, czy to gatunek
      jadalny. Czyli trujących nie kupisz. Bywają natomiast robaczywe.
      • aqua48 Re: grzyby 03.12.11, 10:55
        Ja do zup lubię mieszankę podgrzybków z borowikami. Do pasztecików, czy na wszelkie nadzienia też można pomieszać. Mrożone są również jak najbardziej ok. Kupuję też czasami pastę grzybową w słoiku, świetnie "podkręca" smak jeśli nie mam akurat zbyt wielu suszonych grzybów pod ręką.
        Jeśli chodzi o bezpieczeństwo, bez obaw, w sklepie muchomora nie kupisz, grzyby są atestowane.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka